Ρώμη: Βήματα και βλέμματα στην αιώνια αγαπημένη

Εκεί που το βλέμμα μαγεύει το σώμα και την ψυχή, εκεί που οι αιώνες έχουν σπείρει τους πιο γλυκούς καρπούς τους, εκεί που έζησαν και δημιούργησαν κάποιοι από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες (και μη) της ιστορίας, βρεθήκαμε για μία εβδομάδα και απλά την ερωτευτήκαμε.
Ρώμη: Βήματα και βλέμματα στην αιώνια αγαπημένη
της Έλενας Μπούλια

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι μόλις επέστρεψα από εκεί ή το ότι ήθελα πάντα τόσο πολύ να πάω, αλλά αν έπρεπε να περιγράψω το ταξίδι μου στην Αιώνια Πόλη με μία μόνη λέξη, αυτή θα ήταν «μαγευτικό». Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς μία πόλη που σε κάθε της σημείο σου κόβει την ανάσα; Που έχει τα πάντα: Αξιοθέατα, μουσεία, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής σπίτια, ιστορία νωπή κάτω από τα πέτρινα δρομάκια της, τεράστια καταπράσινα πάρκα, εξαιρετικό φαγητό και κρασί, τις καλύτερες μπουτίκ (αν όχι του κόσμου, σίγουρα της Ευρώπης) και… ποτάμι! Σα να μην φτάνουν όλα τα παραπάνω έχει και ποτάμι!

Όλα αυτά βέβαια στο ιστορικό της κέντρο, που εκτείνεται από το Βατικανό μέχρι τον καθεδρικό του San Giovanni Laterano και από την Porta Pia μέχρι τον Λόφο του Gianicolo. Γιατί όπως σε κάθε μεγαλούπολη, με πληθυσμό περί τα 3.700.000 κατοίκους στην ευρύτερη μητροπολιτική της περιοχή, η Ρώμη περιβάλλεται και από τα λιγότερο εντυπωσιακά της προάστια, εκεί όπου η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ πιο αυξημένη, και που οι υπέροχες αναγεννησιακές βίλες αντικαθιστούνται από τεράστιες πολυκατοικίες και λιγότερο γοητευτικά μαγαζιά.

Έχει ενδιαφέρον αν βρείτε χρόνο να κάνετε μία βόλτα και σε αυτές, τις λιγότερο προβαλλόμενες γειτονιές. Το centro storico είναι, ωστόσο, αυτό που θα σας συναρπάσει.

When in Rome, do as the Romans, λέει η γνωστή παροιμία και τι σημαίνει αυτό σήμερα; Ως προς τα πρακτικά ζητήματα, αυτό σημαίνει πολύ περπάτημα. Μην πάρετε ή νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Ρώμη για πολλούς λόγους. Καταρχήν γιατί αν θέλετε πραγματικά να δείτε τη Ρώμη πρέπει να την περπατήσετε. Δεύτερον, γιατί η κίνηση στους δρόμους είναι αρκετή, γίνονται συχνά έργα (όπως στην Αθήνα) και οι Ιταλοί δεν φημίζονται για την προσεκτική τους οδήγηση (οι περισσότεροι μιλάνε συνέχεια στο κινητό όταν οδηγούν αγνοώντας πλήρως τους καθρέφτες τους, ενώ αλλάζουν λωρίδες χωρίς καν να βγάλουν φλας). Τρίτον, γιατί το παρκάρισμα στους δρόμους της Ρώμης επιτρέπεται μόνο στα σημεία που υπάρχει μπλε γραμμή, η χρέωση του παρκόμετρο εκεί είναι στα 1 ευρώ την ώρα (από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ), και οι Carabinieri κυκλοφορούν 24 ώρες το 24ωρο κόβοντας κλήσεις για την παραμικρή παράβαση.

