Ορεινές διακοπές: Ας πάρουμε τα βουνά!

Μερικοί το προτιμούν… ορεινό. Μιλάμε για το καλοκαιρινό καταφύγιο των παραθεριστών, που προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στα πιο ευλογημένα από τη φύση βουνά της Ελλάδας. Εμείς… σκαρφαλώσαμε, και σας προτείνουμε τα καλύτερα. 
Ορεινές διακοπές: Ας πάρουμε τα βουνά!
του Γιώργου Κόκουβα

Όταν βρίσκεσαι στην δροσιά ενός καστανιώνα, δύσκολα σου λείπει το παραδοσιακό “room to let” ενός νησιού. Όταν κάνεις βουτιές σε καταρράκτες και κελαρυστά ποτάμια, μετά βίας ζηλεύεις αυτούς που λιάζονται σε κυκλαδίτικες σαιζλόνγκ. Κι όταν κάτω από τη σκιά ενός θεόρατου πλάτανου, μαθαίνεις ότι η νιρβάνα δεν είναι άπιαστο όνειρο, υπόσχεσαι ότι οι νησιώτικες διακοπές μπορούν να περιμένουν κι άλλο, ότι και το επόμενο καλοκαίρι, εδώ θα σε βρει. 
Στα εξωτικά χωριουδάκια του Πηλίου, μια ανάσα απ’ το Αιγαίο. Στους ορεινούς παραδείσους της Ηπείρου, κάπου ανάμεσα στο Ζαγόρι και στα Τζουμέρκα. Στις μυθικές πλαγιές του Ολύμπου, για να γευτείς την εξίσου μυθική φιλοξενία των κατοίκων σου. Ή στα σταματημένα στον χρόνο μονοπάτια του Πάρνωνα, που αγναντεύουν το Μυρτώο στον ίσκιο των απέραντων κεδρόδασών του. Αν είστε ήδη θιασώτες του «καλοκαιριού στο βουνό», είμαστε σίγουροι πως δεν χρειάζεστε περισσότερα για να πειστείτε. Οι υπόλοιποι, ρίξτε μια ματιά στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των δωματίων της Μυκόνου, και μάλλον, θα δείτε το καλοκαίρι σας… με άλλο μάτι.  

*Οι τιμές των ξενοδοχείων αφορούν δίκλινα δωμάτια, κατά την υψηλή περίοδο.

Πήλιο

Δροσιά στα ψηλά, κρυστάλλινα νερά στα χαμηλά. Όμορφα χωριά που, μέσα από καταπράσινες διαδρομές καταλήγουν σε παραλίες που θα ζήλευε και νησί. Το Πήλιο δεν παύει ούτε έναν μήνα του έτους να μας απογοητεύει, γι’ αυτό κι εμείς το τιμάμε με την παρουσία μας και αυτό το καλοκαίρι. 

*Πού να τριγυρίσετε
Υπάρχει πάντα η επιλογή να επιλέξετε ως βάση σας ένα ορεινό χωριό – κι αυτό γιατί, παρ’ όλες τις στροφές που θα υποστείτε για να φτάσετε στην θάλασσα, οι ξενώνες εκεί προσφέρουν τα δωμάτιά τους σε πολύ πιο ελκυστικές τιμές. Αν πάλι η Τσαγκαράδα, η Βυζίτσα ή οι Μηλιές σας φαίνονται πολύ «χειμερινοί» προορισμοί, διαλέξτε ανάμεσα στο Χόρτο –must τα τυρκουάζ νερά του και οι φυλλωσιές των ελαιώνων που ρίχνουν τις σκιές τους μέχρι και στην παραλία, στην εξωτική Νταμούχαρη –κάτι θα ήξεραν οι παραγωγοί του Mamma Mia, που την επέλεξαν για σκηνικό του musical, ή την Κάτω Γατζέα, που ενδείκνυται και για τους λάτρεις του camping. 

Καλοκαίρι στο Πήλιο, δεν νοείται χωρίς βουτιές από τη μία, και χωρίς πηλιορείτικα τσιμπούσια από την άλλη. Δείτε τις καλύτερες παραλίες του βουνού εδώ και τα γευστικά μυστικά εδώ.

