Βουδαπέστη: Η βασίλισσα του Δούναβη

Στις όχθες του Δούναβη, μια πόλη γοητευτική όσο η ιστορία της και μυστηριώδης όσο η καταγωγή των κατοίκων της, που επί αιώνες απασχολεί εθνολόγους και γλωσσολόγους, περιμένει να σας μαγέψει με τη μοναδική της ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που έκανε κάποιους να τη χαρακτηρίσουν ”Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης”. Μόνο που τον χαρακτηρισμό αυτό η Βουδαπέστη δεν τον χρειάζεται.
Βουδαπέστη: Η βασίλισσα του Δούναβη

της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από την πρώτη μου επίσκεψη στη Βουδαπέστη, διάβαζα τον κλισέ χαρακτηρισμό ”Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης” σε διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και σκεφτόμουν ότι μάλλον επρόκειτο περί υπερβολής –αν όχι οξύμωρου. Μετά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού μου εκεί, κατέληξα ότι ο εν λόγω χαρακτηρισμός την αδικεί.

Όχι γιατί είναι ”καλύτερη” από το Παρίσι, αλλά γιατί είναι μοναδική. Γιατί έχει μια δική της, ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ένα ασύγκριτο σκηνικό, ένα πέπλο μυστηρίου να την καλύπτει. Δεν είναι ”το Παρίσι της Ανατολική Ευρώπης”, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δε θα μπορούσε να είναι ”το Τόκιο της Ανατολικής Ευρώπης” ή ”το Σαν Φρανσίσκο της Ανατολικής Ευρώπης”. Γιατί είναι η Βουδαπέστη της Ανατολικής Ευρώπης.

Μια πόλη αυθεντική, της οποίας η γοητεία αποτελεί για τους επισκέπτες της μυστήριο, όπως η προέλευση των κατοίκων της που προβληματίζει ανθρωπολόγους και γλωσσολόγους εδώ και αιώνες. Στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει τη Βουδαπέστη μαγευτική, προσωπικά δεν έχω απαντήσεις. Δεν είναι τόσο όμορφη όσο η Πράγα, τόσο hype όσο το Βερολίνο, τόσο ”καλλιεργημένη” όσο η Βιέννη, τόσο στυλάτη όσο το Παρίσι. Ίσως τελικά το ίδιο το μυστήριό της να είναι αυτό που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα.

Με την επίσημη ιστορία της να ξεκινά περί το 90 μ.Χ., όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν εδώ την πόλη Aquincum, που σύντομα θα γινόταν η πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, για να περάσει στη συνέχεια στα χέρια των Βούλγαρων, των Μαγυάρων –η καταγωγή των οποίων αποτελεί μέχρι σήμερα υπό συζήτηση ζήτημα και απόγονοι των οποίων θεωρούνται οι σημερινοί Ούγγροι–, των Οθωμανών, των Αυστριακών, των Γερμανών και των Σοβιετικών, η Βουδαπέστη μπορεί σήμερα να υπερηφανεύεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική, γεωγραφική και πολιτική διαμόρφωση της Γηραιάς Ηπείρου.

Φυσικό σύνορο των δύο περιοχών της –της Πέστης, στο ανατολικό, πεδινό κομμάτι και της σκαρφαλωμένης στους λόφους στα δυτικά Βούδας– ο Δούναβης χαρίζει στη Βουδαπέστη μεγάλο μέρος της γοητείας της. Με έξι γέφυρες να τον πλαισιώνουν, σημαντικά αξιοθέατα να κατατάσσουν τις όχθες του στη λίστα των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και φαντασμαγορικούς φωτισμούς να αντανακλώνται στην επιφάνειά του τα βράδια, αποτελεί μία από τις ομορφότερες, και πλέον χαρακτηριστικές, εικόνες της Βουδαπέστης.

Οι λόφοι της Βούδας αποτελούν το ”αριστοκρατικότερο”, ήσυχο κομμάτι της Βουδαπέστης. Εδώ είναι συγκεντρωμένα και πολλά από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης: το κάστρο, τα ανάκτορα, η εκκλησία του Αγίου Matyas, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και στην οποία πραγματοποιούταν η στέψη των βασιλιάδων της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη, ο λαβύρινθος του κάστρου και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας.

Ακόμη κι αν έχετε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σας, καλό θα είναι να υπολογίσετε τουλάχιστον μία ημέρα για την περιήγησή σας στους λόφους της Βούδας. Έστω και αν δεν προτίθεστε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα που έχει να επιδείξει, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε αρκετές ώρες εδώ, περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια της, απολαμβάνοντας ένα γεύμα σε κάποιο από τα stylish εστιατόρια ή απλά θαυμάζοντας τη θέα του Δούναβη και της απέναντι όχθης.

