Βιέννη: Βαλς με την ομορφιά

Πώς φαντάζεστε τον Παράδεισο; Με ποτάμια και απέραντο πράσινο; Με παραμυθένια κτίρια, επιβλητικά παλάτια, «ουράνιες» μελωδίες και χαμογελαστούς ανθρώπους; Με τοπία που μοιάζουν με ιμπρεσιονιστικό πίνακα; …Καλώς ήρθατε στη Βιέννη.
Βιέννη: Βαλς με την ομορφιά
του Γιώργου Κόκουβα

Αν η Ευρώπη ήταν ζωντανός οργανισμός, η Βιέννη θα ήταν πιθανότατα η καρδιά της. Αν η μουσική ήταν χώρα, η Βιέννη θα ήταν η πρωτεύουσά της. Κι αν στον κουμπαρά μας αφιερώναμε υπομονετικά ένα μερίδιο για το επόμενο ταξίδι μας, η Βιέννη θα ήταν η επένδυσή μας.

Στην ερώτηση «γιατί Βιέννη;» απαντάμε με μια συνταγή. Τα υλικά: Ο Δούναβης και τα κανάλια του, τα παραμυθένια παλάτια αλλοτινών αυτοκρατοριών, η καλύτερη κλασική μουσική και οι πιο σύγχρονοι ήχοι, υπέροχοι ναοί και βιενέζικα μπιστρό, 2.000 καταπράσινα πάρκα και ευγενικοί άνθρωποι. Και όλα τα παραπάνω «σιγοψήνονται» στο νέο κέντρο της Ευρώπης υπό τους ρυθμούς του βαλς.

Μία επίσκεψη στην αυστριακή πρωτεύουσα αρκεί για να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά από τα ταξιδιωτικά κλισέ που είχαμε στο μυαλό μας. Το κυρίαρχο ελληνικό αξίωμα «Ευρωπαϊκός προορισμός =Λονδίνο ή Παρίσι» και φυσικά η διαπίστωση πως «καλά είναι όλα αυτά, αλλά μόνο ο Έλληνας ξέρει να ζει» ήταν στην δική μας περίπτωση η ιδέα που κατέρρευσε και πνίγηκε πανηγυρικά στις όχθες του Δούναβη. Γιατί όταν η Βιέννη αναδεικνύεται από όλες τις μετρήσεις ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη, όταν το 50% του αστικού περιβάλλοντός της είναι πράσινο, όταν δεν υπάρχουν ελεγκτές στις δημόσιες συγκοινωνίες επειδή η εντιμότητα είναι αυτονόητη, τότε το μόνο βέβαιο αξίωμα είναι ότι «ο Βιεννέζος ξέρει να ζει».



Αποφασίζεις να στρίψεις πίσω από το επιβλητικό δημαρχείο, και πέφτεις πάνω σε ένα υπαίθριο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Παίρνεις μια λάθος στροφή και καταλήγεις σε ένα καταπράσινο πάρκο με άνετες σαιζλόνγκ για τον… ρεμβασμό. Υψώνεις το βλέμμα για να θαυμάσεις τα «αυστηρά» κτίρια, και βρίσκεσαι απέναντι από ολάνθιστα μπαλκόνια. Πίσω από το «βαρύ κλασικό» παρουσιαστικό, η Βιέννη κρύβει μικρούς καθημερινούς θησαυρούς. Αυτή τη βιεννέζικη ζωή ακολουθήσαμε κι εμείς για λίγες ημέρες και σας μεταφέρουμε λίγη από την γοητευτική αύρα που μας αιχμαλώτισε ανάμεσα σε παλάτια και πλακόστρωτα, κήπους και όπερες, σνίτσελ και μπύρες, καταλήγοντας να ευχόμαστε… να μείνουμε σε αιχμαλωσία.

