Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Βουδαπέστη: Η βασίλισσα του Δούναβη

Δημοσίευση | 22 Νοεμβρίου 2006 - Παλαιότερο των 360 ημερών

της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από την πρώτη μου επίσκεψη στη Βουδαπέστη, διάβαζα τον κλισέ χαρακτηρισμό ”Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης” σε διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και σκεφτόμουν ότι μάλλον επρόκειτο περί υπερβολής –αν όχι οξύμωρου. Μετά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μου εκεί, κατέληξα ότι ο εν λόγω χαρακτηρισμός την αδικεί.

Όχι γιατί είναι ”καλύτερη” από το Παρίσι, αλλά γιατί είναι μοναδική. Γιατί έχει μια δική της, ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ένα ασύγκριτο σκηνικό, ένα πέπλο μυστηρίου να την καλύπτει. Δεν είναι ”το Παρίσι της Ανατολική Ευρώπης”, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δε θα μπορούσε να είναι ”το Τόκιο της Ανατολικής Ευρώπης” ή ”το Σαν Φρανσίσκο της Ανατολικής Ευρώπης”. Γιατί είναι η Βουδαπέστη της Ανατολικής Ευρώπης.

Μια πόλη αυθεντική, της οποίας η γοητεία αποτελεί για τους επισκέπτες της μυστήριο, όπως η προέλευση των κατοίκων της που προβληματίζει ανθρωπολόγους και γλωσσολόγους εδώ και αιώνες. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει τη Βουδαπέστη μαγευτική, προσωπικά δεν έχω απαντήσεις. Δεν είναι τόσο όμορφη όσο η Πράγα, τόσο hype όσο το Βερολίνο, τόσο ”καλλιεργημένη” όσο η Βιέννη, τόσο στυλάτη όσο το Παρίσι. Ίσως τελικά το ίδιο το μυστήριό της να είναι αυτό που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα.

Με την επίσημη ιστορία της να ξεκινά περί το 90 μ.Χ., όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν εδώ την πόλη Aquincum, που σύντομα θα γινόταν η πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, για να περάσει στη συνέχεια στα χέρια των Βούλγαρων, των Μαγυάρων –η καταγωγή των οποίων αποτελεί μέχρι σήμερα υπό συζήτηση ζήτημα και απόγονοι των οποίων θεωρούνται οι σημερινοί Ούγγροι–, των Οθωμανών, των Αυστριακών, των Γερμανών και των Σοβιετικών, η Βουδαπέστη μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική, γεωγραφική και πολιτική διαμόρφωση της Γηραιάς Ηπείρου.

Φυσικό σύνορο των δύο περιοχών της –της Πέστης, στο ανατολικό, πεδινό κομμάτι και της σκαρφαλωμένης στους λόφους στα δυτικά Βούδας– ο Δούναβης χαρίζει στη Βουδαπέστη μεγάλο μέρος της γοητείας της. Με έξι γέφυρες να τον πλαισιώνουν, σημαντικά αξιοθέατα να κατατάσσουν τις όχθες του στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και φαντασμαγορικούς φωτισμούς να αντανακλώνται στην επιφάνειά του τα βράδια, αποτελεί μία από τις ομορφότερες, και πλέον χαρακτηριστικές, εικόνες της Βουδαπέστης.

Οι λόφοι της Βούδας αποτελούν το ”αριστοκρατικότερο”, ήσυχο κομμάτι της Βουδαπέστης. Εδώ είναι συγκεντρωμένα και πολλά από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης: το κάστρο, τα ανάκτορα, η εκκλησία του Αγίου Matyas, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και στην οποία πραγματοποιούταν η στέψη των βασιλιάδων της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη, ο λαβύρινθος του κάστρου και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας.

Ακόμη κι αν έχετε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σας, καλό θα είναι να υπολογίσετε τουλάχιστον μία ημέρα για την περιήγησή σας στους λόφους της Βούδας. Έστω και αν δεν προτίθεστε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα που έχει να επιδείξει, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε αρκετές ώρες εδώ, περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια της, απολαμβάνοντας ένα γεύμα σε κάποιο από τα stylish εστιατόρια ή απλά θαυμάζοντας τη θέα του Δούναβη και της απέναντι όχθης.

Δημοσίευση | 22 Νοεμβρίου 2006

SPONSORED LINKS