Φολέγανδρος: Η «ήρεμη» δύναμη των Κυκλάδων

Ασυναγώνιστη φυσική ομορφιά, θέα που καθηλώνει, μια Χώρα χάρμα οφθαλμών, ατμόσφαιρα παρεΐστικη, ρυθμοί χαλαροί. Παρασυρμένοι από την αυθεντική γοητεία της, επισκεπτόμαστε - και- φέτος την γραφική Φολέγανδρο.
Φολέγανδρος: Η «ήρεμη» δύναμη των Κυκλάδων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένα μικροσκοπικό, ήσυχο νησάκι, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει κάνει… pause. Βραχώδης και ανεμοδαρμένη, η Φολέγανδρος στέκει πλέον μόνη της, αυτόνομη και όχι στην σκιά της γειτονικής Σαντορίνης – οι ντόπιοι βγάζουν… καντήλες και μόνο στο άκουσμα της κλισεδούρας "νέα Σαντορίνη" – έχοντας χτίσει αργά αλλά σταθερά τον διακριτικό καλοκαιρινό της μύθο τις τελευταίες δεκαετίες.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι πιστοί τις επισκέπτες, οι οποίοι την επισκέπτονται ξανά και ξανά σαν να μην χόρτασαν ούτε στιγμή τις ομορφιές που τους προσφέρει απλόχερα. Το νησί φέρεται να πήρε το όνομά του από κάποιον Μινωίτη πρίγκηπα και διαθέτει δύο μεγάλους οικισμούς: την Χώρα, χτισμένη στην ανατολική του πλευρά σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων και την Άνω Μεριά, η οποία βρίσκεται βορειότερα και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του. Μικρότερος οικισμός και παράλληλα λιμάνι του νησιού είναι ο Καραβοστάσης, ένα κλειστό, φυσικό λιμάνι, που περιβάλλεται από κοκκινωπά βράχια και απέχει τρία χιλιόμετρα από την Χώρα.

Από πλατεία σε πλατεία

Αφού εγκατασταθείτε στην καστροπολιτεία της Χώρας, όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία των καταλυμάτων, εστιατορίων και μπαρ του νησιού, αξίζει να ξεκινήσετε από αυτήν την εξερεύνηση του νησιού. Αν και μικρή, αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική των Κυκλάδων και πιθανώς την ομορφότερη. Στο κέντρο της θα βρείτε τρεις διαδοχικές πλατείες και φυσικά το επιβλητικό Κάστρο της που ξεχωρίζει. Μια μικρή πολιτεία από μόνο του, είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου και τα παλαιότερα χρόνια προστάτευε τους ντόπιους από τις επιθέσεις των πειρατών.

Παρά τους αιώνες που έχουν περάσει από πάνω του, διατηρεί μέρος της αίγλης και της αρχοντιάς του, μιας και κατοικείται ακόμα. Βγαίνοντας από αυτό, θα επιστρέψετε στις πλατείες που θυμίζουν περισσότερο αυλές, ξεκινώντας την περιήγησή σας στην πλατεία του Ντούναβη. Αν δείτε ότι σας ενοχλούν οι παρέες Ιταλών τουριστών, που συνηθίζουν να συχνάζουν εκεί, τότε προχωρήστε στην δεύτερη πλατεία με την ονομασία Κονταρίνη.

Οριοθετείται από δύο εκκλησίες και έχει γίνει γνωστή ως «πλατεία της Πιάτσας». Πιάτσα όνομα και πράγμα, μιας και πέρα από την ομώνυμη ταβέρνα που βρίσκεται εκεί, η πλατεία αποτελεί όντως σημείο συνάντησης για την βραδινή έξοδο. Επόμενος σταθμός η πλατεία του Κρητικού, επίσης με ομώνυμη ταβέρνα, από την οποία αν στρίψετε αριστερά θα βρεθείτε στο στενό του hot spot για τις βραδινές ώρες «Υδροχόου».

Άνω Μεριά: Σε πείσμα των καιρών
 
Πηγαίνοντας κόντρα στον κοσμικό χαρακτήρα της Χώρας, ο οικισμός της Άνω Μεριάς ενδείκνυται για βολτούλες, χάζεμα των πέτρινων κυλινδρικών κτισμάτων γνωστών με την ονομασία δεντρόσπιτα στο υπαίθριο Λαογραφικό Μουσείο και του συγκλονιστικού ηλιοβασιλέματος .