Ο Παράδεισος του Αρχιτέκτονα



Η αυτοκρατορική όψη της Βιέννης δεν είναι τυχαία: Επί αιώνες φρόντισαν γι’ αυτή σειρές από δυναστείες που μετέτρεψαν την πόλη σε βάση τους –δεν τους αδικούμε γι’ αυτό. Από τους Αψβούργους και την Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία μέχρι την Πριγκίπισσα Σίσσι που έγινε σύμβολο της πόλης, οι «κουμανταδόροι» της Ευρώπης έχτισαν εδώ τα πανέμορφα παλάτια τους, τις επιβλητικές εξοχικές τους κατοικίες και τους ναούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που κοσμούν το κέντρο. Ούτε η παρένθεση του Χίτλερ και οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων δεν ήταν ικανοί να χαλάσουν αυτή την παραμυθένια εικόνα που κάνει την Βιέννη… πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο τα παλάτια που δίνουν στην πόλη αυτή την αρχοντική όψη. Είναι η σαφής επιρροή τους στην αστική αρχιτεκτονική , που κάνει σχεδόν όλα τα κτίρια και όλες τις γειτονιές να μοιάζουν τουλάχιστον με βασιλικά ανάκτορα, είναι η μίξη της γοτθικής αισθητικής με νότες art nouveau που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη, και είναι, τέλος, το μπόλιασμα με τις σύγχρονες τάσεις που στριμώχνει σε μία ματιά την αυστριακή ομορφιά με πολλές διαφορετικές όψεις.

Τα best of της Βιέννης

Η βιεννέζικη βόλτα ξεκινά πάντα από το ιστορικό κέντρο της πόλης, που έχει φυσικά ανακηρυχθεί ολόκληρο «Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την Unesco. Πρώτος και κεντρικότερος σταθμός είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στέφανου που στέκεται αγέρωχα στην πλατεία Stephansplatz. Σκουρόχρωμη πέτρα μεταμορφώθηκε τον 14ο αιώνα σε αυτό το ψηλό μεγαθήριο με τον βόρειο πυργίσκο και τις γοτθικές λεπτομέρειες, που κάηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι της πόλης συγκέντρωσαν χρωματιστά πλακίδια και η νέα, εντυπωσιακή οροφή του Αγίου Στεφάνου, όπου μεταξύ άλλων παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο Μότσαρτ είναι γεγονός.

Γύρω από την πλατεία ξεκινούν πλακόστρωτοι πεζόδρομοι που κρύβουν ανάμεσα στα μνημεία, τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα εμπορικά καταστήματα, μικρά χαριτωμένα βιεννέζικα café. Λίγα λεπτά περιπάτου θα σας φέρουν μπροστά στο Hofburg, το κεντρικό παλάτι των Αψβούργων που εντυπωσιάζει ήδη από την εξωτερική του όψη (αν σας γοητεύει η επίδειξη μεγαλείου και αυτοκρατορικής πολυτέλειας, θα πρέπει να πληρώσετε 10,50 ευρώ για να δείτε το εσωτερικό). 

Προτιμήστε να κατευθυνθείτε προς την πίσω πλευρά, όπου θα βρείτε τους αυτοκρατορικούς κήπους –στον κήπο Volksgarten μόνο καλλιεργούνται 400 είδη ρόδων-, μία τεράστια έκταση με γρασίδι, δέντρα, λιμνούλες και ένα φημισμένο θερμοκήπιο που στεγάζει ταυτόχρονα ένα συμπαθητικό café και γραφικούς Βιεννέζους ντυμένους… Μότσαρτ να σας χαρίζουν υπαίθριες μουσικές στιγμές κλασικισμού.

Σχεδόν απέναντι, θα βρείτε το αρχαιοπρεπές Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ιστορικό Μουσείο, τα οποία κοσμούνται από αρχαιοελληνικά αγάλματα, αντίγραφα των Καρυάτιδων, και ρωμαϊκά σιντριβάνια. Στην ίδια περιοχή θα συναντήσετε το Mueseumquartier, το «τετράγωνο» των Μουσείων, όπου κάποτε βρίσκονταν οι αυτοκρατορικοί στάβλοι, ενώ τώρα φιλοξενείται μια σειρά Ιδρυμάτων, με πιο ενδιαφέρον το MUMOK (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), άλλη μία απόδειξη ότι το παρελθόν αξιοποιείται δημιουργικά από την σύγχρονη Βιέννη. Εδώ δεν θα βρείτε μόνο ακατανόητες «ελιτίστικες» μορφές τέχνης, αλλά και πελώριους χρωματιστούς «καναπέδες»-σύμβολα στην πλατεία του τετραγώνου, όπου φοιτητές, φιλότεχνοι και τουρίστες απολαμβάνουν τον… viennois τους αντί μεσημεριανής σιέστας.

Από τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης, στα κορυφαία συγκαταλέγεται η πιο φημισμένη όπερα στον κόσμο, η Staatsoper –όταν οι Beethoven, Haydn, Mozart, Schubert, Strauss και Brahms είναι γεννήματα-θρέμματα αυτής της πόλης, αυτό το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη. Επίσης, άλλο ένα πανέμορφο αυτοκρατορικό παλάτι, αυτό του Schönbrunn, το ανάκτορο Belvedere με τον υπέροχο κήπο και την έκθεση τέχνης που περιλαμβάνει διάσημα έργα του Klimt και το σπίτι του Sigmund Freud, όπου υποδεχόταν τους ασθενείς του και στοίβαζε τα βιβλία του ο πατέρας της ψυχανάλυσης υποδέχονται τους επισκέπτες για να τους μυήσουν στο πλούσιο παρελθόν αυτού του τόπου.

