Έλα να πάμε στα Καλάβρυτα...

Μια διαδρομή με τραίνο που έγινε θρύλος. Μια Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια περιοχή προικισμένη με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Και μια πόλη με άρωμα χωριού κι αέρα κοσμοπολίτικο. (Ξανα)εξερευνούμε τα χειμωνιάτικα Καλάβρυτα. Ακολουθήστε μας.
Έλα να πάμε στα Καλάβρυτα...
του Ιάσονα Τάπα

Χιονοδρομικό έχει και η Αράχωβα. Κοντά είναι και το Καρπενήσι. Ιστορία έχει και το Ναύπλιο. Συγκλονιστική κουζίνα; Όλη η Πελοπόννησος. Μαγευτική φύση; Τα χωριά της Αρκαδίας. Τρεχούμενα νερά; Γεμάτο το Πήλιο. Αίσθηση χωριού με αέρα κοσμοπολίτικο; Η ορεινή Κορινθία. Όλα αυτά μαζί, όμως, τα βρίσκεις μόνο εδώ. Γιατί Καλάβρυτα είναι μόνο τα Καλάβρυτα.

Κτισμένα 750 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, ξακουστά για τα συγκλονιστικά –συνήθως αιματηρά– ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εδώ, δημοφιλή για το χιονοδρομικό κέντρο, τον Οδοντωτό και το πλήθος φυσικών και ιστορικών αξιοθέατων που τα περιστοιχίζουν, τα Καλάβρυτα είναι από τα μέρη εκείνα που έχουν κάτι για όλους –και που καθένας τελικά τα εκτιμά και τα θυμάται για διαφορετικούς λόγους.

Από τις θεαματικότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ευρώπης, ο Οδοντωτός ξεκινά από το Διακοφτό για να διασχίσει τα 22 χιλιόμετρα μέχρι τα Καλάβρυτα, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, δίπλα από ποτάμια και ρέματα, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και απόκρημνα βράχια, μέσω σκοτεινών σηράγγων και εντυπωσιακών γεφυριών. Με ανώτατη ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα την ώρα –και που κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα εύχεστε να μειωθεί, για να αργήσετε να αποβιβαστείτε– το ονειρικό ταξίδι διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η αποβίβαση στο γραφικό, πέτρινο σταθμό των Καλαβρύτων παρηγορεί για το τέλος της διαδρομής. Ο δρόμος που ξετυλίγεται μπροστά του καταλήγει στην κεντρική πλατεία, κι από εκεί δίνει τη θέση του σε στενά, πλακόστρωτα δρομάκια που περνούν ανάμεσα σε ζεστά café, παραδοσιακά ταβερνάκια, καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και εξοπλισμό σκι, χαμηλά πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και trendy μπαράκια που ζωντανεύουν το βράδυ. Χωριό. Με αέρα κοσμοπολίτικο.

Οι λάτρεις της Ιστορίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους: από το εντυπωσιακό Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος το οποίο διετέλεσε στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής από το 1941 έως το τέλος Απριλίου 1943 μέχρι το μνημείο στον Τόπο Θυσίας, στο λόφο του Καπή, μισό χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες της περιοχής άνω των 14 ετών, και σήμερα ένας γιγάντιος σταυρός και λευκά βότσαλα σχηματίζουν τις λέξεις «Όχι άλλοι πόλεμοι», η διάθεση αυτού του τόπου να κρατά τις μνήμες του ζωντανές είναι ολοφάνερη.

Πέντε χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, έγινε γνωστό ως το σημείο έναρξης της επανάστασης του 1821. Αξίζει σήμερα μια επίσκεψη για τα κειμήλια που φιλοξενεί: το λάβαρο της επανάστασης, τον Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, ένα ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, μεταξύ άλλων.

Λίγο μακρύτερα, περί τα δέκα χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, το Μέγα Σπήλαιο, λαξευμένο σχεδόν μέσα στο βράχο, στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων, φέρνει στο νου λίγο από το δέος των Μετεώρων. Κτισμένο το 362 μ.Χ., από δύο Θεσσαλονικείς μοναχούς, κοσμείται σήμερα από εντυπωσιακές νωπογραφίες του 17ου αιώνα και φιλοξενεί χειρόγραφα ευαγγέλια και άλλα θρησκευτικά κειμήλια. Η Ιστορία της περιοχής, όμως, πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, στα βάθη των αιώνων: κοντά στο χωριό Λουσικό, στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίων Λουσών, ο ναός της Αρτέμιδος Ημερησίας, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., η αγορά της πόλης και κάποιες κατοικίες μαρτυρούν την… ύπαρξη ζωής και πριν την έναρξη των ένοπλων επαναστατικών αγώνων.

