Μαλδίβες: Η φωτεινή πλευρά του πλανήτη

99% νερό και 1% γη. Αυτή η αναλογία είναι αρκετή για να περιγράψει τις Μαλδίβες, το σύμπλεγμα νησιών του Ινδικού ωκεανού που αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι ο Παράδεισος… υπάρχει. Και βρίσκεται μερικές ώρες μακριά.
Μαλδίβες: Η φωτεινή πλευρά του πλανήτη
της Έλενας Μπούλια 

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «παράδεισος»; Καταγάλανος ουρανός. Καταπράσινα εξωτικά τοπία. Κρυστάλλινα θαλασσινά νερά και ένα περιβάλλον ηρεμίας και αναζωογόνησης. Ξυπόλητες βόλτες στην παραλία, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, πλήρης ανυπαρξία οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μέσου και φυσικά χάσμα επαφής με το χρόνο. Γιατί, πολύ απλά, στον παράδεισο ο χρόνος είναι μία έννοια αόριστη που τείνει στο άπειρο. Ακούγεται ονειρεμένο; Κι όμως, αυτός ακριβώς ο παράδεισος βρίσκεται περί τις 10 ώρες μακριά από την Αθήνα, έχει τις «πύλες» του ανοιχτές σε αμαρτωλούς και μη και ονομάζεται… Μαλδίβες.

Όσα κι αν έχετε ακούσει για τις Μαλδίβες, όσες φωτογραφίες κι αν έχετε δει, δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν το συναίσθημα που δημιουργείται στον ταξιδιώτη όταν φτάνει σε ένα από τα 250 κατοικήσιμα νησιά του συμπλέγματος (συνολικά αριθμούνται στα 1.192) και που τον αφήνει άφωνο. Συναίσθημα που θα επιχειρήσουμε να σας περιγράψουμε, για να σας δώσουμε απλά μια ιδέα και να προτρέψουμε να κλείσετε το συντομότερο δυνατόν εισιτήρια.

Οι Μαλδίβες, λοιπόν, είναι ένα νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 26 κοραλλιογενών νησίδων και απέχει 700 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα. Το όνομα Μαλδίβες προέρχεται από το Maale Dhivehi Raajje, που σημαίνει «Το Βασίλειο των Νησιών (της εξουσίας) του Μαλέ», πρωτεύουσα των Μαλδίβων, ενώ κάποιοι λένε πως μπορεί να προέρχεται και από την σανσκριτική λέξη maladvipa που σημαίνει «γιρλάντα νησιών», πολύ περιγραφική ονομασία αν αναλογιστεί κανείς πως τα πανέμορφα αυτή νησιά μοιάζουν να στολίζουν, σαν εντυπωσιακή γιρλάντα τα ανοιχτά του Ινδικού.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών, περί τον 3ο αιώνα π.Χ. ήταν βουδιστές, ενώ το 1153 η περιοχή τέθηκε υπό την κυριαρχία του Ισλάμ, θρησκεία που κυριαρχεί στους κατοίκους μέχρι σήμερα. Έπειτα, το 1558, οι Μαλδίβες τέθηκαν υπό την επιρροή της Πορτογαλίας, εκατό χρόνια μετά έγιναν ολλανδική αποικία, ενώ από το 1887 μέχρι το 1965 υπήρξαν βρετανικό προτεκτοράτο. Από το 1968 μέχρι σήμερα, το Σουλτανάτο ονομάζεται Δημοκρατία των Μαλδίβων, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των νησιών παραμένει το Μαλέ, ενώ η επίσημη γλώσσα είναι τα ντιβέχι (ή ντιβέϊ), ένας συνδυασμός αραβικών, χίντι και αγγλικών λέξεων. Μην ανησυχείτε αν δεν κατέχετε τη συγκεκριμένη γλώσσα. Στο Μαλέ και σε όλα τα τουριστικά συγκροτήματα ομιλείται απταίστως η αγγλική.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι με πληθυσμό 300.000 κατοίκων, οι Μαλδίβες αποτελούν τη μικρότερη ασιατική χώρα, καθώς και το μικρότερο μουσουλμανικό έθνος του κόσμου. Μάλιστα, οφείλετε, για καλό σας, να σεβαστείτε τη θρησκεία τους και να έχετε υπ’όψιν σας ότι το χοιρινό και το αλκοόλ είναι παράνομα εκτός των ξενοδοχείων. Το νόμισμα των νησιών είναι η rufiyaa (ρουφίγια), το οποίο υπολογίζεται στα 0.048 ευρώ, αλλά που θα χρειαστεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε μόνο σε κάποια μαγαζάκια του Μαλέ, αφού όλα σχεδόν τα μεγάλα καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία δέχονται δολάρια ή πιστωτικές κάρτες.