Η παρουσία του Δούναβη δεν περνάει απαρατήρητη, καθώς στέλνει ένα κανάλι του να περάσει μέσα από την πόλη και δημιουργεί στις όχθες του, στην περιοχή Prater, ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής, με café, εστιατόρια, clubs και την μεγάλη τουριστική «ρόδα» της Βιέννης.

Πού να φάτε
*Απαραιτήτως στο μικρό, καλά κρυμμένο, γοητευτικό Inigo. Βιεννέζικη και διεθνής κουζίνα, ζουμερά κρεατικά σε ευμεγέθη… τάβλα, σαλάτα που επιλέγετε μόνοι σας από τον μπουφέ και ξύλινο, eco-friendly περιβάλλον στο πλακόστρωτο. Για ένα υπερπλήρες γεύμα δεν πληρώσαμε παραπάνω από 10-15 ευρώ κατ’ άτομο.
*Στο Strandcafe, υπαίθριο εστιατόριο στην περιοχή του Belvedere, όπου θα δοκιμάσετε λαχταριστό βιεννέζικο σνίτσελ, παραδοσιακές συνταγές και φρέσκο ψάρι σε τιμές περί τα 15-20 ευρώ κατ’ άτομο.
*Στο Billysbones, για να το… κάνετε όπως οι ντόπιοι, που προτιμούν τις ιρλανδέζικες παμπ για φαγητό και άφθονη μπύρα. Δοκιμάστε τα υπέροχα burgers του Billy και αφήστε τους άντρες της παρέας να πιάσουν ποδοσφαιρικές συζητήσεις με τους Αυστριακούς «συναδέλφους» τους.
*Στο café-restaurant Halle μέσα στο Museumsquartier. Μεταμοντέρνα διακόσμηση, ένας cozy χώρος για καφέ και ξεχωριστά δωμάτια για φαγητό, με μενού που αλλάζει κάθε δύο εβδομάδες. Οι τιμές παραμένουν πάντα λογικές (περί τα 15 ευρώ κατ’ άτομο).

Πώς θα πάτε
Με την Aegean ή την Austrian από Αθήνα, σε συμφέρουσες τιμές που εντοπίσαμε για τους προσεχείς μήνες μέσω του Airtickets.gr. Η πρώτη σας «πετά» στην Βιέννη με 145 ευρώ με επιστροφή τον Νοέμβριο, ενώ η Δεύτερη με 154 ευρώ με επιστροφή για τον Οκτώβριο.

Πού να μείνετε
*Στο γοητευτικό Austria Trend Hotel Favorita πολύ κοντά στα κεντρικά αξιοθέατα της πόλης. Ατμόσφαιρα art nouveau και καλή φιλοξενία σε τιμές που ξεκινούν από τα 52 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο, για κρατήσεις μέσω Booking
*Στο Meininger Hotel Wien City Center, σε κεντρική τοποθεσία. Μοντέρνα διακόσμηση και άριστη σχέση ποιότητας-τιμής, αφού το κουκλίστικο δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από τα 53 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κρατήσεις μέσω Booking
*Στο αξιοπρεπές Geblergasse Hotel στον ομώνυμο δρόμο των δυτικών προαστίων, που βρίσκεται κοντά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και προσφέρει απλά αλλά καθαρά και περιποιημένα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από τα 59 ευρώ για κρατήσεις μέσω Booking
*Στο Senator Hotel, που αποτελεί καλή βάση για την εξερεύνηση των προαστίων της πόλης, των αμπελώνων, αλλά και του ιστορικού κέντρου με βολική συγκοινωνία. Τα δωμάτια είναι μοντέρνα, με έμφαση στην διακόσμηση, ενώ οι τιμές τους ξεκινούν από τα 58,50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 
*Αν έχετε την δυνατότητα για μια βιεννέζικη… αμαρτία, επενδύστε στο κεντρικό Hotel de France. Πολυτελή δωμάτια στην καρδιά της πόλης, δεκάδες ανέσεις, τρία εστιατόρια, ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί από γυμναστήριο μέχρι κινηματογράφο και οι τιμές… ξεκινούν από τα 115 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο, για κρατήσεις μέσω Booking
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v