(Αντ)αρκτική: Ταξίδια στο τέλος της Γης

"Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό που δεν γνωρίζουμε". Με αυτά τα λόγια ο Lars-Eric Lindblad προσκαλούσε, το 1966, τους πρώτους τολμηρούς ταξιδιώτες σε μια κρουαζιέρα στην παγωμένη ήπειρο. Ακολουθούμε τα χνάρια τους σε 20 κρουαζιέρες που μπορεί εκ πρώτης να μοιάζουν ακριβές, η εμπειρία τους όμως είναι ανεκτίμητη.
(Αντ)αρκτική: Ταξίδια στο τέλος της Γης
της Ηρώς Κουνάδη

«Το βραστό νερό που χύνεται στον αέρα το χειμώνα παγώνει –θορυβωδώς!– πριν προλάβει να φτάσει στο έδαφος». Αυτή και μόνο η φράση είναι ικανή να εξάψει τη φαντασία του μέσου ενήλικα σε βαθμό που να τον παρακινήσει να διαθέσει τις κάποιες χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για μια κρουαζιέρα –που είναι, παρεμπιπτόντως, ο μόνος τρόπος επίσκεψης, αν εξαιρέσουμε τις πτήσεις της Qantas, οι οποίες προσφέρουν απλά ένα εναέριο tour, χωρίς να προσγειώνονται– σε αυτό που ο Lonely Planet ονομάζει «το πλησιέστερο που θα φτάσετε στην επίσκεψη ενός άλλου πλανήτη». Την Ανταρκτική.

Παρά το γεγονός ότι το φυσικό φαινόμενο του βρασμένου νερού που παγώνει στον αέρα δε θα μπορέσετε να το δείτε, καθότι το χειμώνα η Ανταρκτική είναι απροσπέλαστη λόγω των πάγων και των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εμπειρία ενός ταξιδιού σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε κατάλευκα τοπία δραματικής ομορφιάς, σε μέρη που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν δει αξίζει από μόνη της τον κόπο. Αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι, επιβλητικά παγόβουνα, θερμοκρασίες που φτάνουν –κρατιέστε;– τους -70 βαθμούς Κελσίου και η αίσθηση ότι βρίσκεστε μακριά, πολύ μακριά, σε έναν τόπο που γοητεύει ακριβώς επειδή είναι τόσο απομακρυσμένος –και λίγο τρομακτικός– συνθέτουν ένα ταξίδι που δε θα ξεχάσετε ποτέ, από αυτά που δε μοιάζουν με κανένα άλλο.

Ακριβώς στον αντίποδα, οι κρουαζιέρες στην Αρκτική προσφέρουν όλη την εξωτική ομορφιά των λευκών τοπίων, της ανέγγιχτης φύσης, της ενδημικής πανίδας –ειρήσθω εν παρόδω, πολικές αρκούδες θα δείτε μόνο στο βόρειο πόλο, πιγκουΐνους μόνο στο νότιο– χωρίς τους κινδύνους της Ανταρκτικής. Οι έστω και αραιά κατοικημένες περιοχές της εξασφαλίζουν και την ύπαρξη νοσοκομείων αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι, αλλά και την επαφή με τοπικές κουλτούρες που για κάποιους ορίζει το ταξίδι πολύ περισσότερο από την οπτική επαφή με τοπία. Συν το ότι επιβαρύνουν με πολύ λιγότερες τύψεις τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους που, εκ των πραγμάτων, έχουν τις ενστάσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού στην Ανταρκτική.

Ξεκινώντας από τα βασικά, να επισημάνουμε ότι οι κρουαζιέρες στους Πόλους πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο καλοκαίρι –αυτό για τον Αρκτικό Ωκεανό σημαίνει Ιούνιο με Σεπτέμβριο, ενώ για την Ανταρκτική Νοέμβριο με Φεβρουάριο. Ένα ταξίδι πάνω από τον αρκτικό κύκλο θα σας βγει σαφώς οικονομικότερο –ιδιαίτερα αν επιλέξετε ένα από αυτά που ξεκινούν από την Ευρώπη– απ’ ότι μια επίσκεψη στην Ανταρκτική, στο –ούτως ή άλλως– υψηλό κόστος της οποίας θα πρέπει να προσθέσετε και τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι την Αργεντινή, από την οποία συνήθως ξεκινούν οι κρουαζιέρες.

Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να αναζητήσετε και να διαβάσετε πληροφορίες τόσο από τις εταιρείες που διοργανώνουν τις εκδρομές, όσο και από ανθρώπους που τις έχουν κάνει: από το τι ρούχα θα χρειαστεί να πάρετε μαζί για να σας προστατεύσουν από τις πολικές –στην κυριολεξία– θερμοκρασίες, μέχρι τι κινδύνους υγείας μπορεί να εγκυμονεί ένα τέτοιο ταξίδι, υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε και τις οποίες μπορεί να μην είχατε καν φανταστεί.

Για να σας… βάλουμε στον πειρασμό, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε πέντε από τις καλύτερες εταιρείες διοργάνωσης ταξιδιών στις… άκρες της Γης.

Quark Expeditions
Μετρώντας ήδη 17 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας, η Quark Expeditions δεν είναι τυχαία η δημοφιλέστερη, ίσως, εταιρεία στο χώρο: οι κρουαζιέρες της διοργανώνονται αποκλειστικά και μόνο στους πόλους, εξασφαλίζοντας την απόλυτη εξειδίκευση, ενώ ο στόλος της –που όπως αναφέρεται στο site είναι ο μεγαλύτερος στην Ανταρκτική– περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα παγοθραυστικό που κινείται με πυρηνική ενέργεια στο Βόρειο Πόλο και το μοναδικό παγοθραυστικό που μεταφέρει και ελικόπτερο στην Ανταρκτική. 
Τρεις είναι οι τύποι ταξιδιού που μπορείτε να επιλέξετε: τα Icebreaker Adventures, που περιλαμβάνουν και sightseeing από αέρος με ελικόπτερα, τα Active Adventures, που συνδυάζουν την κρουαζιέρα με πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως kayak, camping, cross-country σκι και ορειβασία και τα Expedition Ships: Adventures in Comfort για όσους αναζητούν απλά μια πολυτελή κρουαζιέρα με… λευκή θέα. Ξεχωρίσαμε το Emperor Penguins: Snow Hill Island Safari, που περιλαμβάνει επίσκεψη σε αποικία πιγκουΐνων, μαθήματα ψηφιακής φωτογραφίας, hiking στους πάγους και sightseeing με ελικόπτερα (αναχωρήσεις στις 8 και 20 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, για 14 ημέρες, τιμές από 7.700 έως 15.300 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της καμπίνας) και τη σαφώς οικονομικότερη κρουαζιέρα Classic Antarctica που διαρκεί 12 ημέρες και περιλαμβάνει επιμορφωτικό πρόγραμμα σχετικά με τη βιολογία, την ιστορία και τα πολιτικά ζητήματα της Ανταρκτικής (τακτικές αναχωρήσεις από αρχές Νοεμβρίου μέχρι αρχές Μαρτίου, τιμές από 2.400 έως 8.800 ευρώ). 
Εδώ οι τύποι ταξιδιού είναι δύο: Icebreaker και Active Adventures, με τις δεύτερες να περιλαμβάνουν προσεδαφίσεις με Zodiak και kayak. Ξεχωρίζει η ακριβότερη –αλλά και δημοφιλέστερη– κρουαζιέρα με το πυρηνικής ενέργειας παγοθραυστικό 50 Years of Victory, The North Pole, που σας πηγαίνει στην… κορυφή του κόσμου, στο γεωγραφικό πλάτος 90°Β και περιλαμβάνει sightseeing με ελικόπτερο (αναχωρήσεις στις 9 και 22 Ιουλίου και στις 4 Αυγούστου, για 16 ημέρες, τιμές από 15.300 έως 22.550 ευρώ).