Πέρα, όμως, από τα ιστορικά αξιοθέατα, η φύση έχει προικίσει την περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα με εντυπωσιακή ομορφιά και ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε την επίσκεψη στο μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών: λαβυρινθώδεις διαδρομές, απόκοσμες στοές, ιδιαίτεροι σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών και δεκατρείς κλιμακωτές λίμνες σε τρία διαφορετικά επίπεδα καθιστούν τα 500 μέτρα του –που είναι επισκέψιμα, σε σύνολο των σχεδόν δύο χιλιομέτρων που έχουν μέχρι στιγμής εξερευνηθεί– μοναδικά. Το χειμώνα, όταν τα χιόνια λιώνουν, το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες, ενώ το καλοκαίρι ένα τμήμα του ξηραίνεται, αποκαλύπτοντας δαντελωτές λεκάνες λιθωμάτων και φράγματα ύψους που αγγίζει τα τέσσερα μέτρα.

Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, 14 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού, άρτια εξοπλισμένο και πανέμορφο, με τα πολυάριθμα δέντρα του να κοσμούν τις πίστες και το υψόμετρο της υψηλότερης κορυφής του, της Νεραϊδοράχης, να αγγίζει τα 2.340 μέτρα, διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό πρώτων βοηθειών. Από το 1988, οπότε και εγκαινιάστηκε, το κέντρο γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα, τόσο για τις άρτιες εγκαταστάσεις του, όσο και για τις ειδικές παροχές, που περιλαμβάνουν ειδική πίστα για moguls ski, πάρκο για snowboard, διαδρομές cross country ski, πάρκο snow tubes, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς και διαδρομές με snowmobiles.

Στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού, πέρα από τα χειμερινά sports, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δραστηριότητες όπως η επίσκεψη στο τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αρίσταρχος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης, στη Νεραϊδοράχη, η διαμονή στο ορεινό καταφύγιο, οι χειμερινές διαδρομές με ορειβατικά σκι και χιονορακέτες, οι διαδρομές σε μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας, οι αναρριχητικές διαδρομές, το αλεξίπτωτο πλαγιάς και οι διαδρομές με αυτοκίνητα 4x4.

Καθώς σκοτεινιάζει, οι επισκέπτες των Καλαβρύτων επιστρέφουν στο κέντρο του χωριού, για ελληνικό στη χόβολη σε παραδοσιακά καφενεία ή espresso doppio σε cozy café και εν συνεχεία κατσικάκι στη γάστρα και χόρτα του βουνού σε όμορφα ταβερνάκια με αναμμένα τζάκια να ζεσταίνουν τους πέτρινους τοίχους. Οι βραδιές κλείνουν με ολονύχτιο bar hopping. Οι συζητήσεις που ακούς πιο συχνά από τα διπλανά τραπέζια έχουν να κάνουν με τα προγράμματα της επόμενης μέρας, και το παράπονο πως ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για τα Καλάβρυτα. Διαπίστωση που δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αληθινή.

Πού θα μείνετε
Στον ξενώνα «Φαναρά» (26920 23665) υπάρχουν όμορφα δωμάτια με τζάκι. Το «Φίνταϋ Suites» (26920 24552, από 80 ευρώ το studio, 120 ευρώ η σουίτα) έχει πανοραμική θέα και άνετα διαμερίσματα. Επίσης στο ιστορικό ξενοδοχείο Χελμός, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων. (26920.29222)  Μέσα στα έλατα, βρίσκουμε τα πέτρινα ατμοσφαιρικά σαλέ «Georgio’s V Chalet» (26920 24600, από 120 ευρώ η σουίτα), το «Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου» (26920 24500) διαθέτει δίκλινα, μεζονέτες και μία σουίτα. Αυτόνομα παραδοσιακού τύπου δύο επιπέδων με τζάκι είναι τα διαμερίσματα του «Chalet Azania’s» (2692029100), επίσης στο Anesis Hotel (26920 23070) σε έναν χώρο ζεστό, παραδοσιακό και φιλόξενο.

Πού θα φάτε
Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το συμπόσιο» με εκλεκτούς μεζέδες σε όμορφο περιβάλλον (26920 31760), στο «Καταφύγιο» ( 26920 97292) για φαγητά σχάρας και μαγειρευτά) και στο «Σπιτικό» (απέναντι από το ΚΤΕΛ, 26920 24260) για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και στον «Βαρβιτσιώτη» (Παλαιών Πατρών Γερμανού 28, τηλ.: 26920 22049) ή στον «Θανάση» (17ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, τηλ.: 6944453963) για θεσπέσια ψητά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v