Νομός Δράμας: Στοπ-καρέ στον εναλλακτικό τουρισμό

Ασύγκριτη ομορφιά, ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο χιονοδρομικό κέντρο, επιβλητικά αρχαία μνημεία και σαγηνευτικά τοπικά κρασιά, συνθέτουν το προφίλ του νομού Δράμας -ενός από τους ιδανικότερους χειμερινούς προορισμούς.
Νομός Δράμας: Στοπ-καρέ στον εναλλακτικό τουρισμό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ταχύτατα ανερχόμενος χειμερινός προορισμός, ο Νομός Δράμας επιφυλάσσει στον «αδιάβαστο» επισκέπτη πολλές εκπλήξεις, φροντίζοντας παράλληλα να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό. Λάτρεις των χειμερινών σπορ; Φυσιολάτρες; Κλασικοί «τουρίστες»; Γευσιγνώστες; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, πολύ δύσκολα θα μείνετε παραπονεμένοι από αυτά που έχει να σας προσφέρει αυτός ο – κατά πολλούς – παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού. Μοναδικό «εμπόδιο» για τους πρωτευουσιάνους, η μεγάλη απόστασή του από την Αθήνα (650 χιλιόμετρα), εμπόδιο που υπερνικείται αν επιλέξετε την «γρήγορη» λύση του αεροπλάνου (το αεροδρόμιο της Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων).

Στην πόλη του νομού, την ακριτική Δράμα, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα πιο όμορφα και περιποιημένα φυσικά πάρκα της Ελλάδας, αυτό της Αγίας Βαρβάρας. Θα θαυμάσετε τις μεγάλες δενδροστοιχίες του, τις όμορφες λίμνες και τα ρυάκια, τα παλιά καπνομάγαζα και τις γραφικές ταβερνούλες που συμπληρώνουν το ιδανικό background για χαλαρωτικές βόλτες.

Μέσα στην πόλη, αξίζει να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο (ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, ώρες λειτουργίας 8:30 π.μ. - 15:00μ.μ), το οποίο καλύπτει χρονολογικά από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια από σήμερα), με τα ίχνη ζωής των παλαιολιθικών κυνηγών στο σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη, μέχρι τους νεότερους χρόνους (1913). Στην πόλη διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη ο πετυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ αν την επισκεφτείτε την περίοδο των Χριστουγέννων, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε στα γιορτινά events της «Ονειρούπολης» 

Η γοητεία του νομού δεν περιορίζεται στην πρωτεύουσά του. Για την ακρίβεια την ξεπερνάει, και εκτείνεται σε όλο το εύρος του, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές επιλογές για να θαυμάσει πανέμορφα δάση, φαράγγια, ποτάμια και επιβλητικά όρη. Ξεχωρίζοντας μερικά μόνο από τα highlights του νομού...
 
*... κάνουμε σλάλομ στις πίστες του εξαιρετικά οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου στο Φαλακρό όρος. Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), ελεύθερο ορίζοντα, εύκολη πρόσβαση και άνετους χώρους στάθμευσης στη βάση του. Στον χώρο του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις είκοσι και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από είκοσι χιλιόμετρα, ενώ τρία σαλέ με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2.110 μέτρων προσφέρονται για ανάσες ξεκούρασης.

Ξενοδοχεία και καταλύματα υπάρχουν στη γύρω περιοχή –Βώλακας, Γρανίτης, Νευροκόπι. Από αυτά σας προτείνουμε το Πέταλο Resort (τιμές: από 150 ευρώ για ένα σπιτάκι με πρωινό) στην περιοχή του Βώλακα, καθώς και το Nessos Hotel (τιμές: 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό) στην περιοχή Παρανέστι. Για περισσότερες πληροφορίες για το χιονοδρομικό, αλλά και όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας δείτε το σχετικό αφιέρωμα.

*... επισκεπτόμαστε το Ιερό του Διονύσου, δυόμισι χιλιόμετρα από την περιοχή της Καλής Βρύσης στην θέση «Μικρή Τούμπα», το οποίο δεσπόζει στην κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη, επάνω σε ένα πλάτωμα - φυσική θέση, ανάμεσα στα βουνά Μενοίκιο και Φαλακρό και σε μικρή απόσταση από το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη. Μια πρώτη προσπάθεια χρονολόγησης που στηρίζεται σε ευρήματα, οδηγεί στις αρχές του 300 π.Χ. Περισσότερες πληροφορίες για το Ιερό εδώ.


*... εξερευνούμε το εντυπωσιακό Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη (φώτο), πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δράμας, στην περιοχή Προσοτσάνης. Το σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φαλακρό και όπως έδειξαν οι σχετικές έρευνες κατοικείτο τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες χρόνια πριν. Στην είσοδο του σπηλαίου θα δείτε από κοντά αξιόλογους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, ενώ ύστερα από παλαιοντολογικές έρευνες που έγιναν εδώ, εντοπίστηκαν πέτρινα εργαλεία της προϊστορικής εποχής καθώς και υπολείμματα από σκελετούς ζώων, από τα οποία ξεχωρίζουν οι σκελετοί από ρινόκερους, μεγάκερους και μαμούθ (βλ. Γρεβενά) Περισσότερες πληροφορίες και πολλές φωτογραφίες του σπηλαίου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του.

