Βίκος - Αωός: Περιπλανήσεις σε ένα ποτάμι και ένα φαράγγι

Χαράδρες που κόβουν την ανάσα, απάτητη φύση σε όλο της το μαγευτικό μεγαλείο, πλούσια χλωρίδα και πανίδα και έντονες εναλλαγές τοπίου στον ομορφότερο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας. Κλείνουμε δωμάτια στα γειτονικά Ζαγοροχώρια και απολαμβάνουμε την μαγεία του φυσικού τοπίου.
Βίκος - Αωός: Περιπλανήσεις σε ένα ποτάμι και ένα φαράγγι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι πραγματικά δύσκολο να παραμείνει κάποιος απαθής μπροστά στις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου, πολύ περισσότερο αν όντως αγαπά και εκτιμά το φυσικό τοπίο σε κάθε μορφή του. Και δόξα τω θεώ, ο συγκεκριμένος νομός δεν παύει ποτέ να μας συγκινεί. Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Τζουμέρκα... Οπουδήποτε και αν περιπλανηθούμε μαγευόμαστε. Η ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση των όμορφων αυτών περιοχών μας οδηγεί - αναγκαστικά- στον πιο όμορφο (και τουριστικό) Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας. O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου περιλαμβάνει την χαράδρα του ποταμού Αώου, τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, τον ποταμό Βοϊδομάτη και το ιδιαίτερων αντιθέσεων φαράγγι του Βίκου, καθώς και μία σειρά από μικρούς οικισμούς. Πυρήνας του δρυμού και του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι το Φαράγγι του Βίκου, το οποίο είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε σε χειμερινή ορειβατική εξόρμηση.

Το θέαμα πραγματικά κόβει την ανάσα. Το φαράγγι έχει μήκος 20 χλμ. και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φαράγγι παγκοσμίως σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες και ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου τελειώνοντας στη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στην γοητεία του φαραγγιού συνεισφέρει και ο παραπόταμος του Αωού, ο ποταμός Βοϊδομάτης που το διατρέχει. Στο φαράγγι οι λάτρεις του φυσικού τοπίου θα παρατηρήσουν αμέσως ορισμένα σπάνια είδη θάμνων και δέντρων, όπως και μοναδικά ενδημικά φυτά. Τα κυριότερα δάση εδώ, συγκροτούνται από πλατύφυλλα φυλλοβόλα είδη σφενδάμων, ιτιών, δρυών και δένδρων όπως πλατάνια ή φράξοι.

Επίσης, τα έλατα, οι κέδροι και άλλα κωνοφόρα δημιουργούν εκτεταμένες δασικές εκτάσεις, όπου το μάτι μας ταξιδεύει και χάνεται στο απέραντο πράσινο. Εκτός από τα δέντρα, ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει και μια μεγάλη ποικιλία από αγριολούλουδα. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 18 ποικιλίες γερανιών, 43 είδη τριφυλλιού και 14 είδη από καμπάνες στον "Δρυμό των Μεγάλων Κορφών", όπως έχει ονομαστεί. Μερικά από τα ζώα που βρίσκουν φυσικό καταφύγιο στο φαράγγι και τον Δρυμό είναι η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα και σημαντικοί πλυθησμοί αγριογούρουνων και ζαρκαδιών, ορισμένοι από τους οποίους απειλούνται με εξαφάνιση. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στην ύπαρξη ενός τοπίου, το οποίο θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ιδιαίτερα αυτόν που θα το επισκεφτεί το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Διαδρομές
Δεν νοείται επίσκεψη σε μια περιοχή τέτοιας ομορφιάς που να μην περιλαμβάνει απαραιτήτως και περιήγηση στα πανέμορφα φυσικά τοπία. Είτε είστε λάτρεις των σκληλοτράχηλων αναβάσεων, είτε θέλετε απλά να κάνετε μια βόλτα στα μονοπατάκια των περιοχών, σίγουρα θα βρείτε την διαδρομή που θα σας ταιριάζει.