Abercrombie & Kent
Το βραβείο αναγνωστών του Conde Nast Traveller ανακήρυξε το Minerva ένα από τα καλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου –κι αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην αγορά του luxury traveling, από το 1962 οπότε και ιδρύθηκε, η Abercrombie & Kent δε θα μπορούσε να μη δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και στις κρουαζιέρες στους πόλους –με έμφαση στην Ανταρκτική– που δείχνουν να παρουσιάζουν ολοένα αυξανόμενη κίνηση. Το εξοπλισμένο με 12 zodiac Minerva μπορεί να μην είναι παγοθραυστικό –πράγμα που σημαίνει ότι η διαδρομή του περιορίζεται στους προσπελάσιμους από συμβατικά πλοία υδάτινους δρόμους– προσφέρει όμως την πολυτέλεια στην οποία υστερούν οι υπόλοιπες κρουαζιέρες του είδους.
Κλασσική Ανταρκτική, ακρόαση με τους αυτοκράτορες (πιγκουΐνους), νησιά Falkland, Νότιος Ατλαντικός και extreme περιπέτεια στα χνάρια των εξερευνητών που αντίκρισαν πρώτοι την παγωμένη ήπειρο είναι οι προτάσεις της εταιρείας που έχει καταστήσει το όνομά της συνώνυμο με την πολυτέλεια –φυσικό επακόλουθο, οι τιμές της να διαφέρουν σημαντικά με αυτές των ανταγωνιστών. Οικονομικότερη όλων, η Classic Antarctica που ξεκινά από 4.500 ευρώ για 12 ημέρες. Η πλέον ενδιαφέρουσα, The South Pole: Conquering the Final Degree, αγγίζει τα 28.800 ευρώ για 16 ημέρες.
Οι κρουαζιέρες της εταιρείας στην Αρκτική περιορίζονται στην Αλάσκα, γεγονός το οποίο αντισταθμίζεται από την exclusive εμπειρία της επίσκεψης στην παγωμένη πολιτεία με ιδιωτικά, υπερπολυτελή yacht, χωρητικότητας 12, 22 ή 36 ατόμων. Υπάρχει, επίσης, μία οργανωμένη εκδρομή που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως camping, rafting, hiking και sightseeing με μικρά αεροσκάφη, σε τιμές που ξεκινούν από 8.100 ευρώ για 21 ημέρες.

Gap Adventures
Διάσημη για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή της –σημαντικότατο κριτήριο όταν ταξιδεύετε σε προστατευόμενες περιοχές όπως οι Πόλοι– το νεανικό προσανατολισμό της, τον περιπετειώδη χαρακτήρα των ταξιδιών της και τους εκτός πεπατημένης προορισμούς της, η Gap Adventures αποτελεί μία εκ των ιδανικότερων επιλογών για ταξίδι στις άκρες της Γης αν αναζητάτε value for money λύση προσανατολισμένη στην εμπειρία και την περιπέτεια αντί για τα τοπία και την πολυτέλεια.
Δώδεκα διαφορετικά ταξίδια στην Ανταρκτική με το ολοκαίνουριο, πλήρως εξοπλισμένο Expedition –το οποίο, όμως, δεν είναι παγοθραυστικό, πράγμα που σημαίνει ότι δε φτάνει πολύ κάτω από τον αρκτικό κύκλο– για να διαλέξετε. Από την Κλασσική Ανταρκτική μέχρι το συνδυασμό της με την Παταγονία, κάθε ταξίδι περιλαμβάνει ενδιαφέροντα highlights όπως επισκέψεις στους σταθμούς ερευνών, εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο της Γης του Πυρός (περιλαμβάνεται στο 27 ημερών Grand Voyage), προσεδαφίσεις με zodiac και παρατήρηση πιγκουΐνων, φαλαινών και φωκιών. Οι τιμές ξεκινούν από 2.500 ευρώ για την 11ήμερη Classic Antarctica και φτάνουν μέχρι 8.830 ευρώ για το Grand Voyage.
Η ιδανικότερη επιλογή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους από την Ευρώπη, η Gap Adventures προσφέρει δύο ταξίδια στα παγωμένα νερά και τα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπία του πάλαι ποτέ Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού. Το πρώτο ξεκινά από τη Νορβηγία για να επισκεφτεί μέσα σε 14 ημέρες τη Γροιλανδία και την Ισλανδία, και ξεκινά από 2.715 ευρώ ενώ το δεύτερο ξεκινά από το Εδιμβούργο για να επικεντρωθεί στα νορβηγικά φιόρδ και τα νησάκια – λημέρια των πολικών αρκούδων. Η διάρκειά του είναι 15ήμερη και το κόστος ξεκινά από 2.940 ευρώ.

