Λεωνίδιο: Ανάσταση με… αερόστατα

Βουνό και θάλασσα, φύση και καλό φαγητό, αρκαδική φιλοξενία και γραφικές βόλτες. Και κάπου εκεί, η φαντασμαγορική πτήση των αερόστατων το βράδυ της Ανάστασης κάνει το Λεωνίδιο έναν από τους κλασικούς –και πιο χρωματιστούς- πασχαλινούς προορισμούς.
Λεωνίδιο: Ανάσταση με… αερόστατα
«Απόκριες στην Πάτρα, και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο». Έτσι είχε πει ο ευθυμογράφος μας Δημήτρης Ψαθάς, για να επιβεβαιώσει απλώς ότι κάποια μέρη της πατρίδας μας είναι για τις αντίστοιχες γιορτές ό,τι τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο. Πού θα ζήσουμε πιο «νόστιμο», πιο χρωματιστό Πάσχα, αν όχι στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όπου το θέαμα της Ανάστασης συνδυάζεται περίφημα με την κλισέ αλλά αγαπημένη επιταγή που συνοψίζεται στην φράση «Πάσχα στο χωριό»;

Ξεκινάμε φυσικά από τον λόγο που κάνει το Πάσχα στο Λεωνίδιο τόσο ξεχωριστό: Το βράδυ της Ανάστασης, έστω για λίγο, τα βλέμματα δεν έλκονται από τα τοπία της νοτιοανατολικής Αρκαδίας, που συνδυάζουν μοναδικά το ορεινό και το υδάτινο στοιχείο, αλλά από τον ουρανό του Λεωνιδίου, όπου εκατοντάδες χρωματιστά αερόστατα δίνουν την δική τους μάχη εντυπωσιασμού, που είναι ορατή ακόμα και απέναντι, από τις Σπέτσες και το Ναύπλιο.

Με το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες παιδιά συναγωνίζονται στις θεαματικές «εκτοξεύσεις» σε μια άτυπη αλλά πανέμορφη μάχη μεταξύ των ενοριών, την ίδια ώρα που βαρελότα και βεγγαλικά κάνουν ακόμη πιο φαντασμαγορικό το αναστάσιμο σκηνικό, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε Άνοιξη τα τελευταία εκατό χρόνια.

Πέρα από τα πασχαλινά έθιμα του τόπου, το Λεωνίδιο κερδίζει επάξια την «ψήφο» των εκδρομέων του τετραημέρου για πολλούς ακόμη λόγους. Βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα, και σε απόσταση… ασφαλείας από τις κοσμικότητες των πιο «trendy» προορισμών, αποτελώντας μία low profile, αλλά με κρυφά χαρίσματα, επιλογή.

Διαθέτει τον σπάνιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο ίδιο τοπίο: οι κόκκινοι βράχοι-πρόκληση για αναρριχητές και οι καταπράσινες πλαγιές το αγκαλιάζουν από σχεδόν όλες τις πλευρές, ενώ το Μυρτώο πέλαγος και οι βοτσαλωτές παραλίες της Πλάκας, του επινείου της περιοχής, αποτελούν το ιδανικό φόντο για ουζάκι, τοπικές σπεσιαλιτέ και γεύση αλμύρας.

Οι περίπατοι ανάμεσα στα καλντερίμια του Λεωνιδίου θα σας φέρουν μπροστά σε δεκάδες παλιά αρχοντικά με πλούσια ιστορία. Ανάμεσα στις πλακόστρωτες αυλές και τα παραδοσιακά κεραμοσκεπή χαγιάτια, θα δείτε και τον περίφημο Πύργο Τσικαλιώτη, που αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο της Πελοποννήσου, καθώς ορθώθηκε στην περιοχή προεπαναστατικά, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Περίπου 15 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο, στον δρόμο προς το χωριό Κοσμάς, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελώνης, που είναι κυριολεκτικά σφυρηλατημένη πάνω στον βράχο και απολαμβάνει συγκλονιστική θέα. Λίγο πιο νότια, οι κάτοικοι του χωριού Πουλίθρα τιμούν τον Ξένιο Δία και είναι πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στον πανέμορφο πέτρινο οικισμό τους. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, μπορείτε επίσης να δείτε από κοντά τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού που άνθησε στην αρχαία Πολίχνη.

Πού θα φάτε
Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στην ψαροταβέρνα «Τα Δελφίνια» στην Πλάκα (τηλ. 2757023036). Εξαιρετικά μαγειρευτά στον «Μαλεάτη Απόλλωνα» στο χωριό Κοσμάς. Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Τάλλαλος» στο Λεωνίδιο (τηλ: 6982723205) για νόστιμες ποικιλίες και μεζέδες, σε τιμές… χωριού –σίγουρα θα έχετε καιρό να δείτε… μπριζόλα στα 4,50 ευρώ και μπύρα στο 1,50 ευρώ.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό μελιτζανάκι, την σπεσιαλιτέ της περιοχής που παράγει την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα.

Πού θα μείνετε
Στον πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα Αγρόκτημα (27570 23244) σε τιμές που ξεκινούν από 90 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
Στα λιτά αλλά φωτεινά δωμάτια του Kosmas Studios στον οικισμό Κοσμά, με 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο και στον «Μαλεάτη Απόλλωνα» (τηλ: 27570 31494), η διαμονή στα δίκλινα δωμάτια του οποίου στοιχίζουν 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Γιώργος Κόκουβας


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v