Η πορεία για το φαράγγι του Βίκου ξεκινάει από τη σκάλα της Βίτσας. Σε περίπου 20 λεπτά θα βρεθείτε στην κοίτη του Βοϊδομάτη, όπου θα θαυμάσετε από την γέφυρα του Μίσιου τη μοναδική θέα. Μετά από μισή ώρα πεζοπορία, θα φτάσετε στα "Καδιά", βράχια που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού και ονομάστηκαν έτσι επειδή έχουν σχήμα καδιών. Δύο ώρες πεζοπορίας ακόμα και θα βρεθείτε στο "Κλήμα", ένα μέρος κατάλληλο για ξεκούραση και φαγητό που είναι γεμάτο πηγές. Η διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού διαρκεί περίπου 6 ώρες και είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.  Αν η πεζοπορία δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε άνετα να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα, χωρίς να διασχίσετε το φαράγγι. Τα χωριά Μονοδένδρι (στην θέση Οξιά), Βραδέτο (στην θέση Μπελόη) και το χωρίο Βίκος, ενδείκνυνται για αυτόν τον σκοπό. Αν παλι θέλετε να δοκιμάσετε με την συνοδεία των ειδικών, επικοινωνήστε με την Trekking Hellas ή με το No limits.

Ακόμα μια πανέμορφη διαδρομή είναι αυτή για την μυθική Δρακόλιμνη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη λίμνη του Δρυμού σε υψόμετρο 2.050 μέτρα. Είναι μια αλπική λίμνη η οποία οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10.000 χρόνια. Δεξιά και αριστερά της λίμνης ορθώνονται οι κορυφές της Αστράκας και του όρους Τύμφη (οι ντόπιοι το λένε Γκαμήλα). Για να φτάσετε στην λίμνη, θα ξεκινήσετε την πορεία σας από το χωριό Πάπιγκο. Στα ανατολικά της λίμνης, αρχίζει ο γκρεμός της κοιλάδας του Αωού που κατεβαίνει ως την κοίτη του ποταμού. Η διαδρομή είναι δασώδης και στο τέλος της γίνεται αλπική, ενώ ολιγόλεπτο διάλειμμα για ξεκούραση μπορείτε να κάνετε και στο καταφύγιο της Αστράκας  (τηλ. 697 32 23 100) και να απολαύσετε την μοναδική θέα. Αν πλησιάσετε προς την λίμνη, ίσως δείτε και τον αλπικό Τρίτωνα, ένα σπάνιο αμφίβιο μήκους 8-12 εκατοστών που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναβάσεις στην δρακόλιμνη οργανώνει η Trekking Hellas και το No Limits.

Δείτε βίντεο με την εύρεση του περίφημου αλπικού Τρίτωνα:


Πιο προσιτή για τους... αρχάριους διαδρομή είναι αυτή στην σκάλα του χωριού Βραδέτο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πλακόστρωτο καλντερίμι με πέτρινα γεφύρια που ξεκινάει από το χωριό Καπέσοβο και περνώντας από το χωριό Βραδέτο φτάνει μέχρι την τοποθεσία Μπελόη, σε ένα φυσικό μπαλκόνι με πανοραμική θέα στη Χαράδρα του Βίκου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδρομή μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Trekking Hellas.

Xtreme Sports
Η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο Παράδεισος για τους λάτρεις των σπορ στην φύση. Στον Βοϊδομάτη και τον Αωό, έγιναν οι πρώτες "επαφές" των ελλήνων με το ράφτινγκ, ενώ οι πεζοπορίες, όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να έρθετε σε επαφή με την ομορφιά του τοπίου. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για παραπέντε στους Ασπραγγέλους και ιππασία στα Κάτω Πεδινά. Συγκεντρωτικά, η Trekking Hellas διοργανώνει ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, canyoning στο Βραδέτο, Ιππασία στο Μεγάλο Πάπιγκκο, αναβάσεις στην Δρακόλιμνη, Πεζοπορίες στον Βοϊδομάτη, διάσχιση με 4 επί 4 των Ζαγοροχωρίων, διάσχιση του Φαραγγιού του Βίκου και τέλος, πεζοπορία στην σκάλα του Βραδέτο. Η No Limits, διοργανώνει ράφτινγκ και μόνοραφτ στον Αωό και στο Βοϊδομάτη, river trekking στην χαράδρα του Βίκου, πεζοπορία στην χαράδρα του Βοϊδομάτη, διήμερη πεζοπορική εκδρομή στην Δρακόλιμνη και μονοήμερη περιήγηση σε όλα τα Ζαγοροχώρια.

