Ρόδος: Πανέμορφη και... παρεξηγημένη

Δαντελωτές ακρογιαλιές και καταπράσινα τοπία, διάσπαρτοι παραδοσιακοί οικισμοί και μια καταπληκτική παλιά πόλη- κόσμημα, αλλά και πολυτελή high- lights στην τουριστική υποδομή. Το νησί των Ιπποτών δικαιούται πια να πιστεύει ότι θα διώξει από το μυαλό σας την εικόνα των τουριστικών ορδών και του (άλλοτε) κάτω του μετρίου επιπέδου υπηρεσιών.
Ρόδος: Πανέμορφη και... παρεξηγημένη

Στο θέμα των ελληνικών νησιών, η Ρόδος αποτελεί από μόνη της ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς –και όχι άδικα.

Αδικημένη από τις ορδές των ξένων τουριστών τη δεκαετία του ΄70 και κυρίως αδικημένη από το χαμηλότατο επίπεδο των προσφερομένων τότε υπηρεσιών, η Ρόδος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βρίσκει τον προσανατολισμό της. Και δικαίως, αφού το αξίζει με το παραπάνω.

Με μαγευτικές παραλίες, ένδοξη ιστορία 2500 χρόνων, παραδοσιακούς οικισμούς, καταπράσινους λόφους, κοιλάδες και αμέτρητα αξιοθέατα, το Νησί των Ιπποτών είναι ένα από τα λίγα νησιά που τα έχουν, στην κυριολεξία, όλα.

Η πόλη της Ρόδου, η πρώτη –και ίσως καλύτερη– εικόνα του επισκέπτη του νησιού είναι μια ζωντανή γέφυρα του παρόντος με το παρελθόν, μια πόλη που συνδυάζει τόσο επιτυχημένα τη μεσαιωνική παράδοση και τα ενθύμια ενός, αν μη τι άλλο, ένδοξου παρελθόντος με τη σύγχρονη ανάπτυξη και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, που θα έλεγε κανείς ότι σχεδιάστηκε εξαρχής για να φιλοξενήσει αυτές τις δύο τόσο αντίθετες πλευρές της.

Έξω από τα Μεσαιωνικά Τείχη, η νέα πόλη της Ρόδου είναι ένα σύγχρονο κοσμοπολίτικο θέρετρο, με επιβλητικά δημόσια κτίρια, μεγάλους δρόμους με δεντροστοιχίες, πολυτελή ξενοδοχεία και ένα εμπορικό κέντρο που σφύζει διαρκώς από ζωή. Μέσα από τα Τείχη, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει μερικούς αιώνες πριν. Λιθόστρωτα δρομάκια, αψίδες και καμάρες, μουσεία, ερείπια αρχαίων ναών, κατοικίες ιπποτών, όλα υπό τη σκιά του Παλατιού των Μεγάλων Μαγίστρων που, κτισμένο στο υψηλότερο σημείο της πόλης, επιβλέπει εδώ και αιώνες την πόλη των Ιπποτών.

Κατά την αρχαιότητα, στο νησί της Ρόδου ευημερούσαν τρεις πόλεις κράτη, η Λίνδος, η Ιαλυσός και η Κάμειρος. Στην ανατολική ακτή του νησιού, η Λίνδος είναι σήμερα ένα από τα γραφικότερα μέρη της Ρόδου. Αμφιθεατρικά κτισμένη στο λόφο της αρχαίας Ακρόπολης, τα ερείπια της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα, με τα κατάλευκα σπιτάκια και τις αυλές με τα ψηφιδωτά, αλλά και τα αμέτρητα αρχαιολογικά ευρήματα, προσελκύει πλήθος επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους την προτιμούν για τη διαμονή τους από την πολύβουη πόλη της Ρόδου.

Στη δυτική ακτή του νησιού, η Ιαλυσός και η Κάμειρος συναγωνίζονται τη Λίνδο σε αριθμό επισκεπτών και αξιοθέατα. Πέραν των ιστορικού ενδιαφέροντος ευρημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Ακρόπολη της Ιαλυσού, ο ναός της Πολιάδας Αθηνάς, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου και η αρχαία νεκρόπολη, η Ιαλυσός φιλοξενεί και μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, την κατάφυτη Τριάντα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Καμείρου ήρθαν στο φως μόλις το 1928.

Σε μικρή σχετικά απόσταση από την Ιαλυσό, η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες είναι, ίσως, ένα από τα μαγευτικότερα μέρη της Ελλάδας. Χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες μαζεύονται στην κοιλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσφέρουν ένα αξέχαστο θέαμα στους επισκέπτες της περιοχής.

Οι παραλίες της Ρόδου, μαγευτικές στην πλειοψηφία τους, συμπληρώνουν ιδανικά το ατμοσφαιρικό σκηνικό που χαρακτηρίζει το νησί στο σύνολό του. Ερημικές ή κοσμοπολίτικες, απέραντες ή μικρές, κρυμμένες από την κοινή θέα, με χρυσή άμμο ή ολόλευκα βότσαλα, οργανωμένες ή απάτητες, συνθέτουν έναν ατελείωτο κατάλογο, που διαθέτει κάτι για όλα τα γούστα –ακόμη και τα πιο απαιτητικά. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις καλύτερες αμμουδιές, Κολύμπια, Στεγνά, Κάλαθο, Βλύχα, Λαδικό, Τσαμπίκα, Αγάθη, Πεύκοι, και Κάμειρο. Αν προτιμάτε τα βότσαλα, οι παραλίες Καλλιθέα, Αφάντου, Γενάδι, Σπηλιές και Χαράκι σίγουρα δε θα σας απογοητεύσουν.

