Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία

Τα Τρίκαλα με τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες και τα ξενύχτικα μπαράκια είναι η μία όψη του νομίσματος. Τα σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια και τα καταπράσινα μονοπάτια που τα συνδέουν, η άλλη. Κορώνα ή γράμματα;
Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία
Κείμενο - φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Μιάμιση ώρα δρόμος από την αθηναϊκή βοή, και βρίσκεσαι στην καρδιά ενός δάσους φουντωτών μαυρόπευκων, να αγναντεύεις τα ακίνητα, γαλαζοπράσινα νερά μιας λίμνης. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ζήρεια αποτελεί, εδώ και δυο δεκαετίες, έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών για τα Σαββατοκύριακα των Αθηναίων. Είναι, επίσης, ένας από τους λόγους για τους οποίους μας ήρθε πρώτη στο μυαλό όταν αρχίσαμε (ναι, από τώρα) να ονειρευόμαστε τις πασχαλινές μας αποδράσεις. Δεν είναι, όμως, και ο μοναδικός.

Είναι και τα γραφικά χωριουδάκια της, κάποια εκ των οποίων εξασφαλίζουν ησυχία-μακριά-από-τους-πάντες-και-τα-πάντα, και κάποια άλλα κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με ξενύχτικα μπαράκια και τσιμπημένα εστιατόρια. Είναι τα ειδυλλιακά μονοπάτια που λατρεύουν οι πεζοπόροι και οι καταπράσινες διαδρομές στο όνομα των οποίων ορκίζονται οι λάτρεις της οδήγησης. Είναι τα αξιοθέατα που αυξάνονται και πληθύνονται τον τελευταίο καιρό –από τις πλέον αγαπημένες αφίξεις, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, κέρδισε τις εντυπώσεις μας πριν καλά καλά κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας.

Είναι, τέλος, και οι κουκλίστικοι ξενώνες που βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε χωριό, και τους οποίους περιγράφει απόλυτα το κλισέ «για κάθε γούστο και budget»: παραδοσιακοί με πέτρινους τοίχους και ξύλινα πατώματα, αρτιστίκ με ζωηρά χρώματα και ξεχωριστή διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο, πολυτελείς με πουπουλένια παπλώματα και δορυφορικές τηλεοράσεις, παρεΐστικοι με μεγάλα σαλόνια για επιτραπέζια πλάι στο τζάκι, και σε τιμές που καλύπτουν όλο το πιθανό φάσμα, από τα 50€ μέχρι τα 150€.

Συγκεντρώσαμε τα highlights των διαδρομών, των χωριών, των ξενώνων και των γεύσεων, για να σας ανοίξουμε την όρεξη… και να μας στείλετε τα δικά σας.

Τα αγαπημένα των φυσιολατρών

Τα μονοπάτια: Ένα εκτενέστατο δίκτυο άριστα σηματοδοτημένων μονοπατιών συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, με δάση, με καταφύγια, με σπήλαια (δυστυχώς όχι επισκέψιμα, εκτός αν είστε έμπειρος σπηλαιολόγος) και, βέβαια, με τις κορυφές της Ζήρειας. Λεπτομερείς διαδρομές και χάρτες για όλα τα μονοπάτια θα βρείτε στον επίσημο ηλεκτρονικό οδηγό e-Ziria.gr.

Οι λίμνες: Είναι δύο, η παραμυθένια Δόξα και η μυθική –αλλά λιγότερο εντυπωσιακή– Στυμφαλία. Η τελευταία, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της έχει αποστραγγιστεί, εξακολουθεί να αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο, στον οποίο κατοικούν περισσότερα από 160 είδη ζώων και πουλιών. Ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια πλευρά της φιλοξενεί τμήματα ναών και οχυρώσεων της αρχαίας πόλης Στύμφαλου, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το προαναφερθέν Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που σχεδόν ακουμπά στην όχθη της.

