Ρέθυμνο: Βόλτες και βουτιές με φόντο το Κάστρο

Βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, βόλτες σε πλακόστρωτα καλντερίμια, ρομαντζάδα στο ενετικό λιμάνι και λαχταριστές κρητικές γεύσεις. Το Ρέθυμνο στα καλύτερά του.
Ρέθυμνο: Βόλτες και βουτιές με φόντο το Κάστρο
του Ιάσωνα Τάπα 

Μια παλιά πόλη τόσο κουκλίστικη όσο εκείνη των Χανίων –λιγότερο, όμως, εκμεταλλευμένη τουριστικά, λιγότερο φασαριόζικη, πιο γήινη, πιο «δική σου». Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση του άρτι αφιχθέντος επισκέπτη στο Ρέθυμνο. Πλακόστρωτα σοκάκια, χρωματιστά νεοκλασικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια να τα πλαισιώνουν, σκιερές πλατείες να διακόπτουν τους μικρούς λαβύρινθους που σχηματίζουν. Στην άκρη τους, εκεί που σχεδόν όλα τα σοκάκια καταλήγουν, απλώνεται το Ενετικό Λιμάνι, και πάνω από όλα αυτά υψώνεται επιβλητικό το κάστρο της Φορτέτζας. Γίνεται να μην ερωτευτείς μια πόλη σαν αυτή;

Top-4 βόλτες και αξιοθέατα

Η παλιά πόλη: Είναι το σημείο απ’ όπου ξεκινούν –και στο οποίο καταλήγουν, όταν πέσει το σκοτάδι– όλες οι βόλτες στο Ρέθυμνο. Πέρα από τις ατελείωτες περιπλανήσεις στα σοκάκια της, που είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο και η αγαπημένη δραστηριότητα κάθε επισκέπτη της πόλης, στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται η υπέροχη βενετσιάνικη Κρήνη Ριμόντι, με το νερό που αναβλύζει από τρεις κρήνες-λεοντοκεφαλές, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο βενετσιάνικο αρχοντικό, το τούρκικο σχολείο του 1796 με την όμορφη πλατεία του, ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Φραγκίσκου και το Τζαμί του Γαζή Χουσεΐν Πασά, ακριβώς δίπλα του, που σήμερα στεγάζει το Ωδείο.


Η Φορτέτζα: Αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης εδώ και αιώνες, το βενετσιάνικο κάστρο που υψώνεται στον λόφο του Παλαιόκαστρου, χρονολογείται από το 1575, και περιλαμβάνει στο εσωτερικό του σπουδαία κτίσματα όπως η αποθήκη του πυροβολικού, όπου φυλάσσονταν τα κανόνια και ο οπλισμός, η κατοικία των Συμβούλων όπου διέμενε ο ένας από τους δύο βενετούς Συμβούλους της πόλης, η κατοικία του Ρέκτορα, ένα πολυτελές και μεγαλόπρεπο κτήριο στην κεντρική πλατεία του φρουρίου, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, τον μικρό ναό του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά και το θέατρο Ερωφίλη που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου.


Το Ενετικό Λιμάνι: Πολύχρωμα παστέλ κτίρια που αγναντεύουν την θάλασσα, βενετσιάνικες και τούρκικες επιρροές στην αρχιτεκτονική, και ένας πανέμορφος φάρος κτισμένος τον 17ο αιώνα στην άκρη του ενετικού λιμενοβραχίονα συνθέτουν μια από τις ομορφότερες εικόνες της πόλης, ακριβώς στο σημείο που ακουμπά στη θάλασσα. Η πολύβουη περαντζάδα της προκυμαίας, με τα τραπεζάκια που απλώνουν οι ψαροταβέρνες και τα café τα οποία την πλαισιώνουν, είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου: Ακριβώς μπροστά στην κεντρική πύλη της Φορτέτζας, σε ένα πενταγωνικό κτίριο που ξεχωρίζει από μακριά για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου διηγείται την ιστορία της περιοχής του ξεκινώντας από το 3500 π.Χ., μέσα από εκθέματα που περιλαμβάνουν ευρήματα από σπήλαια, οικισμούς και νεκροταφεία μινωικών χρόνων, καθώς και αντικείμενα γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

Top-6 βουτιές

Πρέβελη: Η διασημότερη, η πιο πολυφωτογραφημένη και –κατά την ταπεινή μας άποψη– η ωραιότερη παραλία του μικρότερου νομού της Κρήτης, είναι διάσημη για τη λευκή της άμμο, το φοινικοδάσος και τη μικρή λιμνοθάλασσα όπου εκβάλλει ο Μεγάλος Ποταμός. Τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, από τα «οπωσδήποτε» κάθε ταξιδιού στην Κρήτη, απέχει σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου.


Αγία Γαλήνη: Θέλετε υποδειγματική οργάνωση, με την ξαπλώστρα σας, την ομπρέλα σας, τον παγωμένο σας καφέ και το beach bar να παίζει τις αγαπημένες σας μουσικές μερικά βήματα από την παραλία; Τα έχει. Θέλετε μυστικούς κολπίσκους με κρυστάλλινα νερά και έλλειψη πολυκοσμίας; Κι αυτούς τους έχει, στα νησάκια τσέπης γύρω της. Η Αγία Γαλήνη, 58 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, έχει κάτι για όλους.