Στην ανατολική πλευρά, η Πέστη είναι το σύγχρονο κομμάτι της πόλης, το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Πολύβουες λεωφόροι, σημαντικά αξιοθέατα, κτίρια-μνημεία αρχιτεκτονικής, δεκάδες μουσεία, πολυτελή spa, εστιατόρια και café και ένα απλά υπέροχο πάρκο συνθέτουν το προφίλ μιας πόλης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις σύγχρονες μητροπόλεις της δυτικής Ευρώπης.

Κόσμημά της, στην ανατολική όχθη του Δούναβη, το Κοινοβούλιο –το μεγαλύτερο της Ευρώπης– είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα κτίρια ολόκληρης της πόλης. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Imre Steindl και κτισμένο το 1902 σε γοτθικό ρυθμό, το επιβλητικό κτίριο φιλοξενεί στην πρόσοψή του 88 αγάλματα βασιλιάδων, πριγκίπων και ηγετών της Ουγγαρίας.

Η Λεωφόρος Andrassy αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της Πέστης. Ξεκινώντας από την πλατεία Erzsébet, για να καταλήξει στο πάρκο της πόλης, το ανοικτό αυτό μουσείο φιλοξενεί μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα ιστορικά κτίρια της πόλης –από το Σπίτι του Τρόμου, που διετέλεσε αρχηγείο των Ναζί και των Σοβιετικών, με υπόγειες φυλακές, και στο οποίο σήμερα στεγάζεται το εντυπωσιακό μουσείο του τρόμου, μια ιστορική αναδρομή στις σκοτεινές αυτές εποχές, μέχρι την Κρατική Όπερα και την πλατεία Oktogon.

Στο τέλος της λεωφόρου, η πλατεία των Ηρώων, με το Μνημείο της Χιλιετίας, τα επιβλητικά αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών των Μαγυάρων και πολλά συμβολικά εμβλήματα, είναι εξίσου εντυπωσιακό. Δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, Καλών Τεχνών και Μοντέρνας Τέχνης, πλαισιώνουν την εντυπωσιακή πλατεία. Ακριβώς πίσω, η είσοδος του πάρκου μοιάζει να οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι της πόλης.

Ένα επιβλητικό κάστρο, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής που συνδυάζει ευρηματικά το γοτθικό, το μπαρόκ και το ρομανέσκ, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Γεωργίας, ένα μικρό παρεκκλήσι και μια καταγάλανη λίμνη, που το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο, ενώ το καλοκαίρι προσφέρεται για ρομαντικές βαρκάδες, συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα ενός καταπράσινου πάρκου, ιδανικού για ατελείωτες ώρες περιπάτου.

Ολόκληρη η πόλη καλύπτεται από ένα εκτενέστατο δίκτυο συγκοινωνιών –μετρό, τραμ και λεωφορείων. Η κίτρινη γραμμή του Μετρό παρουσιάζει, εκτός της αξιοπιστίας της, και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την παλαιότερη της ηπειρωτικής Ευρώπης –εγκαινιάστηκε το 1886. Τα τραμ 4 και 6 θα μπορούσαν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τα sightseeing buses, καθώς περνούν από τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος –συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Margaret, που περνά δίπλα από το ομώνυμο νησάκι του Δούναβη– και αποτελούν ιδανική λύση για την πρώτη σας γνωριμία με την πόλη.

Οι κάτοικοι της Βουδαπέστης αρχικά μπορεί να σας φανούν ψυχροί –θα βοηθήσει σε αυτό και το γεγονός ότι οι περισσότεροι μιλούν από ελάχιστα έως καθόλου αγγλικά– αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν, έστω και σε άπταιστη… νοηματική, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους σας να προφέρετε έστω και μία λέξη στη γλώσσα τους θα εκτιμηθεί δεόντως.

Διαμονή

Ως δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, η Βουδαπέστη διαθέτει πληθώρα αξιόλογων επιλογών διαμονής, ικανών να ανταποκριθούν σε κάθε γούστο και budget.

Από τις καλύτερες επιλογές, τα ξενοδοχεία Gellert, στη Βούδα και Gresham Palace στην Πέστη, διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές ξενοδοχείου 5 αστέρων, σε συνδυασμό με exclusive παροχές και υπηρεσίες, καθώς και μαγευτική θέα σο Δούναβη –στην περίπτωση του Gresham, προσθέστε το εντυπωσιακό, ανακαινισμένο Art Nouveau κτίριο στο οποίο στεγάζεται και έχετε την εικόνα της ιδανικής επιλογής διαμονής σε μια τέτοια πόλη. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 130 ευρώ.