Διαμονή - Φαγητό
Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τον Δρυμό, θα βρείτε καταφύγιο σε κάποιο από τα Ζαγοροχώρια που τον περιβάλλον ή βρίσκονται μέσα σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Μονοδένδρι και Βίκος, αποτελούν μέρη του Δρυμού, ενώ η Αρίστη, ο Άγιος Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι βρίσκονται περιμετρικά αυτού. Πρόκειται κυρίως για παραδοσιακούς ξενώνες και μικρά ξενοδοχεία που μένουν εδώ και δεκαετίες πιστά στην αρχιτεκτονική των Ζαγοροχωρίων και θα σας προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

* Στο κουκλίστικο μικρό Πάπιγκο, μπορείτε να μείνετε στο ομώνυμο ξενοδοχείο Μικρό Πάπιγκο...1700 και να επωφεληθείτε από τις προσφορές του (Δευτέρα- Παρασκευή και δωρεάν το Σ/κ με 550€ και τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο με πρωινό με 250€). Τηλ.+302653041179, όπως και στον παραδοσιακό ξενώνα Αντάλκη. Επίσης, στο παραδοσιακό Αρχοντικό country club (26530-41002) στο Μεγάλο Πάπιγκο με τα ανακαινισμένα πέτρινα σπιτάκια και στον ξενώνα Αυραγόνιο ιδανικό  για ρομαντικά ζευγάρια (τηλ. 2653041129). Για φαγητό θα πάτε στον Ιωαννίδη (τηλ. 26530/41124) για μαγειρευτά και σχάρας από 12€ το άτομο και στην Καλλιόπη (τηλ. 2635041081) πάλι για μαγειρευτά. Στο Μικρό Πάπιγκο, ο ξενώνας Δίας έχει επίσης πολυ γευστικές προτάσεις (τηλ. 2653041257, από 10€ το άτομο).   

* Στο "τουριστικό" Μονοδένδρι, στον ξενώνα Αρκτούρος στην αρχή του καλντεριμιού προς το Φαράγγι του Βίκου (τηλ. 26530 71455), στο Μονοδένδρι Hotel (τηλ. 2653 0 71300) και στο αρχοντικό Ζαρκάδα, με 21 δωμάτια υψηλής αισθητικής (τηλ. 26530.71305). Θα φάτε στην Πίτα της Κικίτσας με παραδοσιακές τοπικές συνταγές (τηλ.2653071340, από 10€)

* Στην Αρίστη, που βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στο Πάπιγκο και το κεντρικό Ζαγόρι, μπορείτε να μείνετε στο lux Aristi Mountain resort με πανοραμική θέα στο φαράγγι του Βίκου, στο παραδοσιακό Αρχοντικό της Αρίστης  με όλες τις σύγχρονες ανέσεις στα 4 επιβλητικά του κτίρια (τηλ. 26530 42210 & 6945 676261) και για... xtreme διαμονή στον Ξενώνα Ταξιάρχη, όπου λειτουργεί και γραφείο που διοργανώνει εξορμήσεις για xtreme sports. (τηλ. 26530-41888). Θα φάτε στο Χάνι για μαγειρευτά και σχάρας που είναι ανοικτό καθημερινά όλο το χρόνο. Τηλ. 26530/42150, από 13€ το άτομο. 

* Στην οικογενειακή Βίτσα, ο ξενώνας Σελήνη διαθέτει παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια και εστιατόριο με σπιτικές γεύσεις (τηλ.26530.71350), επίσης ιδανικός για την διαμονή σας ο ξενώνας Εν χώρα Βεζίτσα, με ξυλόγλυπτη διακόσμηση και άνετα δωμάτια (τηλ. 26530/71449).

* Ιδανικό χωριό για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές στο μαγευτικό τοπίο είναι το χωριό Βίκος. Στην είσοδο του φαραγγιού βρίσκουμε τον ξενώνα Ντινούλη (τηλ. 26530 42111, 26530 42112), όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να παραγγείλετε και να απολαύσετε τοπικές συνταγές. Επίσης στο ίδιο κλίμα, ο Ξενώνας Σωτήρη Καρπούζη θα σας προσφέρει άνετη και cosy διαμονή με υπέροχη θέα προς την χαράδρα. (τηλ. 26530.41176)

* Στο ήσυχο και φιλόξενο Τσεπέλοβο στην καρδιά των Ζαγοροχωρίων, υπάρχει ο Ξενώνας Το Ζαγορίσιο, οι ιδιοκτήτες του οποίου διοργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες. Τηλ. 26650.25943 - Κιν. 6977 591581. Επίσης, στο Timfea Chalet με πανοραμική θέα, τηλ. 6944572029.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v