Ξεχάστε λοιπόν το αυτοκίνητο και αφεθείτε στις αντοχές των ποδιών σας και τα μέσα, τα οποία είναι άκρως εξυπηρετικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό, το οποίο αποτελείται από δύο γραμμές οι οποίες διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το τραμ και τα λεωφορεία που είναι πάντα γεμάτα και μπορούν να σας ταξιδέψουν σε όποιο σημείο της πόλης επιθυμείτε. Σχετικά με τις τιμές των μέσων, υπολογίστε ότι αρχικά θα χρειαστείτε 11 ευρώ για να βρεθείτε από το αεροδρόμιο Fiumicino στο Termini, τον κεντρικότερο σταθμό της πόλης. Από εκεί (ή από όποιον άλλον κεντρικό σταθμό) μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια με 1 ευρώ για διαδρομές 75’ με όλα τα μέσα, ή ημερήσια εισιτήρια για όλα τα μέσα με 4 ευρώ, ή τριήμερο εισιτήριο με 11 ευρώ ή εβδομαδιαίο εισιτήριο με 16 ευρώ.

Επίσης, φτάνοντας στη Ρώμη και πριν ξεκινήσετε τις ατελείωτες βόλτες σας θυμηθείτε να επισκεφθείτε ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε μπουκάλια με νερό (προσέξτε να είναι Naturale και όχι με gas –ανθρακούχο). Αυτό για να μην σας έρθει ταμπλάς όταν κάπου γύρω από το Κολοσσαίο με τις αμέτρητες καντίνες διψάσετε και αναγκαστείτε να πληρώσετε 3 ευρώ (!) για ένα μπουκαλάκι μισού λίτρου νερό, τη στιγμή που μία εξάδα μισόλιτρων στα σούπερ μάρκετ κοστίζει 1,79 ευρώ. Άλλωστε, το νερό χρεώνεται περί τα 2 ευρώ και σε όλα τα εστιατόρια και τα καφέ της Ρώμης, οπότε ένα εφεδρικό μπουκαλάκι στην τσάντα σας είναι πάντα χρήσιμο. (Στη φωτο δεξία, μία από τις κρήνες του Bernini, μπροστά από ομώνυμο ξενοδοχείο, στην Piazza Barberini).

Τέλος, φροντίστε να φοράτε τα πιο αναπαυτικά (αθλητικά) σας παπούτσια και να κρατάτε με όσο μεγαλύτερη προσοχή μπορείτε τις ασφαλέστερες τσάντες σας. Οι «πορτοφολάδες» στη Ρώμη είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή του τουρισμού της, κάτι που θα συνειδητοποιήσετε και από τις οθόνες του μετρό, όπου προβάλλονται συνεχώς σχετικές προειδοποιητικές διαφημίσεις. Καλό είναι, μάλιστα, να μην αφήνετε τα λεφτά σας και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου γιατί θα παρατηρήσετε ότι οι ρεσεψιονίστ (οι οποίοι αλλάζουν σε βάρδιες) δεν διασταυρώνουν πάντα αν το κλειδί του δωματίου που δίνουν αντιστοιχεί πράγματι στους επισκέπτες του… Εμείς, σας προειδοποιήσαμε.

Βόλτες και αξιοθέατα
Αφού, λοιπόν, εξασφαλίσετε όλα τα παραπάνω, βρείτε έναν καλό χάρτη του κέντρου της Ρώμης και προμηθευτείτε οπωσδήποτε έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό (αυτός του National Geographic ή του Lonely Planet αποτελούν εγγύηση). Έτοιμοι; Φύγαμε!