Η δε Λίμνη Δόξα είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες γωνιές της Ζήρειας: Καταγάλανη και απόκοσμα γαλήνια, περικυκλωμένη από ένα μυρωδάτο δάσος μαυρόπευκων που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, και με ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια να στολίζει την στενή λωρίδα γης η οποία σπάει τη συμμετρία της. Πιάστε θέση για πικνίκ σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω της, ή –καιρού επιτρέποντος– ακολουθήστε τους ντόπιους σε βουτιές στα διάφανα νερά της. Στην Αρχαία Φενεό, το χωριουδάκι δίπλα της, ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της αρχαίας πόλης.

Τα ωραιότερα χωριά

Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα: Τρία χωριά σε ένα, ή ένα χωριό με τρεις διακριτές συνοικίες; Όπως και αν τα δείτε, τα Τρίκαλα είναι το χωριό-σταρ της Ορεινής Κορινθίας: Εδώ συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες, από εδώ ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με τα πόδια αλλά και με 4x4 οχήματα, και εδώ θα μείνετε αν θέλετε μερικές επιλογές για τις βραδινές σας βόλτες, πέρα από το σαλόνι του ξενώνα σας.

Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό στολίζουν τις τρεις γειτονιές, που αγναντεύουν από ψηλά τον κορινθιακό κόλπο. Αναλυτικές πληροφορίες για καθεμιά από αυτές θα βρείτε σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ

Καστανιά: Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η μικρούλα Καστανιά ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της. Στις απαραίτητες στάσεις περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του, και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν το νεαρό Ερμή.

Γκούρα: Αμφιθεατρικά κτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων, γύρω από την γραφική πέτρινη πλατεία της, η Γκούρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής. Τα γραφικά σοκάκια της στολίζονται από παλιά αρχοντικά, ενώ από τα τραπεζάκια που απλώνουν τα καφενεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας η θέα στην πεδιάδα είναι μαγευτική. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, η μονή της Παναγιάς των βράχων, λαξευμένη μέσα στον βράχο, όπως υποδηλώνει το όνομά της, συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα –και απολαμβάνει επίσης πανοραμική θέα στο καταπράσινο τοπίο γύρω της.

Διαβάστε περισσότερα για όλα τα μικρά και μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, και τις διαδρομές που τα συνδέουν, σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ

Οι πιο κουκλίστικοι ξενώνες

Σαλέ των Χρωμάτων, στα Μεσαία Τρίκαλα: Ξύλινο, πολύχρωμο, με ζεστό παρεΐστικο σαλονάκι και ένα από τα καλύτερα πρωινά που έχουμε δοκιμάσει. Τα χρωματιστά του δωμάτια εγγυώνται υπέροχο cocooning όταν η Ζήρεια συννεφιάζει (διαθέτουν ακόμη και DVD) ενώ η στρατηγική τους θέση είναι ιδανική για εξορμήσεις στο βουνό. Οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται στα 90€ για το δίκλινο με πρωινό, ενώ τακτικά ανακοινώνονται εποχιακές προσφορές και πακέτα –τσεκάρετε τακτικά τη σελίδα τους, σύντομα αναμένεται η πασχαλινή προσφορά.

Αρχοντικό Κεφαλάρι, στο Κεφαλάρι: Σε ένα από τα πιο ήσυχα, όσο και γραφικά, χωριά της περιοχής, ακριβώς δίπλα στην πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια, είναι ένας κουκλίστικος, παραδοσιακός ξενώνας με πέτρινους τοίχους, ξύλινα ταβάνια και ατμοσφαιρική, ρουστίκ διακόσμηση. Οι τιμές για το Πάσχα κυμαίνονται στα 90€ το δίκλινο με πρωινό –εκτός σαιζόν, θα τις βρείτε σημαντικά μειωμένες, στα 60€. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ

