Αντίπαρος: Κυκλαδίτικος αντί-Παράδεισος

Χρυσαφένιες αμμουδιές, γαλαζοπράσινα νερά, ατελείωτο… camping και γραφικά σοκάκια συνθέτουν τον εναλλακτικό χαρακτήρα της Αντίπαρου, ενός ιδανικού προορισμού για όσους επιθυμούν σκοπίμως να αποφύγουν το "φασαριόζικο"  lifestyle της γείτονος Πάρου.
Αντίπαρος: Κυκλαδίτικος αντί-Παράδεισος

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Μόλις 10 λεπτά με το φέρυ από την Πούντα και βρίσκεσαι σε ένα τελείως διαφορετικού χαρακτήρα νησάκι που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την «μεγάλη αδερφή» του. Πρόκειται για έναν Παράδεισο τσέπης νοτιοδυτικά της Πάρου που σε κερδίζει αμέσως με τις χρυσαφένιες παραλίες του, τον «ζεστό» του χαρακτήρα, το γραφικό του Κάστρο όπου γυρίστηκε η «Μανταλένα», το εντυπωσιακό Σπήλαιο και τις διάσπαρτες ομορφιές του. Εδώ όλοι γνωρίζονται με όλους και διασκεδάζουν παρέα. Όπως λένε και οι ίδιοι οι νέοι που κατακλύζουν το camping και το κέντρο της πόλης το καλοκαίρι: «Η Αντίπαρος είναι άλλη φάση, πιο οικογενειακή». Και λένε την αλήθεια. Το νησί ενδείκνυται για γαλήνιες, λιτές διακοπές χωρίς κορώνες εντυπωσιασμού και περιττές πολυτέλειες. Πρόκειται για μία κανονική... αντιστάρ με τα όλα της!

Δυτικά της Αντιπάρου βρίσκουμε τρία μικρά, ακατοίκητα σήμερα, νησιά που παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον: το Δεσποτικό, το Τσιμιντήρι, τον Σάλιαγκο και το Στρογγυλό. Η ανασκαφή στο Δεσποτικό έφερε στο φως τμήματα ενός αρχαίου ναού από τους κλασσικούς χρόνους. Σημαντικότερο εύρημα το πήλινο ειδώλιο πεπλοφόρου γυναικείας μορφής δαιδαλικού ρυθμού, που χρονολογείται γύρω στο 650 π.Χ., καθώς και πλήθος από μικρά αγγεία και ημιπολύτιμες πέτρες που χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο. Εδώ υπάρχει και το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας και γιορτάζεται από τους Αντιπαριώτες ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Στον Σάλιαγκο, ακατοίκητη βραχονησίδα σήμερα, βρέθηκε νεολιθικός οικισμός, 4000 π.Χ., με σπουδαία ευρήματα, μέρος των οποίων εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παροικιάς. Στο Τσιμητήρι, ένα μικρό νησάκι μεταξύ Αντιπάρου και Δεσποτικού, μπορεί κανείς να δει τα θεμέλια από μεγάλα οικοδομήματα της αρχαιότητας, όπως τάφους της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Στο νησάκι Στρογγυλό τέλος, δυτικά του Δεσποτικού, υπάρχουν τα ερείπια μικρής μεταβυζαντινής εκκλησίας, στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μέλη αρχαίου οικοδομήματος.Το νησάκι μπορείτε να επισκεφτείτε με καραβάκι από τον Άη Γιώργη και να θαυμάσετε όλα τα παραπάνω ευρήματα από κοντά.