Ταξιδεύοντας στις Μαλδίβες είναι σίγουρο ότι θα βρεθείτε πρώτα στο νησάκι Μαλέ, που όπως είπαμε αποτελεί την πρωτεύουσα. Μην απογοητευτείτε από τα μεγάλα κτίρια και τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αφού αυτά αποτελούν μία μικρή μόνο μειοψηφία στα πολυπληθή εξωτικά τοπία. Μειοψηφία, άλλωστε, αποτελούν και τα αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Μουσείο, το Μεγάλο Τέμενος της Παρασκευής και –παραδόξως- η εντυπωσιακή ψαραγορά του νησιού, που μπορείτε να επισκεφθείτε αν σας περισσεύουν λίγες ώρες πριν τον προορισμό σας σε κάποιο πιο ήσυχο νησάκι. Στην αγορά του Μαλέ αξίζει να αγοράσετε μεταξωτά λίμπαας, παραδοσιακά γυναικεία φορέματα, μουσικά τύμπανα μπόρου μπέρου, αλλά και κοσμήματα από φλοιό καρύδας, ασήμι και χρυσό. Τέλος, προμηθευτείτε πολλά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού γιατί, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού, οι τιμές του νερού στα ξενοδοχεία είναι εξωφρενικές.

Φεύγοντας από το Μαλέ θα έχετε ήδη επιλέξει το νησάκι, ή τα νησάκια, που θα καταλύσετε. Αν και είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς τα καλύτερα από αυτό, αφού είναι όλα εξίσου μαγευτικά, οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν το νησί στο οποίο θα μείνουν σύμφωνα με το ξενοδοχείο που δεσπόζει στο κάθε ένα. Έτσι, τα εντυπωσιακότερα νησιά θεωρούνται τα εξής:

Το Dhoni Mighili, ένα σχεδόν ερημικό νησί για τους λάτρεις της εξερεύνησης. Το Huvafen Fushi, για όσους αναζητούν κάτι πιο κοσμοπολίτικο –το επιλέγουν οι περισσότεροι celebrities. To Taj Exotica, για τους πολύ ερωτευμένους που θέλουν να συνδυάσουν το εντυπωσιακό του φυσικού τοπίου με την χλιδή και τις ανέσεις των πολυτελών resorts. Το Cocoa Island, για τα workaholic στελέχη επιχειρήσεων που θέλουν πραγματικά να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Το Ranfali Island στο οποίο βρίσκεται και το ξενοδοχείο Hilton, για οικογένειες, λάτρεις των σπορ και όσους επιθυμούν βραδινή ζωή. Το Soneva Gili, για όσους αποζητούν «έξυπνη πολυτέλεια», να περπατούν δηλαδή ξυπόλητοι αλλά να ζουν σε ξύλινες βίλες που κόβουν την ανάσα. Όποιο από αυτά, ή άλλα, νησάκι και να επιλέξετε πρέπει να μάθετε καλά το όνομά του (καθώς και το όνομα του ξενοδοχείου στο οποίο θα έχετε κάνει κράτηση) για να το προφέρετε σωστά στον βαρκάρη ή τον οδηγό του ταχύπλοου που πιθανότατα θα σας μεταφέρει εκεί. Επίσης, λάβετε υπ’όψιν σας πως όσο πιο μακριά βρίσκεται το νησάκι από το Μαλέ τόσο καλύτερες τιμές θα έχει το ξενοδοχείο που θα μείνετε.