Χελυδορέα, στα Μεσαία Τρίκαλα: Ρομαντικά δωμάτια, καθένα με τον δικό του, ιδιαίτερο σχεδιασμό, όλα, όμως, πιστά στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, απολαμβάνουν μοναδική θέα στον Κορινθιακό και τις πλαγιές της Ζήρειας. Κάποια δωμάτια διαθέτουν και τζάκι. Το παραδοσιακό πρωινό συμπληρώνει ιδανικά τη διαμονή σας. Οι τιμές για το Πάσχα κυμαίνονται στα 90€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Theasis Guesthouse, στα Κάτω Τρίκαλα: Παραδοσιακή διακόσμηση, ζεστά χρώματα και εντυπωσιακές παροχές που περιλαμβάνουν τζάκι πλάι στο κρεβάτι, DVD player και μικρή κουζίνα για έξτρα οικονομία, σε έναν ξενώνα ελάχιστα βήματα από την πλατεία του χωριού. Οι τιμές για το Πάσχα κυμαίνονται στα 90€ για το deluxe στούντιο, με τζάκι και πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Οι πιο οικονομικές επιλογές διαμονής

Ξενία Καστανιάς, στην Καστανιά: Ναι, υπάρχει ακόμα το ξενοδοχείο της θρυλικής αλυσίδας που έβαλε πριν από μερικές δεκαετίες το μικρό χωριουδάκι στον χάρτη των weekends. Και ναι, λειτουργεί ακόμα. Μπορεί να μην έχει την ατμόσφαιρα ή την διακόσμηση των ρομαντικών ξενώνων της περιοχής, τα δωμάτια όμως είναι περιποιημένα, τα μπαλκόνια έχουν θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας, το σαλονάκι διαθέτει τζάκι και επιτραπέζια για παρεΐστικες βραδιές, και οι τιμές είναι εξαιρετικές: 70€ το δίκλινο με πρωινό για τις ημέρες του Πάσχα. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Μύσσαιον, στα Μεσαία Τρίκαλα: Όμορφα διακοσμημένα δωμάτια, με μεγάλα μπαλκόνια με θέα στη Ζήρεια και τεράστια κρεβάτια δίπλα σε παραδοσιακά πετρόχτιστα τζάκια. Μία από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας-τιμής στην περιοχή, το Μύσσαιον προσφέρει επίσης σπιτικό πρωινό και εστιατόριο με τοπικές νοστιμιές. Οι τιμές για το Πάσχα δεν ξεπερνούν τα 77€ για το δίκλινο δωμάτιο με τζάκι και πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

Οι καλύτερες γεύσεις

- Εξαιρετική τοπική κουζίνα, ντόπια κρέατα (η έντονη γεύση των οποίων ενδέχεται να ξενίσει τους μη εξοικειωμένους ουρανίσκους) και σπιτικά μαγειρευτά στο Κάτι Καλύτερο, στην Γκούρα. Υπολογίστε περί τα 15-17€ το άτομο.

- Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, αλλά και λίγα, καλοφτιαγμένα μαγειρευτά στα τραπεζάκια που βγάζει στην πλατεία του Κεφαλαρίου το Γεύση και Οίνος. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

- Εξαίσια μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ πλάι στο τζάκι, στο Άρτεμις, στα Μεσαία Τρίκαλα. Περί τα 20-25€ το άτομο.

- Καλοψημένα, ντόπια κρέατα στη σχάρα και σπιτικά μαγειρευτά, με θέα στις κατάφυτες πλαγιές της Ζήρειας, στο μπαλκονάκι της Πινακωτής, στα Μεσαία Τρίκαλα. Περί τα 20-25€ το άτομο.

- Αρνάκι στη γάστρα και άλλες παραδοσιακές γεύσεις στο Πέτρινο, στα Κάτω Τρίκαλα. Οι τιμές κινούνται στο φάσμα των 20€ το άτομο.

- Σπιτικά μαγειρευτά και εξαιρετικές πίττες στο Ορέξιον, στη Γλαύκα. Περί τα 15€ το άτομο.

- Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού και ταψιού στον Πλάτανο, στην Καστανιά.

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για γεύμα δύο ατόμων, με σαλάτα, δύο ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και χύμα κρασί –το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τοπικό και ωραιότατο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v