*Πού να μείνετε
Στα περιποιημένα δωμάτια του Οικόσημου στην Μηλίνα, με την τιμή του δίκλινου να ξεκινά από τα 70€ κατά την υψηλή περίοδο. 
Στο πανέμορφο κτήμα του Ελαιώνα Βεργόπουλου στην Νταμούχαρη, τα studios του οποίου διατίθενται σε τιμή που ξεκινά από τα 60€. 
Στο Kima Studios&Apartments που σχεδόν ακουμπά τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Παπά Νερό κοντά στον Άγιο Ιωάννη και προσφέρει λιτά δωμάτια από 55€. 
Στον πολυτελή ξενώνα Ανωβολιός, για να απολαύσετε άνετη διαμονή στο πιο ψηλό σημείο του Πηλίου, το χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, αν προτιμάτε τη δροσιά του υψόμετρου από αυτή της ακροθαλασσιάς – οι τιμές των ειδυλλιακών δωματίων του ξεκινούν από τα 75€.
Στα απλά, δροσερά δωμάτια του Marabou στον λόφο που κοιτάζει τον κόλπο του Χορευτού και απέχει μόλις 250 μέτρα από την παραλία του – οι τιμές ξεκινούν από τα 55€. 

Ζαγοροχώρια

Το καλοκαίρι επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς στην Ήπειρο: Θα ξεχνιέστε με τις ώρες στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού, θα οδηγείτε από πανέμορφο χωριό σε πανέμορφο χωριό και θα χορταίνετε πράσινο, που «εδρεύει» στον ίσως πιο όμορφο Εθνικό Δρυμό της χώρας – αυτόν του Βίκου-Αώου. Κι ύστερα, για όσους δεν θέλουν να αφήσουν αχρησιμοποίητο το μαγιό τους, υπάρχουν τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη και του Αώου για τις πιο εναλλακτικές βουτιές που θα έχετε κάνει στη ζωή σας.

*Πού να τριγυρίσετε
Από τη Βωβούσα, που εκπροσωπεί την ήρεμη δύναμη του Ανατολικού Ζαγορίου και βρίσκεται στη δροσερή γειτονιά του ποταμού Αώου, μέχρι το δυνατό δίδυμο των… Πάπιγκων, τα λιθόκτιστα καλντερίμια του Κεπέσοβου και τον λιλιπούτειο ορεινό παράδεισο του Δίλοφου, κάποιο από τα 46 Ζαγοροχώρια θα σας κλέψει την καρδιά. Μην χάσετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά από το Μονοδένδρι και καταλήγει στον Εθνικό Δρυμό ή να επιχειρήσετε ιππασία στο ειδυλλιακό σκηνικό των παρυφών της Πίνδου. Περισσότερα μυστικά των Ζαγοροχωρίων, στο σχετικό αφιέρωμα του In2life

*Πού να μείνετε
Στις Κερασιές, στη Βωβούσα, που υψώνουν τα τρία πέτρινα κτίσματά τους και κρύβουν μέσα στην παραδοσιακή τους ηπειρώτικη ομορφιά,  μοντέρνα δωμάτια με minimal διακόσμηση – ενδεικτική τιμή: 70€ ανά διανυκτέρευση.
Στο Αρχοντικό Αρκάδα στο Μονοδένδρι, που προσφέρει σύγχρονες ανέσεις στα παραδοσιακά, ιδιαίτερα ευρύχωρα δωμάτιά του, σε τιμές που ξεκινούν από τα 33€ για κρατήσεις μέσω Booking.
Στα ευρύχωρα δωμάτια του παραδοσιακού En Chora Vezitsa στο χωριό Βίτσα, το όμορφο αίθριο του οποίου προσφέρει απίστευτη θέα στο Φαράγγι του Βίκου – ενδεικτική τιμή: 37€ ανά διανυκτέρευση. 
Στο «Spiti Mas» στο Μεγάλο Πάπιγκο, που όπως μαρτυρά και το όνομά του, φιλοδοξεί να σας κάνει να νιώσετε σαν στο ηπειρώτικο σπίτι σας. Πέτρα και ξύλο κάνουν τα δωμάτια, εκτός από όμορφα, και δροσερά, ενώ τα μεγάλα παράθυρα και οι τζαμαρίες σας επιτρέπουν να απολαύσετε τη θέα σε όλο της το μεγαλείο – από 40€ ανά διανυκτέρευση. 
Στο πολυτελές boutique ξενοδοχείο Gamila Rocks Adventure Resort, στο γραφικό χωριό της Αρίστης, το οποίο σας προσφέρει εξαιρετικά διακοσμημένα δωμάτια με θέα στον Βοϊδομάτη και τα βουνά της Αστράκας, ενώ διοργανώνει και εκδρομές ή extreme sports εξορμήσεις για λογαριασμό σας - από 45€ ανά διανυκτέρευση.

