4 νησιά για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές

Τέσσερα μεγάλα, οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα νησιά, με εκπληκτικές παραλίες και προτάσεις οικονομικής διαμονής, υπόσχονται να χαρίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές που όλη η οικογένεια ονειρεύεται.
4 νησιά για αξέχαστες οικογενειακές διακοπές
της Έλενας Μπούλια

Δε μας αρέσουν τα στερεότυπα, αλλά όπως και να το κάνουμε όλοι οι καλοκαιρινοί προορισμοί δεν είναι ίδιοι και δεν ανταποκρίνονται στις ίδιες ανάγκες. Υπάρχουν νησιά που -σκόπιμα ή τυχαία- απευθύνονται σε ζευγάρια, νησιά που απευθύνονται σε παρέες που θέλουν να διασκεδάζουν μέχρι το πρωί, νησιά ιδανικά για τους μοναχικούς και τους εναλλακτικούς και νησιά «οικογενειακά», ήσυχα αλλά και με πληθώρα δραστηριοτήτων, ειδικά για τις πρωινές ώρες.

Αν αναζητάτε έναν τέτοιον προορισμό για τις διακοπές με την οικογένεια, δείτε ποια νησιά ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες σας:

Λευκάδα: Για οικονομία και παραλίες που ξετρελαίνουν

Η Λευκάδα αποτελεί πρώτη επιλογή για τις διακοπές αμέτρητων οικογενειών για… αμέτρητους λόγους. Ο βασικός είναι η δυνατότητα να προσεγγίσεις το νησί με το αυτοκίνητο, κάτι που και από έξοδα σε γλυτώνει και από την σχετική ταλαιπωρία του καραβιού (ειδικά όταν έχεις παιδιά). Ο δεύτερος είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο οικονομικά νησιά, τόσο ως προς την διαμονή όσο και την διασκέδαση και το φαγητό.

Ο τρίτος σπουδαίος λόγος που όλοι -και δη τα παιδιά- λατρεύουν την Λευκάδα είναι οι συγκλονιστικές παραλίες της. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Το Πόρτο Κατσίκι με τα ολόλευκα βότσαλα και τα τιρκουάζ νερά σου κόβει την ανάσα -προσοχή, βέβαια, στα σκαλοπάτια. Οι Εγκρεμνοί είναι μία ακόμα καταπληκτική παραλία, την οποία όμως θα δυσκολευτείτε να προσεγγίσετε αν έχετε παιδιά, καθώς τα τριακόσια απότομα σκαλοπάτια της απαιτούν αντοχές και πολλή προσοχή, όμως εξίσου όμορφες εναλλακτικές είναι τα Πευκούλια, οπού θα βρείτε κάποιες ξαπλώστρες με σκιά, το ήσυχο Αγιοφύλλι (φωτο) και φυσικά το Κάθισμα, όπου συγκεντρώνονται οι νεώτεροι για να απολαύσουν θαλάσσια σπορ και διασκέδαση στα beach bar.

Έπειτα είναι και οι αμέτρητες διαδρομές που προσφέρει το νησί είτε για να θαυμάσει κανείς τα φυσικά του τοπία, όπως το Φαράγγι Δημοσάρη, κοντά στο Νυδρί, το οποίο καταλήγει σε έναν επιβλητικό καταρράκτη, είτε τα πολιτισμικά του, όπως το ορεινό χωριό Καρυά, με τα πανέμορφα σπιτάκια και το πολύ περιποιημένο Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος. Η δε Χώρα της Λευκάδας, με την μεγάλη πλατεία και την απουσία αυτοκινήτων (ειδικά τις βραδινές ώρες) θα ενθουσιάσει τα παιδιά αφού, πέρα από κάποιες κούνιες που θα βρουν εκεί, θα γίνουν γρήγορα φίλοι με άλλα παιδάκια που παίζουν στην πλατεία και θα σας αφήσουν για αρκετοί ώρα ήσυχους, να απολαύσετε το δείπνο σε κάποιο από τα τριγύρω ταβερνάκια.

Για την διαμονή σας στην Λευκάδα δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο οικογενειακό ξενοδοχείο ή studios με πλήρη εξοπλισμό. Εμείς προτείνουμε τον ξενώνα Dukato, στην περιοχή Επίσκοπος, περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα και σε απόσταση μερικών μέτρων από την παραλία της Νικιάνας, στην οποία προσφέρονται δωρεάν ξαπλώστρες για τους επισκέπτες. Το κόστος για ένα τρίκλινο με ένα επιπλέον κρεβάτι τον Αύγουστο ξεκινά από 65 ευρώ, αν κάνετε την κράτησή σας μέσω Booking.

