25η Μαρτίου: Εθνική εορτή σε πέντε «ιστορικούς» προορισμούς

Αρνούμενοι πεισματικά να τα βάψουμε μαύρα λόγω των περικοπών, επαναστατούμε και επιλέγουμε από σήμερα πέντε προορισμούς για να απολαύσουμε το τετραήμερο της 25ης Μαρτίου με ολίγη από... ιστορία.
25η Μαρτίου: Εθνική εορτή σε πέντε «ιστορικούς» προορισμούς
 του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι και αν οι επικείμενες μειώσεις των μισθών σκιάζουν την καθημερινότητά μας; Ο –ταξιδιώτης- Έλληνας, πάντα θα βρίσκει χρόνο και χρήμα για να την «κοπανήσει», πόσο μάλλον αν του δοθεί η ευκαιρία μέσω κάποιας αργίας που ακολουθείται από Σαββατοκύριακο. Και μπορεί η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου να πέφτει Πέμπτη, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη σκεφτεί να πάρετε άδεια την Παρασκευή και να έχετε ένα «έτοιμο» τετραήμερο – και πολύ καλά κάνατε.

Για φέτος λοιπόν, επιλέξαμε πέντε «επαναστατικούς» προορισμούς με ιδιαίτερο ιστορικό background, γνήσιο χαρακτήρα και μοναδική φυσική ομορφιά.

Ύδρα
Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, υπήρξε μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά η πιο σημαντική ναυτική δύναμη στην Επανάσταση του 1821. Τόπος καταγωγής μεγάλων καπεταναίων όπως ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο Κουντουριώτης και ο Κριεζής, η Ύδρα απέχει μόλις τρεις περίπου ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που την καθιστά ιδανικό weekend προορισμό. Γιατί να την επισκεφτείτε; Καταρχήν για την πλούσια ιστορία της, που είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του νησιού, σε κάθε βόλτα που θα κάνετε, σε κάθε μέρος που θα επισκεφθείτε.

Από τα γραφικά σοκάκια της πάνω από το λιμάνι και τα εντυπωσιακά αρχοντικά (σημειώστε το Αρχοντικό Τσαμαδού όπου στεγάστηκε η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση), μέχρι τα Μουσεία και τα όμορφα μοναστήρια (ξεχωρίζουν το Μουσείο νεότερης ιστορίας και το Μοναστήρι της Ζούρδας), ο τόπος αυτός είναι «γεμάτος» ιστορία.
Χαλαρώστε με μια ρομαντική βόλτα στο κουκλίστικο λιμάνι της, μεταφερθείτε στις όμορφες παραλίες της με τα θαλάσσια ταξί, αφού ως γνωστόν στο νησί δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και επισκεφτείτε κάποια από τις δεκάδες πολιτιστικές εκθέσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στο νησί, στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών «Μελίνα Μερκούρη». Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.

Διαμονή: Στα VIP δωμάτια του μοντέρνου Angelica Vip Boutique Hotel (από 100€ το δίκλινο με πρωινό), στο «σφουγγαράδικο» ξενοδοχείο Bratsera με 28 τυπικά υδραίικα δωμάτια (από 140€ το δίκλινο με πρωινό) ή στον ξενώνα Πιτυούσσα μόλις διακόσια μέτρα από το λιμάνι και το κέντρο της Ύδρας (65€ το δίκλινο χωρίς πρωινό).

Φαγητό: Πάρτε κάποιο από τα θαλάσσια ταξί και κατευθυνθείτε στην παραλία Βλυχό για να γευματίσετε στην όμορφη ταβέρνα «της Μαρίνας». Μέσα στην πόλη το «Γειτονικό» (2298053615) σερβίρει νόστιμα μαγειρευτά, η Ξερή Ελιά, με παράδοση χρόνων σερβίρει ψαρικά και παραδοσιακά υδραϊκά εδέσματα, ενώ το café bar Isalos είναι ο,τι πρέπει για «άραγμα» στο λιμάνι, καφέ και γευστικά σνακ.

