Πόρος: Η μικρή Βενετία του Σαρωνικού

”Ο Πόρος έχει κάτι από Βενετία. Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός...” γράφει ο Σεφέρης για το πλέον υποτιμημένο νησί του Αργοσαρωνικού. Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε; Ίσως ότι από τους προβολείς της δημοσιότητας ξεφεύγουν συνήθως τα μεγαλύτερα ταλέντα. Αδίκως, αλλά και ευτυχώς.
Πόρος: Η μικρή Βενετία του Σαρωνικού

της Ηρώς Κουνάδη

Ίσως το λιγότερο προβεβλημένο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο Πόρος αδικείται από την εγγύτητά του στην αρχοντική Ύδρα και τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες.

Διαθέτει, όμως, τη δική του, ξεχωριστή ομορφιά, που αποκαλύπτεται στα μάτια των προσεκτικών παρατηρητών –αυτών που θα αποφασίσουν να βγουν από την πεπατημένη των ”νησιών του Σαββατοκύριακου” για να τον εξερευνήσουν.

Ο ”Βόσπορος του Σαρωνικού”, όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω του στενού πορθμού που τον χωρίζει από τη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου, έχει να επιδείξει φυσικές ομορφιές, που περιλαμβάνουν καταπράσινα πευκοδάση τα οποία εκτείνονται μέχρι τις ειδυλλιακές παραλίες του, μακραίωνη ιστορία, τουριστική ανάπτυξη και γραφικούς οικισμούς, με γειτονιές που ενδείκνυνται για ατελείωτες απογευματινές βόλτες.

Καθώς το καράβι προσεγγίζει το λιμάνι του νησιού, η εικόνα της πόλης του Πόρου, σκαρφαλωμένης στο λόφο, με το ιστορικό ρολόι να δεσπόζει στην κορυφή του και τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια κατά μήκος της παραλίας, δίνει στον επισκέπτη μια πρώτη γεύση της τόσο ετερόκλιτης ομορφιάς της.

Η περιπλάνηση στις γειτονιές της, την Μπρίνια, το Μύλο, την Πούντα και το Καστέλι, είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Από τα επιβλητικά νεοκλασικά του λιμανιού στα απλά διώροφα σπίτια με τις βουκαμβίλιες και τα στενά δρομάκια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου, στο περίφημο Ρολόι, κτισμένο το 1927, με την εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή, κάθε γωνιά της πόλης κρύβει και μία έκπληξη.

Ένας ολάνθιστος κήπος, μία κλεφτή ματιά στη θάλασσα πριν ο δρόμος συνεχίσει πάλι προς τα πάνω, μία πανοραμική άποψη του λιμανιού, ένα ταβερνάκι με την αυλή του πνιγμένη στα λουλούδια. Αφήστε το αυτοκίνητο κάπου στο λιμάνι –ή, ακόμα καλύτερα, απέναντι, στο Γαλατά• αυτήν την πόλη πρέπει να την περπατήσετε.

Όταν... χορτάσετε τις περιπλανήσεις στα δρομάκια της ενδοχώρας, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης –ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 9.00 έως τις 15.00– για να θαυμάσετε τη συλλογή των ευρημάτων από τις ανασκαφές στο Ναό του Ποσειδώνα και την Αρχαία Τροιζήνα και στη συνέχεια περιηγηθείτε στα μαγαζάκια με τα είδη λαϊκής τέχνης για μοναδικά σουβενίρ, αλλά μην ξεχαστείτε• την ώρα του ηλιοβασιλέματος επιστρέψτε στο Ρολόι –το θέαμα θα σας αποζημιώσει για τη δεύτερη ανάβαση.

Βγαίνοντας από την πόλη, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς Κανάλι και Ασκέλι, που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση, λόγω της φυσικής ομορφιάς τους. Στην πευκόφυτη περιοχή του Ασκελιού, στο δάσος της Καλαυρείας, βρίσκεται και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες που λέγεται πως διαθέτει το νερό της πηγής που βρίσκεται κοντά στην είσοδό του.

Από την άλλη πλευρά, στα βορειοδυτικά της πόλης του Πόρου, ο δρόμος περνά από την Πέρλια, για να καταλήξει στις δύο παραλίες του Νεωρίου και από εκεί στο Ρώσικο Ναύσταθμο, που ιδρύθηκε το 1834 και χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1989, για το αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει. Λίγο βορειότερα, το Λιμανάκι της Αγάπης είναι, ίσως, η ομορφότερη παραλία του νησιού.

