Χαλκιδική: Πατάμε (δεύτερο) πόδι στο καλοκαίρι

Το τιρκουάζ του Αρμενιστή, το ηλιοβασίλεμα στην Ελιά, η φιλοξενία του Νέου Μαρμαρά, οι παραδεισένιες διαδρομές -άνευ ακτοπλοϊκών- μας κάνουν και αυτό το καλοκαίρι να… πάρουμε (δεύτερο) πόδι και να κρυφτούμε στην γαλαζοπράσινη αγκαλιά της Σιθωνίας.
Χαλκιδική: Πατάμε (δεύτερο) πόδι στο καλοκαίρι
του Γιώργου Κόκουβα

Τιρκουάζ νερά και φυσικοί ορμίσκοι που μοιάζουν να μεταφέρθηκαν από κάποιο νησί του Ιονίου. Καταπράσινες διαδρομές και πευκόφυτα μονοπάτια με «βουνίσια» αίσθηση. Κοσμοπολίτικα beach bars και ερημικές παραλίες για κάθε καλοκαιρινή διάθεση. Η Χαλκιδική μοιάζει να μάζεψε σε… τρεις μακρόστενες δόσεις όλα τα παραπάνω highlights κάθε ελληνικής γωνιάς, κι όμως καταφέρνει να διατηρεί την δική της προσωπικότητα - γι’ αυτό άλλωστε είναι ο προορισμός με τους περισσότερους… πιστούς: Οι μυημένοι στους ρυθμούς, τα χρώματα και τις γεύσεις της ξέρουμε τι έκαναν πέρυσι το καλοκαίρι, ξέρουμε τι θα κάνουν αυτό το καλοκαίρι, και το επόμενο και το μεθεπόμενο…

Το δίλημμα που βασανίζει τους… Χαλκ(ε)ιδικούς ωστόσο είναι το εξής: Κασσάνδρα ή Σιθωνία; Πρώτο ή δεύτερο πόδι; Η κορύφωση της τουριστικής περιόδου μας δίνει την απάντηση: Όσο τον Αύγουστο η Κασσάνδρα «βουλιάζει» από τουρίστες και κοσμοπολίτικη ζωή, η Σιθωνία διατηρεί την γοητεία της ζεν απομόνωσης, προσφέρει στο πιάτο τις υπέροχες παραλίες της και συνεχίζει να κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, χωρίς να τις λείπουν τα ολοζώντανα beach bars και οι γαστριμαργικές οάσεις ανάμεσα στα γραφικά της ψαροχώρια. Επομένως, αυτή την περίοδο το δίλημμα λύνεται από πρώτο χέρι και… δεύτερο πόδι.

Best of… παραλίες Σιθωνίας

*Παράδεισος

Πολύ κοντά στην «πύλη» του δεύτερου ποδιού, την γραφική Νικήτη, η παραλία του Παραδείσου τιμά το όνομά της, ρίχνοντας σκιές από τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την παραλία και σχηματίζοντας «γλυπτά» λείων σμιλεμένων βράχων για να ντύσει τα τιρκουάζ νερά της.

*Ελιά

Πολύ κοντά βρίσκεται άλλο ένα γαλαζοπράσινο κρυστάλλινο καταφύγιο, αυτό της Ελιάς, που «κερνάει» ρηχές βουτιές και παχιά άμμο σε πιο οργανωμένο πακέτο με ξαπλώστρες και beach bars.

*Πόρτο Κουφό

Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας προστατεύεται από δύο επιβλητικούς βράχους και είναι ιδανικό για ουζάκι και φρέσκα θαλασσινά μετά τις βουτιές σας, στα ψαροταβερνάκια με θέα τα καΐκια και την ελληνική φύση που προφανώς είχε έμπνευση.

*Καλαμίτσι

Σχεδόν στα… ακροδάχτυλα του δεύτερου ποδιού, κοντά στην low-profile Συκιά, το Καλαμίτσι διαθέτει ψιλή άμμο, καταγάλανα νερά και ένα μικρό νησάκι σε απόσταση αναπνοής που προκαλεί για… στοιχήματα ύπτιου και πεταλούδας μέχρι τις όχθες του.

*Καβουρότρυπες

Από τις ανατολικές ακτές του δεύτερου ποδιού ξεχωρίζουν οι όμορφες Καβουρότρυπες, με το διασκεδαστικό όνομα, τους βραχώδεις ορμίσκους, τις τούφες βλάστησης που φτάνουν στην θάλασσα και ένα από τα αγαπημένα καταφύγια γυμνιστών σε έναν προστατευμένο κολπίσκο τους.

*Καρύδι

Εδώ οι βουτιές παίρνουν… χολυγουντιανό χρώμα. Κοντά στην «jazz» Βουρβουρού, οι λευκοί βράχοι ξεφυτρώνουν μέσα από νερά πάνω στα οποία καθρεφτίζεσαι άνετα, ενώ οι ρομαντικοί τύποι θα βρουν εδώ το ιδανικό «δραματικό» σκηνικό για ένα ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα.

*Αρμενιστής

Το μεγαλύτερο camping spot της Χαλκιδικής βρίσκεται εδώ και συνδυάζει ιδανικά τα beach bars, την χαλαρή διασκέδαση και τις φυσιολατρικές απολαύσεις. Οι παραλίες του Αρμενιστή διαθέτουν λευκή άμμο υπό την θέα της ορεινής βλάστησης – βουτιά και συγχώριο!