Polar Cruises

Από τους πρωτοπόρους στα ταξίδια στους Πόλους, η Polar Cruises άνοιξε πανιά το1989, βραβεύθηκε ως Top Travel Specialist από το Conde Nast Traveller το 2003 και παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια προσηλωμένη στο αρχικό της όραμα: την απόλυτη εξειδίκευση στα ταξίδια σε δύο και μοναδικά –στην κυριολεξία– μέρη της Γης: την Ανταρκτική και την Αρκτική. Απόλυτη ασφάλεια, έμπειροι οδηγοί, πολλές επιλογές –τόσο σε τύπους κρουαζιέρας και πλοίων όσο και σε προορισμούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Βόρειο Πόλο– και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι τα δυνατά χαρτιά της.
Ένα παγοθραυστικό που σας πάει πέρα από εκεί που οι άλλοι σταματούν, δύο πολυτελή κρουαζιερόπλοια με παροχές 5άστερου ξενοδοχείου, έξι μικρής χωρητικότητας καράβια «αποστολής» και πέντε πλοία «περιπέτειας», που προσφέρουν διάφορες ευκαιρίες δραστηριοτήτων, όπως kayak, είναι οι τέσσερις επιλογές για να ταξιδέψετε στην Ανταρκτική. Εμείς θα προτείναμε το Epic Antarctica: Semi-Circumnavigation με το παγοθραυστικό Khlebnikov που ξεκινά στις 13 Νοεμβρίου και κάνει σε ένα μήνα τον μισό περίπλου της παγωμένης ηπείρου, καταλήγοντας στη Νέα Ζηλανδία. Οι τιμές ξεκινούν από 13.500 ευρώ, συν περί τα 1.100 ευρώ για τον επίναυλο καυσίμων.
Βόρειος Πόλος. Βορειοδυτικό Πέρασμα. Βορειοανατολικό πέρασμα. Καναδέζικη Αρκτική. Γροιλανδία. Άπω ανατολική Ρωσία. Ισλανδία. Νορβηγία. Newfoundland και Labrador. Αδυνατούμε να σκεφτούμε μία περιοχή βόρεια του αρκτικού κύκλου που να μην καλύπτεται από τις κρουαζιέρες της Polar Cruises. Ξεχωρίσαμε τον περίπλου του Spitsbergen, του νησιού των πολικών αρκούδων, με το χωρητικότητας μόλις 56 επιβατών Polar Pioneer, που ξεκινά στις 23 Ιουνίου και 13 Ιουλίου 2009 για 11 ημέρες και περιλαμβάνει kayak, σε τιμές που ξεκινούν από 3.500 ευρώ.

Peregrine Adventures
Στα 31 χρόνια ζωής της, η εταιρεία έχει κερδίσει –και όχι άδικα– την υπόληψη ενός από τους καλύτερους διοργανωτές ταξιδιών περιπέτειας στον κόσμο. Βασισμένη στην Αγγλία, απευθύνεται στον ταξιδιώτη που θέλει να βγει από την πεπατημένη, να ζήσει τα μέρη που θα επισκεφθεί, να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να αποφύγει τη μαζική αίσθηση των μεγάλων γκρουπ. Δυνατά χαρτιά της, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η έμφαση στο «οικογενειακό» feeling του κάθε γκρουπ –αν και σε κάθε ταξίδι ο αριθμός των επιβατών μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 110, οι δραστηριότητες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούνται μικρότερες ομάδες.
Δύο παγοθραυστικά, τα Akademik Ioffe/Peregrine Mariner και Akademik Sergey Vavilov/Peregrine Voyager αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν στην παγωμένη ήπειρο, τη South Georgia και τα νησιά Falkland για 10, 13, 18 ή 24 ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξετε. Όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν sightseeing με ελικόπτερο, αποβίβαση με zodiac, kayak, hiking και camping. Οι τιμές ξεκινούν από 3.700 ευρώ για το 10ήμερο και φτάνουν μέχρι 8.500 ευρώ για το 20ήμερο ταξίδι.
Τα δύο παγοθραυστικά της εταιρείας επιστρέφουν τη (δική μας) άνοιξη στη βάση τους, για να ξεκινήσουν τα ταξίδια τους στα μαγευτικά τοπία του αρκτικού κύκλου. Το Βορειοδυτικό Πέρασμα, η Γροιλανδία, η Ισλανδία, το Svalbard, το Spitsbergen και το Νησί Baffin είναι μερικοί μόνο από τους προορισμούς – στάσεις των κρουαζιέρων στα νερά του. Η επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και κουλτούρες –περιλαμβανομένων των Inuit – Εσκιμώων– και η παρατήρηση πολικών αρκούδων και φαλαινών είναι τα κυριότερα highlights των ταξιδιών, που διαρκούν από 10 έως 15 ημέρες, και το κόστος των οποίων ξεκινά από 2.950 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v