Κάλυμνος: "Budget" jumping στα Δωδεκάνησα

Φυσική ομορφιά που μυρίζει θυμάρι και φρέσκο ψάρι. Παραλίες με κρυστάλλινα νερά και απόκρημνα βράχια ιδανικά για αναρριχητές. Τόπος ιστορικός, μικρός και παραμελημένος. Η Κάλυμνος μας άνοιξε φιλόξενα την αγκαλιά της και μας χάρισε (σχεδόν) τα πλούτη της.
Κάλυμνος: Budget jumping στα Δωδεκάνησα
της Έλενας Μπούλια

Όταν πάτησα το πόδι μου στην Κάλυμνο δεν ήξερα τίποτε παραπάνω για το νησί, πέραν της φήμης του για τους καλύτερους σφουγγαράδες. Περίμενα δε, να αντικρίσω έναν τόπο με τα χαρακτηριστικά παλιάς ελληνικής ταινίας: Βαρκάρηδες με διπλωμένα μπατζάκια να ξετυλίγουν δίχτυα, γιαγιάδες στις πόρτες των σπιτιών να κεντάνε, μικρά περιποιημένα ταβερνάκια με χαμογελαστούς, μουστακαλήδες ταβερνιάρηδες… μόνο την Βουγιουκλάκη δεν είχα φανταστεί να πουλάει ξυπόλυτη ψάρια. Τι αντίκρισα; Την απόλυτη ομορφιά. Την παράδοση σε όλο της μεγαλείο. Τον φυσικό πλούτο να ενσωματώνεται άριστα σε ένα άκρως καλοδιατηρημένο από το ανθρώπινο χέρι τόπο, με τα αριστοκρατικά του σπίτια και τους αξιοπρεπέστατους κατοίκους του. Η ελληνική ταινία μόλις είχε ξεκινήσει και κάτι μου έλεγε ότι, η συγκεκριμένη, πήγαινε για Όσκαρ.

Η ιστορία της Καλύμνου ξετυλίγεται την ημέρα, με το φως του ήλιου να αναδεικνύει τα μοναδικά αξιοθέατα του νησιού σε κάθε βήμα. Η βόλτα στο Καστέλι, για παράδειγμα, που καταλήγει σε ένα πανέμορφο φρούριο είναι πραγματικά απολαυστική. Ο πύργος της Χρυσοχεριάς και το Καστρί στον Εμπορειό αποτελούν μνημεία μοναδικής σημασίας. Ενώ τα σπήλαια του νησιού, όπως η Σπηλιά των επτά Παρθένων, το Σπήλαιο του Κεφάλα αλλά και του Δασκαλειού στο Βαθύ χαρίζουν στον επισκέπτη ένα μοναδικό αξέχαστο θέαμα, μέσα στην ανακουφιστική δροσιά τους. Αν θέλετε μάλιστα να εμβαθύνετε στην τοπική παράδοση, το νέο αρχαιολογικό μουσείο με την περίφημη «Κυρά της Καλύμνου» στα εκθέματά του αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι, ενώ αξιοπρεπές είναι και το ναυτικό λαογραφικό μουσείο –και τα δύο στην πρωτεύουσα του νησιού.

Μέρος της ιστορίας του νησιού, καθώς και των αξιοθέατών της, είναι φυσικά και το νησάκι Τέλενδος (φωτο), σε απόσταση αναπνοής από την Κάλυμνο, το οποίο αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε για μία μονοήμερη εκδρομή με κάποιο από τα πλοιάρια που πηγαινοέρχονται συνεχώς. Στα μόλις 5 τετραγωνικά του χιλιόμετρα έχουν με ακρίβεια παζλ χωρέσει μοναδικές παραλίες, ένα μικρό πευκοδάσος, ένας μικρός και γραφικός οικισμός, ερείπια Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Χρόνων, εκκλησίες και την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη, αλλά και ένα θέατρο λαξευμένο σε βράχο και οχυρώσεις των ιστορικών χρόνων από το ερειπωμένο κάστρο του Αγίου Κωνσταντίνου στα βόρεια του νησιού. Και φυσικά, μην φύγετε από την Τέλενδο αν δεν δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ σε κάποιο από ταβερνάκια του νησιού –πρότασή μας είναι το καφενείο «Ναυτικός».