Μία πρώτη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε στη Ρώμη είναι αυτή που σχετίζεται με τις στάσεις του μετρό. Από τα νοτιοανατολικά, λοιπόν, του κέντρου, μπορείτε να βρεθείτε στην στάση San Giovani, και να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία του San Giovanni in Laterano, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, αναστηλώθηκε πολλές φορές και αποτελεί πλέον τον επίσημο καθεδρικό ναό της Ρώμης. Εκεί θα δείτε πολλούς πιστούς να αναβαίνουν γονατιστοί την Scala Santa (Ιερή Σκάλα), την οποία πιστεύεται ότι είχε ανέβει ο Ιησούς στο Παλάτι του Πόντιου Πιλάτου στην Ιερουσαλήμ. Συνεχίζοντας με το μετρό, κατεβείτε στην στάση Vittorio Emanuele για να επισκεφθείτε την Santa Maria Maggiore, το μοναδικό μνημείο του 5ου αιώνα που έκτισε ο Πάπας Λιβέριος μετά από όραμα με την Παναγία. Τέλος, στον σταθμό Termini μπορείτε να αλλάξετε γραμμή και να συνεχίσετε με αυτήν που θα σας οδηγήσει στη στάση Cavour και συγκεκριμένα στο ναό του San Pietro in Vincoli. Ο ναός δεν αξίζει τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο για το γεγονός ότι φιλοξενεί το εκπληκτικό γλυπτό του Μωυσή (φωτο), δημιουργημένο από τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς και τις αλυσίδες (κάτω από το ιερό) με τις οποίες έδεσαν τον Άγιο Πέτρο στις δύο αιχμαλωσίες του. Λέγεται, μάλιστα, πως όταν τις έβαλαν μαζί οι δύο αλυσίδες ενώθηκαν σε μία.

Δεύτερη, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα βόλτα από την πρώτη είναι αυτή που έχει να κάνει με το Κολοσσαίο και την Αρχαία Αγορά της Ρώμης. Είναι πραγματικά οξύμωρο το συναίσθημα που δημιουργείται στον επισκέπτη όταν αντικρίζει αυτό το πραγματικά κολοσσιαίο και άκρως επιβλητικό μνημείο, αν σκεφτεί για μια στιγμή ότι πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, πέρα από τις εκδηλώσεις, εδώ λάμβαναν χώρα οι φρικιαστικότερες σφαγές ανθρώπων και ζώων. Το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης πλημμυρίζει από τουρίστες κάθε ώρα, μέρα και εποχή του χρόνου και θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες στην ουρά αν θελήσετε να μπείτε μέσα. Σχεδόν δίπλα του και μέσα στο ίδιο πάρκο στέκεται καμαρωτή η μεγαλύτερη θριαμβική αψίδα που σώζεται σήμερα, αυτή του Κωνσταντίνου, ενώ μερικά βήματα πιο πέρα ξεκινά η βόλτα των αιώνων, αφού βρίσκεται η είσοδος για την Αρχαία Αγορά. Αν θέλετε να την περπατήσετε φροντίστε να το κάνετε το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι, γιατί κατά τις 5 η είσοδος κλείνει. Το δε εισιτήριο για την Αγορά είναι 12 ευρώ. Αξίζει, πάντως, να κάνετε αυτήν τη βόλτα, γιατί τα αμέτρητα αρχαία που θα σας περιβάλλουν εκεί καθώς και τα μνημεία που υψώνονται γύρω της θα σας κάνουν να χάσετε την επαφή με τον χρόνο. Άλλωστε, θα ανακαλύψετε και εσείς πως το βλέμμα μαγεύει σε τέτοιο βαθμό τα πόδια που τα αναγκάζει να συνεχίζουν παρά την όποια κούραση. Καθίστε σε μία πέτρα και διαβάστε από τον οδηγό πληροφορίες για την αγορά που θα σας βοηθήσουν να κατατοπιστείτε και να την εκτιμήσετε περισσότερο.

Το καλύτερο, πάντως, θα σας περιμένει στο τέλος της βόλτας σας, όπου βγαίνοντας από την αγορά θα αντικρίσετε από τη μία πλευρά το Καπιτώλιο (ή Λόφος Καπιτωλίνο) με το φοβερό μπρούτζινο άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου και από την άλλη θα θαυμάσετε το Monumento a Vittorio Emanuele και την εντυπωσιακή Piazza Venezia που το περιβάλει Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αναγεννησιακό παλάτι προς τιμήν του Βασιλιά του οίκου της Σαβοΐας, που αφιερώθηκε στην ενοποίηση της Ιταλίας το 1870 και ξεχωρίζει για τον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται εκεί καθώς και για το Μουσείο της Παλιγγενεσίας που στεγάζει. Ωστόσο, αυτό που θάμπωσε εμάς σχετικά με το μνημείο αυτό είναι τα δύο τεράστια μπρούτζινα άρματα που δεσπόζουν στην κορυφή του και είναι ορατά από κάθε λόφο ή ψηλό σημείο της πόλης, προσανατολίζοντας έτσι το μάτι. Αν έχετε κουράγιο, μπορείτε να περπατήσετε λίγο παραπέρα, μέχρι το Palazzo Venezia, με την εξαιρετική μόνιμη συλλογή έργων τέχνης.