Διαθέτοντας κάποιους από τους εντυπωσιακότερους κοραλλιογενείς υφάλους, οι Μαλδίβες δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν έναν από τους must προορισμούς για τους λάτρεις των καταδύσεων. Για αυτό το λόγο, τα περισσότερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα διαθέτουν σχολές καταδύσεων, καθώς και καταστήματα με εξοπλισμό και στολές. Ακόμα, όμως κι αν δεν ξέρετε από καταδύσεις, με έναν απλό αναπνευστήρα θα μπορείτε εύκολα να θαυμάσετε τα κοράλλια καθώς και τα εξωτικά πολύχρωμα ψάρια που θα κολυμπούν δίπλα σας. Στα νησιά μπορείτε, επίσης, να επιδοθείτε σε πολλά άλλα θαλάσσια σπορ, όπως σερφ, σκι και τζετ σκι, ενώ τα resorts διοργανώνουν και εξορμήσεις με βάρκες που διαθέτουν γυάλινο πυθμένα για να παρατηρήσετε το βυθό… στεγνοί.

«Ζεσταθήκατε» αρκετά; Μάθετε τώρα πώς και πόσο θα σας κοστίσει να βρεθείτε στις Μαλδίβες. Μην αργήσετε πολύ να το αποφασίσετε, όμως, γιατί τα νησιά δεν προσφέρονται τόσο για τους θερινούς μήνες, αφού τότε επικρατεί η περισσότερη υγρασία αλλά και τακτικές βροχές.

Πώς θα βρεθούμε στις Μαλδίβες και πόσο θα μας κοστίσει;

Δεν είναι λίγες οι αεροπορικές εταιρίες που μπορούν να σας ταξιδέψουν από Αθήνα στις Μαλδίβες (με ενδιάμεση βέβαια στάση), ενώ οι τιμές των εισιτήριων δεν είναι όσο υψηλές περιμένει κανείς. Πιο συγκεκριμένα στο airtickets.gr βρήκαμε ότι η Emirates εκτελεί την πτήση Αθήνα – Ντουμπάι – Κολόμπο – Μαλέ με 700 περίπου ευρώ, καθώς και την πτήση Αθήνα – Ντουμπάι – Μαλέ με 950 περίπου ευρώ. Η Ολυμπιακή εκτελεί την πτήση Αθήνα – Κάιρο – Ντουμπάι - Μαλέ με 1.200 περίπου ευρώ, καθώς και την πτήση Αθήνα – Κωνσταντινούπολη – Ντουμπάι – Μαλέ με 1.600 περίπου ευρώ. Την τελευταία πτήση εκτελεί και η Turkish Airlines με ακριβότερο ωστόσο εισιτήριο, στα 1.700 περίπου ευρώ. Η Qatar Airways εκτελεί μία πολύ πιο σύντομη πτήση, Αθήνα – Ντόχα – Μάλε, με πολύ πιο ακριβό εισιτήριο, στα 2.200 ευρώ περίπου. Μπορείτε, τέλος, να ταξιδέψετε με τις εταιρίες Aegean Air ή Cyprus Airways, αλλά δεν σας το συστήνουμε γιατί τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβότερα ενώ οι πτήσεις αυτές περιλαμβάνουν περισσότερες ενδιάμεσες στάσεις της μίας.

Εννοείται πως οι τιμές που αναφέρουμε παραπάνω είναι μετ’επιστροφής, ενώ μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με την ημερομηνία που θα επιλέξετε να ταξιδέψετε.