Οι λάτρεις της περιπέτειας θα λατρέψουν τις δυνατότητες για σπορ και εξερευνήσεις που προσφέρει το νησί. Μονοπάτια που διασχίζουν τις πευκόφυτες πλαγιές των λόφων, ιδανικά για πεζοπορία αλλά και mountain bike, με έπαθλο την εκπληκτική θέα στο Σαρωνικό από τις κορυφές τους, αλλά και πληθώρα water sports -water ski, wakeboarding και windsurfing για να αναφέρουμε μερικά- στους κολπίσκους στο Νεώριο και το Ασκέλι, αν μη τι άλλο δε θα σας αφήσουν να πλήξετε.

Στα βορειοανατολικά του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Όλοι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί –και, βέβαια, οι παραλίες– του νησιού, καθώς και το νησάκι Μπούρτζι, με το κτισμένο το 1827 κάστρο του, είναι επισκέψιμοι με τα βαρκάκια που αναχωρούν ανά δέκα λεπτά από το λιμάνι –άλλος ένας λόγος να εγκαταλείψετε για λίγο το αυτοκίνητο.

Μία διαδρομή που συνιστάται ανεπιφύλακτα είναι η διάσχιση του καναλιού που χωρίζει τον Πόρο από τον Γαλατά, με ένα από τα πλοιάρια που φτάνουν στην Πλάκα σε 10 μόλις λεπτά, και η επίσκεψη του περίφημου Λεμονοδάσους, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 40.000 δέντρα που, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, στολίζονται από λευκά άνθη, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα και πλημμυρίζοντας με το μοναδικό τους άρωμα ολόκληρη την περιοχή.

Στη μέση του δάσους, η καταπληκτική ταβερνίτσα δίπλα στο ρυάκι. Μην περιμένετε γευστικές προκλήσεις: Νοστιμότατη μπριζόλα και πατάτες τηγανιτές με σαλάτα και φέτα.

Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Γαλατά βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Τροιζήνας, πατρίδας του Θησέα, καθώς και το περίφημο Διαβολογέφυρο, μια κατάφυτη χαράδρα, γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, η οποία διασχίζεται από ένα μικρό ποτάμι που δημιουργεί σε κάποια σημεία καταγάλανες λίμνες, και όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το ιερό της Νυμφίας Αφροδίτης.

Διαμονή

Κάθε άλλο παρά περιορισμένες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι επιλογές διαμονής στο νησί. Πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες και φιλόξενα ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτουν κάθε γούστο και budget. Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής είναι οι εξής.

Στο Μοναστήρι, το πολυτελές Sirene Hotel διαθέτει 125 δωμάτια, όλα με ιδιωτικά μπαλκόνια και μαγευτική θέα στο Σαρωνικό. Στις παροχές του περιλαμβάνονται ιδιωτική παραλία, δύο πισίνες, εστιατόριο, ταβέρνα και γήπεδο mini golf, ενώ τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με air condition, δορυφορική τηλεόραση, ψυγείο και χρηματοκιβώτιο. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 80 ευρώ.

Αν προτιμάτε το ρομαντικότερο feeling ενός ξενώνα, κατευθυνθείτε προς το Ρολόι, όπου δύο παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια διακοσίων σχεδόν ετών ανακαινίστηκαν για να προσφέρουν την ιδανική πρόταση διαμονής σε όσους αναζητούν το συνδυασμό της παράδοσης με την πολυτέλεια των σύγχρονων παροχών. Και το όνομα αυτών; ”Sto Roloi” και ”Anemone”. Πανέμορφα ανεξάρτητα διαμερίσματα και studio, στα οποία ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για το studio και φτάνουν έως 175 ευρώ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης με την εβδομάδα –από 320 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Σε γενικές γραμμές, είναι μάλλον δύσκολο να μη φάτε καλά στον Πόρο. Η τουριστική ανάπτυξη έχει ”προικίσει” το νησί με αμέτρητα ταβερνάκια, ουζερί και μεζεδοπωλεία, που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και εκλεκτά εδέσματα σπιτικής κουζίνας.

Εξαιρετικά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στο ”Μουρτζούκο”, στο Νέωριο, προς μόλις 15-20 ευρώ το άτομο, ενώ πολύ καλά μεζεδάκια για να συνοδεύσετε το ούζο ή το κρασί σας στο μεζεδοπωλείο πίσω από το σινεμά, στην πόλη του Πόρου. Ικανοποιητικότατη πρόταση για οικογενειακό φαγητό αποτελεί άλλωστε και το εστιατόριο του ξενοδοχείου Sirene.

Για γλυκά και επιδόρπια, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Βεσσαλά, στην Πούντα, ενώ για τα... νυχτοπερπατήματά σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Ποσειδώνιο Club, με την εξαιρετική θέα στο κανάλι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v