Από τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στις επόμενες βόλτες σας είναι οπωσδήποτε η φημιστή Piazza del Popolo, καθώς και την περιοδική έκθεση με τις εφευρέσεις του Leonardo da Vinci που θα συνεχίζεται στο Complesso Monumentale di S. Maria del Popolo για κάποιους μήνες ακόμα. Η Piazza Navona είναι μία τεράστια πλατεία γεμάτη καλλιτέχνες του δρόμου που ζωγραφίζουν επί τόπου υπέροχους πίνακες, δύο εντυπωσιακές κρήνες του Barberini και αμέτρητες τρατορίες γύρω-γύρω. Το Pantheon, πρώην ειδωλολατρικός ναός και χριστιανική εκκλησία μετέπειτα, αποτελεί τέλειο δείγμα κλασικής αρχιτεκτονικής αρμονίας, με τον μνημειώδη ολοστρόγγυλο θόλο του, το εκπληκτικό άγαλμα της Παναγίας της Πέτρας καθώς και τον τάφο του ζωγράφου Ραφαήλ. Θα σας κόψει την ανάσα η Fontana di Trevi (φωτο) που είναι πολύ πιο μεγάλη και εντυπωσιακή από ό,τι έχετε φανταστεί, με τα υπέροχα αγάλματα του Ποσειδώνα και τους Τρίτωνες. Αν καταφέρετε να την προσεγγίσετε με τις εκατοντάδες κόσμου που θα βρίσκονται εκεί, ρίξτε ένα κέρμα στα νερά της και ο μύθος λέει πως θα επιστρέψετε σίγουρα κάποτε στην Ρώμη. Σας προτείνουμε πάντως να την επισκεφθείτε και νύχτα γιατί ο ξεχωριστός φωτισμός της κάνει το θέαμα ονειρικό!

Η Ρώμη είναι έτσι κι αλλιώς ένα υπαίθριο αξιοθέατο και είναι αδύνατον να απαριθμήσει κανείς σε ένα αφιέρωμα όλα αυτά που αξίζει να δει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φύγετε από εκεί αν δεν βρεθείτε στο Βατικανό (φωτο). Αν και ο μόνος τρόπος να δείτε (με κιάλια βέβαια) τον πάπα είναι να είστε εκεί το πρωί της Κυριακής, που ο πάπας βγαίνει στην βεράντα του Αγίου Πέτρου για να ευλογήσει τους πιστούς του, θα σας πρότεινα να προτιμήσετε μία άλλη μέρα, που ο κόσμος θα είναι κάπως λιγότερος και που θα μπορείτε να μπείτε και μέσα στο κρατίδιο για να θαυμάσετε τόσο τα μουσεία του όσο και την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα με τις μοναδικές τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και φυσικά τον Άγιο Πέτρο, τη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία του κόσμου, σε όλο της το μεγαλείο! Αν δεν θέλετε να περιμένετε στην ουρά χιλιομέτρων για να μπείτε στο Βατικανό μπορείτε να ακολουθήσετε ένα από τα γκρουπ που σχηματίζονται μέσω κάποιων τριγύρω γραφείων και να μπείτε έτσι μέσα ταχύτερα, συνοδεία ξεναγού. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω από τα 14 ευρώ που είναι η κανονική είσοδος για τα μουσεία (εμείς πληρώσαμε 40 ευρώ το άτομο) αλλά θα γλιτώσετε την ουρά και θα επωφεληθείτε με την ξενάγηση. Από τον τρούλο του Αγίου Πέτρου (όπου θα πληρώσετε άλλο εισιτήριο για να ανεβείτε περί τα 600 σκαλοπάτια) θα θαυμάσετε την εντυπωσιακότερη θέα της Ρώμης. Και αν έχετε κουράγιο μετά από αυτό, περπατήστε την Via della Conciliazione που θα σας οδηγήσει στο περίφημο Castel Sant’Angelo. Όσοι έχουν διαβάσει το Illuminati του Dan Brown θα καταλάβουν το γιατί.