Μπορείτε, άλλωστε, να οργανώσετε το ταξίδι σας και μέσω του τουριστικού πρακτορείου Mayfair το οποίο διαθέτει μία εξαιρετική προσφορά για 8 ημέρες στις Μαλδίβες. Η προσφορά περιλαμβάνει διαμονή στο υπερπολυτελές Four Seasons Resort, στο νησάκι Kuda Huraa, το οποίο διαθέτει 106 bungalows με παραδοσιακές αχυροσκεπές, τοποθετημένα πάνω στην άμμο ή πάνω σε πασσάλους μέσα στο νερό, καθώς και το μοναδικό Island Spa, που βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό νησί, όπου μπορείτε να απολαύσετε χαλαρωτικές θεραπείες και μασάζ με θέα τον ωκεανό. Η αρχική τιμή της προσφοράς είναι στα 2.470 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια με Emirates, η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, 5 διανυκτερεύσεις στο Four Seasons Resort με πρωινό μπουφέ, ταξιδιωτική ασφάλεια, καθώς και μία τσάντα δώρο από το Mayfair Travel.

Πού θα μείνουμε;

Όπως κάθε δημοφιλής τουριστικά προορισμός, οι Μαλδίβες δε στερούνται επιλογών διαμονής –αντιθέτως, φιλοξενούν στο έδαφός τους μερικά από τα πολυτελέστερα resorts του κόσμου, που υπόσχονται να κάνουν τη διαμονή σας κάτι παραπάνω από ονειρεμένη: μαγική. Μερικές από τις κορυφαίες exclusive επιλογές είναι οι εξής.

Το Taj Exotica Resort, στο Νότιο Σύμπλεγμα Νησιών του Μαλέ, κτισμένο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ανάμεσα σε μια καταγάλανη λίμνη και μια ονειρική παραλία, προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές, από τις οποίες ξεχωρίζουν το αυθεντικό ινδικό spa, με τις exclusive θεραπείες του, η gourmet κουζίνα, αλλά και το ιδιωτικό ταχύπλοο που θα σας μεταφέρει στον προσωπικό σας παράδεισο από το αεροδρόμιο του Μαλέ. Οι τιμές των δωματίων αυτή την περίοδο ξεκινούν από 500 περίπου ευρώ

Το Conrad Maldives στο Νησί Rangali χαρακτηρίζεται, φυσικά, από την πολυτέλεια που έχει παραδοσιακά συνδεθεί με το όνομά του. Πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες, κάποιες κτισμένες επάνω στα καταγάλανα νερά του Ινδικού, που αγγίζουν μέχρι και τα 500 τετραγωνικά μέτρα, περιμένουν να σας κακομάθουν, με όλες τις παροχές που περιμένετε –και κάποιες που δεν περιμένετε– από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων. Οι τιμές των δωματίων αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 570 ευρώ

Το Huvafen Fushi, πέραν των 43 πανέμορφων bungalows του πάνω στο κύμα, φιλοξενεί και το μοναδικό υποβρύχιο spa του κόσμου –πράγμα που συνιστά από μόνο του ένα λόγο επίσκεψης. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου το πράσινο της τεριάς συναντά το τιρκουάζ της θάλασσας, προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχές, καθώς και αμέτρητες ευκαιρίες δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, scuba diving και μαθήματα yoga. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 450 περίπου ευρώ

Το Angsana Resort & Spa στο νησάκι Ihuru είναι ένα πράσινο –κυριολεκτικά και μεταφορικά– οικολογικό resort, κτισμένο σε ένα μαγευτικό τοπίο σε απόσταση 20 μόλις λεπτών με ταχύπλοο από το Μαλέ. 45 πανέμορφες βίλες μπροστά στο κύμα, με ιδιωτικούς κήπους και minimal διακόσμηση στο εσωτερικό τους, σε συνδυασμό με αμέτρητες δραστηριότητες, όπως scuba diving, snorkeling, windsurfing, κανό, water ski και wake boarding, υπόσχονται να κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη. Οι τιμές ξεκινούν από 370 περίπου ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v