Επιστρέφουμε στην Κάλυμνο και σπεύδουμε, πού άλλου, στις υπέροχες παραλίες του νησιού. Από πού να ξεκινήσεις κανείς και τι να πρωτοπεί: Για εσάς που προτιμάτε βότσαλο και ησυχία από τον πολύ κόσμο, προτείνουμε τα Θέρμα στα νότια του νησιού, περίπου 1,4 χλμ. από την κέντρο, ή την Γέφυρα, λίγο πριν τα Θέρμα. Τα Βλυχάδια, επίσης στα νότια του νησιού, διαθέτουν αμμουδιά και καταπράσινα νερά, ενώ απέχουν περί τα 8χλμ από το κέντρο, ενώ η Ακτή, με βότσαλο και αυτή, θα σας θυμίσει παραλία τροπικού νησιού.

Πρώτες, ωστόσο, σε πολυκοσμία έρχονται οι παραλίες του έτσι κι αλλιώς πανέμορφου Πανόρμου, όπως ο Πλατύς Γιαλός, το Καντούνι (φωτο) και τα Λινάρια, καθώς και η παραλία στο Μασούρι, η οποία βρίσκεται υπό την προστασία της ομώνυμης κοινότητας, με το περίφημο beach bar. Ο λόγος που κάνει τις παραλίες αυτές τόσο δημοφιλείς είναι η άριστη οργάνωσή τους, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και η δυνατότητα που παρέχουν στον επισκέπτη για θαλάσσια σπορ, αλλά και φαγητό-ποτό χάριν στα αμέτρητα ταβερνάκια και καφέ που τις περιβάλλουν. Όμορφη παραλία είναι και οι Μυρτιές, αν φυσικά προτιμάτε το βότσαλο, στα δυτικά του νησιού και σε απόσταση 8,5 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο. Ενώ, τέλος, αν έχετε όρεξη για περπάτημα ή για βόλτα με καϊκάκι αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε την παραλία Παλιόνησος, στα βόρεια του νησιού.

Ωστόσο, παρά τις υπέροχες παραλίες της, η Κάλυμνος χαρακτηρίζεται ορεινό νησί. Με άγρια τοπία, επιβλητικούς βραχώδεις όγκους που προκαλούν και προσκαλούν για αναρρίχηση, άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στο νησί, αλλά και για ορειβατικές και περιπατητικές διαδρομές. Και η ίδια η πρωτεύουσα του νησιού, άλλωστε, η Πόθια, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι και σε μεγάλη έκταση, προσφέροντας εξαιρετική θέα από τις βεράντες των σπιτιών και των ξενοδοχείων, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται εκεί.

Αν πάντως αναζητάτε ένα πραγματικά εντυπωσιακό φυσικό τοπίο στο νησί, θα το βρείτε αναμφισβήτητα στο χωριό Βαθύς. Αυτό βρίσκεται χωμένο σε μία εύφορη κοιλάδα, στη μέση μίας άγονης και ορεινής περιοχής, βορειονανατολικά της Πόθιας. Πρόκειται για μία πραγματική όαση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί δεν φημίζεται για τον πλούτο του σε νερό, με διάσπαρτα σπιτάκια που καταλήγουν σε έναν κλειστό όρμο, ο οποίος περιβάλλει μία θαλάσσια γλώσσα και περιβάλλεται από μερικές ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό και ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τον Βαθύ μεσημεράκι για φαγητό.