Πύλος
Η πόλη στην οποία γράφτηκε ο επίλογος της Επανάστασης με την φημισμένη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η Πύλος, είναι ένας προορισμός για φυσιολάτρες, ήρεμος και γαλήνιος, θαρρείς βγαλμένος από κάρτ ποστάλ. Πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 305 χιλιόμετρα από την Αθήνα (τέσσερεις ώρες με το αυτοκίνητο πάνω κάτω), η Πύλος σε γοητεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αντικρίσεις την πλατεία των Τριών Ναυάρχων μπροστά από το λιμάνι, όπου κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Προγραμματίστε μια βαρκάδα στο ιστορικό Ναυαρίνο και ίσως διακρίνετε τα απομεινάρια των πλοίων της ναυμαχίας που φαίνονται στο βυθό. Επισκεφθείτε το εντυπωσιακό κάστρο Νιόκαστρο, πίσω από το δασάκι στα νότια της πόλης και κάντε μια φυσιολατρική βόλτα στον μαγευτικό βιότοπο της Βοϊδοκοιλιάς και έχετε πάρει μια πρώτη γεύση από την σπάνια ομορφιά της περιοχής.

Αν προλάβετε, αξίζει να επισκεφτείτε το Ανάκτορο του Νέστορα, είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, στον Εγκλιανό και τον φροντισμένο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί, αλλά και να πεταχτείτε δεκατρία χιλιόμετρα νοτιότερα στην Μεθώνη, για να θαυμάσετε ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας και το εξαιρετικό φυσικό του λιμάνι. Καιρού επιτρέποντος, επιβάλλεται και μια εξόρμηση με βαρκούλα από το λιμάνι στο νησί της Σφακτηρίας.

Διαμονή: Μέσα στην πόλη, επιλέξτε ανάμεσα στο «12 Θεοί» (από 70€ το άτομο χωρίς πρωινό), το ξενοδοχείο «Karalis» (60€ το δίκλινο με πρωινό) και το ξενοδοχείο Phillip στην είσοδο της Πύλου (65€ το δίκλινο χωρίς πρωινό). Στην Γιάλοβα, δεκαπέντε λεπτά από την Πύλο, για εναλλακτική διαμονή προτείνουμε το παραθαλάσσιο Camping Erodios ( 50€ το δίκλινο για τα bungalows και 7€ το άτομο για camping).

Φαγητό: Για μαγειρευτά και ψάρι στο «Σπιτικό» (2723022138), επίσης για πολύ καλό ψάρι στην Φοινικούντα ή στον Μάραθο και στην «Ταβέρνα της Ρίνας», λίγο πριν την παραλία του Ρωμανού για την εκπληκτική χωριάτικη σαλάτα της και τους λαχταριστούς μεζέδες της.  

Ορεινή Αρκαδία
Απέχοντας περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα, ο ορεινή Αρκαδία ή «γη των ηρώων», είναι ένας must προορισμός από κάθε άποψη.

Στο ιστορικό κάστρο της Καρύταινας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εγκαταστάθηκε κατά την διάρκεια της Επανάστασης, ενώ στα ριζά του κάστρου, κοντά στην Παναγιά έφτιαξε και το σπίτι του. Από εκεί απολαύστε την θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης, αλλά μην αρκεστείτε σε αυτήν. Η Καρύταινα δεν είναι μόνο «του Κολοκοτρώνη το σπίτι». Η Καρύταινα είναι το πεντάτοξο γεφύρι του Αλφειού με το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, είναι το Ιερό του Διός στο Λυκαίο Όρος με την αρχαιότερη πύλη του κόσμου, την Λυκοσούρα, είναι τα Λουτρά του Ασκληπιού, είναι ο μυθικός Λούσιος – και το rafting εκεί- και ένα σωρό ακόμα φυσικές ομορφιές. Ομορφιές που θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε μόνο όταν βαρεθείτε τις βόλτες στα δρομάκια της.

Στην Καρύταινα θα μείνετε στα Πέτρινα της σπιτάκια, λίγο έξω από το κέντρο του χωριού (από 70€ για το δίκλινο) ή στον Ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650), με την πανοραμική του θέα στο καταπράσινο τοπίο (από 40€ για το δίκλινο). Θα φάτε σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στην ταβέρνα «Το κάστρο» μέσα στο χωριό ή και έξω από αυτό στο «Σταυροδρόμι» με κορυφαία ψητά σχάρας.

