Εύβοια: Η ήσυχη ομορφιά του Νότου

Όσο το βόρειο τμήμα της κερδίζει τον ένα μετά τον άλλο φανατικούς θαυμαστές, τόσο η υπόλοιπη μας γοητεύει με την ήσυχη ομορφιά της. Ένα οδοιπορικό στην Εύβοια που αγαπάμε περισσότερο –αλλά ξέρουμε λιγότερο.
Εύβοια: Η ήσυχη ομορφιά του Νότου
της Ηρώς Κουνάδη

Πολυήμερη απόδραση ή Σαββατοκύριακο; Γραφικά χωριουδάκια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές ή παραλίες με βαθυγάλαζα νερά για τις πρώτες βουτιές του χρόνου; Ιστορικά αξιοθέατα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά ή γαστρονομικές αναζητήσεις, ουζάκι και μεζές πλάι στο κύμα; Η Νότια Εύβοια τα έχει όλα σε μεγάλες δόσεις, και διαθέτει επίσης το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, συνιστώντας, έτσι, την εναλλακτική στο… trend της βόρειας πλευράς του νησιού που τα τελευταία χρόνια την επισκιάζει.

Ανάλογα με τα σημεία στα οποία προτιμάτε να επικεντρώσετε την επίσκεψή σας, θα επιλέξετε να φτάσετε στη Νότια Εύβοια είτε οδικώς, μέσω Χαλκίδας, είτε με ferry boat από τον Ωρωπό στην Ερέτρια ή από τη Ραφήνα στο Μαρμάρι. Η πρώτη επιλογή συνιστάται κυρίως αν έχετε παραπάνω ημέρες στη διάθεσή σας, ή αν το πρόγραμμά σας δεν περιλαμβάνει διαδρομές από το Αλιβέρι και κάτω –καθότι ο δρόμος θέλει υπομονή και χρόνο, και οι πειρασμοί για στάσεις στη διαδρομή είναι πολλοί. Η επιλογή του ferry boat μέχρι το Μαρμάρι είναι ιδανικότερη για να φτάσετε στην καρδιά της Νοτίου Ευβοίας και να εξερευνήσετε γραφικά χωριά και ονειρικές παραλίες.

Είτε, λοιπόν, ξεκινήσετε με αυτοκίνητο από την Αθήνα είτε με ferry boat από τον Ωρωπό, πρώτη σας στάση θα είναι η Ερέτρια. Εδώ η περιπλάνηση ξεκινά από τον παραλιακό πεζόδρομο, για να μυρίσουμε λίγη θάλασσα, και συνεχίζεται με μια γερή δόση sightseeing στο κτισμένο το 326 π.Χ. αρχαίο θέατρο και το αρχαιολογικό μουσείο με την πλούσια συλλογή κεραμικών έργων, τα αξιόλογα γλυπτά κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων και τις επιτύμβιες επιγραφές. Στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, τα ρωμαϊκά λουτρά, την πύλη του αρχαίου τείχους, το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το σπίτι του Κανάρη, νεοκλασικό οικοδόμημα που χρονολογείται από το 1847.

Κι όταν χορτάσετε… αξιοθέατα, θα διασχίσετε το γεφυράκι για να βρεθείτε στο Νησί των Ονείρων, και να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία των νερών ή απλά να χαλαρώσετε στην παραλία, που εκτείνεται σε μήκος τριών σχεδόν χιλιομέτρων –με ένα μόνο κομμάτι της οργανωμένο. Προσοχή μόνο χρειάζεται για να επιλέξετε τη… σωστή πλευρά, καθώς η παραλία χωρίζεται στα δύο, με το ένα κομμάτι της, αυτό που «βλέπει» την πλευρά των ferry boat, να είναι σαφώς λιγότερο καθαρό από το άλλο.

Λίγο έξω από την Ερέτρια, στο δρόμο προς το Αλιβέρι, η Αμάρυνθος προσφέρεται για βόλτες στην παραλία και χαλαρωτικούς περιπάτους. Παρά το γεγονός ότι φημίζεται κυρίως για τα γραφικά ταβερνάκια και τους θαλασσινούς μεζέδες της, η γραφική κωμόπολη που οι ντόπιοι αποκαλούν Βάθεια έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη: αξιοθέατα όπως ο Βυζαντινός Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το προσεγμένο Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου και ο μακεδονικός τάφος της ελληνιστικής περιόδου στη θέση Βλυχός, αλλά και φυσικές ομορφιές, όπως το οροπέδιο της Σκοτεινής, ιδανικό για trekking και mountain bike, και τα πανέμορφα χωριά της περιοχής –η Άνω Βάθεια, το Γυμνό και η Σέττα, όπου βρίσκεται και το σπήλαιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα– αξίζουν με το παραπάνω όσο χρόνο μπορείτε να τους αφιερώσετε.

