Ποτάμια για βουτιές: 4 δροσεροί προορισμοί

Παραλίες κάτω από γιγάντια πλατάνια, φυσική δροσιά, κρυστάλλινα νερά, ειδυλλιακές διαδρομές και γραφικά χωριουδάκια για να επιστρέφουμε το βράδυ. Τέσσερα ποτάμια μας περιμένουν για εναλλακτικές βουτιές στη δροσιά.
Ποτάμια για βουτιές: 4 δροσεροί προορισμοί
της Ηρώς Κουνάδη

«Στην όχθη του Βοϊδομάτη έχει 22 βαθμούς. Ψήνεστε εκεί στην παραλία;» έλεγε το μήνυμα. Μεσημέρι Σαββάτου, με τον υδράργυρο να δείχνει 43 βαθμούς υπό σκιάν. Αυτό, βέβαια, στην παραλία όπου προσπαθούσαμε απεγνωσμένα να δροσιστούμε –μάλλον κάπου κάνοντας λάθος.

Κάπως έτσι, ξεκινήσαμε να αναζητάμε εναλλακτικούς –βλέπε δροσερούς– προορισμούς για τις βουτιές μας. Και μάθαμε ότι μπορεί τα νερά των ποταμών να μοιάζουν περίεργα, λόγω του ότι κινούνται διαρκώς ανακατεύοντας τον βυθό, είναι όμως στην πλειοψηφία τους πολύ καθαρότερα από αρκετές θάλασσες στις οποίες καταλήγουν αποχετεύσεις και απόβλητα πλοίων. Καταλήξαμε, λοιπόν, σε τέσσερα ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, συγκλονιστικά τοπία γύρω τους, και όμορφα χωριουδάκια στην «γειτονιά» τους. Εσείς, ψήνεστε εκεί στην παραλία;

Προσοχή – προσοχή!
Όσο όμορφα, δροσερά ή προσεγγίσιμα και αν είναι, τα ποτάμια δεν είναι παραλίες: Έχουν ρεύματα, νερά που δεν μοιάζουν αλλά είναι (ή μπορεί να γίνουν ξαφνικά) ορμητικά, όχθες που απέχουν από αρκετά έως πολύ η μία από την άλλη, και βασικότατους κανόνες ασφαλείας που αν δεν γνωρίζετε, απλώς δεν επιχειρείτε την βουτιά στα νερά τους. Καλό θα ήταν, για τις πρώτες σας βουτιές, να εμπιστευθείτε μια εταιρεία διοργάνωσης δραστηριοτήτων, όπως η Trekking Hellas ή η No Limits, για να μάθετε τα βασικά (πώς βγαίνετε στην όχθη αν σας παρασύρει το ρεύμα, πώς περνάτε από την μια όχθη στην άλλη κλπ) πριν εξορμήσετε μόνοι σας.

Λούσιος, Ορεινή Αρκαδία: Στο φαράγγι των θρύλων

Πού θα βουτήξετε: Ξεκινώντας από το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοχώρας (όπου ξεκινούν και οι περισσότερες οργανωμένες καταβάσεις) ακολουθείτε τον δασικό δρόμο μέχρι τη Μονή Φιλοσόφου. Εν συνεχεία, το κατηφορικό μονοπάτι σας οδηγεί στις όχθες του Λούσιου όπου εντοπίζετε σημείο με καλή ποσότητα νερού και βουτάτε.

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Όλες οι εταιρείες που διοργανώνουν rafting και river trekking στο Λούσιο κάνουν πάντα στάση για βουτιές στις (μη προσβάσιμες από δρόμους και μονοπάτια) παραλίες του. Η Trekking Hellas, για παράδειγμα, προσφέρει δύο διαφορετικές διαδρομές rafting, επτά χιλιόμετρα η πρώτη και εννιά χιλιόμετρα η δεύτερη, που περιλαμβάνουν και ένα κομμάτι του Αλφειού –extra bonus, το ότι βουτάτε σε δύο ποτάμια. Οι τιμές είναι 50€ το άτομο για την πρώτη (μικρή) διαδρομή και 75€ για την δεύτερη.

