Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στο στολίδι των Αγράφων

Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερεύνηση. Επιστρέφουμε στο συναρπαστικό τοπίο της Λίμνης Πλαστήρα και ανακαλύπτουμε την φθινοπωρινή ομορφιά της.
Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στο στολίδι των Αγράφων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις των μικρών χωριών που «κρέμονται» από πάνω της, canoe kayak, ιππασία, mountain bike, ορειβασία, εξερεύνηση των γειτονικών χωριών… Η Λίμνη Πλαστήρα μπορεί να σου προσφέρει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τόσες εικόνες και δραστηριότητες αρκετές για να μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος – μέχρι να την επισκεφτείς ξανά.

Γύρω γύρω… όλη

Φώτο: Flickr-Evangelos Vissariou

Η περίμετρος της λίμνης είναι περί τα 50 χιλιόμετρα, όμως ένας στεριανός «περίπλους» επιβάλλεται για να θαυμάσετε από κοντά την γοητεία των φιόρδ της και να κάνετε την φωτογραφική σας μηχανή (ή το κινητό) να μείνει από μπαταρία. Αξίζει επίσης να αποχωριστείτε για λίγο τους τέσσερεις τροχούς και να προγραμματίσετε μια ποδηλατάδα στα παρόχθια μονοπάτια ή ακόμα και… μέσα στη λίμνη με υδροποδήλατο, απολαμβάνοντας έτσι με τον πιο άμεσο τρόπο τα γαλάζια της νερά. Οτιδήποτε από τα δύο και αν διαλέξετε, τον απαραίτητο εξοπλισμό θα τον βρείτε στον «Ταυρωπό», την εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς στην περιοχή της λίμνης.  Σημειώστε ότι η Trekking Hellas διοργανώνει εξορμήσεις με mountain bike στην Λίμνη τα Σαββατοκύριακα.


Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να την γυρίσετε όλη, η διαδρομή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε με το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο, είναι εκείνη που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι και καλύπτει το αριστερό τμήμα της λίμνης, μέχρι το χωριό Νεοχώρι (περίπου 9 χιλιόμετρα), ίσως το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό από αυτά που την περιβάλλουν. Η πανοραμική θέα που προσφέρει σε αυτήν είναι απλά μαγευτική.

Στο Νεοχώρι θα βρείτε τον Βοτανικό Κήπο, στα δέκα στρέμματα του οποίου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Σερβιριστείτε έναν ζεστό καφέ από το μικρό κατάστημα του κήπου, καθίστε σε ένα παγκάκι, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο και αφιερώστε μερικές στιγμές για να αναπνεύσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα.

Φώτο: Panoramio-KxKosmas
Εξίσου όμορφο και γραφικό είναι το χωριό Κρυονέρι, ενώ τα «διάσημα» Καλύβια Πεζούλας προσελκύουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Από την Πεζούλα και ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Νεράιδα θα βρεθείτε σε ένα πραγματικά… νεραϊδίσιο χωριό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένο από καταπράσινα έλατα, το οποίο προσφέρει την καλύτερη αμφιθεατρική θέα στην λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και τον Όλυμπο. Τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή Καραμανώλη, λίγο μετά τη Νεράϊδα λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο.


Φώτο: Flickr - Nasikran

Τα must αξιοθέατα της περιοχής

Στα «πρέπει να δεις» της περιοχής, συγκαταλέγεται αναμφίβολα το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, στο οποίο συναθροίζονται πάγκοι με ντόπια προϊόντα από τους τοπικούς συνεταιρισμούς.

Γεμίστε σίγουρα καλάθι πριν φύγετε με τυρί φέτα, γραβιέρα και το τοπικό παραδοσιακό τσαλαφούτι για τους τυρολάτρεις, τσίπουρο και ντόπιο κρασί για τους μερακλήδες και κάθε λογής βότανα για τους… αλχημιστές. Χαρακτηριστικά επίσης είναι ο τραχανάς και οι χυλοπίτες των Αγράφων, το καλής ποιότητας μέλι και τα ντόπια γλυκά του κουταλιού.

Φώτο: Flickr-Demetrios Georgalas



Πριν από το φράγμα, υπάρχει το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη, όπου οι φαν της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν έναν μικρό παράδεισο, με οικολογικά μονοπάτια ανεκτίμητης φυσικής αξίας. Στο δάσος υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια, με σκοπό την παρατήρηση στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος. Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 15 χιλιόμετρα και στο σύνολό τους είναι έξι. Ένα από αυτά, οδηγεί στο Παρατηρητήριο (βλ. παρακάτω).