Ανατολικά του νησιού πάνω στον λόφο του Άη Γιάννη θα βρούμε το περίφημο σπήλαιο της Αντίπαρου, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και βαθύτατα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν αρχαία αγγεία, ενώ ένας από τους αρχαιότερους επισκέπτες του ήταν ο Αρχίλοχος ο Πάριος, ο μεγάλος λυρικός ποιητής. Επίσης σώζονται τα ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μ.Αλεξάνδρου και κατέφυγαν στο σπήλαιο της Αντιπάρου, για να κρυφτούν και να γλιτώσουν, ενώ ανεξίτηλο παραμένει το πέρασμα του μαρκησίου Νουαντέλ το 1673, ανήμερα Χριστούγεννα, από το σπήλαιο


Όποιος περνούσε από το σπήλαιο, άφηνε και την «σφραγίδα του», από τον μαρκήσιο Ντε Σαμπέρ το 1775 έως τον Όθωνα, τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, το 1840. Στην κεντρική αίθουσα δεσπόζει η 'Αγία Τράπεζα', ένας σταλαγμίτης μεγέθους 8 μέτρων σε σχήμα κόλουρου κώνου. Εδώ τελέστηκε η λειτουργία των Χριστουγέννων από τον ιερέα που συνόδευε το μαρκήσιο Ντε Νουαντέλ, πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη. Πάνω στον σταλαγμίτη υπάρχει χαραγμένη στα λατινικά επιγραφή που λεει: "Εδώ ο ίδιος ο Χριστός γιόρτασε τη μέρα των γενεθλίων του καταμεσής της νύχτας το 1673." Στο σπήλαιο μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, ή με το κοινοτικό λεωφορείο.Παραμένει ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί μέχρι της 15:00. 


Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και βρισκόμαστε ευθύς αμέσως στο κρυμμένο ενετικό Κάστρο. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1440, για να στεγάσει και να προστατέψει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Αποτελείται από 24 διώροφες κατοικίες μέσα στο κάστρο, 24 μονώροφες στο Ξώπυργο και 16 διώροφες στην εξωτερική ζώνη. Ανάμεσα στις οικίες θα βρείτε τοποθετημένα αρμονικά και τρία εκκλησάκια. Από την αρχική κατασκευή σώζονται μέχρι σήμερα όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι του ισογείου,καθώς και πολλά τμήματα από τους ορόφους. Στη θέση που βρισκόταν ο κεντρικός πύργος, έχει απομείνει μόνο ή βάση του, σε σχήμα κόλουρου κώνου. Η είσοδος του βρίσκεται δίπλα στην Μητρόπολη του Αγίου Νικολάου, στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας. Αξίζει να το περπατήσετε και να περιηγηθείτε στα στενά του σοκάκια. Όπως είναι φυσικό, η μορφή του έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, μιας και οι κάτοικοι έχουν διαμορφώσει τα σπίτια τους σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Δεν παύει όμως να αποπνέει μια μυστήρια γοητεία για τον επισκέπτη. 

Σημαντικό πάντως είναι,
να μην περιοριστείτε στον γύρο της πόλης και να κάνετε και τον περίπλου του νησιού με καϊκάκι ανακαλύπτονας θαλασσοσπηλιές, απόκρημνες παραλίες και μαγευτικούς σμαραγδένιους κόλπους

Παραλίες

Οι σμαραγδένιες παραλίες της Αντίπαρου είναι από τις πιο όμορφες του Αιγαίου. Στα βόρεια του νησιού βρίσκονται η παραλία του Κάμπινγκ και του Αγ. Σπυρίδωνα, αμμώδεις με ρηχά και ήρεμα νερά. Στα ανατολικά θα βρείτε τις Ψαραλυκές (τρεις πανέμορφες παραλίες, αμμουδερές και οργανωμένες με ξαπλώστρες, beach café και καντίνα. Στην 2η Ψαραλυκή θα βρείτε και τον περισσότερο κόσμο). 