Εξαιρετική value for money επιλογή, το ξενοδοχείο Marco Polo, στο κέντρο της πόλης διαθέτει άνετα δωμάτια, με τηλεόραση και τηλέφωνο, φιλόξενους κοινόχρηστους χώρους –internet access room, τραπεζαρία, χώρο υποδοχής και bar– νεανική ατμόσφαιρα και ένα απλά εξαιρετικό πρωινό μπουφέ. Το δίκλινο δωμάτιο δε θα σας στοιχίσει περισσότερο από 50 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Η ουγγρική κουζίνα μπορεί αρχικά να σας φανεί λίγο βαριά, το πιθανότερο, όμως, είναι ότι μετά την πρώτη επαφή θα την εκτιμήσετε. Αν πάλι όχι, η Βουδαπέστη δεν υστερεί καθόλου σε επιλογές διεθνούς κουζίνας.

Για την πρώτη σας γνωριμία με τις τοπικές σπεσιαλιτέ, κατευθυνθείτε στο δημοφιλές κελάρι του Fatál (Váci utca 67), στο Firkasz, έξω από το σταθμό του μετρό Nyugati και στο Leroy Cafe (Arany János utca), το οποίο διαθέτει και αρκετά ιταλικά πιάτα. Εξαιρετική gourmet κουζίνα βασισμένη σε παραδοσιακά ουγγρικά πιάτα με εξωτικές επιρροές προσφέρει το, κατά τι ακριβότερο, Képiró (V. Képiró u. 3).

Από τα καλύτερα εστιατόρια στη Βούδα το Szent Jupát Sörözô & Étterem, απέναντι από την πλατεία Mozkva, σερβίρει εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ στο Seoul House (Fo utca 8, δίπλα στην πρεσβεία της Νότιας Κορέας) θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετική κορεάτικη κουζίνα.

Η Old Man’s Pub (Akacfa 6) προσφέρει εξαιρετικό μενού παραδοσιακών γεύσεων στο υπόγειο και τη δυνατότητα να συνεχίσετε τη βραδιά χορεύοντας ή παρακολουθώντας κάποιο από τα εξαιρετικά live που διοργανώνονται συχνά στο ισόγειο.

Τα περισσότερα bar της πόλης είναι συγκεντρωμένα στην πλατεία Franz Liszt και το δρόμο Ráday utca, που κάθε βράδυ σφύζουν από ζωή. Από τα καλύτερα clubs της Βουδαπέστης, το Dokk Beach (Mammut 2, Emelet) είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό νησάκι του Δούναβη που έχει μετατραπεί σε club με έξι (!) διαφορετικά stages. Μην παραλείψετε, επίσης, να επισκεφθείτε το Α38, το παλιό πολεμικό ουκρανικό πλοίο που έχει μετατραπεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα club restaurants της πόλης, λίγα μόλις μέτρα από τη γέφυρα Petofi, στη Βούδα.

Μη φύγετε από τη Βουδαπέστη αν δεν…

* Επισκεφθείτε κάποιο από τα εκατοντάδες spa που την καθιέρωσαν ως έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών των απανταχού spa lovers –προτεινόμενα τα Gellért Baths στη Βούδα και Széchényi Baths, ακριβώς δίπλα στο ζωολογικό κήπο της Πέστης.

* Παρακολουθήσετε τουλάχιστον μία όπερα στο επιβλητικό Opera House, στη λεωφόρο Andrassy.

* Εξερευνήσετε τις σπηλιές Pálvölgy και Szemlő και το λαβύρινθο του κάστρου της Βούδας.

* Περάσετε ένα απόγευμα στο πάρκο

* Επισκεφθείτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δεκάδες μουσεία της –και ιδιαίτερα τα Αρχαιολογικό και Μοντέρνας Τέχνης.

* Ταξιδέψετε νοερά στη Βουδαπέστη του Σοβιετικού Καθεστώτος, επισκεπτόμενοι το Statue Park, με τα αγάλματα των Marx, Engels, Lenin και λοιπών, που συγκεντρώθηκαν από δρόμους και πλατείες και μεταφέρθηκαν εδώ μετά την πτώση του καθεστώτος.

* Δοκιμάσετε όσο περισσότερα από τα ονομαστά παραδοσιακά γλυκά αντέχετε.

* Κάνετε μια μίνι κρουαζιέρα στο Δούναβη με κάποιο από τα πλοιάρια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια.

* Επισκεφθείτε το καταπράσινο νησάκι Margaret, στη μέση του Δούναβη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v