Τέλος, μην λησμονήσετε μία βόλτα στα δύο καταπληκτικά καταπράσινα πάρκα της Ρώμης. Το ένα είναι το πάρκο το οποίο περιβάλει τη μοναδική Galleria Borghese, στην οποία αξίζει να πάτε αν θέλετε να δείτε μοναδικούς πίνακες του Caravaggio και άλλων καθώς και εκπληκτικά γλυπτά του Bernini (όπως π.χ. η Αρπαγή της Περσεφόνης). Η είσοδος για την Galleria είναι 8,50 ευρώ και δεν επιτρέπεται να έχετε φωτογραφική μηχανή ή κάποια τσάντα όταν θα μπείτε μέσα. Στο ίδιο πάρκο βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος της Ρώμης, ενώ σας προτείνουμε να νοικιάσετε ποδήλατο για να το γυρίσετε γιατί είναι πραγματικά τεράστιο. Εξίσου τεράστιο είναι και το πάρκο που περιβάλει τον λόφο του Gianicolo. Εκεί θα πάτε για να θαυμάσετε τη μοναδική θέα σε όλη την Ρώμη, καθώς και ένα εξαιρετικό άγαλμα του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ενός εκ των οπλαρχηγών της Παλιγεννεσίας. Από εκεί θα ατενίσετε, μεταξύ άλλων, τον Τίβερη με τις εξαίσιες γέφυρές του που αξίζει να περπατήσετε, καθώς και την περίφημη συνοικία γύρω από την Santa Maria in Trastevere που οφείλετε να επισκεφθείτε βράδυ, για φαγητό, ποτό ή gelato. Πρόκειται ίσως για την πιο γραφική γειτονιά της Ρώμης (κάτι σαν την δική μας πλάκα) όπου συχνάζουν οι νεώτεροι καθώς και πολλοί μποέμ καλλιτέχνες. Έχετε το νου σας, όμως, στην ώρα γιατί τα τελευταία λεωφορεία περνούν από εκεί κατά τις 11 και, αν κρίνει κανείς από την πανάκριβη χρέωση των ταξί, πιστέψτε με, δεν θέλετε να τα χάσετε.

Και μία τελευταία συμβουλή: Πριν επισκεφθείτε την Ρώμη πάρτε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τον καιρό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι high season για την πόλη θεωρούνται οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος (στη δική μας περίπτωση ο καιρός ήταν εκπληκτικός, ηλιόλουστος και όσο έπρεπε δροσερός). Αυτό γιατί το καλοκαίρι η υγρασία και η ζέστη στην Ρώμη είναι ανυπόφορες, ενώ τον χειμώνα αν βρέχει δεν θα μπορέσετε να δείτε ούτε τα μισά από τα παραπάνω.

Ψώνια – Μόδα – Μαγαζιά
Οι Ρωμαίοι και Ρωμαίες, πέρα από όμορφος λαός, είναι μάλλον και ο πιο στιλάτος της Ευρώπης. Δύσκολα θα δείτε, τις πρωινές τουλάχιστον ώρες άνδρες χωρίς κοστούμια και γραβάτες, τόσο προσεγμένους που μοιάζουν με μοντέλα, και γυναίκες χωρίς ταγιέρ, φλατ παπούτσια και πανάκριβες τσάντες. Είναι, όμως, ο αέρας και η γοητεία που χαρακτηρίζει αυτόν τον λαό και τον κάνει τόσο σαγηνευτικό. Οι περισσότεροι από αυτούς κυκλοφορούν στην Via Vittorio Veneto και πίνουν τον καφέ τους σε κάποια από τα αριστοκρατικά της εστιατόρια.

