Mέλας Δρυμός: Στα… λημέρια των Νιμπελούγκεν

Κάποτε, αποτελούσε μέρος τρομακτικών θρύλων γεμάτων με νάνους και μάγισσες. Πλέον, ο Μέλας Δρυμός, με 170 χιλιόμετρα δάσους στη νοτιοδυτική Γερμανία, προσφέρει στον ταξιδιώτη μια τεράστια ποικιλία τοπίων. Απαραίτητη προϋπόθεση, η διάθεση να χαθεί από τον πολιτισμό…
Mέλας Δρυμός: Στα… λημέρια των Νιμπελούγκεν
του Γιώργου Φλώκα

Οι θρύλοι του παρελθόντος το θέλουν σκοτεινό και απροσπέλαστο, όπως μαρτυρά το όνομά του, τόπο διαμονής τρομακτικών μαγισσών και πεδίο δράσης των φοβερών… Νιμπελούγκεν. Πλέον, ο Μέλας Δρυμός, με 170 χιλιόμετρα δάσους από την Καρλσρούη έως τη Μπασλ στη νοτιοδυτική Γερμανία, προσφέρει στον ταξιδιώτη μια τεράστια ποικιλία τοπίων.

Το μεγάλο Μαύρο Δάσος των Γερμανών χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τουριστικούς προορισμούς. Κατ’ αρχήν είναι η Εθνική Οδός, η οποία ανεβαίνει σε υψόμετρο έως και 1.000 μέτρα και χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές των τοπίων στη διαδρομή.

Μετά συναντά κανείς τον κεντρικό Μέλανα Δρυμό, ο οποίος συναντάται μετά τις κοιλάδες του Κίνσιγκ και του Ελτς και περιλαμβάνει μικρές πόλεις, γνωστές για τις παραδοσιακές βιομηχανίες τους (όπως το Τρίμπεργκ, με παράδοση στην κατασκευή ρολογιών).

Τέλος, γύρω από το Φράιμπουργκ είναι ο Μέγας Μέλανας Δρυμός, διάσημος για τις αλπικές κορυφές του, τις λίμνες του και τα μονοπάτια. Επίσης, είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ.

Γκέγκενμπαχ
Ένα από τα «διαμάντια» μέσα στο Μέλανα Δρυμό, από το οποίο θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει το ταξίδι του είναι το Γκέγκενμπαχ. Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Κίνσιγκ, στην καρδιά του δάσους, η μικρή αυτή πόλη, που είναι διάσημη για την χριστουγεννιάτικη αγορά της και τα καρναβάλια της, έχει διατηρήσει και αναστηλώσει την αρχιτεκτονική των ξύλινων σπιτιών του 18ου αιώνα.

Μια βόλτα στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζουν τα επιβλητικά κτίρια του δημαρχείου, του Πύργου Niggel και του Σουηδικού Πύργου, στέλνουν τον ταξιδιώτη κατευθείαν στην εποχή του μπαρόκ. Από τους πύργους, που κάποτε προστάτευαν την πόλη και πλέον φιλοξενούν μουσεία, μπορεί κανείς να απολαύσει μια πανοραμική εικόνα του μεγάλου δάσους.

Εάν το επισκεφτείτε, μην αμελήσετε μια στάση στο παραδοσιακό εστιατόριο Pfeffermuhle, για μια σούπα "Baden Festival".

Ντούρμπαχ
Το κεντρικό σημείο επεξεργασίας και εμπορίας των κρασιών του Βίρτεμπεργκ εδώ και μια χιλιετία, η πόλη που φιλοξενεί το ιστορικό κάστρο του Μεγάλου Δούκα του Μπάντεν δεν είναι μόνο μια υπέροχη τοποθεσία, αλλά και το σημείο όπου, σε πείσμα της «μπυροπαράδοσης» της χώρας, παράγονται ακόμη τα καλύτερα κρασιά της Γερμανίας.