Πού θα μείνετε: Σε όποιο από τα χωριά του Μαινάλου προτιμάτε: εμείς ψηφίζουμε την πιο low profile (και πλησιέστερη στη βάση της Trekking Hellas, στην Βλαχορράφτη) Καρύταινα, αλλά εξίσου όμορφες είναι και η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η Βυτίνα. Από τις καλύτερες επιλογές διαμονής, ο ήσυχος ξενώνας Βρένθη (τηλ.: 27910 31650, από 40€ το δίκλινο) στην Καρύταινα απολαμβάνει πανοραμική θέα στο φωτισμένο κάστρο από τα μπαλκονάκια του. Αν επιλέξετε για βάση σας την Δημητσάνα, κατευθυνθείτε στον Ξενώνα Προσέληνος (τηλ.: 27950 31675, από 80€ το δίκλινο με πρωινό) ενώ στην Στεμνίτσα μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το Μπελαίικο (τηλ.: 27950 81286, από 70€ το δίκλινο με πρωινό).
Δείτε προτάσεις διαμονής σε κάθε χωριό, κάνοντας κλικ στο όνομά του, ή γενικότερα για όλη την Ορεινή Αρκαδία εδώ.

Πού θα φάτε: Στα Παπάκια, μία πανέμορφη φάρμα που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ και εξαιρετική σχάρα πλάι σε λιμνούλες με κύκνους, περί τα 2 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Στο Κάστρο, στην Καρύταινα και στον Δρυμώνα στη Δημητσάνα, θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά. Στη Βυτίνα τοπικές σπεσιαλιτέ και νόστιμα μαγειρευτά θα απολαύσετε στα Κόκκινα Πιθάρια. Αξίζει να απομακρυνθείτε λίγο προς τα Κάψια για να δοκιμάσετε τις τεράστιες μερίδες ντόπιων κρεατικών στη σχάρα, στην Ταβέρνα του Φάνη (και, με την ευκαιρία, να δείτε το εντυπωσιακό Σπήλαιο Κάψια που άνοιξε πρόσφατα για το κοινό).

Νέστος, Θράκη: Βουτιές στους μαιάνδρους

Πού θα βουτήξετε: Όλο το κομμάτι του ποταμού από την Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες είναι ήρεμο, με χαμηλή στάθμη νερών –χάρη στα φράγματα που ρυθμίζουν την ροή του– και με χαριτωμένες, λιλιπούτιες παραλίες που προσφέρονται για βουτιές. Μία εύκολη διαδρομή για να προσεγγίσετε ορισμένες από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Γαλάνη και κινείται παράλληλα με το ποτάμι, κατηφορίζοντας σε αρκετά σημεία προς τις όχθες του –αναλυτικές οδηγίες για πεζοπόρους εδώ.

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Κανονίστε μια κατάβαση του Νέστου με κανό, με την Riverland. Η διαδρομή ξεκινά από την Σταυρούπολη και καταλήγει στους Τοξότες, διαρκεί περίπου 5 ώρες και περιλαμβάνει δύο στάσεις για βουτιές και birdwatching σε δύο εντυπωσιακές παραλίες. Η τιμή είναι 40€ το άτομο. Αν το κανό σας φαίνεται υπερβολικά αργό (είναι, αλλά σε τέτοια τοπία επιβάλλεται να κινείστε αργά για να τα απολαύσετε) υπάρχει και η επιλογή του rafting, κοντά στα φράγματα του Νέστου. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 50€.

Πού θα μείνετε: Στη Σταυρούπολη, στα όμορφα, πέτρινα σπιτάκια του Αρχοντικού με τους καταπράσινους κήπους και τον ιδιοκτήτη Παντελή, που αποτελεί θησαυρό πληροφοριών για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε στην περιοχή. Οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 60€ για το δίκλινο με πρωινό. Στους Τοξότες, στα περιποιημένα δωμάτια του Hotel Filoxenia, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 60€ για τη δίκλινη σοφίτα με πρωινό.

Πού θα φάτε: Στη Σταυρούπολη, σπιτικά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα στο Στέκι, θαλασσινά και ψαράκια του ποταμού, αλλά και ζουμερά κρεατο-μεζεδάκια στον Παλιό Σταθμό. Αν ανηφορίσετε προς τα Πομακοχώρια, μην χάσετε για τίποτα στον κόσμο την παραδοσιακή κουζίνα του Τζεμίλ, στο χωριό Κοττάνη –ο χωματόδρομος είναι προσβάσιμος και από μη 4x4 όχημα. Στον Καππαδόκα, στο χωριό Λειβαδίτης, θα δοκιμάσετε επίσης νοστιμότατη σχάρα και μαγειρευτά.