Μπαλί: Από το όνομά του και μόνο παραπέμπει σε εξωτικά τοπία και κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά. Στα πόδια του όρους Κουλουκώνα, που μοιάζει να προσπαθεί και αυτό να βουτήξει στα νερά του, είναι ένας απάνεμος όρμος με κοντινά νησάκια για να διαλέξετε το αγαπημένο σας και να… εξαφανιστείτε εκεί όλη την ημέρα. Απέχει 34 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.


Πλακιάς: Μια φορά κι έναν καιρό, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, δεν ήταν παρά ένα μικρό ψαροχώρι. Σήμερα, έχει μεταμορφωθεί σε πολύβουο τουριστικό θέρετρο, με τους λάτρεις των water sports να ορκίζονται στο όνομα της παραλίας του. Ευτυχώς, το εντυπωσιακό μέγεθος της χρυσαφένιας αμμουδιάς της αφήνει χώρο για όλους –ακόμη κι εκείνους που ψάχνουν απλώς ένα ωραίο σημείο να απλώσουν την πετσέτα τους. Θα τη βρείτε 40 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου.


Άγιος Παύλος: Το αγαπημένο μυστικό της Νότιας Κρήτης, η παραλία με τους φημισμένους αμμόλοφους που ορθώνονται σαν τείχος πάνω από την τεράστια, σχεδόν λευκή αμμουδιά και προκαλούν τους πιο fit εξ ημών σε… αναβάσεις πριν και μετά τις βουτιές στην αγκαλιά του Λιβυκού Πελάγους.


Η παραλία της πόλης του Ρεθύμνου: Μη γελιέστε από το όνομα «παραλία της πόλης». Μιλάμε για μια απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά, που εκτείνεται σε μήκος 20 (ναι, είκοσι) χιλιομέτρων, και στην οποία μπορεί κανείς να βρει τα πάντα: Από ξαπλώστρες και beach bars μέχρι… την ησυχία του.

Top-5 κρητικές γεύσεις

Melina: Θα πιάσετε τραπεζάκι στην όμορφη βεράντα της, στα πόδια της Φορτέτζας, και θα απολαύσετε γνήσιες κρητικές σπεσιαλιτέ, όπως απάκι και αρνάκι αντικριστό, συνοδεία άφθονης ρακής, αλλά και ωραίων τοπικών κρασιών. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Αυλή: Για τις πιο ιδιαίτερες (βλέπε ρομαντικές) βραδιές σας στην πόλη. Στεγάζεται σε ένα βενετσιάνικο αρχοντικό του 1530, φωτίζεται με κεράκια, και σερβίρει δημιουργικές παραλλαγές των παραδοσιακών κρητικών συνταγών. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο.

Αλάνα: Δυο βήματα από το Ενετικό Λιμάνι, στην πανέμορφη αυλή της με το πηγάδι θα δοκιμάσετε κρητικές σπεσιαλιτέ με μεσογειακές επιρροές, όπως αρνάκι γιαχνί με σιουφιχτά μακαρόνια και ριζότο με λαχανικά, ανθότυρο και φύλλα βασιλικού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Τα 2 Ρου: Σε ένα ήσυχο δρομάκι της παλιάς πόλης, πλημμυρισμένο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα παλιά, είναι ένα οινομαγειρείο που σερβίρει σπιτικές κρητικές νοστιμιές, όπως άγριο κατσικάκι τσιγαριάστο ή με σταμναγκάθι και αβρωνιές γιαχνί. Οι τιμές… καλύτερα δε γίνονται: Στα 10-12€ το άτομο.

Ο Κόμπος: Στέκι (και) των ντόπιων, μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες και σερβίρει εκτός από λαχταριστούς κρητικούς μεζέδες, και ζουμερά ντόπια κρέατα στα κάρβουνα. Απλώνει και τραπεζάκια έξω, στη δροσερή του βεράντα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-12€ το άτομο.

Οι καλύτερες επιλογές διαμονής

Hotel Vecchio: Σε ένα υπέροχο κτίριο του 13ου αιώνα, στην καρδιά της παλιάς πόλης, προσφέρει λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με παροχές που περιλαμβάνουν δωρεάν wi-fi. Οι τιμές ξεκινούν από 70€ για το δίκλινο με πρωινό.

The Sea Front Studios & Apartments: Στην καρδιά της παλιάς πόλης, λίγα βήματα από το Ενετικό Λιμάνι, προσφέρει όμορφα φωτεινά στούντιο με κουζινάκι σε τιμές που ξεκινούν από 49€ το δίκλινο.

Studio Lefaki: Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της παλιάς πόλης, διαθέτει κουκλίστικα, ρομαντικά δωμάτια με κουνουπιέρες στα κρεβάτια, σε τιμές που ξεκινούν από 55€ το δίκλινο.

Pepi Studios: Όμορφα, φωτεινά δωμάτια στην παλιά πόλη, με εξωτερική πισίνα για τις πρώτες πρωινές βουτιές σας και παροχές που περιλαμβάνουν δωρεάν wi-fi και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές ξεκινούν από 70€ το δίκλινο δωμάτιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v