Επίσης, η παραλία του Σωρού είναι από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες του νησιού. Τα νερά της είναι σχετικά βαθιά και ενδείκνυται για ρακέτες και παιχνίδια στην παραλία. Λίγο πιο πριν, θα βρείτε την παραλία του μικρού Σωρού, έναν ήσυχο κολπίσκο με ψιλό χαλικάκι και πλούσιο υποθαλάσσιο ενδιαφέρον. Στην Νότια πλευρά του νησιού δεσπόζει ο Άη Γιώργης, περίπου 12 χλμ. από το λιμάνι. Πρόκειται για έναν πανέμορφο, απάνεμο κόλπο που βλέπει στο Δεσποτικό και έχει δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά. Αρκετά ήσυχο και με σκιές να δημιουργούνται από τα πετρώματα, ενδείκνυται και αυτό για υποθαλάσσιες εξερευνήσεις. (Tην ημέρα που επισκεφτήκαμε την παραλία εθεάθη θαλάσσια χελώνα στα βαθιά). Ανακαλύψτε επίσης, την φαρδιά αμμουδιά Λιβάδι στο νησάκι Δεσποτικό. Εκεί μπορείτε να πάτε με καραβάκι από τον Άη Γιώργη. Τέλος, το Σιφνέικο δυτικά του οικισμού, αποτελεί τον ιδανικότερο τόπο για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα μαζί με την παρέα ή τον/την σύντροφό σας. 


Αν δεν θέλετε να μείνετε στα θαλάσσια μπάνια και επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, τότε σας προσφέρονται εξίσου αρκετές επιλογές θαλάσσιων και extreme σπορ. Κάντε καταδύσεις με τους Blue Island Divers (τηλ. 22840 61493), εξερευνώντας τους μαγευτικούς βυθούς του νησιού και δοκιμάστε την συναρπαστική εμπειρία του καγιάκ με τους Argonauts Blue (τηλ. 22840 61364) ή τους Ηouse of sea kayaking (τηλ. 22840 25304) και πείτε τους να κάνετε Καγιάκ στης θαλάσσιες σπηλιές στον Επιτάφιο. Ούτε οι λάτρεις του paintball δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, το antiparos paintball (τηλ. 6979369898 & 6944886600), βρίσκεται στην 1η Ψαραλυκή και υπόσχεται να σας χαρίσει έντονες συγκινήσεις και ατελείωτη δράση. Τέλος,μπορείτε να κάνετε τον γύρο της Αντίπαρου, αλλά και να περιηγηθείτε σε γειτονικά νησιά με πλοία της Cycladic Cruises(τηλ. 22840 61378), με το Μ/s alexandros (τηλ. 22840 61273), με την Θύελλα (τηλ. 22840 61028) ή με τον Σαργό (τηλ. 6973 794876).

Διασκέδαση-φαγητό

Στο κέντρο της Αντίπαρου το κέφι χτυπάει κόκκινο για όλα τα γούστα και τις μουσικές προτιμήσεις. Χορέψτε μέχρι… τελικής πτώσεως στο Βuzz Club (τηλ. 6932 332330), στην ιστορική ντίσκο La luna με την υπαίθρια πίστα και το ΥamΙnside (τηλ. 6944 846653) συνοδεία απολαυστικών κοκτέιλ. Ροκάρετε χωρίς έλεος στο διάσημο The Doors στην κεντρική πλατεία ήστο Remember κάτω από τους ήχους ξένης και ελληνικής ροκ μουσικής, επίσης στην κεντρική πλατεία. 

Χαλαρά θα πιείτε τον καφέ σας στο NAUTICA Café , με όμορφη θέα στο λιμάνι, ή στην Stones Pub (τηλ. 22840 61455), όπου θα απολαύσετε εκπληκτικά χειροποίητα γλυκά (δοκιμάστε γαλακτομπούρεκο με παγωτό μαστίχα ή lemon pie και θα με θυμηθείτε).

