Οι 15 αγαπημένες μας παραλίες

Λευκά βότσαλα, τιρκουάζ νερά. Χρυσαφένια άμμος. Απέραντο γαλάζιο ως εκεί που φτάνει το μάτι. Δάση που ακουμπούν το κύμα. Ποια είναι, τελικά, τα συστατικά της τέλειας παραλίας; Τα αναζητούμε, σε 15 αγαπημένες βουτιές ανά την Ελλάδα.
Οι 15 αγαπημένες μας παραλίες
της Ηρώς Κουνάδη 

Η καλύτερη παραλία είναι μια έννοια πολύ σχετική. Μπορεί να είναι εκείνη με την πιο ανοιχτόχρωμη άμμο, τα πιο τιρκουάζ νερά, την πιο ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα ή απλά εκείνη στην οποία έτυχε να περάσουμε τις καλύτερες διακοπές της ζωής μας. Ξέροντας ότι, πολύ πριν διαβάσετε αυτές τις γραμμές, έχετε σκρολάρει την σελίδα ψάχνοντας για τη δική σας αγαπημένη παραλία, υπενθυμίζουμε ότι περιμένουμε πάντα προτάσεις και αντιρρήσεις στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Μας αρέσει: Γιατί το απόλυτο τιρκουάζ των νερών του απλά δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Επίσης, γιατί τα ολόλευκα, μεγάλα βότσαλα και τα απότομα βράχια με τις πράσινες πινελιές στην κορυφή τους δημιουργούν ένα σκηνικό σχεδόν εξωπραγματικό. Αλλά, δίπλα σε αυτό το τιρκουάζ, τίποτα δεν μοιάζει αρκετά εντυπωσιακό.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Χωρίς τις ξαπλώστρες και την αυγουστιάτικη πολυκοσμία. Αν δεν αντέχετε τίποτα απ’ τα δύο, τέλεια εναλλακτική (με το ίδιο σχεδόν χρώμα νερών) είναι οι κοντινοί Εγκρεμνοί. Μην το επιχειρήσετε αν δεν είστε fit: το όνομα δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Καϊάφας, Ηλεία

Μας αρέσει: Γιατί, προς όποια κατεύθυνση και αν κοιτάξεις, δεν μπορείς να δεις το τέλος της. Γιατί η χρυσαφένια αμμουδιά καταλήγει μπροστά σε βαθυγάλαζα, διαυγή νερά και πίσω σε απαλούς αμμόλοφους, πασπαλισμένους με λευκά κρινάκια. Γιατί αφήνουμε το αυτοκίνητο στο ξέφωτο απέναντι από τη λίμνη, σκαρφαλώνουμε τους αμμόλοφους και περνάμε πάνω από τις γραμμές του τραίνου για να φτάσουμε στο καλύτερο σημείο της.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν το υπέροχο πευκοδάσος των αμμόλοφων δεν είχε καεί στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Πάλι με χρόνια με καιρούς…

Αγία Άννα, Αμοργός

Μας αρέσει: Γιατί από τα βράχια της βουτάμε στα πιο κρυστάλλινα βαθυγάλαζα νερά του κόσμου όλου. Και γιατί από εκεί κολυμπάμε στα βαθιά, κοιτάμε στον βυθό κι αφήνουμε την αίσθηση –που μοιάζει με ίλιγγο– ότι αιωρούμαστε πάνω από έναν εξωπραγματικά μπλε κόσμο να μας συνεπάρει.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Σε καμία περίπτωση!

Σίμος, Ελαφόνησος

Μας αρέσει: Για τα διάφανα, κρυστάλλινα, ρηχά νερά, την απαλή, χρυσαφένια άμμο που δεν έχει ούτε ένα τόσο δα βοτσαλάκι, και τους αμμόλοφους στο πίσω μέρος της. Επίσης, γιατί μας θυμίζει τα χρόνια της αθωότητας, τότε που ήταν «μυστική», χωρίς καθόλου κόσμο και χωρίς καμία «ανάπτυξη».

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν είχε παραμείνει έτσι –ή αν έστω τα δωμάτια/ οι θέσεις κάμπινγκ/ τα ταβερνάκια/ τα ποτά στα μπαρ δεν ήταν τόσο ακριβά.

Διακόφτης, Κάρπαθος

Φωτό © Γιάννης Συναδινός, SportsMag.gr
Μας αρέσει: Για το τέλειο, κυκλικό σχήμα της, τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, την τέλεια αμμουδιά της και το εφέ «πισίνας» στα ρηχά –η φωτογραφία μιλά μόνη της.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν δεν χρειαζόταν να οδηγήσουμε έξι χιλιόμετρα χωματόδρομο για να την προσεγγίσουμε. Αλλά χαλάλι.

Μυλοπόταμος, Πήλιο

Μας αρέσει: Για τα πρασινογάλαζα, παγωμένα νερά του, την «πόρτα» στους γιγάντιους βράχους στην άκρη του, που οδηγεί σε μια δεύτερη, μικρότερη παραλία και την πράσινη κορνίζα από φουντωτά πεύκα πίσω του. Εντάξει, και για το ταβερνάκι της Αγγέλικας στα σκαλιά από πάνω.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν χρειαζόταν να οδηγήσουμε σε λιγότερες πηλιορείτικες στροφές για να φτάσουμε ως εκεί;

Γέρακας, Ζάκυνθος

Μας αρέσει: Για το ημικυκλικό σχήμα της, την μεγάλη έκταση, την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Επίσης, για το γεγονός πως οι φωλιές με τα χελωνάκια προστατεύονται από ειδική σήμανση, εθελοντές που αναλαμβάνουν να μας ενημερώσουν για την ωοτοκία τους και κανονισμό που επιβάλει η παραλία να κλείνει μετά τις 19.00, όταν τα μικρά Καρεττάκια παίρνουν τον δρόμο για την θάλασσα.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν μπορούσαμε να δούμε (έστω, από μακριά) τα χελωνάκια να παίρνουν τον δρόμο προς τη θάλασσα.

