Τα... άλλα Χριστούγεννα: Ταξίδια έξω από τον χάρτη

Βαρεθήκατε την επωδό ταξιδιωτικών αφιερωμάτων και πρακτορείων "Πράγα - Βιέννη - Λαπωνία"; Κι εμείς. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε επτά ταξίδια στα οποία δύσκολα θα ποδοπατηθείτε από ορδές τουριστών που σπρώχνονται για να σφίξουν το χέρι του Άι Βασίλη.
Τα... άλλα Χριστούγεννα: Ταξίδια έξω από τον χάρτη
της Ηρώς Κουνάδη

Ακόμη κι αν δεν έχεις περάσει από τη Βουδαπέστη ούτε για τρίωρο transit στο αεροδρόμιο, ή ανήκεις στη μειοψηφία των Ελλήνων που δεν έχουν πάει ποτέ στην Πράγα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ταξιδιωτικά γραφεία φροντίζουν να σου δημιουργήσουν μια αποστροφή για αυτές και μερικές ακόμη πόλεις, επιδεικνύοντας πλήρη έλλειψη φαντασίας κι επαναλαμβάνοντας –σαν άλλοι περιοδεύοντες οπωροπώλες με Datsun, ντομάτες, πατάτες, μαρούλιαααα– Πράγα, Βουδαπέστη, Βιέννη, Λαπωνία, Μαρόκο, Ταϊλάνδηηηη άντε και καμιά Κούβα σε ένδειξη «πρωτοτυπίας».

Ειλικρινά, τους λατρεύω όλους αυτούς τους προορισμούς. Εκεί γύρω στα Χριστούγεννα, όμως, με καταβάλλει η επιθυμία να τους αποφύγω με κάθε κόστος, να ανοίξω ένα χάρτη και να βρω μια χώρα της οποίας το όνομα δεν έχει γραφτεί ποτέ σε χριστουγεννιάτικο προσπέκτους. Τατζικιστάν, ας πούμε. Και να πάω εκεί. Γιατί δεν καταλαβαίνω τι νόμος είναι αυτός –και πότε ψηφίστηκε– που λέει ότι, αφού είναι Χριστούγεννα, πρέπει να πάμε στη Λαπωνία. Ή τουλάχιστον να κάνουμε ένα ταξίδι που να έχει κάτι από παράδοση: έλατα, ταράνδους, χριστουγεννιάτικες αγορές και πυροτεχνήματα.

Σε πείσμα των καιρών, και για να αποδείξουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν εξαφανίζεται από το χάρτη επειδή είναι Χριστούγεννα, για να επανεμφανιστεί μαγικά περί τις 7 Ιανουαρίου, συγκεντρώσαμε επτά ταξίδια που μάλλον δεν είχατε σκεφτεί. Και στα οποία μάλλον θα περάσετε καλύτερα, μια που δε θα σας ποδοπατούν οι ορδές τουριστών που θα σπρώχνονται για να σφίξουν το χέρι του Αϊ-Βασίλη.

Για τους λάτρεις…
Εντάξει. Δε θέλετε να κάνετε γιορτές παρέα με μισό εκατομμύριο Έλληνες και δύο εκατομμύρια Κινέζους στη χιονισμένη Πράγα, αλλά δε θέλετε και να απαρνηθείτε εντελώς τη μαγεία των ημερών, καταφεύγοντας σε κάποιο εξωτικό resort και γυρνώντας πίσω να νιώθετε ότι έχετε χάσει κάτι. Αγαπάτε τα Χριστούγεννα, τις αγορές τους, το χιόνι, ακόμη και τους ταράνδους του Αϊ-Βασίλη, κι ας μην το παραδέχεστε.

Λύση υπάρχει, μην ανησυχείτε καθόλου, κι ακούει στο όνομα «ορθόδοξη ανατολική Ευρώπη». Στη Σερβία και τη Ρωσία, ας πούμε, τα Χριστούγεννα εορτάζονται με το «παλιό», γνωστό και ως Ιουλιανό, ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου. Οπότε, κάνετε κανονικότατα γιορτές στην Ελλάδα, και μια εβδομάδα αργότερα, όταν όλοι θα ξεστολίζουν δέντρα, μπαίνετε στο αεροπλάνο και… ξεκινάτε τους εορτασμούς από την αρχή.