Η θάλασσα φέρνει πείνα και η Αντίπαρος θα ανταποκριθεί άριστα στις ορέξεις σας, όποιες και αν είναι αυτές. Παράγει πολλά και εκλεκτά προϊόντα όπως νοστιμότατα ψάρια, χταπόδια, κατσίκια, αγριοκούνελα, κρασί και την περίφημη ξυνομυζήθρα. Ο Καπετάν Πιπίνος στον Άη Γιώργη (τηλ. 2284021823) με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και κρεατικά, ο Ζομπός επίσης στον Άη Γιώργη (τηλ. 2284021823) με καλομαγειρεμένα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, το Περαματάκι (τηλ. 2284061211), στον Σωρό με πολύ καλή ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά, είναι μερικές από τις ταβέρνες που αξίζει να επισκεφτείτε. Επίσης, στο λιμάνι η Κάπαρη (τηλ. 2284061616) σερβίρει πραγματικά κομψοτεχνήματα χρησιμοποιώντας όλα τα φρέσκα προϊόντα του νησιού και το Αργό, 5 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι (τηλ. 22840 61419) με αρκετά μαγειρευτά και θαλασσινά πιάτα. Για πρωινό και δροσερές σαλάτες στην Νησήλιο (τηλ. 22840 61113), στον κεντρικό δρόμο του οικισμού και για σουβλάκι στο Οικογενειακό (τηλ. 22840 61328), λίγο πριν την κεντρική πλατεία που πάντα γίνεται πανικός.

Διαμονή

Για «χύμα» καταστάσεις θα μείνετε στο πασίγνωστο Camping Antiparos που κάθε χρόνο γεμίζει από νεολαία (τηλ. 22840 61221). Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά είναι cosy, σκιερό και έχει δίπλα του μια αρκετά όμορφη παραλία, όπου όλοι γνωρίζονται με όλους. Επίσης, είναι σίγουρο πως θα κάνετε αρκετές γνωριμίες με τους εκεί θαμώνες. 


Για τους πιο… καθωσπρέπει, το ξενοδοχείο Γαλήνη αποτελείται από 16 δωμάτια, όλα με λουτρό, ψυγείο, καφετιέρα, τηλέφωνο και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και 3 διαμερίσματα (4-6 ατόμων) πλήρως εξοπλισμένα (40€ το δίκλινο χωρίς πρωινό, τηλ. 22840 61420/ 61057), στο Κοράλι με 14 δίκλινα δωμάτια, όλα με ατομικό μπάνιο, κλιματισμό, ψυγείο και μπαλκόνι. (45€ το δίκλινο, τηλ. 22840 61205/ 61236), το Μανταλένα τέλος, έχει 32 προσεγμένα δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια όλα με δικό τους μπάνιο, κλιματισμό, τηλέφωνο, ψυγείο, δορυφορική τηλεόραση, ασύρματο internet και μπαλκόνι ή βεράντα. (55€ το δίκλινο, τηλ. 22840 61206/ 61365). Επίσης, ο Ωλίαρος (τηλ. 22840/25304-5) είναι ένα όμορφο συγκρότημα διαμερισμάτων στον Άη Γιώργη με ωραία θέα και το Δελφίνι  (τηλ. 22840/24506) ένα εξίσου ωραίο συγκρότημα από στούντιο και διαμερίσματα στον Άη Γιώργη.

Πώς θα πάτε
Ο ευκολότερος τρόπος για να πάτε Αντίπαρο, είναι με φέρυ από το λιμάνι της Πούντας (όχι της Punda Beach), που κάνει γύρω στα 10 λεπτά και δέχεται και το αμάξι ή την μηχανή σας. Το εισιτήριο κοστίζει 1€ και το αμάξι 7€. Ενναλακτικά μπορείτε να πάρετε το καραβάκι που θα βρείτε στο λιμάνι της Παροικιάς. Το ταξίδι διαρκεί όμως 25 λεπτά και υπάρχει περίπτωση τα δρομολόγια να αναβληθούν λόγω καιρού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Kωδικός: 22840
Λιμεναρχείο: 61485
Iατρείο: 61219
Φαρμακείο: 61621
Δήμος: 61570

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v