Καρπενήσι: Ανάβαση στην... ελληνική Ελβετία

Έχοντας χαρακτηριστεί ”Ελβετία της Ελλάδας” και εξυμνηθεί από συγγραφείς και ποιητές, το Καρπενήσι, με την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, αρχίζει να κατακτά τη θέση που του αξίζει στον χάρτη των ελληνικών χειμερινών προορισμών.
Καρπενήσι: Ανάβαση στην... ελληνική Ελβετία

του Ιάσονος Τάπα

Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 θεωρούνταν ”τέρμα θεού”, η κατ΄εξοχήν ”δυσμενής μετάθεση” και άλλα παρόμοια δυσάρεστα. Ακόμα όμως και τότε, κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το πόσο όμορφη είναι η ευρυτανία και πόσο τυχερός ο επισκέπτης που θα νικήσει τις αντιξοότητες και θα φτάσει στο Καρπενήσι.

Οι τουριστικές επενδύσεις των τελευταίων ετών, αλλά και το άνοιγμα σωστών και ξεκούραστων οδικών προσβάσεων στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, πολλαπλασίασαν τις δυνατότητες και την ποιότητα φιλοξενίας και απογείωσαν το μέρος που πλέον μοιράζεται επί ίσοις όροις τη φήμη με το χιονοδρομικό του Βελουχίου.

Κρυμμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχίου, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και περιτριγυρισμένο από καταπράσινα, ελατόφυτα βουνά, το Καρπενήσι έχει χαρακτηριστεί ”Ελβετία της Ελλάδας” από τον Λίνκολ Μακ Βη, που θαύμασε ”τα ορεινά χαρακτηριστικά του, το άφθονο νερό, το γεροφτιαγμένο πληθυσμό και την υπέροχη θέα του”.

Κτισμένο περί τον 8ο αιώνα, το Καρπενήσι πήρε κατά πάσα πιθανότητα το όνομά του από την κουτσοβλάχικη λέξη carpinisi, που υποδηλώνει τόπο με πολλά σφεντάμια ή ψευτοπλατάνια. Η δεύτερη επικρατέστερη εκδοχή θέλει το όνομα να προήλθε από τις τουρκικές λέξεις καρ (χιόνι) και μπενίς (επένδυση), δηλαδή ”σκεπασμένο από χιόνι”.

”Σήμα κατατεθέν” του Καρπενησίου και σημείο εκκίνησης των περιηγήσεων εδώ, η κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, ”το μόνο επίπεδο κομμάτι της Ευρυτανίας”, όπως τη χαρακτήρισε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, γοητεύει τους επισκέπτες της με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τις ονομαστές βρύσες της που μεταφέρουν αδιάκοπα τον ήχο των τρεχούμενων νερών στον περιβάλλοντα χώρο.

Μαρμαροστρωμένη, με χρώματα που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον, η ανακαινισμένη πλατεία φιλοξενεί στη δυτική πλευρά της τον ανδριάντα του Μάρκου Μπότσαρη, ενώ τα ημικυκλικά μοτίβα της αναγράφουν τα ονόματα των παλαιών δήμων της Ευρυτανίας.

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πλατείας, συναντάμε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας. Από τα ιστορικότερα μνημεία της πόλης, ο κτισμένος περί τα μέσα του 17ου αιώνα ναός ανακαινίσθηκε ριζικά το 1765 από τον Ευγένιο τον Αιτωλό, και αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κτίρια της περιοχής, ορατό από κάθε σημείο.

Ακριβώς πίσω από την εκκλησία, η αναμνηστική πλάκα υποδηλώνει το σημείο όπου λειτούργησε, κατά τη γερμανική κατοχή, το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο, ενώ στον ίδιο χώρο ένα μικρό μνημείο αποτίει φόρο τιμής στον καταγόμενο από τον Άγιο Ανδρέα Καρπενησίου ήρωα του ’21 Θανάση Καρπενησιώτη.

