Νησιά για οικογένειες: Διακοπές με τα πιτσιρίκια

Και αμμουδιές, και ρηχά νερά, και πολύ παιχνίδι για τα πιτσιρίκια, και ωραίες βόλτες για εσάς, και βέβαια ασφάλεια. Τα βρήκαμε όλα, σε τέσσερα «οικογενειακά» νησιά.
Νησιά για οικογένειες: Διακοπές με τα πιτσιρίκια
της Ηρώς Κουνάδη 

Τι κάνει ένα νησί ιδανικό για οικογενειακές διακοπές; «Να έχει κάποιου είδους νοσοκομείο, ή έστω κέντρο υγείας». «Να έχει παραλίες καθαρές και ρηχές». «Να μην περιορίζεται όμως στις παραλίες, γιατί τα πιτσιρίκια θα βαρεθούν». «Να έχει εύκολη πρόσβαση, γιατί ποιος ακούει την γκρίνια στον δρόμο». Αυτές ήταν μερικές από τις δημοφιλέστερες απαντήσεις που συλλέξαμε στο μίνι γκάλοπ μας, ανάμεσα σε γονείς στα πρόθυρα… οικογενειακών διακοπών. Και η ετυμηγορία μας είναι τα τέσσερα νησιά που ακολουθούν, και τα οποία συνδυάζουν όλα τα παραπάνω, και μερικά ακόμα –με πρώτο και κυριότερο, το ότι δεν θα αφήσουν ούτε εσάς να βαρεθείτε.

Νάξος

Ίσως η πιο family friendly Κυκλάδα, συνδυάζει παραλίες για κάθε γούστο (με άμμο και ρηχά νερά για τα μικρότερα παιδιά, με water sports και μουσικές για τα μεγαλύτερα) αλλά και αξιόλογες προτάσεις για απογευματινές βόλτες στην ενδοχώρα, και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, και την οργάνωση-αξιοπιστία (βλέπε τα νοσοκομεία που λέγαμε στην αρχή) που θα περιμένατε από ένα μεγάλο νησί.

Πού θα βουτήξετε: Στη χρυσαφένια αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στη Χώρα, και στις οργανωμένες παραλίες Αγία Άννα και Άγιος Προκόπης –αμφότερες οργανωμένες, με παχιά άμμο και ρηχά, κρυστάλλινα νερά. Οι οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά θα εκτιμήσουν την επίσης εντυπωσιακή παραλία της Πλάκας, με τα beach bar της, ενώ οι λάτρεις της… απομόνωσης θα κατευθυνθούν προς το Πυργάκι.

Διαβάστε περισσότερα - Νάξος: Τον αέρα σου θα αλλάξει...

Πού θα μείνετε: Στα πολύ όμορφα δωμάτια του Dilino Hotel Studios στον Άγιο Προκόπιο, που περιλαμβάνουν μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και κουζινάκι, στην τιμή των 75€ για το studio τεσσάρων ατόμων. Στα περιποιημένα δωμάτια του Saint George Hotel, στη Χώρα, που διαθέτουν μπαλκόνι, κουζινάκι και δορυφορική τηλεόραση (85€ το studio τεσσάρων ατόμων). Στα ευρύχωρα οικογενειακά δωμάτια του Adonis Hotel στην παραλία του Απόλλωνα, που διαθέτουν το καθένα δύο βεράντες με θέα στη θάλασσα, δορυφορική τηλεόραση και δωρεάν wi-fi, στην τιμή των 80€ για το studio τεσσάρων ατόμων.

Πού θα φάτε: Τοπική κουζίνα και ολόφρεσκο ψάρι στην Αξιώτισσα, στο Καστράκι (στα 15€ το άτομο). Εξαιρετική σχάρα «στου Λεφτέρη» στην Απείρανθο (περί τα 15€ το άτομο κι εδώ) και στον Γιώργη στις Μέλανες, που σερβίρει και ωραιότατα μαγειρευτά (στα 12-15€ το άτομο). Σπιτικές σπεσιαλιτέ, αλλά και φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια, στον Μανώλη, στην Αγία Άννα (στα 12-20€ το άτομο, αναλόγως αν θα κινηθείτε… θαλασσινά ή στεριανά).