Από... τρία χωριά τουρίστες

Οι παραλίες της Σιθωνίας ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε εξωτικά τοπία, αλλά δεν πάνε πίσω και τα όμορφα χωριά, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί και τα χαμένα στην βλάστηση θέρετρα. Από την παραδοσιακή Νικήτη μέχρι τον κοσμοπολίτικο Νέο Μαρμαρά και την εναλλακτική Βουρβουρού, διαλέγουμε την βάση μας και ξεκινάμε.

Στην Νικήτη, με τα παραδοσιακά σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια, τα πέτρινα σοκάκια και την χορταστική βλάστηση, θα πάρετε γεύση από γνήσια μακεδονίτικη φιλοξενία, αλλά και από συνταγές με μέλι, που αποτελεί –μαζί με τις πανέμορφες παραλίες- το σήμα κατατεθέν της περιοχής – η Νικήτη θεωρείται το πρώτο «μελισσοχώρι» της Γηραιάς Ηπείρου.

Στον Νέο Μαρμαρά, θα βρείτε διάσπαρτες «μνήμες» από την Μικρά Ασία. Το ξύλινο καράβι που έφερε τους πρώτους πρόσφυγες από την θάλασσα του Μαρμαρά, το λευκό «νησιώτικο» εκκλησάκι, η περαντζάδα που διακόπτεται από μικρές ανηφόρες οι οποίες προσφέρουν πανοραμική θέα, ο «Μόλος» στο κέντρο του χωριού που μονοπωλεί τις χορευτικές νύχτες του καλοκαιριού πλάι στο κύμα και ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα στην πάνω άκρη του χωριού αποτελούν τα highlights της πιο τουριστικής γωνιάς της Σιθωνίας.

Στην Βουρβουρού, θα απολαύσετε φυσιολατρία στα δάση του χωριού που φτάνουν στους κρυμμένους όρμους της – κορυφαίος ο «Κρυφτός» που λέγεται πως αποτελούσε καταφύγιο πειρατών. Όταν αποφασίσετε να αποχωριστείτε την γοητεία του μικρού χωριού, θα επισκεφτείτε τα εννέα μικρά νησάκια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον γειτονικό Διάπορο. Ταυτόχρονα, το φόντο θα πάρει χρώμα… αγιορείτικο, αφού από το τρίτο πόδι θα σας χωρίζει μόνο λίγο… τιρκουάζ.

Μεταξύ περιπάτων στους οικισμούς και βουτιών στις πιο πάνω παραλίες, επιβάλλονται τα cocktails στα beach bars της Σιθωνίας. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι η Παράγκα στην Νικήτη, όπου θα δείτε από Θεσσαλονικείς φοιτητές μέχρι celebrities, το Mango στην Καλογριά της Νικήτης, άλλη μια αξιόλογη παραλία της περιοχής, το περίφημο Kohi μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Porto Carras και το Manasu beach bar μεταξύ Βουρβουρούς και Σάρτης με τα ξακουστά απογευματινά parties του στην χρυσή αμμουδιά.

Πού θα φάτε

*Στου «Καζάνη» στην Νικήτη, για νόστιμα θαλασσινά και μαγειρευτά κάτω από τα πλατάνια.
*Στην Γοργόνα της Βουρβουρούς, για να απολαύσετε χορταστική γαριδομακαρονάδα σχεδόν πάνω στο κύμα.
*Στα «Κύματα» του Νέου Μαρμαρά, με θέα τα ψαροκάικα και όσα έχουν φέρει τα τελευταία… στο πιάτο σας.
*Στο εστιατόριο του Άρη στην Νικήτη για γκουρμέ επιλογές με ελαφρώς… φουσκωμένο λογαριασμό.
*Στον Οβελίξ για την καλύτερη και πιο «γενναιόδωρη» σε ποσότητα πίτσα της Βουρβουρούς.

Πού θα μείνετε

*Στα λιτά αλλά περιποιημένα και με όμορφα μπαλκόνια δωμάτια του Hotel Pella στον Νέο Μαρμαρα, μόλις λίγα μέτρα από την θάλασσα, (τιμή: από 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση) 
*Στο Camping Armenistis ένα από τα καλύτερα οργανωμένα camping της Ελλάδας, σε μία πευκόφυτη έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο θα βρείτε από παιδική χαρά μέχρι θερινό κινηματογράφο. Το κόστος για φέτος το καλοκαίρι ανέρχεται στα 8,30 ευρώ ανά βραδιά για μία μεγάλη θέση, 7,20 ευρώ για διανυκτέρευση ενηλίκου και 4 ευρώ για το αυτοκίνητο.
*Στα δωμάτια της «Ακτής Ονείρου» μεταξύ Βουρβουρούς και Σάρτης, που στοιχίζουν 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση τον Αύγουστο και 50 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το συγκρότημα επίσης διαθέτει πολύ καλά οργανωμένο camping μέσα στην μαγευτική φύση της ανατολικής Σιθωνίας (6-7 ευρώ ανά άτομο και 5,50-7 ευρώ η σκηνή ανά διανυκτέρευση. 
*Στα λιτά, φιλόξενα δωμάτια του Hotel Politis, στην καρδιά του Μαρμαρά, από 45 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
*Στα όμορφα bungalows του οικογενειακού Meliton Inn πάνω από την παραλία Παράδεισος του Νέου Μαρμαρά, σε τιμές από 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 
*Στα «αέρινα» δωμάτια του Alexander Haus στην Νικήτη, με όμορφα μπαλκονάκια και καταπράσινο κήπο, που από τον Σεπτέμβριο προσφέρει τα δίκλινα δωμάτιά του στην τιμή των 25 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v