Αν σκοπεύετε να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε ψώνια, η Ρώμη αποτελεί τον παράδεισο των μπουτίκ. Όλοι σχεδόν οι δρόμοι που οδηγούν στην περίφημη Piazza di Spagna (φωτο), με τα μνημειώδη τεράστια σκαλοπάτια της, φιλοξενούν όλους (μα όλους) τους οίκους μόδας (ιταλικούς και μη): Chanel, Furla, Hogan, Dolce & Gabbana, Gucci, Bulgari, Dior, είναι κάποιες μόνο από τις βιτρίνες που θα σας προσελκύσουν να επισκεφθείτε. Και αξίζει να το κάνετε, όχι μόνο για να θαυμάσετε ρούχα και αξεσουάρ που ίσως να μην έλθουν ποτέ στην Ελλάδα, αλλά και γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βρείτε είδη σε καλύτερες τιμές από ότι εδώ.

Για οικονομικότερες αγορές, τα Benetton, τα Sisley, τα Massimo Dutti και τα Zara αποτελούν πάντα μία λύση, αλλά πιστέψτε με, οι διαφορές στις τιμές σε σχέση με την Ελλάδα είναι μηδαμινές (τα Zara συγκεκριμένα είναι ακριβότερα) και προσωπικά, στα υπόλοιπα καταστήματα έχω βρει πιο ωραία κομμάτια στην Αθήνα. Εκεί που θα σας συμβούλευα να πάτε αν επιμένετε να ψωνίσετε είναι στο εμπορικό κέντρο Rinascente, το οποίο μάλιστα είναι αλυσίδα σε όλη την Ιταλία, γιατί όχι μόνο θα βρείτε αρκετές οικονομικότερες μάρκες συγκεντρωμένες μαζί, αλλά και γιατί πολύ τακτικά το κατάστημα βάζει off season εκπτώσεις που θα είστε τυχεροί αν πετύχετε γιατί πραγματικά αξίζουν.

Πού να φάτε – πιείτε
When in Rome, eat as the Romans. Αν, μάλιστα, είστε εκ φύσεως λάτρεις της πίτσας και της μακαρονάδας, στη Ρώμη θα ευτυχίσετε! Και αυτό όχι μόνο γιατί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάζετε την περίφημη γνήσια ιταλική πίτσα περίπου κάθε 100μ. που θα περπατάτε με λιγότερα από 5 ευρώ για ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά και γιατί τα ζυμαρικά θεωρούνται primi πιάτα, σερβίρονται δηλαδή πριν το κυρίως, και έτσι θα τα βρείτε σε πολύ καλές τιμές (περίπου 7 με 10 ευρώ). Σε ένα μέσο εστιατόριο, λοιπόν, με δύο μακαρονάδες, μία πίτσα, μία σαλάτα και μισό κιλό κρασί, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 30 με 40 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα πετύχετε εστιατόριο με κακό φαγητό στη Ρώμη. Εστιατόρια και καφετέριες που επισκεφθήκαμε και προτείνουμε εμείς, ωστόσο, είναι τα:
* Royal Art Café Restaurant: Στο υπέροχο εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου θα φάτε εξαιρετικές πίτσες και σαλάτες με θέα το Κολοσσαίο. Αν μάλιστα έχει καλό καιρό, το εστιατόριο έχει μία πολύ όμορφη βεράντα από την οποία ατενίζει κανείς όλη την Piazza del Colosseo. Οι τιμές του εστιατορίου κυμαίνονται στα 20 με 30 ευρώ το άτομο.

* Café de Paris: Βρίσκεται, όπως και τα περισσότερα πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία, στην αριστοκρατική Via Vittorio Veneto, στον αριθμό 90, και προτιμάται περισσότερο τα μεσημέρια για καφέ και γλυκό (η δε ποικιλία των γλυκών θα σας θαμπώσει). Πρόκειται για ένα ιστορικό εστιατόριο που συνήθιζαν –και συνηθίζουν- να επισκέπτονται μεγάλοι αστέρες του διεθνούς κινηματογράφου και πολιτικοί. Θα το καταλάβετε και μόνοι σας, άλλωστε, αντικρίζοντας τις αμέτρητες φωτογραφίες διασήμων στην είσοδό του. Το φαγητό εδώ θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω από 30-40 ευρώ το άτομο αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο αφού το μενού του περιλαμβάνει μόνο τα καλύτερα της γνήσιας ιταλικής κουζίνας.