Η ενδοχώρα της Ρόδου, εφάμιλλης ομορφιάς με τις δαντελωτές ακρογιαλιές της, χαρακτηρίζεται από καταπράσινα τοπία, με πυκνή βλάστηση, η οποία διακόπτεται σε αρκετά σημεία από παραδοσιακούς οικισμούς. Γραφικά κτίρια, με πανέμορφες αυλές και χαρακτηριστικό τοπικό ύφος διατηρούν ζωντανή την παράδοση του νησιού.

Διαμονή

Λόγω της ολοένα αυξανόμενης τουριστικής ανάπτυξης, η Ρόδος διαθέτει αμέτρητες επιλογές διαμονής –την παράσταση, βέβαια, κλέβουν τα exclusive ξενοδοχεία και τα πολυτελή resorts.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής είναι τα ξενοδοχεία Rodian Amathus (τηλ.: 22410 89900), στο καταπράσινο θέρετρο της Ιξιάς και Grecotel Rhodos Royal (τηλ.: 22410 85412) στο Φαληράκι. Και τα δύο ξενοδοχεία διαθέτουν μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, εξοπλισμένα με όλες τις απαραίτητες ανέσεις και παροχές ενός exclusive ξενοδοχείου. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια την υψηλή τουριστική περίοδο ξεκινούν από 140 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Αν και θεωρείται παραδοσιακά ”ακριβός” προορισμός, η Ρόδος διαθέτει αναρίθμητες επιλογές εστιατορίων, ταβερνών, μπαρ και club, για κάθε budget. Σε γενικές γραμμές, σχεδόν σε κάθε σημείο του νησιού θα απολαύσετε αυθεντική τοπική κουζίνα, αλλά και εξαιρετικές μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις, με περίπου 25-30 ευρώ το άτομο.

Από τις καλύτερες επιλογές σε ό,τι αφορά τις σπιτικές, παραδοσιακές γεύσεις είναι ο Σαρρής στην παλιά πόλη της Ρόδου, η ταβέρνα Maria’s στη Λίνδο και τα Κιούπια στην Ιαλυσό. Για μεσογειακή κουζίνα κατευθυνθείτε στα Red Restaurant, στην πόλη της Ρόδου, Broccolino στη Λίνδο και Varkarola, το εστιατόριο του Rodian Amathus, στην Ιξιά. Εξαιρετική πίτσα σερβίρει το Maestrale da Gilberto, επίσης στην Ιξιά.

Από τα γευστικά must της Ρόδου, το Θαύμα εν Καιρώ στη νέα πόλη προσφέρει μεσογειακές, σκνδιναβικές και ασιατικές γεύσεις, το Golden Olympiade Peridis στην παλιά πόλη εξαιρετικά πιάτα της διεθνούς κουζίνας, ενώ ο Μαυρίκος στη Λίνδο αποτελεί τη νέα τάση στη gourmet ελληνική κουζίνα.

Τέλος, για τους φαν των θαλασσινών, πολύ καλές επιλογές αποτελούν η ψαροταβέρνα του Νίκου στην πόλη της Ρόδου, τα Αλέξης και Alexis 4 Seasons στην παλιά πόλη και το Αρχοντικόν στη Λίνδο.

Όσον αφορά το nightlife, ακόμη κι αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμη τη Ρόδο, σίγουρα έχετε ακούσει ότι είναι από τα εντονότερα των ελληνικών νησιών. Σχεδόν κάθε περιοχή διαθέτει το δικό της, ξεχωριστό ύφος σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση και, βέβαια, τα δικά της bar και clubs. Εμείς ξεχωρίσαμε και συνιστούμε την κλασσική bar district της οδού Μιλτιάδου στην παλιά πόλη, το Colorado στη νέα, το Taj Mahal στην Ιξιά και το Lindian House στη Λίνδο.

Αξίζει να δείτε:

* Τους αρχαιολογικούς χώρους στην Κάμειρο, την Ιαλυσό και τη Λίνδο

* Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, περισσότερο γνωστό ως Ενυδρείο, στην πόλη της Ρόδου, το οποίο φιλοξενεί 24 δεξαμενές με αμέτρητα είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες του.

* Την κοιλάδα με τις πεταλούδες και την, αντίστοιχης ομορφιάς, κοιλάδα με τις επτά πηγές

* Τη Μεσαιωνική πόλη, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, και τα ερείπια της αρχαίας πόλης στο λόφο πάνω από το λιμάνι της Ρόδου.

* Τις παραλίες με τη γκρίζα άμμο στη δυτική ακτή και τις ερημικές παραλίες στη νότια πλευρά του νησιού

* Τα χωριά της Ενδοχώρας, και ιδιαίτερα την Έμπωνα, τα Λάερμα, το Μεσαναγρό, την Ψίνθο και τον Άγιο Ισίδωρο.

* Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο στην Παλιά Πόλη.

* Το καταπράσινο πάρκο του Ροδινιού, μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη

* Το ηλιοβασίλεμα από το Πρασονήσι, στο νότιο άκρο της Ρόδου

Ιάσων Τάπας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v