Ιταλίδα, Κουφονήσια

Μας αρέσει: Γιατί έχει νερά Ιονίου σε συσκευασία (Μικρών) Κυκλάδων. Γιατί είναι αμμουδερή, δεν βαθαίνει απότομα αλλά δεν βαριέσαι και να περπατάς και –το κυριότερο– είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους πλαστικό που θα μπορούσε να χαλάει το τοπίο.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν μπορούσαμε τον Αύγουστο να απλώσουμε την πετσέτα μας στα πρώτα 6-7 μέτρα από το σημείο που σκάει το κύμα. Με πιο απλά λόγια, αν είχε λιγότερο κόσμο.

Φαλάσαρνα, Κρήτη

Μας αρέσει: Γιατί είναι πιθανότατα η μόνη παραλία στην Ελλάδα με ροζ άμμο. Επίσης, για τα τιρκουάζ νερά, το επιβλητικό τοπίο που δημιουργούν τα βουνά γύρω της και την τεράστια έκτασή της.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν δεν ήταν οργανωμένη. Μπορείς να τα έχεις όλα;

Γάνεμα, Σέριφος

Μας αρέσει: Για την παχιά, καστανή άμμο, τα βαθυγάλαζα νερά και τα αρμυρίκια για τη σκιά των οποίων δίνονται πρωινές μάχες. Επίσης, γιατί βρίσκεται επάνω σε ένα από τα ομορφότερα Κυκλαδονήσια, του οποίου της εβδομήντα δύο (!) υπέροχες παραλίες έχει να συναγωνιστεί.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν ο συναγωνισμός της δε μας έβαζε να επισκεπτόμαστε άλλη παραλία κάθε μέρα, και μας άφηνε να το πάρουμε απόφαση πως αυτή είναι η ωραιότερη παραλία του νησιού.

Πλατειά Άμμος, Κεφαλονιά

Μας αρέσει: Γιατί είναι ο Μύρτος χωρίς την αξιοποίησή του, και χωρίς την κοσμοσυρροή. Διάφανα τιρκουάζ νερά, απαλή άμμος και λευκά βράχια που κατεβαίνουν απότομα μέχρι την αμμουδιά.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν δεν έπρεπε να σκαρφαλώσουμε τα τετρακόσια σκαλοπάτια της στην επιστροφή.

Ζόρκος, Άνδρος

Μας αρέσει: Γιατί την πρώτη εντύπωση, καθώς τον αντικρίζουμε από ψηλά –έναν τέλειο σχηματισμένο αμμουδερό κολπίσκο που κλείνει με επιβλητικά βράχια στις δύο άκρες του– συναγωνίζεται μόνο η πρώτη βουτιά στα υπέροχα, τιρκουάζ νερά του. Και γιατί οι διαδοχικές σπηλιές που σχηματίζουν τα βράχια στις άκρες του είναι η χαρά του εξερευνητή. Επίσης, γιατί εδώ είμαστε μόνο εμείς και η γραμμή του ορίζοντα –κι ένα ταβερνάκι στο πίσω μέρος της παραλίας, σε περίπτωση που πεινάσουμε.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν η πρόσβαση δεν γινόταν μόνο από (ευτυχώς, βατό) χωματόδρομο.

Κέδρος, Δονούσα

Μας αρέσει: Γιατί είναι ό,τι κοντινότερο σε σκηνικό Καραϊβικής έχουν να επιδείξουν οι Κυκλάδες: τιρκουάζ νερά που καταλήγουν σε σχεδόν λευκή άμμο. Και τριγύρω μόνο άγονο, σεληνιακό τοπίο.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν τον Αύγουστο δε γινόταν εδώ λαϊκό προσκύνημα.

Κεδρόδασος, Κρήτη

Μας αρέσει: Για το υπέροχο δάσος από κέδρους πίσω της, τα παγωμένα, κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά μπροστά της και την σχεδόν λευκή άμμο που απλώνεται ανάμεσά τους. Επίσης, για το ότι έχει γλιτώσει από το τουριστικό hype του γειτονικού Ελαφονησίου.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν δεν είχε να συναγωνιστεί τις υπόλοιπες, συγκλονιστικές παραλίες του νησιού.

Μηλιά, Αλόννησος

Μας αρέσει: Για τα καταπράσινα νερά της, τα πεύκα που φτάνουν ως το κύμα, τα μεγάλα λευκά βότσαλα που κάνουν ωραία αντίθεση με το χρώμα των νερών. Και για την μόνιμη ελπίδα πως, εκεί που κολυμπάς αμέριμνος, θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά σου μια μικρή Monachus Monachus που θα έχει ξεστρατίσει από το θαλάσσιο πάρκο. Δεν συμβαίνει ποτέ, αλλά όλοι το σκέφτονται.

Θα μας άρεσε περισσότερο: Αν τελικά συνέβαινε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v