* Harry’s Bar: Αν αναζητάτε πραγματική Dolce Vita, στο τέλος της Via Vittorio Veneto, απέναντι ακριβώς από το Marriott θα συναντήσετε ένα ακόμα ιστορικό café της Ρώμης. Σας προτείνουμε, ωστόσο, να το επισκεφθείτε για καφέ, αν δεν σκοπεύετε για το γεύμα σας να πληρώσετε μια περιουσία. Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρουμε, ότι για έναν Cappuccino πληρώσαμε 10 ευρώ και για έναν διπλό espresso άλλα τόσα. Αλλά για πρώτη φορά σε εστιατόριο ή καφετέρια της Ρώμης μας σέρβιραν μαζί με τον καφέ νερό και ένα πιατάκι με νόστιμα γλυκίσματα. Εδώ θα συναντήσετε όλη την αφρόκρεμα της Ρώμης να γευματίζει διακριτικά φορώντας μεγάλα μαύρα γυαλιά.

* Da Lucia: Γεμάτη γνήσιες ιταλικές τρατορίες, με εξαιρετική κουζίνα και πολύ καλές τιμές είναι η περιοχή του Trastevere. Στην συγκεκριμένη, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια για παραπάνω από 60 χρόνια, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις μακαρονάδες της, σε μικρές μερίδες ως πρώτα πιάτα, αλλά και το παραδοσιακό κουνέλι αλά κατσατόρα. Βρίσκεται στην Vicolo del Mattonate 2.

* Casetta de’ Trastevere: Στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στην Piazza de Renzi 31, βρίσκεται και το Casetta. Εδώ φάγαμε εξαιρετικές μπρουσκέτες, καθώς και τα καλύτερα λαζάνια ever. Πολύ φιλικό service και πολύ όμορφο περιβάλλον, ενώ από τιμές δεν πληρώσετε παραπάνω από 15-20 ευρώ το άτομο.

* Caviar Café: Εξαιρετικό το φαγητό και στο Caviar, επί της Via del Vaccaro 2 στην Piazza S.S. Apostoli, πολύ κοντά στην Fontana di Trevi. Δοκιμάσαμε υπέροχη πίτσα με ζαμπόν, τυρί και ρόκα, αλλά και μία φοβερή καρμπονάρα, ενώ το καλύτερο πιάτο στο τραπέζι ήταν οπωσδήποτε τα ψητά λαχανικά (και δη η ψητή αγγινάρα) -ή μήπως το τιραμισού; Θα σας κοστίσει περί τα 15-20 ευρώ το άτομο.

* Checchino dal 1887: Παμπάλαιο –όπως μαρτυρά και το όνομά του- ιταλικό εστιατόριο με εξαιρετική κουζίνα και σπουδαία κάβα κρασιών. Βρίσκεται σε μία σχετικά κακόφημη, αλλά ανερχόμενη καθώς φαίνεται περιοχή (κάτι σας το δικό μας Μεταξουργείο), το Aventino κοντά στο Γκέτο και συγκεκριμένα στον αριθμό 30 της Via Monte Testaccio. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 40 με 50 ευρώ το άτομο.

* Acchiappafantasmi: Μία γρήγορη στάση για πίτσα κάναμε και στην περίφημη Piazza Navona, και συγκεκριμένα στο Acchiappafantasmi. Αν και άκρως τουριστικό, θα φάτε πολύ καλή πίτσα και σε εξαιρετικές τιμές, αφού δεν θα δώσετε περισσότερα από 15 ευρώ το άτομο.

* Hard Rock Café: Και επειδή είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να βαρεθείτε τις πίτσες και τις μακαρονάδες, έχετε υπ’όψιν σας ότι υπάρχει και στη Ρώμη Hard Rock Café, όπου θα φάτε τα κλασικά αμερικανικά burgers, σε τιμές, λίγο-πολύ ίδιες με αυτές του Hard Rock της Αθήνας. Πολύ… ροκ χώρος και δυνατή μουσική, με μεγάλες οθόνες γύρω-γύρω στους τοίχους που προβάλλουν παλαιότερα και νεώτερα ροκ video clip. Βρίσκεται και αυτό στην Via Vittorio Veneto, χαμηλά, στον αριθμό 62.