*... ανακαλύπτουμε την ιστορία των Φιλίππων. Δεκαεννέα χιλιόμετρα από την Δράμα, ζωντανεύει η ιστορία του μεγάλου αυτού αρχαιολογικού κέντρου. Στα ρωμαϊκά ερείπια που βρίσκονται εκεί ξεχωρίζουν οι περίφημες παλαιοχριστιανικές Βασιλικές, το Βυζαντινό Οκτάγωνο των Φιλίππων, η ρωμαϊκή αγορά, τα λουτρά, η παλαίστρα, η φυλακή του Αποστόλου Παύλου και φυσικά το αρχαίο θέατρο των οκτώ χιλιάδων θέσεων, κτίσμα του Φιλίππου, όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Περισσότερες πληροφορίες για τον χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου Φιλίππων.


*... διασχίζουμε το επιβλητικό φαράγγι Πετρούσας - Πύργων, το οποίο ξεκινάει βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγει στην Πετρούσα και έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα. Ελίσσεται μέσα σε πανύψηλα βράχια και πυκνή βλάστηση παρέχοντας καταφύγιο σε πλήθος ζώωνς. Αν το επισκεφτείτε την άνοιξη, θα δείτε τα γνωστά «μπουκέτα» του ενδημικού φυτού «αβερλία της Ροδόπης» αλλά και άλλων βραχόφιλων ειδών. Αν θέλετε να το διασχίσετε, τότε αποφύγετε τις περιόδους των βροχών και τις αρχές της άνοιξη, μιας και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων.

Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι είναι σχεδόν επίπεδη, σε ορισμένα μόνο σημεία γίνεται ανηφορική, ενώ το έδαφος είναι στρωμένο με πέτρες χειμάρρων και ελίσσεται ανάμεσα σε απότομες και πολύ δασωμένες ράχες. Σε πολλά σημεία γίνεται εξαιρετικά στενό με πλάτος που δεν ξεπερνά τα τρία με πέντε μέτρα. Σημειώστε επίσης, ότι στο ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πετρούσας και μέσα στο Φαράγγι, λειτουργεί από το 1998 το Πέτρινο Θέατρο, στο οποίο κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

*... επισκεπτόμαστε το γραφικό Παρανέστι ( το όνομά του υποδηλώνει και την θέση του- δίπλα στον ποταμό Νέστο), θαυμάζουμε τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας και επισκεπτόμαστε το Παρθένο Δάσος της περιοχής (Δάσος Φρακτού), το οποίο το 1980 ανακηρύχθηκε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Το χωριό διαθέτει ταβέρνες, ξενοδοχεία, Kέντρο Yγείας, ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και έναν πανέμορφο σιδηροδρομικό σταθμό.

Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις των ποτάμιων αθλημάτων (καγιάκ, ράφτινγκ κτλ.), ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το καλό δραμινό κρασί της. Θα μείνετε στο ξενοδοχείο Νέσσος (τηλ. 25240-21.021, από 70€ το άτομο με πρωινό) και στο Φιλοξένια (τηλ. 25240-22.001, 60€ το άτομο με πρωινό).

*... ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μοναδικό στην χώρα μας δάσος της Ελατιάς (Καρά Ντερέ), στο οποίο «βασιλεύουν» χιλιάδες δέντρα ερυθρελάτης (picea abies) και σημύδας, συνθέτοντας ένα πρωτόγνωρο τοπίο για τα ελληνικά δεδομένα. Παραπάνω από επτακόσια είδη πουλιών και ζώων, δάση δρυός, οξιάς και κωνοφόρων, αποτελούν την χλωρίδα και την πανίδα του ξεχωριστού αυτού τοπίου. Στην περιοχή του Δάσους της Ελατιάς υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, το οποίο ανήκει στην Δασική Υπηρεσία, ενώ αν θέλετε να μείνετε κάπου κοντά στο δάσος και να το επισκεφτείτε με την... ησυχία σας, προτείνουμε το Ξενοδοχείο Ελατιά σε υψόμετρο 1.550 μέτρων (τηλ. 25210 91300, 301, 6972081157, 60€ με πρωινό)


*... δοκιμάζουμε οπωσδήποτε το γνωστό δραμινό κρασί κάνοντας στάση σε κάποιο από τα έξι συνολικά οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή της. Στο κτήμα Παυλίδη 19 χιλιόμετρα δυτικά της Δράμας για Thema (λευκό, ροζέ και ερυθρό), Assyrtiko, Chardonnay, Tempranillo, Syrah και Sauvignon Blanc), στο Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη στο χωριό Αγορά για τις ποικιλίες Μελισσουργός, Syrah, Trebbiano, Merlot, Perpetuus, Rose, Moushk, Χρυσός Λέων, Μακεδών και Semillon-Sauvignon και στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Ανδριανή, για τα Πύργος Ιουλία, Αμέθυστος, Domaine Costa Lazaridi, Οινότρια, Magnum, Αποστάγματα και Aceto Botanico Adriani. Επίσης στο Κτήμα Μανωλεσάκη – Γέννημα Ψυχής, στο Κτήμα Μιχαηλίδη και στο κτήμα Τέχνη Οίνου.

Πώς να πάτε: Για πιο «ξεκούραστα» με αεροπλάνο μέχρι την Καβάλα ή τη Θεσαλονίκη και από εκεί με αυτοκίνητο. Aπό την Aθήνα, η απόσταση μέχρι τη Δράμα είναι 680 χιλιόμετρα, ενώ από την Θεσσαλονίκη 150 χιλιόμετρα.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v