Αν καταφέρετε να αντισταθείτε, έστω και για λίγο, στο μαγνητισμό που ασκεί το Καρπενήσι στους επισκέπτες του, αξίζει να επισκεφθείτε και τα γύρω χωριά, Κορυσχάδες, Λαγκαδιά, Άγιο Ανδρέα και Γοριανάδες. Αμφιθεατρικά κτισμένοι, ”κρυμμένοι” μέσα στα έλατα και με εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά οι παραδοσιακοί αυτοί οικισμοί μπορεί να είναι λιγότερο κοσμοπολίτικοι από το Καρπενήσι, αποκλείεται όμως να μη σας γοητεύσουν –ιδιαίτερα αν είστε φαν των ”χειμερινών” τοπίων. Μια βόλτα αξίζει και το Καλεσμένο, το χωριουδάκι που βρίσκεται έξω από το Καρπενήσι, κρεμασμένο ανάμεσα στα πεύκα. Συνδυάστε τη βόλτα με φαγητό στο Χάνι που θα βρείτε πηγαίνοντας.

Μεγάλη παράλειψη της επίσκεψής σας στο Καρπενήσι θα ήταν να μην επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα από την πόλη, στη θέση ”Διαβολότοπος” του Βελουχίου. Με 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, σαλέ, σχολή σκι και εμπορικά καταστήματα, το δημιουργημένο το 1974 Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα της χώρας. Extra bonus η εκπληκτική θέα της πόλης και των γύρω βουνών από τους αναβατήρες.

Πού θα μείνετε

Σε ελάχιστη απόσταση από το Καρπενήσι, το Montana Hotel Spa, κτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων στην κατάφυτη πλαγιά του όρους Τυμφρηστού, αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές διαμονής. Το πολυτελές resort 5 αστέρων διαθέτει 105 δωμάτια και 17 σουίτες, όλα πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις –δορυφορική τηλεόραση, πρόσβαση στο internet, room service, mini bar και air condition– και διακοσμημένα σε ρουστίκ ύφος, καθώς και πολυτελές spa, δύο θερμαινόμενες πισίνες, σάουνα, τζακούζι, εστιατόρια και μπαρ. Οι τιμές για απλά τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 200 ευρώ με πρωινό, ενώ για τα lux από 240€.

Λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, το ξενοδοχείο Avaris αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής, συνδυάζοντας πολυτέλεια, λειτουργικότητα και αμέτρητες δυνατότητες διασκέδασης. Μέλος της αλυσίδας Luxury Hotels of the World, το Avaris προσφέρει deluxe δωμάτια και μεζονέτες σε τιμές που ξεκινούν από 242 ευρώ. Διαθέτει, επίσης, θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο, χαμάμ, υπηρεσίες spa, piano bar, café, εστιατόρια, room service και καταστήματα.

Αν, πάλι, προτιμάτε την παραδοσιακή αίσθηση ενός ξενώνα, ο οικισμός Κορυσχάδες Village είναι η ιδανικότερη πρόταση διαμονής. Μόλις 4 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, ο παραδοσιακός οικισμός αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα πέτρινα αρχοντικά, καθένα από τα οποία διαθέτει καθιστικό, χώρο στάθμευσης αλλά και ιδιωτικό κήπο με εξαιρετική θέα στο ελατόδασος ενώ η θερμαινόμενη πισίνα με jacuzzi του οικισμού χαρίζει επιπλέον στιγμές χαλάρωσης στον επισκέπτη. Κάθε δωμάτιο έχει τον προσωπικό του χαρακτήρα και είναι παραδοσιακά επιπλωμένο προσφέροντας συγχρόνως όλες τις απαραίτητες ανέσεις, ενώ πολλά από αυτά διαθέτουν και τζάκι. Οι τιμές ξεκινάνε από 90€ το δίκλινο με πρωινό.

Βρείτε περισσότερα ξενοδοχεία στο Καρπενήσι, στην ιστοσελίδα του Web-greece.

Πού θα φάτε

Πληροφορίες εκ των έσω αναφέρουν ότι η καλύτερη πρόταση για ακατάσχετη… κρεατοφαγία είναι ο Γαύρος, στο δρόμο για τον Προυσσό, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εξαιρετικά ψητά με περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Αν προτιμάτε μαγειρευτά και παραδοσιακή κουζίνα, επισκεφθείτε οπωσδήποτε το ”Πανόραμα” και τον ”Γεωργαλή”. Αμφότερα δε θα σας κοστίσουν περισσότερα από 20 ευρώ το άτομο. Όπου και αν επιλέξετε να φάτε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό ντόπιο κρασί και τις σπιτικές πίτες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v