* Blue Ice: Gelaterias (παγωτατζίδικα δηλαδή) στη Ρώμη υπάρχουν παντού. Κανένα, όμως, από όλα αυτά που δοκιμάσαμε (και πιστέψτε μας ήταν πολλά) δεν συγκρίνεται με το Blue Ice, πάνω ακριβώς στην Piazza di Santa Maria in Trastevere. Όλες οι γεύσεις που δοκιμάσαμε ήταν εκπληκτικές και τα χωνάκια του ολόφρεσκα. Για την ιστορία, πάντως, ως προς το παγωτό πρέπει να ξέρετε ότι η χρέωση δεν γίνεται σύμφωνα με την ποσότητα του παγωτού (ή με τις μπάλες όπως λέμε στην Ελλάδα), αλλά με το είδος και το μέγεθος του χωνακίου ή του κυπελλακίου. Ενδεικτικά, πάντως, για μία γενναία ποσότητα παγωτού σε χωνάκι θα πληρώσετε περί τα 5 με 7 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εστιατόρια της Ρώμης εδώ.

Πού να μείνετε
Η Ρώμη έχει φυσικά αμέτρητα ξενοδοχεία. Το πόσα θα πληρώσετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περίοδο που θα πάτε (οι μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος παραδείγματος χάριν θεωρούνται high season) αλλά και από το πόσο κοντά θα μείνετε σε κάποιο αξιοθέατο. Σας προτείνουμε, πάντως, να μείνετε κάπου κοντά στο ιστορικό κέντρο, ακόμα κι αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω, γιατί η Ρώμη απαιτεί πολύ περπάτημα, οπότε τουλάχιστον να μην έχετε να διανύσετε μεγάλη διαδρομή για το ξενοδοχείο. Οι τιμές, σε γενικές γραμμές, των ξενοδοχείων της Ρώμης είναι τσουχτερές. Ενδεικτικά, για ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, σχετικά κοντά στο κέντρο, δεν θα δώσετε λιγότερα από 100 με 120 ευρώ. Προτεινόμενα ξενοδοχεία:

* Hotel Siena: Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου στη Via S. Andrea delle Fratte, 33, είναι τριών αστέρων και πολύ χαριτωμένο, με περιποιημένη διακόσμηση και πρωινό. Για ένα δίκλινο δωμάτιο υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 130 ευρώ τη βραδιά.
* Donatello Hotel: Βρίσκεται μόνο ένα τέταρτο περπάτημα μακριά από το Κολοσσαίο, κοντά στον πολύ κεντρικό σταθμό Termini (στην Via Di Porta Maggiore, 83). Είναι τριών αστέρων και αρκετά αξιοπρεπές ως προς τις παροχές του, αν εξαιρέσει κανείς το πολύ λιτό πρωινό και τα σχετικά παλιομοδίτικα δωμάτια. Το γεγονός, όμως, ότι βρίσκεται σε πολύ προσιτό σημείο του ιστορικού κέντρο δικαιολογεί τα 120 με 130 ευρώ που θα σας κοστίσει ένα δίκλινο δωμάτιο εκεί.
* Grand Hotel Palatino: Εξαιρετικό ξενοδοχείο και σε εξαιρετική θέση (επί της Via Cavour στο ιστορικό κέντρο) είναι το Palatino, τεσσάρων αστέρων και με πολύ όμορφη διακόσμηση στα δωμάτια. Η διαμονή σε ένα standard δίκλινο θα σας κοστίσει περί τα 160 με 170 ευρώ τη βραδιά.
* The Westin Excelsior: Αν θέλετε (και μπορείτε) να ζήσετε πραγματική Dolce Vita στη Ρώμη, το ιδανικό ξενοδοχείο για να επιλέξετε είναι το Excelsior. Πέντε αστέρων luxury hotel και τοποθετημένο πάνω ακριβώς στη Via Vittorio Veneto, το Excelsior αποτελεί το διαμάντι της Ρώμης, δικαιολογώντας απόλυτα τα 310 ευρώ που κοστίζει να standard δίκλινο τη βραδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ξενοδοχεία της Ρώμης εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v