Βοϊδομάτης, Ήπειρος: Στα γαλαζοπράσινα νερά του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης

Πού θα βουτήξετε: Παντού. Οι όχθες του είναι από τις πλέον προσεγγίσιμες, καθότι ο Βοϊδομάτης διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, ο οποίος με τη σειρά του διασχίζεται από αμέτρητα μονοπάτια, τα οποία αναπόφευκτα θα σας οδηγήσουν κάποια στιγμή σε κάποια από τις όχθες του. Μία από τις κλασικότερες διαδρομές στο φαράγγι είναι το μονοπάτι που ενώνει το γεφυράκι της Αρίστης με εκείνο της Κλειδωνιάς, χωρίς να απομακρύνεται στιγμή από τις όχθες του ποταμού.

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Οι εταιρείες Alpine ZoneNo Limits και Trekking Hellas διοργανώνουν δραστηριότητες στο ποτάμι που περιλαμβάνουν rafting και πεζοπορίες –πάντα με τις απαραίτητες στάσεις για βουτιές. Οι τιμές του rafting ξεκινούν από 30€ το άτομο, για διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, και εκείνες του trekking από 20€ το άτομο για πεζοπορία μιάμισης ώρας.

Πού θα μείνετε: Στα ειδυλλιακά Ζαγοροχώρια, ή στην εναλλακτική Κόνιτσα. Μερικές από τις δικές μας αγαπημένες επιλογές διαμονής είναι ο Ξενώνας Χάμκω (τηλ.: 26550 23107, από 50€ το δίκλινο με πρωινό) στην Κόνιτσα, οι Κερασιές (τηλ.: 26560 23003, από 70€ το δίκλινο με πρωινό) στη Βωβούσα, ο Ξενώνας Αντάλκη (τηλ.: 26530 41441, 80€ το δίκλινο με πρωινό) και το Σπίτι του Ορέστη (τηλ. 26530 71202, από 60€ το δίκλινο με πρωινό) στα Άνω Πεδινά.

Πού θα φάτε: Δημιουργική κουζίνα εμπνευσμένη από την τοπική παράδοση στο Κανέλλα και Γαρύφαλλο, στη Βίτσα. Σπιτικά μαγειρευτά στου Μιχάλη, στους Κήπους, στον Άγγελο, στη Βωβούσα, και στο Καπνισμένο Τσουκάλι στην Κόνιτσα. Σπεσιαλιτέ όπως αγριογούρουνο και ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή στο Μπουραζάνι, στο ομώνυμο χωριό περί τα 8 χιλιόμετρα έξω από την Κόνιτσα.

Νέδα, Μεσσηνία: Στη σκιά των καταρρακτών

Πού θα βουτήξετε: Στο σημείο όπου οι καταρράκτες της Νέδας σχηματίζουν μικρές, φυσικές πισίνες. Όσοι δεν είναι fan της πεζοπορίας, θα χαρούν να μάθουν πως δεν θα χρειαστεί να περπατήσουν περισσότερα από 500-600 μέτρα από το σημείο «εισόδου» στο φαράγγι για να φτάσετε ως εδώ –απλά ακολουθείτε το μονοπάτι από τα Πλατάνια Τριφυλλίας και εν συνεχεία τον ήχο των καταρρακτών. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, πάλι, θα διασχίσουν το φαράγγι, για να ανακαλύψουν περισσότερα, απομονωμένα σημεία για βουτιές.

Αν βαριέστε να ψάχνετε: Η Trekking Hellas διοργανώνει river trekking στη Νέδα κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η τιμή κατ’ άτομο είναι 45€ για μια διαδρομή τεσσάρων ωρών.

Πού θα μείνετε: Στον όμορφο, παραδοσιακό ξενώνα Αυγερινού Συρράκου (τηλ: 26260 22314, 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). Στο ειδυλλιακό πετρόχτιστο Αρχοντικό της Ανδρίτσαινας, το δίκλινο δωμάτιο του οποίου ξεκινά από τα 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά στην Ταβέρνα του Αντώνη και παραδοσιακή κουζίνα στο Πυθάρι, αμφότερα στα Πλατάνια. Στην Ανδρίτσαινα, ζουμερή σχάρα θα δοκιμάσετε στο Πεύκο, στην όμορφη πλατεία του χωριού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v