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο που «σκαρφαλώνει» στο Παρατηρητήριο σε ύψος 1350 μέτρων (από τον κεντρικό δρόμο, 2χλμ. πριν το Φράγμα, ακολουθείτε την πινακίδα δεξιά για Παρατηρητήριο) και να… φορτώσετε την μνήμη της φωτογραφικής με μπόλικες εικόνες από την πανοραμική θέα της λίμνης, των φιόρδ της και του κατάφυτου νησιού που βρίσκεται στο κέντρο της. Στο βάθος, οι κορυφές των Αγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.


Φώτο: http://kollase.blogspot.com

Σημειώστε επίσης, τον εντυπωσιακό καταρράκτη Ανθοχωρίου, η πρόσβαση στον οποίο γίνεται από το μονοπάτι που ξεκινά πίσω από τον νερόμυλο, στον δρόμο ο οποίος συνδέει τη λίμνη με το χωριό Μουζάκι. Αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί και παίρνετε το μονοπάτι του νερού, το οποίο είναι βατό για όλους. Η φύση κοντά στον καταρράκτη είναι οργιώδης και το τοπίο με τα νερά εντυπωσιακό.

Παραλίμνια (και όχι μόνο) σπορ

Αν έχετε διάθεση για αθλητικές δραστηριότητες, η Λίμνη Πλαστήρα τις προσφέρει και με το παραπάνω μάλιστα. Επομένως, διαλέγετε και… κάνετε:

Ορειβασία: Οι πλαγιές των γύρω βουνών, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές πάσης φύσης. Δείτε εδώ μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια. Οι έμπειροι ορειβάτες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν στο οργανωμένο καταφύγιο των Αγράφων, όπου μπορούν και να διαμείνουν, με κόστος 17 ευρώ για διανυκτέρευση και πρωινό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 24410-92922 και 6932 744 194.

Ιππασία: Στα βόρεια της λίμνης, στην περιοχή Μορφοβούνι, κοντά στο Κρυονέρι, βρίσκονται οργανωμένες εγκαταστάσεις ιππασίας, για μεγάλους και πιτσιρίκια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τηλέφωνο 24410 92855. Στις ίδιες εγκαταστάσεις, ονόματι Saloon, θα ζητήσετε πληροφορίες και για τοξοβολία ή κανό στην λίμνη.

Canoe Kayak: Η Trekking Hellas αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει στα ομορφότερα και πιο δυσπρόσιτα, οδικώς, σημεία της λίμνης, η οποία είναι πάντα ήσυχη και ασφαλής, με τα διθέσια κανό της. Το trip διαρκεί δύο περίπου ώρες και το κόστος είναι 20 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δωμάτια με θέα

Φώτο: Flickr-Evangelos Vissariou

Επιλογές διαμονής στην περιοχή της λίμνης θα βρείτε στις επιπλωμένες κατοικίες Αιολίδες στα Καλύβια, με όλες τις ανέσεις (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα πανέμορφα δωμάτια του τεσσάρων αστέρων Naiades Hotel στο Νεοχώρι (από 70€), στα low budget παραδοσιακά, φιλόξενα δωμάτια του Ανθέμιον στο Νεοχώρι με θέα τη λίμνη (από 40€) και στα πολυτελή δωμάτια του μαγευτικού Mouzaki Palace Hotel and Spa στην μικρή πόλη Μουζάκι (από 85€).

Πέστροφα και… αρνάκι κλέφτικο

Στην θεσσαλική κουζίνα κυριαρχεί το κρέας, και μάλιστα τα μπριζολάκια και τα λουκάνικα, όμως αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, επισκεφθείτε ένα από τα ιχθυοτροφεία-εστιατόρια στα παραλίμνια χωριά, π.χ. στην Πλαζ Πεζούλας, τα οποία σερβίρουν ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή. Αν έχετε όρεξη για κρεατοφαγία, τότε στο Αγνάντι στο Νεοχώρι θα δοκιμάσετε εξαιρετικό αρνάκι κλέφτικο, πρασοτηγανιά και σπιτικές πίτες, στην Κληματαριά στα Καλύβια Πεζούλας σούπερ παϊδάκια και στο Μανιτάρι στο Νεοχώρι αγριογούρουνο με χυλοπίτες, γίδα βραστή και αρνάκι γάστρας.

* Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας και απέχει 320χλμ. από την Αθήνα και 240χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v