Κι αν η ιστορία του νησιού ξετυλίγεται την ημέρα, τη νύχτα ξετυλίγεται η μαγεία του. Το λιμάνι και η Πόθια φωτίζονται σαν στολισμένα καράβια, έτοιμα για αναχώρηση. Τα μπαράκια στην παραλία της Πόθιας γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ ή το ποτό του. Ενώ, πραγματική κοσμοσυρροή γίνεται στις πιο τουριστικές περιοχές Μασούρι και Μυτιές, εκεί που βρίσκονται και τα περισσότερα μπαράκια και κλαμπ. Στην Κάλυμνο, άλλωστε, δεν λείπουν και τα καλοκαιρινή πανηγύρια, όπως οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού τ’ατσάλι στις 23 και 24 Ιουνίου, ή αυτό του Προφήτη Ηλία στις 19 και 20 Ιουλίου. Η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα στις 26 και 27 Ιουλίου και της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Ενώ τακτικά διοργανώνονται γιορτές Μελιού στην Πόθια, όπου προσφέρονται παραδοσιακοί λουκουμάδες, αλλά και λαϊκοί χοροί οργανωμένοι από το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου. Και είναι αυτή ακριβώς η εορταστική και παραδοσιακή ατμόσφαιρα που κάνουν τις διακοπές στο νησί να μοιάζουν πραγματικά βγαλμένες από ελληνική ταινία…

Πού να φάτε – πιείτε ποτό
Η Κάλυμνος είναι το ιδανικό μέρος για τους ψαροφαγάδες. Το φρέσκο ψάρι διατίθεται άφθονο στις περισσότερες ταβέρνες του νησιού και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Ωστόσο, μην λησμονήσετε και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το «μαούρι» (αρνάκι γεμιστό με ρύζι), τα ντολμαδάκια και την σαλάτα μερμιζέλλι που μοιάζει με κρητικό ντάκο. Οι περισσότερες ταβέρνες βρίσκονται στην Πόθια, συστήνουμε τον «Παντελή» και το «Σπιτικό της Βιολέτας», ενώ αμέτρητες ψαροταβέρνες υπάρχουν στα παραθαλάσσια χωριά του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, για ψαρομεζέδες και ουζάκι συστήνουμε τον «Καφενέ» στην Πόθια, δίπλα στην εκκλησία του Χριστού, και για εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και τα καλύτερα θαλλασσινά την ταβέρνα του «Μαμουζέλου» στα Λινάρια.

Το βραδάκι, αν δεν σας βρει σε κάποιο από τα μπαρ της Πόθιας ή των άλλων παραλιακών χωριών, μπορεί να σας βρει είτε στο πιο ροκ «Ναδίρ», στο Μασούρι, ή στο Club Loca και στο Club Domus, επίσης στο Μασούρι, για τους πιο mainstream.

Πού να μείνετε
* Kalydna Island Hotel: Μακριά από τον θόρυβο του λιμανιού και κοντά στην πανέμορφη παραλία Καντούνι και με πολύ καλές τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο και από 70 ευρώ τον Αύγουστο.
* Elies Hotel: Χτισμένο σε έναν πανέμορφο κήπο, στο χωριό Πάνορμος, βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία περί τα 500 μέτρα από την θάλασσα. Τιμές: από 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, 90 ευρώ Ιούλιο και Αύγουστο.
* Villa Melina: Βρίσκεται στην Πόθια, σε ένα εκπληκτικό ροζ αρχοντικό με μοναδικά δωμάτια και τιμές που κυμαίνονται από 50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, 55 ευρώ τον Ιούλιο, 60 ευρώ τον Αύγουστο.

Πώς θα πάτε
Αν δεν έχετε το κουράγιο να ταξιδέψετε περί τις 10-12 ώρες για να φτάσετε στο νησί (δρομολόγια εκτελεί η Blue Star Ferries και το κόστος ενός απλού εισιτηρίου μετ’επιστροφής είναι 87 ευρώ), σας προτείνουμε να ταξιδέψετε εκεί αεροπορικώς, καθώς τα τελευταία χρόνια το νησί διαθέτει αεροδρόμιο. Πτήσεις εκτελεί η Olympic Air, σε τιμές που ξεκινούν από 192 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε αεροπορικώς στην Κω, με Olympic Air (από 110 ευρώ μετ' επιστροφής και φόρων) ή Aegean (από 170 ευρώ μετ' επιστροφής και φόρων), και από εκεί με ferry boat στην Κάλυμνο.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v