Τζουμέρκα

Η «άλλη», πιο αθόρυβη πλευρά της Ηπείρου, έχει βρει πατρίδα πάνω στα Τζουμέρκα, όπου απλώνεται μια σειρά από χωριά-οάσεις, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει σε εποχές στις οποίες οι έγνοιες δεν είχαν θέση. Κατά μία έννοια, στα Τζουμέρκα… έχει πάντα καλοκαίρι. Και έχει και καταρράκτες, και πέτρινα γεφύρια και κελαρυστά νερά και ειδυλλιακές διαδρομές απόχρωσης… καταπράσινης – όλα εκείνα τα προσόντα δηλαδή που μας κάνουν να θέλουμε να κρυφτούμε σε αυτά τα μέρη μέχρι να μπει ο Οκτώβριος.  

*Πού να τριγυρίσετε
Γύρω στα 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, τα χωριά των Τζουμέρκων αρχίζουν ένα-ένα να εμφανίζονται μέσα στη βλάστηση. Οι Καλαρρύτες, ο Συρράκος, ο Καταρράκτης και το «κεφαλοχώρι» των Πραμάντων αποτελούν καλές βάσεις για τις εξορμήσεις σας. Ακολουθήστε την πεζοπορική διαδρομή που ενώνει Συρράκο και Καλαρρύτες, ξαπλώστε δίπλα από τον καταρράκτη ύψους 50 μέτρων που λούζει την πλαγιά –ποιου άλλου- του χωριού Κατταράκτης, βουτήξτε άφοβα στα νερά του Άραχθου και αφεθείτε στην φιλοξενία και την ραθυμία των ντόπιων. Μάθετε περισσότερα μυστικά για τα Τζουμέρκα σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

*Πού να μείνετε
Στο παραδοσιακό ξενοδοχείο Συρράκο, στο ομώνυμο χωριό, στα λιτά, πέτρινα δωμάτιο του οποίου θα πληρώσετε από 50€ ανά διανυκτέρευση –ή και λιγότερα, αν μείνετε περισσότερες από τρεις βραδιές.
Στο Αρχοντικό Τζουμέρκων, στα Άγναντα, πολύ κοντά στον ποταμό Άραχθο, που προσφέρει άνετα, παραδοσιακά δωμάτια με οικογενειακό περιβάλλον και κλιματισμό, ενώ σε συνεργασία με το προσωπικό του τουριστικού γραφείου, διοργανώνει και δραστηριότητες όπως ιππασία, ράφτινγκ και καγιάκ. Το δίκλινο στοιχίζει 55€ για κρατήσεις μέσω Booking. 
Στον οικογενειακό ξενώνα Ναπολέοντα Ζαγκλή, στους Καλαρρύτες, με εκπληκτική θέα στα βουνά της περιοχής και διακόσμηση που θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή – ενδεικτική τιμή: 50€ ανά διανυκτέρευση. 
Στο Αρχοντικό Βογιάρου, επίσης στους Καλαρρύτες, που προσφέρει λιθόκτιστα καταλύματα με πανοραμική θέα στο χωριό και «χωριάτικη», ρομαντική διακόσμηση – από 50€ ανά διανυκτέρευση. 

Όλυμπος

Θα μπορούσε να λείπει το βουνό των βουνών από τους κορυφαίους προορισμούς; Από όποια πλευρά κι αν τον δεις (και τον επισκεφθείς), ο Όλυμπος έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει στον καθένα, και συνδυάζει την δροσιά των σχεδόν 3.000 μέτρων ύψους του με την ψιλή αμμουδιά που βρέχει τα πόδια του στην ανατολική του πλευρά. 

*Πού να τριγυρίσετε
Κινηθείτε «χαμηλά», αν θέλετε να βρίσκεστε σε απόσταση βολής από τις όμορφες παραλίες του νομού Κατερίνης και Λάρισας. Στο Λιτόχωρο, θα έχετε άμεση πρόσβαση στην Ολυμπιακή Ακτή της Πιερίας αλλά και στις περιπατητικές διαδρομές που σχηματίζονται γύρω από το φαράγγι του Ενιπέα. Στην Άνω Σκοτίνα, θα κάνετε παραδοσιακές βόλτες ανάμεσα στα πανέμορφα αρχοντικά και τα πετρόχτιστα σπιτάκια του 17ου αιώνα, ενώ στον γραφικό Παλαιό Παντελεήμονα, όσο δεν χαλαρώνετε στην πλατεία του ή στο ενετικό κάστρο, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Για μπάνιο και ψαροφαγία, κατηφορίστε στην απέραντη αμμουδιά των Νέων Πόρων, στα ταβερνάκια του Πλαταμώνα, στην οργανωμένη πλαζ του Μακρύγιαλου, ή στην Γρίτσα και την Πλάκα για τα φημισμένα club parties τους. Για τους πιο «ορεινούς» τύπους, επιβάλλεται η επίσκεψη στα πιο γραφικά χωριά του «Κάτω Ολύμπου», την Ραψάνη και την Κρανιά, το «μπαλκόνι» του βουνού. Δείτε τα best of του βουνού των Θεών εδώ και τις καλύτερες παραλίες της Πιερίας εδώ.  