Ιθάκη: Γαλαζοπράσινες βουτιές στη μυθική πατρίδα του Οδυσσέα

Το μυθικό νησί του Οδυσσέα αποτελεί ένα από τα πιο ήσυχα νησιά του Ιονίου, με πανέμορφες παραλίες και ήπιων τόνων βραδινή ζωή που δεν θα σας κάνει να αναπολήσετε τα νεανικά σας ξενύχτια (και μεθύσια) σε πολύβουα bars. Δεν είναι τυχαίο ότι το νησί προτιμάται από οικογενειάρχες, οι πιο προνομιούχοι εκ των οποίων το επισκέπτονται με ιδιωτικά σκάφη, με τα οποία μπορούν να προσεγγίσουν τις πιο παρθένες ακτές του.

Οι παραλίες που προσφέρονται για οικογενειακά μπάνια είναι αναμφίβολα το Φιλιατρό (φωτο), με τις ομπρέλες και την μικρή καντίνα από την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε τρόφιμα και ποτά, καθώς και το Σαρακήνικο, ο Σκίνος και τα Μνήματα, στις οποίες όμως θα χρειαστεί να έχετε μαζί τις δικές σας ομπρέλες. Τα πρωινά σας, όμως, μπορείτε να τα γεμίσετε εξίσου ευχάριστα με βόλτες σε ορεινά χωριά, όπως ο καταπράσινος Σταυρός, και τα Πηλικάτα, όπου βρίσκονται τα ερείπια αυτού που φέρεται ως παλάτι του Οδυσσέα.

Τα βράδια σας με την οικογένεια στο νησί μπορείτε να τα περάσετε είτε στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού με την μεγάλη παραθαλάσσια περαντζάδα, στην οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα εστιατόρια και bars του νησιού, καθώς και στα ψαροχώρια Φρίκες και Κιόνι, στη βόρεια πλευρά του νησιού, όπου θα βρείτε εξαίσιες ψαροταβέρνες και μικρά τουριστικά μαγαζάκια.

Όσο για την διαμονή σας; Στην Ιθάκη προσφέρονται πολλά σπίτια και studios για ενοικίαση, τα οποία αποτελούν ιδανική λύση για οικογένειες που θέλουν άνεση και ιδιωτικότητα. Τα σπίτια αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα, έτσι μπορείτε κάλλιστα να ετοιμάσετε εκεί τα γεύματά σας, ενώ έχουν άπλετο χώρο (π.χ. σαλόνι, καθιστικό, βεράντα) για να παίξουν τα παιδιά. Επιπλέον, αποτελούν και σχετικά οικονομική λύση διαμονής αφού οι τιμές τους ξεκινούν από 100 ευρώ ανά βραδιά, για ένα μεγάλο σπίτι με δύο κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, κουζίνα και καθιστικό. Περισσότερες πληροφορίες για την διαμονή σας στην Ιθάκη θα βρείτε εδώ.

Κρήτη: Κάθε μέρα και μία ξεχωριστή πρόταση

Ηράκλειο; Χανιά ή Άγιος Νικόλαος; Όποιο μέρος κι αν επιλέξετε ως «βάση» για τις διακοπές σας στην Κρήτη, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αφιερώσετε αρκετές ώρες πίσω από το τιμόνι για να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα –ή όσο περισσότερα από αυτά μπορείτε. Επιλέγουμε το Ηράκλειο, το οποίο βρίσκεται κάπου «στη μέση» και, ως πόλη, διαθέτει όλα τα απαραίτητα που μπορεί μία οικογένεια να χρειαστεί (από καταστήματα και τράπεζες, μέχρι ιατρικά κέντρα αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες).

Δεν υπολείπεται, όμως, και σε παραλίες. Η Αγία Πελαγία, βορειοδυτικά του Ηρακλείου, μπορεί να θεωρηθεί η δημοφιλέστερη, καθώς είναι πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, ενώ δεν επηρεάζεται από τους ανέμους. Επιπλέον, εκεί έχετε πολλές επιλογές σε ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς και σε καταλύματα. Αν έχετε όρεξη για διαδρομές με το αυτοκίνητο, επιβάλλεται να επισκεφθείτε τις παραλίες Χερσόνησος (27χλμ. από το Ηράκλειο), με την χρυσαφένια αμμουδιά και την επαρκή οργάνωση, και Μάλια (37χλμ. από το Ηράκλειο), η οποία προτιμάται κυρίως από νεαρόκοσμο λόγω των παροχών σε beach bar, ξαπλώστρες και κοντινά εστιατόρια.