Πενήντα εννιά χιλιόμετρα από την Τρίπολη και σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, δεσπόζει ακόμα ένα χωριό με πλούσια ιστορία. Στην Δημητσάνα η ατμόσφαιρα μύριζε... μπαρούτι. Εδώ βρισκόντουσαν έξι μπαρουτόμυλοι κατά την περίοδο της Επανάστασης, γεγονός που την κατέστησε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι, ενώ στο χωριό γεννήθηκαν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Μάλιστα, το σπίτι του πρώτου έχει αναπαλαιωθεί και στα δωμάτιά του λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Γόρτυνος, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή του Πατριάρχη. Ολοκληρώνοντας τον «ιστορικό» σας τουρισμό στην περιοχή, απομακρυνθείτε δέκα χιλιόμετρα από το πέτρινο χωριουδάκι και επισκεφτείτε τα γραφικά Λαγκάδια, χτισμένα αμφιθεατρικά σε μία απότομη πλαγιά, τα οποία υπήρξαν πατρίδα των Δεληγιανναίων, επίσης πρωταγωνιστών της Επανάστασης.

Δεν αντέχετε άλλη ιστορία; Κανένα πρόβλημα. Περιπλανηθείτε στα πέτρινα, στενά καλντερίμια της Δημητσάνας, θαυμάστε τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και τα μονώροφα σπιτάκια της, χτισμένα με την παραδοσιακή γκριζωπή πέτρα της Πελοποννήσου και ανακαλύψτε κάποιο από τα πολλά της ξέφωτα που προσφέρουν μαγευτική θέα στο φαράγγι του Λούσιου και τα έλατα του Μαινάλου. Για την διαμονή σας προτείνουμε τον ατμοσφαιρικό Πύργο Ξενίου, ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα (από 110€ για το δίκλινο με πρωινό) και του τριάστερο ξενοδοχείο Koustenis Village δίπλα από το Μουσείο Υδροκίνησης  (από 80€ για το δίκλινο με πρωινό). Πεινάσατε; Αυθεντική ελληνική κουζίνα στον Δρυμώνα με highlight τον κόκορα με χυλοπίτες και τοπικές συνταγές με φοβερό... αγριογούρουνο στο Στέκι της Γεύσης. Οι φαν της σχάρας θα βρουν τον γευστικό τους παράδεισο στον ατμοσφαιρικό Θόλο. 

Διεκδικώντας τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της, η Στεμνίτσα αγναντεύει από υψόμετρο χιλίων και κάτι μέτρων την πλαγιά της Κλινίτσας και το ελατοδάσος του Μαινάλου. Πριν την είσοδο σας στο χωριό σταθείτε λίγο στην τοποθεσία Λίμνες για να απολαύσετε την πανοραμική θέα του τοπίου, το οποίο είναι σπαρμένο με πέτρινα αρκαδικά αλώνια και αφού τακτοποιηθείτε σε κάποιο από τα καταλύματα του χωριού, επισκεφτείτε το λαογραφικό-ιστορικό μουσείο που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο τριώροφο αρχοντικό Χατζή, για μια πρώτη γεύση της τοπικής παράδοσης. Ύστερα ανηφορίστε στον λόφο «Κάστρο», όπου πέρα από την μαγευτική θέα στο φαράγγι του Λούσιου θα δείτε και το Ηρώο, μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές του 1821. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού, θα σας φέρουν σε επαφή με υπεραιωνόβιους πλάτανους, πολύχρωμες καρυδιές και κερασιές και πέτρινα κεφαλόβρυσα, στολίδια του χωριού που θαρρείς κρατάνε μέσα τους την ιστορία αιώνων.

Για την διαμονή σας στο χωριό, έχετε πολλές εναλλακτικές από ξενώνες και ξενοδοχεία. Προτείνουμε τον Ξενώνα Θυμέλη (τηλ. 27950 29508) και τον Ξενώνα Μπελλαίικο (τηλ & fax: 27950 81286), ενώ από τα ξενοδοχεία το εντυπωσιακό Country Club Τρικολώνιον (από 120€ για το δίκλινο με πρωινό) διαθέτει 18 δωμάτια και πολυτελείς σουίτες και αποτελεί από μόνο του αφορμή να επισκεφτείτε την Στεμνίτσα. Αν οι βόλτες σας άνοιξαν την όρεξη, τότε «Το Συμπόσιο» (τηλ.:2795081500) διαθέτει μαγειρευτά και σχάρας για κάθε γούστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v