Ζάκυνθος

Μπορεί το άκουσμα του ονόματός της να σας φέρνει στο νου ξέφρενα πάρτι και μεθυσμένους τουρίστες, όμως η Ζάκυνθος είναι και οικογενειακό νησί –αρκεί να ξέρεις πού να κοιτάξεις. Σκεφτείτε μεγάλες, ρηχές αμμουδιές, πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά, εκδρομές με βαρκάκια που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά, άριστη οργάνωση σε επίπεδο παροχών, και πολλές ενδιαφέρουσες βόλτες στην ενδοχώρα τα απογεύματα. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το θαλάσσιο πάρκο, που θα συστήσει στα παιδιά τον κόσμο της χελώνας Caretta Caretta, μέσα από παιχνίδια και διαδραστικές εκθέσεις, και τις Γαλάζιες Σπηλιές, στις οποίες θα φτάσετε με καραβάκι από το Σκηνάρι.

Πού θα βουτήξετε: Εκτός από τις Γαλάζιες Σπηλιές και την παραλία-σταρ του νησιού που λέγεται Ναυάγιο (και στις δύο φτάνετε με καραβάκι, είτε από τον Άγιο Νικόλαο είτε από το Πόρτο Βρώμη), ιδανικές για πιτσιρίκια είναι η απέραντη αμμουδιά του Γέρακα, όπου θα μάθετε –κι εσείς και τα παιδιά– περισσότερα για τα συμπαθέστατα χελωνάκια που κατοικούν στο νησί, και οι επίσης αμμουδερές Αλυκές, που προσφέρουν και πολλές ευκαιρίες για beach και water sports. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα εκτιμήσουν τις βουτιές από τα βράχια στα σμαραγδένια νερά του Λιμνιώνα, ενώ αν η οικογένεια απαιτεί και λίγη μουσική με τις βουτιές της, τα beach bar του Πόρτο Ζόρο εγγυώνται ολοήμερα πάρτι.

Διαβάστε περισσότερα - Ζάκυνθος: Παζλ σε φόντο τιρκουάζ



Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα πέτρινα σπιτάκια του Paliokaliva Village, κτισμένα γύρω από ένα καταπράσινο κήπο στο Τσιλιβί (στα 110€ το τετράκλινο σπιτάκι με κουζίνα, βεράντα και δικό του κήπο). Στις μεγάλες όμορφες βίλλες του Therianos Villas, στην Καλλιθέα των Αλυκών, καθεμιά εκ των οποίων έχει τον δικό της κήπο, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, δορυφορική τηλεόραση και DVD, τραπεζαρία για τέσσερα άτομα, και άλλα πολλά, στην τιμή των 85€ για τέσσερα άτομα.

Πού θα φάτε: Αυθεντική ζακυνθινή κουζίνα (hit το κοκκινιστό κουνέλι) συνοδεία καντάδων στον «Αδελφό του Κώστα» στο Βασιλικό, με περίπου 20€ το άτομο. Ντόπια κρέατα στη σχάρα στον Πλάτανο, στο Βανάτο, με 10-15€ το άτομο. Σπιτικά μαγειρευτά, αλλά και θαλασσινές νοστιμιές, με θέα στα καταπράσινα νερά του Λιμνιώνα, στο Πόρτο Λιμνιώνας, το ταβερνάκι πάνω από την παραλία, με 15-20€ το άτομο. Τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτική κουζίνα στο Φανάρι του Κεριού, στο ομώνυμο χωριό, με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, και τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα 15-20€ το άτομο.

Ρόδος

Η καρδιά των Δωδεκανήσων μπορεί να σας κουράσει με τις μεγάλες της διαδρομές –αν δεν αποφύγετε τον πειρασμό να την γυρίσετε όλη– θα σας ανταμείψει όμως με τις αμέτρητες επιλογές και τις προτάσεις που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια: Από την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες ως τις βόλτες με τα γαϊδουράκια στη Λίνδο, και από τις μεγάλες αμμουδιές της Τσαμπίκας και της Καλλιθέας ως τα βραχάκια του Αγίου Παύλου που προσφέρονται για βουτιές από εκείνες που λατρεύουν τα (λίγο πιο μεγάλα) παιδιά, το μόνο βέβαιο είναι ότι εδώ αποκλείεται να βαρεθείτε.

Πού θα βουτήξετε: Στην εξωτική αμμουδιά του Πρασονησίου, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Στην αγαπημένη των ντόπιων Γλύστρα, με την χρυσαφένια άμμο και τα νερά να τα πιεις στο ποτήρι. Στην οργανωμένη αμμουδιά της Τσαμπίκας και στο Κιοτάρι που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για water sports.