Όσο για τις βόλτες σας στο νησί; Οι επιλογές είναι αμέτρητες και δεν είναι λίγες αυτές που προορίζονται αποκλειστικά για τους μικρούς επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο Out of the Blue Capsis Beach υπάρχει ένα μεγάλο βοτανικό πάρκο με λουλούδια, λίμνες και καταρράκτες, μέσα στο οποίο φιλοξενείται και ένας μικρός ιδιωτικός ζωολογικός κήπος με πολλά είδη πτηνών και μικρών ζώων. Δεν χρειάζεται να μένετε στο ξενοδοχείο για να τα επισκεφθείτε. Μία ακόμα εξαιρετική ιδέα για εκδρομή είναι η φάρμα Agreco, της Grecotel, στην περιοχή Άδελε Ρεθύμνου. Εκεί οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν παραδοσιακές αγροτικές δουλειές, να συμμετέχουν στις γιορτές που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα και να γευθούν γνήσιες κρητικές νοστιμιές στην ταβέρνα που συστεγάζεται.

Για την διαμονή στο Ηράκλειο Κρήτης προτείνουμε το ξενοδοχείο Fodele Beach (23χλμ. δυτικά από την πόλη), τοποθετημένο σε μια πανέμορφη, αμμώδη παραλία και με αμέτρητες υδάτινες δραστηριότητες που θα ξετρελάνουν τα παιδιά. Στο ξενοδοχείο υπάρχει εστιατόριο, μίνι μάρκετ, αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ προσφέρεται και υπηρεσία μπέιμπι σίτινγκ. Οι τιμές του για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων, ξεκινούν από 180 ευρώ ημερησίως με το πρόγραμμα all inclusive (δηλαδή, με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και χρήση όλων των δραστηριοτήτων του ξενοδοχείου). Για διαθεσιμότητα δωματίων τον Αύγουστο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ξενοδοχείο.

Κως: Ποδηλατάδες στην ιστορία

Πριν πάτε στην Κω θυμηθείτε να «φορτώσετε» στις αποσκευές σας και τα ποδήλατα. Το εντελώς φλατ νησί του Αιγαίου προσφέρεται για ποδηλατικές διαδρομές τόσο προς τις μαγευτικές παραλίες του όσο και προς τα σημαντικά του αξιοθέατα, όπως το επιβλητικό Κάστρο της Νεραντζιάς (ή Ιπποτών), την Αρχαία Αγορά, τη Μεγάλη Στοά, το καλά διατηρημένο Ωδείο και το πλούσιο σε ευρήματα Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία Ελευθερίας. Φυσικά, δεν θα φύγετε από το νησί αν δεν επισκεφθείτε το Ασκληπιείο, το υπέροχο υπαίθριο αρχαιολογικό αξιοθέατο, πνιγμένο από τα κυπαρίσσια, στο οποίο κάποτε βρισκόταν η Ιατρική Σχολή του Ιπποκράτη.

Ώρα για δροσερές βουτιές και στάση στα πρώτα παραθαλάσσια χωριά που θα συναντήσετε φεύγοντας από την Χώρα, το Τιγκάκι και το Μαρμάρι, με αμμουδερές, οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες. Άλλες οργανωμένες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε με την οικογένεια στο νησί είναι ο Παράδεισος, και ο Άγιος Θεολόγος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κω κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται αμέτρητες εκδηλώσεις για τους μικρούς επισκέπτες, όπως συναυλίες, θέατρα σκιών, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις βιβλίων (και όχι μόνο).

Για την διαμονή σας στην Κω προτείνουμε το υπέροχο οικογενειακό ξενοδοχείο Horizon Beach Resort, στην περιοχή Μαστιχάρι, πάνω στην ομώνυμη αμμουδερή παραλία. Εκεί θα βρείτε ευρύχωρα δωμάτια, μερικά από αυτά με συνδεόμενες πόρτες για μεγάλες οικογένειες, ένα εξαιρετικό εστιατόριο και εγκαταστάσεις ιδανικές για παιδιά (π.χ. παιδική, πισίνα, γήπεδα μπιτς βόλεϊ, ποδοσφαίρου, τένις, αλλά και εγκαταστάσεις και θαλάσσια σπορ). Το κόστος για ένα δωμάτιο που μπορεί να φιλοξενήσει οικογένεια τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, ξεκινά από 180 ευρώ ανά βραδιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v