Ο οικισμός διατηρεί αλώβητη την γνησιότητα του νησιού και προσφέρει υπέροχη θέα στον επισκέπτη από τον οποίο… απαιτεί να ξεχάσει κάθε έννοια του χρόνου και να συμβαδίσει με τους χαλαρούς, φιλήσυχους ρυθμούς του. Το μοντέλο ζωής εδώ είναι καθαρά αγροτικό, ενώ οι περισσότερες κατοικίες δεν είναι απλά σπίτια αλλά «θεμωνιές», δηλαδή μικρές αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Αξίζει να ανεβείτε επίσης, στον Φάρο της Ασπροπούντας, ο οποίος χτίστηκε το 1919 και από το 1986 λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Εδώ θα φτάσετε είτε με τα πόδια από το Λιβαδάκι (περίπου 15 λεπτά περπάτημα), είτε από την Άνω Μεριά.



Πού να βουτήξετε

Οι παραλίες του νησιού είναι μικρές, αρκετές από αυτές δυσπρόσιτες οδικώς, αλλά πεντακάθαρες και στην πλειονότητά τους ανοργάνωτες χωρίς beach bars και όλα τα ενοχλητικά… παρελκόμενα, για όσους θέλουν απλά να απολαύσουν τα γαλήνια νερά τους.

Αν δεν είστε ταγμένοι πεζοπόροι, προτείνουμε να τις γυρίσετε με σκάφος ή καϊκάκι το οποίο ξεκινά από τον Καραβοστάση, μιας και λόγω των κατολισθήσεων κάθε καλοκαίρι δημιουργούνται και νέοι κολπίσκοι ανοιχτοί για εξερεύνηση. Από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού – παρά το περίεργό της όνομα - θεωρείται το Κάτεργο, ενώ οδικώς μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία του Αγίου Γεωργίου, καθώς και τις παραλίες του λιμανιού από τις οποίες ξεχωρίζει η Βάρδια. Επίσης όμορφη παραλία είναι η Αγκάλη, σε έναν μικρό και προφυλαγμένο από τα μελτέμια κολπίσκο όπου θα βρείτε και αρκετά καταλύματα και εστιατόρια. Από την Αγκάλη επίσης, μπορείτε να πάρετε καραβάκι για τις κοντινές παραλίες Άγιος Νικόλαος και Αμπέλι.

Πού να μείνετε

Στο πολυτελέστατο Chora Resort (τηλ.: 22860 41590-4) το οποίο διαθέτει δωμάτια με όλες τις απαραίτητες ανέσεις (από 280€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο Καλλίστη στην Χώρα (τηλ.: 22860 41555) με άψογα διακοσμημένα παραδοσιακά δωμάτια, στο εντυπωσιακό resort Anemi Hotel (τηλ: 2286041610) σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι (από 220€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο νέο συγκρότημα διαμερισμάτων Themonies Luxury Suites (τηλ: 2286041517, από 150€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στα καλαίσθητα διαμερίσματα του Fata Morgana (τηλ: 2286041237, από 89€)

Πού να φάτε

Στην Χώρα στο ατμοσφαιρικό Eva’s Garden για μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις, στην Πιάτσα για σπιτική παραδοσιακή κουζίνα, στο Ασύγκριτο για την «δυνατή» του ψησταριά, στην Μέλισσα για ψητά και ντόπια μαγειρευτά και στην Πούντα με τον όμορφο κήπο για τοπική τυρόπιτα καλασούνα, αλλά και τοπικές λιχουδιές. Στην Άνω Μεριά στον Μίμη, για αυθεντικές χωριάτικες γεύσεις και στον Καλύμνιο κοντά στη προβλήτα για φοβερή αστακομακαρονάδα.

Πώς να πάτε

Με την Aegean Speed Lines σε τέσσερεις ώρες, με το Flying Cat 3 της Hellenic Seaways σε 3.5 ώρες ή με τα συμβατικά πλοία της G.A Ferries.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v