Διαβάστε περισσότερα - Ρόδος: Τα best of του νησιού των Ιπποτών

Πού θα μείνετε: Στα ευρύχωρα φωτεινά studio του Paul’s Garden, στο Χαράκι, ελάχιστα μέτρα από την παραλία, που διαθέτουν και δικό τους κουζινάκι (στα 67€ το studio τεσσάρων ατόμων). Αν πάλι προτιμάτε για βάση σας την πόλη της Ρόδου, ωραιότατη και οικονομική επιλογή είναι το 7 Palms, τα μεγάλα δωμάτια του οποίου περιλαμβάνουν κουζινάκι και δορυφορική τηλεόραση, στην τιμή των 70€ για το τετράκλινο δωμάτιο.

Πού θα φάτε: Εξαίσια μαγειρευτά στον Ορίζοντα, στην Ψίνθο (στα 20€ το άτομο). Ζουμερά ντόπια κρέατα στη σχάρα στον Μπάκη, στον Έμπωνα (περί τα 15€ το άτομο). Ωραιότατα μαγειρευτά, αλλά και κουζίνα με ανατολίτικες επιρροές στο Άσπρο Πιάτο, στην καινούρια πόλη της Ρόδου (περί τα 17-20€ το άτομο). Κρητικούς μεζέδες συνοδεία άφθονης ρακής, στους Δροσουλίτες, κι αυτό στην καινούρια πόλη της Ρόδου (στα 15€ το άτομο).

Χανιά

Θα λέγαμε απλώς «Κρήτη», αλλά ακριβώς επειδή η μεγαλόνησος έχει κάτι για όλους, επικεντρωνόμαστε στο ανατολικό κομμάτι της, που έχει πολλές επιλογές (και άλλες τόσες ομορφιές) για οικογένειες. Δεν είναι μόνο η πόλη των Χανίων, με τα όμορφα σοκάκια για εσάς και τον μίνι ζωολογικό κήπο που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια. Είναι και οι φανταστικές παραλίες γύρω τους, αλλά και οι απογευματινές βόλτες στην ενδοχώρα, και το φαράγγι της Σαμαριάς αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα. Και, φυσικά, στο θέμα της οργάνωσης και της ασφάλειας είστε πάντα καλυμμένοι –τα Χανιά μπορεί να βρίσκονται σε νησί, απολαμβάνουν όμως όλα τα πλεονεκτήματα μιας κανονικότατης πόλης.

Πού θα βουτήξετε: Στα πιο-ρηχά-δεν-θα-βρείτε-πουθενά νερά του Ελαφονησίου, που τυγχάνουν και τιρκουάζ, και πλαισιωμένα από ροζ αμμουδιά, και αμμόλοφους. Στις μεγάλες, οργανωμένες αμμουδιές του Πλατανιά και του Μάλεμε, που διαθέτουν και water sports για τα πιτσιρίκια που βαριούνται εύκολα. Στην υπέροχη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, για να συνδυάσετε με τις βουτιές σας και την ωραία εκδρομή με το καραβάκι.

Διαβάστε περισσότερα - Χανιά: Στο ομορφότερο λιμάνι του κόσμου



Πού θα μείνετε: Στα όμορφα παραδοσιακά δωμάτια του Porto del Colombo στην παλιά πόλη, στις παροχές των οποίων περιλαμβάνονται DVD player και δωρεάν wi-fi (στα 108€ για το δωμάτιο τεσσάρων ατόμων). Στα μεγάλα διαμερίσματα του Creta Elena, στην καινούρια πόλη, με παροχές που περιλαμβάνουν κουζίνα, σαλόνι, δωρεάν wi-fi και μπαλκονάκια με θέα στην πόλη (85€ για το διαμέρισμα τεσσάρων ατόμων). Στα όμορφα χρωματιστά studio του Neli Studios, στην παλιά πόλη, με παροχές που περιλαμβάνουν δωρεάν wi-fi και εξοπλισμένα κουζινάκια (83€ το τετράκλινο studio).

Πού θα φάτε: Εξαίσια τοπική κουζίνα στο Καλντερίμι, και τις Πόρτες (αμφότερα περί τα 15-17€ το άτομο). Κρητικά μεζεδάκια με ολίγη από πολίτικη επιρροή στο Ταμάμ, με 15-20€ το άτομο, και συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής στο Έλα (στα 20-25€ το άτομο). Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Αν ξεμακρύνετε λίγο προς την Χαλέπα, θα πιάσετε οπωσδήποτε τραπεζάκι για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα, στο Θαλασσινό Αγέρι (υπολογίστε περί τα 20-25€ το άτομο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v