Καπελρόντεκ
Το Καπελρόντεκ είναι ακόμη ένα γραφικό χωριουδάκι στη διαδρομή προς το Μπάντεν. Χαρακτηριστικό του, τα ξύλινα σπίτια και η δεσπόζουσα μορφή του Ρόντεκ, ενός κάστρου που κουβαλάει επάνω του μια χιλιετία ζωής. Έως εκεί που μπορεί να φτάσει το μάτι, η εύφορη γη της περιοχής είναι γεμάτη με οπωρώνες και περιβόλια που, όταν έρχεται η άνοιξη, μετατρέπουν την πεδιάδα σε μια «θάλασσα» λουλουδιών.

Ωστόσο, το Καπελρόντεκ δεν οφείλει την παγκόσμια φήμη του ούτε στα περιβόλια, ούτε στο κάστρο, αλλά στα μοναδικά μπράντι. Η οικογένεια Σάιμπελ παράγει εξαίρετο, αρωματικό «σπιτικό» μπράντι από τις αρχές του 20ου αιώνα, με δαμάσκηνα και κεράσια από το Μέλανα Δρυμό. Στο χωριό θα βρείτε επίσης μοναδικό μπαλσάμικο ξίδι με βάση το κεράσι και τα μούρα της περιοχής.

Για διαμονή, καλή επιλογή αποτελεί το Rebstock Waldulm Inn, το οποίο φημίζεται για τις σερβιτόρες με τις παραδοσιακές στολές που σερβίρουν τοπικά εδέσματα.

Μπάντεν-Μπάντεν
Στη Ρωσία, η έκφραση «να έχουμε Baden-Baden» έχει μείνει από προηγούμενες εκατονταετίες και σημαίνει «να περάσουμε καλά». Στο παρελθόν, πολύς κόσμος συνέρεε στο Μπάντεν-Μπάντεν από όλη την Ευρώπη για να δοκιμάσει την τύχη του στα διάσημα καζίνο. Το Μπάντεν-Μπάντεν ή η Ρουλέτενμπουργκ, όπως την περιγράφει ο Ντοστογιέφσκι στον «Παίκτη», διατηρεί ακόμη μεγάλο μέρος της παλιάς του αίγλης αν και συγκεντρώνει κυρίως Ρώσους ολιγάρχες.

Ένα φαινομενικά ετερόκλητο πλήθος μεσοαστών, μουσικών και συγγραφέων από όλη την Ευρώπη διασταυρώνεται στους υπέροχους κήπους της πόλης, στις ιπποδρομίες, στις αίθουσες τσαγιού των πολυτελών ξενοδοχείων και στα ρωμαϊκά λουτρά του Φρίντριχσμπαντ. Το αναγεννησιακό παλάτι του Φρίντριχσμπαντ έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μέρη των αγχωμένων στελεχών της Ευρώπης. Ο Μαρκ Τουέιν κάποτε έγραφε για αυτό ότι «χάνεις την αίσθηση του χρόνου σε 10 λεπτά και την αίσθηση του κόσμου σε 20 λεπτά».

Στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται ακόμη, το σπίτι του κλασικού συνθέτη Μπραμς αλλά και το νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης Frieder Burda.

Πώς θα πάτε
Από την Αθήνα, με απ’ ευθείας πτήση στη Στουτγάρδη ή το Μόναχο, με Ολυμπιακή ή Aegean, σε τιμές που ξεκινούν από 215 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων, ή με τη Lufthansa (μόνο στο Μόναχο) από 250 περίπου ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη, Στουτγάρδη απ' ευθείας με την Germanwings (από 140 ευρώ μετ' επιστροφής και φόρων), τη Lufthansa ή την Aegean (από 250 ευρώ), ή Μόναχο απ' ευθείας με Aegean ή Lufthansa, σε τιμές που ξεκινούν από 240 ευρώ. Από τα δύο αεροδρόμια, τα γερμανικά τραίνα αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν ταχύτατα και οικονομικά στην πόλη ή το χωριό απ’ όπου θα επιλέξετε να ξεκινήσετε την εξερεύνηση του… Μαύρου Δάσους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v