Πού να μείνετε
Στα ρομαντικά δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα Πλειάδες στον Παλαιό Παντελεήμονα με εκπληκτική θέα στις ακτές του Ολύμπου – από 54€ ανά διανυκτέρευση. 
Στα απλά αλλά αξιοπρεπή δωμάτια του Balkan Hotel στην Λεπτοκαρυά, που διαθέτει πισίνα και μπαλκονάκια με όμορφη θέα – από 46€ ανά διανυκτέρευση. 
Στο Olympus Thea Boutique Hotel κοντά στον Πλαταμώνα, που προσφέρει τα πιο πολυτελή και design δωμάτια της περιοχής, χωρίς να «χτυπάει» τις τιμές – η τιμή του δίκλινου ξεκινά από τα 68€.
Στον ξενώνα Ίσβορος στις «πύλες» της Ραψάνης, που προσφέρει παραδοσιακά δωμάτια και διαθέτει το πιο ζωντανό (και ένα από τα ελάχιστα) μπαράκι του ορεινού χωριού – από 30€ ανά διανυκτέρευση. 

Πάρνωνας

Το πιο «ήσυχο» βουνό της Πελοποννήσου δεν προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει. Δεν θα τον βρείτε ανάμεσα στους hip προορισμούς και στις λίστες με τα κοσμοπολίτικα χωριά. Γι’ αυτό ακριβώς, καταφέρνει να μας κερδίσει με την απλότητά του, την βουνίσια ομορφιά του και την ξεκομμένη από όσα έχετε συνηθίσει προσωπικότητά του. Άλλωστε, ένας προορισμός κατορθώνει να εντυπωσιάσει περισσότερο όσους ψάχνουν για ηρεμία, ακριβώς όταν δεν το προσπαθεί. 

*Πού να τριγυρίσετε
Όλοι οι δρόμοι –για την ακρίβεια ο δρόμος «των εκατό ημερών», που λέγεται πως διανοίχτηκε από τους κατοίκους με τα ίδια τους τα χέρια, αφού το κράτος αγνοούσε το αίτημά τους- οδηγούν στο χωριό Κοσμάς, το πιο όμορφο «καταφύγιο» του Πάρνωνα, που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στα 1.150 μέτρα, ανάμεσα σε καστανιές και καρυδιές. Απολαύστε τον καφέ σας στην πλακόστρωτη πλατεία του, τριγυρίστε στον καστανιώνα και στη «ρεματιά των αηδονιών», και κάντε ένα μίνι ορεινό road trip μέχρι το σκαλιστό μοναστήρι της Παναγιάς της Ελώνας, ή μέχρι τα υπόλοιπα πανέμορφα χωριουδάκια, όπως το Πλατανάκι, τον Άγιο Βασίλη, την Καστανίτσα , τον Πραστό και τον Πλάτανο με τα κελαρυστά νερά των καταρρακτών του. Λίγα χιλιόμετρα κατήφορου, θα σας φέρουν στο Λεωνίδιο, όπου μπορείτε να δροσιστείτε με βουτιές στις παραλίες του. Μάθετε περισσότερα για τον Πάρνωνα εδώ και για το Λεωνίδιο εδώ

*Πού να μείνετε
Στον ξενώνα Πρυτανείο, στα Τσίντζινα, όπου κάθε δωμάτιο έχει το όνομα μιας σχολικής αίθουσας και διαθέτει την παραδοσιακή φιλόξενη διάθεση των ιδιοκτητών του. Οι τιμές ξεκινούν από τα 45€. 
Στον ξενώνα Πλάτανος, στο ομώνυμο χωριό, που προσφέρει απλά, χαριτωμένα δωμάτια με όμορφα μπαλκόνια – ενδεικτική τιμή: 50€ ανά διανυκτέρευση. 
Στον ξενώνα Ουρανογείτων, που προσφέρει όμορφα, ρομαντικά και περιποιημένα δωμάτια στο πέτρινο κτίριο που ορθώνεται στο χωριό του Κοσμά, έναντι 60€ περίπου ανά διανυκτέρευση. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v