Το ίδιο το Αλιβέρι, αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω στο λόφο, με το επίνειό του, τον Κάραβο, να προσφέρεται για φαγητό και καφέ πλάι στο κύμα, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για επισκέψεις στα γύρω χωριά που, κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα, διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη φυσική ομορφιά τους. Το κατάφυτο χωριό του Αϊ-Γιάννη, καθώς και τα χωριά Μηλάκι και Πράσινο, δε θα τα βρείτε εύκολα στους τουριστικούς οδηγούς –γεγονός που επιβεβαιώνει το κλισέ πως οι καλύτεροι προορισμοί βρίσκονται σχεδόν πάντα εκτός πεπατημένης. Περνώντας τα, θα καταλήξετε στον υδροβιότοπο της λίμνης του Δύστου, πραγματικό παράδεισο για bird watchers και φυσιολάτρες εν γένει. Αν σας… ανοίξει η όρεξη για βουτιές στην περιοχή, κατευθυνθείτε προς την Ακτή Νηρέως.

Συνεχίζοντας νοτιότερα, ο δρόμος περνά από μικρά και μεγαλύτερα, πανέμορφα χωριά, όπως τα δημοφιλή Στύρα, για να μας οδηγήσει στο κοσμοπολίτικο Μαρμάρι που, παρά την πολύβουη ατμόσφαιρα και τη ζωντάνια που το διακρίνει, δεν έχει αποβάλει στο ελάχιστο την αυθεντικότητα και το φυσικό του χρώμα. Το χρώμα της θάλασσας και του πράσινου, το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που συνδυάζεται αρμονικά με το φυσικό τοπίο. Οι παραλίες της περιοχής, Φυγιάς, Κοκκίνι, Κάβοι, Χρυσή Άμμος, Ζάστανι, Λυκόρεμα και Αγία Ειρήνη, θα σας προκαλέσουν, αν μη τι άλλο, να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία του νερού, ενώ τα καραβάκια που σας μεταφέρουν στα απέναντι νησάκια των Πεταλιών αποτελούν μια πρώτης τάξης αφορμή για… ταξίδι μέσα στο ταξίδι.

Από το Μαρμάρι θα ξεκινήσετε για να περιηγηθείτε στο καταπράσινο φαράγγι του χείμαρρου Δημοσάρι, περπατώντας στο λιθόστρωτο μονοπάτι που τον ακολουθεί στην πορεία του, περνώντας μέσα από το γραφικό οικισμό των Λενοσαίων, αλλά και για να επισκεφθείτε το Δρακόσπιτο της Όχης, το πλέον θαυμαστό από τα αινιγματικά δρακόσπιτα της Εύβοιας, των οποίων τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής, σε συνδυασμό με τη χρονολόγησή τους, οδήγησαν στη θεωρία που υποστηρίζει ότι αποτελούσαν όντως κατοικίες μυθικών πλασμάτων. Το συγκεκριμένο, στην κορυφή του βουνού όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συνευρέθησαν η Ήρα και ο Δίας, χρονολογείται πριν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και εικάζεται ότι ήταν ναός της Ήρας.

Εξίσου απαραίτητη στάση η Κάρυστος, με το γραφικό της λιμανάκι, το κτισμένο το 13ο αιώνα ενετικό Μπούρτζι, στην άκρη του, το Καρυστινό Σπίτι, που στεγάζει λαογραφική συλλογή με τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, παλιά έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες και γεωργικά εργαλεία και το Κοκκινόκαστρο, ή Castello Rosso, κτισμένο το 1205, στα βόρεια, στο χωριό Μύλοι, να αγναντεύει και ταυτόχρονα να φυλά την πόλη από ψηλά. Πέρα, όμως, από τα αξιοθέατά της, η Κάρυστος αξίζει μια επίσκεψη για την αρμονία της, για τη φιλοσοφία με την οποία είναι κτισμένη, για την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των ανοιχτών χώρων και του σχεδιασμού που την αφήνει να αναπνέει, που της χαρίζει επάξια τον τίτλο μιας εκ των ομορφότερων πόλεων στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας βόρεια, προς την Κεντρική Εύβοια, με κατεύθυνση την Κύμη, ο δρόμος περνά από το Αυλωνάρι, ένα από τα γραφικότερα χωριά του νησιού, και συνεχίζει προς μερικές από τις καλύτερες παραλίες του, που κοιτούν κατάματα το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Ο Κάλαμος, στα νότια, με τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα, η Κορασίδα, πολύ κοντά του, με τα κατάλευκα βοτσαλάκια της και τα κρυστάλλινα νερά, και η Μουρτερή στα βόρεια, με τα λευκά της βότσαλα και τα διάφανα νερά, συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Λίγο νοτιότερα, οι Άγιοι Απόστολοι, η παραλία του χωριού Πετριές, θεωρείται μοναδική στο νησί για τη χρυσή της άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά που δε θα συναντήσετε σε κανένα άλλο σημείο του.