Για το Βελιγράδι τα έχουμε ξαναπεί. Ολοζώντανο, γοητευτικό, με μακραίωνη Ιστορία και φυσικές ομορφιές που απλώνονται σε κάθε γωνιά του –από τα καταπράσινα πάρκα του κέντρου μέχρι τη συμβολή των δύο ποταμών του, Δούναβη και Σάββα–, ιδιαίτερα φιλόξενους και φιλικούς κατοίκους, έντονη νυχτερινή και πολιτιστική ζωή και σε απόσταση που δεν κάνει την πτήση απαραίτητη προϋπόθεση: αν επιλέξετε να πάτε οδικώς, θα χρειαστείτε περί τις επτά ώρες, με στάσεις, από τη Θεσσαλονίκη. Αν προτιμήσετε την ταχύτερη λύση του αεροπλάνου, θα πετάξετε με Ολυμπιακή ή JAT από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε τιμές που ξεκινούν από 270 περίπου ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Αν πάλι σκέφτεστε να κατευθυνθείτε… ανατολικότερα, προτείνουμε Αγία Πετρούπολη: πανέμορφα κανάλια, μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική, μακραίωνη Ιστορία, έντονη νυχτερινή και πολιτιστική ζωή, εξαιρετική κουζίνα και φιλόξενοι κάτοικοι που θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ περισσότερο Ευρωπαίους σε σχέση με τους υπόλοιπους Ρώσους, κερδίζουν τις εντυπώσεις και σημειώνουν… ισοπαλία, αν όχι καθαρή νίκη, με την αυστηρότερη σε νοοτροπία και τρόπους ζωής Μόσχα. Για να βρεθείτε εδώ, θα πετάξετε με ενδιάμεσο σταθμό το Κίεβο (με την Aerosvit), το Μόναχο (με τη Lufthansa) ή τη Μόσχα (με την Aeroflot) σε τιμές που ξεκινούν από 330, 364 και 360 ευρώ αντίστοιχα, μετ’ επιστροφής και φόρων για τις αρχές Ιανουαρίου. Θυμηθείτε ότι χρειάζεστε βίζα αν σκοπεύετε να παραμείνετε περισσότερες από 72 ώρες.

…Και για τους εχθρούς
Αν πάλι έχετε βαρεθεί τα Jingle Bells σε κάθε πιθανή παραλλαγή τους, και αναζητάτε την έξοδο κινδύνου κάθε φορά που αντικρίζετε χρυσόσκονη και χιονισμένα έλατα, μπορείτε να ξεφύγετε, περνώντας τις τελευταίες ημέρες άδειας του χρόνου σε μέρη που, επισήμως, δε γιορτάζουν Χριστούγεννα. Τα οποία, μάλιστα, είναι κάθε άλλο παρά λίγα –αρκεί να μην πέσετε στην παγίδα των τουριστικών προορισμών, και καταλήξετε παρέα με άλλα πέντε γκρουπ Ελλήνων να σας εύχονται καλά Χριστούγεννα με φόντο τα τιρκουάζ νερά του Κο Σαμούι.

Μαδαγασκάρη: Εξωτική χωρίς το τουριστικό hype που στοιχειώνει τους γείτονές της, με οικοσυστήματα και κατοίκους –πέραν των ανθρώπων– μοναδικά στον πλανήτη, με μαγευτικά τοπία και μια πρωτεύουσα ακόμη και το όνομα της οποίας είναι σκέτο ποίημα –Ανταναναρίβο– η Μαδαγασκάρη υπόσχεται αυθεντικές συγκινήσεις, εξωτικές παραλίες που δε θα ανήκουν σε κανένα 5άστερο resort, αλλά και ουσιαστική επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν βαρεθεί να πιάνουν κουβέντα με τουρίστες. Όσο κι αν ψάξαμε, δε βρήκαμε τη Μαδαγασκάρη σε κανένα πακέτο ταξιδιωτικού γραφείου –κι αυτό από μόνο του είναι πλεονέκτημα. Θα πετάξετε με την Air France, μέσω Παρισιού, σε τιμές αρκετά τσιμπημένες, είναι η αλήθεια, οι οποίες όμως αξίζουν τον κόπο: υπολογίστε περί τα 1.900 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Μαυρίκιος: Ο αρκετά εμπορευματοποιημένος και τουριστικός γείτονας αποτελεί επίγειο παράδεισο, αν δε σας ενοχλεί η κατά τι κραυγαλέα παρουσία των all inclusive resorts για honeymooners. Παραλίες με κατάλευκη άμμο, πλαισιωμένη από νερά τόσο τιρκουάζ που μοιάζουν ψεύτικα, αλλά και φυσικά τοπία –όπως ο καταρράκτης της φωτογραφίας– στην ενδοχώρα που συχνά επισκιάζεται από τα παράλια – stars και πόλεις που συνδυάζουν την εικόνα και την καθημερινότητά τους την ευρωπαϊκή κληρονομιά με την τοπική παράδοση. Η πλέον συμφέρουσα πρόταση για να ταξιδέψετε στο Μαυρίκιο είναι αυτή του Dream Travel: από 1.563 ευρώ το άτομο –μιλάμε πάντα για ατομικό ταξίδι– για 8 ημέρες σε δίκλινο δωμάτιο στο 4άστερο Le Mauricia, με αεροπορικά εισιτήρια Emirates.