Κύμη. Ή αλλιώς, μπαλκόνι του Αιγαίου. Είναι περίεργο πώς τα κλισέ κολλάνε πάντα στα μέρη εκείνα τα οποία θα αδικήσουν περισσότερο. Ιδιαίτερη, καλοδιατηρημένη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, νησιώτικη αύρα με ένα μοναδικό, δικό της άρωμα χαρακτηρίζουν μία από τις δημοφιλέστερες πόλεις της Εύβοιας. Στις ατελείωτες βόλτες στα δρομάκια της, θα κάνετε μια στάση για να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του, την Παναγία Λιαουτσιάνισσα, το εσωτερικό της οποίας φιλοτέχνησε ο Ιωάννης Χαλεπάς και, λίγο έξω από την Κύμη, το μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Τελευταία στάση, η top παραλία του νησιού, η Χιλιαδού, με τα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου να χαϊδεύουν άλλοτε απαλά και άλλοτε ορμητικά, σχηματίζοντας πανύψηλα κύματα, τη σκούρα άμμο της, συνιστάται ανεπιφύλακτα ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να βουτήξετε. Πάλαι ποτέ ορμητήριο πειρατών, η Χιλιαδού είναι σήμερα κοινό μυστικό για free campers, γυμνιστές, αλλά και απλούς λάτρεις των παραλιών που χαρακτηρίζονται από άγρια, φυσική ομορφιά –δε μας έχουν απομείνει και πολλές.

Διαμονή
Είναι μάλλον κοινό μυστικό ότι η περιοχή διαθέτει λίγες –αλλά καλές– επιλογές για τους επισκέπτες που αναζητούν πολυτελή διαμονή –πράγμα που είναι μάλλον καλό, καθότι σημαίνει ότι η «άλωση» του μαζικού τουρισμού θα αργήσει να επέλθει.

Από τις κορυφαίες επιλογές, τα Negroponte Resort (από 118 ευρώ το δίκλινο με πρωινό έως 18 Ιουλίου, και από 180 ευρώ τέλη Ιουλίου και Αύγουστο) και Avantis Hotel (τηλ.: 22290 64004, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο, από 90 ευρώ τον Αύγουστο) στην Ερέτρια, εγγυώνται πολυτελή διαμονή σε δωμάτια και σουίτες με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, χωρίς να χάνουν το feeling της περιοχής. Εξαιρετική επιλογή και το Παραμυθένιο Village Resort (από 100 ευρώ η δίχωρη σουίτα των 40 τετραγωνικών, με πρωινό) όνομα και πράγμα, στις Πετριές, που συνιστάται ανεπιφύλακτα για ρομαντικά weekends, ενώ το πολυτελές Marmari Bay (από 60 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό τον Ιούνιο, 70 ευρώ τον Αύγουστο) αποτελεί την ιδανικότερη, ίσως, πρόταση διαμονής στο Μαρμάρι.

Φαγητό και διασκέδαση
Στην Ερέτρια, φρέσκο ψάρι θα απολαύσετε στο ”Remezzo” στην παραλία, ενώ για σπιτικά μαγειρευτά –σπεσιαλιτέ το κοκκινιστό με μακαρόνια– θα κατευθυνθείτε στο ”Λύκο”. Εξαιρετικό μεζεδοπωλείο με σπιτικά μαγειρευτά είναι και το «Εμείς και Εσείς». Μια που βρίσκεστε εδώ, κάντε μια στάση για καφέ και παγωτό στο upper class ”Budas”.

Στην Αμάρυνθο, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι στο ”Στέφανο” και παραδοσιακές ουζο-ποικιλίες στο καφενείο ”Άδης”, που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Για καφέ ή ποτό ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα, επισκεφθείτε το beach bar ”Inn and Out”. Για θαλασσινούς και όχι μόνο μεζέδες πλάι στο κύμα, πιάστε θέση σε κάποιο από τα ταβερνάκια στην παραλία της Κορασίδας –οι πράκτορές μας στην περιοχή αναφέρουν ότι είναι όλα εξαιρετικά. Στο Μαρμάρι, top προορισμοί για ψάρι είναι ο Πλάτανος και ο Μητσικάκος.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαΐου 2010
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v