Σεϋχέλλες: Παρά την ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, τα 115 νησάκια του Ινδικού Ωκεανού που συναποτελούν τις Σεϋχέλλες δεν αποτελούν έναν προορισμό αποκλειστικά για εκατομμυριούχους που… πάνε για τρέλες σε 5άστερα resorts. Δίπλα σε αυτά, και τις παραλίες υπερπαραγωγή με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη λευκή άμμο, υπάρχουν γήινοι κάτοικοι, γραφικοί οικισμοί, μοναδικά οικοσυστήματα που θα ενθουσιάσουν τους φυσιολάτρες και –έκπληξη– οικονομικές επιλογές διαμονής. Αν επιμένετε στη λύση του πακέτου, θα βρείτε αρκετές επιλογές για να διαλέξετε. Από τις καλύτερες, αυτή του Mayfair Travel, ξεκινά από 1.496 ευρώ το άτομο για 8 ημέρες, διαμονή στο 4άστερο La Reserve και αεροπορικά εισιτήρια με την Qatar Airways.

Νότια Αμερική: Ταξίδι όνειρο για πολλούς, η Νότια Αμερική φέρνει στο μυαλό αμέτρητες εικόνες: από τις ζούγκλες του Αμαζονίου μέχρι την κοσμοπολίτικη Copa Cabana, τις tanguerias του Μπουένος Άιρες και την ανεξερεύνητη ομορφιά της Ουρουγουάης και των καταρρακτών Ιγκουαζού, η ήπειρος δίνει την εντύπωση ότι δε φτάνει μια ζωή για να την εξερευνήσεις ολόκληρη. Για να πάρετε μια πρώτη γεύση, το Cosmorama ετοίμασε μια δελεαστικότατη πρόταση: 14 ημέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τους καταρράκτες Ιγκουαζού, την Ασουνσιό, το Μοντεβιδέο και το Μπουένος Άιρες, με αεροπορικά εισιτήρια Alitalia και διαμονή σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, πρωινό και ένα γεύμα καθημερινά, στην τιμή των 3.390 ευρώ το άτομο.

Ιορδανία: Νιώθει κανείς πως είναι σχεδόν ιεροσυλία να πει «δεν είναι μόνο η Πέτρα». Καθότι το highlight κάθε ταξιδιού στην Ιορδανία, αυτή η μαγική αρχαία πόλη, λαξευμένη εξολοκλήρου στους βράχους της ερήμου, αποτελεί από μόνη της λόγο επίσκεψης –ίσως και παραμονής, λίγο περισσότερο απ’ ότι αρχικά υπολογίζατε. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή –όσο ιερόσυλο και αν ακούγεται. Είναι και η Νεκρά Θάλασσα, αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, αφιλόξενο για κάθε μορφή ζωής, και οι αχανείς εκτάσεις ερήμου των Βεδουίνων, και τα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς εθνικά πάρκα και η παράδοση που διατηρείται ζωντανή στις φιλελεύθερες πόλεις και τα συντηρητικότερα χωριά, σε μια χώρα που ζει εδώ και χρόνια ειρηνικά ανάμεσα σε εμπόλεμες ζώνες. Από τις καλύτερες προσφορές για να περάσετε τις φετινές γιορτές στην Ιορδανία, αυτή του Mideast Travel, προσφέρει 5 ημέρες σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, πρωινό και δείπνο καθημερινά, εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και αεροπορικά εισιτήρια με τη Royal Jordanian στην τιμή των 870 ευρώ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v