Ζάκυνθος: Πάρτι στο Ιόνιο

Εξωτικής ομορφιάς τοπία, καταγάλανα νερά, έντονη βλάστηση, παραδοσιακό χρώμα, ξέφρενη νυχτερινή ζωή και αδιάκοπη κίνηση συνθέτουν το σκηνικό ενός νησιού που έχει κάτι για όλους. Ακόμη κι αν μετά τις πρώτες μέρες βαρεθείτε τα ολονύχτια πάρτι, η μοναδική ατμόσφαιρα και οι εκπληκτικές παραλίες θα σας αποζημιώσουν.
Ζάκυνθος: Πάρτι στο Ιόνιο

της Ηρώς Κουνάδη

Τη Ζάκυνθο ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Νησί της ποίησης, του Σολωμού και του Κάλβου, της έντονης βλάστησης, των καταγάλανων νερών, της caretta caretta, αλλά και ενός από τα πλέον φωτογραφημένα μέρη του κόσμου, του ”Ναυαγίου”, και της υπέρμετρης τουριστικής προβολής, είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητη.

Οι λάτρεις της έντονης νυχτερινής ζωής, των γραφικών οικισμών που φέρουν εμφανείς ενετικές επιρροές και των μαγευτικών παραλιών της τη θεωρούν δεύτερη πατρίδα τους. Οι ορκισμένοι εχθροί της εμπορευματοποίησης, της τουριστικής βιομηχανίας και του κοσμοπολίτικου lifestyle δε θέλουν ούτε να τη θυμούνται.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, δε θα σας συνιστούσαμε να μην (ξανα)πάτε στη Ζάκυνθο –μπορεί οι ορδές των μεθυσμένων τουριστών να στερούν στο νησί λίγη από τη μαγεία του, αλλά αν αποφύγετε τα αμιγώς ”τουριστικά” μέρη και αναζητήσετε τα πιο απομονωμένα, θα ανακαλύψετε μια εντελώς διαφορετική πλευρά του νησιού.

Η Ζάκυνθος έχει ατμόσφαιρα. Μια δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, που μοιράζεται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, ξεχωρίζει, όμως, σε πολλά άλλα. Εδώ οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής είναι αργοί, νωχελικοί, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε μια άλλη, περασμένη εποχή. Τα βράδια, βέβαια, το τοπίο αλλάζει εντελώς, με τις δημοφιλέστερες περιοχές του νησιού να ζουν στους ρυθμούς ενός ξέφρενου πάρτι, που κρατάει μέχρι το πρωί.

Η πόλη της Ζακύνθου διατηρεί αναλλοίωτο το ενετικό της χρώμα, με τις λότζιες και τις περίτεχνες βενετσιάνικες στοές, τα παλιά αρχοντικά και την πλακόστρωτη πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μια βόλτα στη Στράντα Μαρίνα, που ξεκινά από την πλατεία Διονυσίου Σολωμού για να καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στην προκυμαία, στην περίφημη Ρούγα, το εμπορικό κέντρο της πόλης και βέβαια στο Ενετικό Κάστρο που υψώνεται στην κορυφή του λόφου πάνω από την πόλη, θα σας κάνει να νιώσετε ότι μεταφερθήκατε στη Βενετία του 18ου αιώνα.

Ακριβώς κάτω από το Κάστρο, η συνοικία της Μπόχαλης προσφέρεται για καφέ, φαγητό και απογευματινές βόλτες με εκπληκτική θέα. Ο λόφος του Στράνη, απέναντι, είναι το σημείο από το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός παρακολούθησε την έξοδο του Μεσολογγίου και συνέθεσε τον Ύμνο στην Ελευθερία.

Ιδανικά για ατελείωτες περιηγήσεις και εξαιρετικά γραφικά είναι, όμως, και όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού. Θαυμάστε το –εφάμιλλο της Οίας, αν και όχι τόσο προβεβλημένο– ηλιοβασίλεμα από το Κερί, επισκεφθείτε το κτισμένο το 1568 μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά, στην περιοχή Βολιμές, καθίστε σε κάποια από τις πολυάριθμες πλατείες των χωριών, για καφέ και κουβέντα με τους ντόπιους.

Οι παραλίες της Ζακύνθου, αμμουδερές στην πλειοψηφία τους, με τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά – σήμα κατατεθέν του Ιονίου, αποτελούν αναμφισβήτητα ένα από τα δυνατότερα σημεία του νησιού. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να βρείτε παραλίες ερημικές ή πολυσύχναστες, οργανωμένες ή σχεδόν απάτητες, απέραντες ή μικρές και φιλόξενες.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Γέρακα, τις Αλυκές, το Πόρτο Ρώμα, το Κερί και το Τσιλιβί. Στα δυτικά του νησιού, τα καταγάλανα νερά του Λιμνιώνα και τα βράχια που φτάνουν ως τη θάλασσα, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, συνθέτουν ένα παραδεισένιο σκηνικό. Σε μια από τις πλέον δυσφημισμένες, λόγω του μαζικού τουρισμού, περιοχές του νησιού, το Λαγανά, θα συναντήσετε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, στο οποίο ζουν οι χελώνες caretta caretta.

Προκειμένου για την προστασία του σπάνιου αυτού είδους θαλάσσιας χελώνας, η ανοικοδόμηση της περιοχής έχει περιοριστεί σημαντικά, και η διέλευση μηχανοκίνητων σκαφών είναι απαγορευμένη σε όλο τον κόλπο του Λαγανά. Αν θέλετε να δείτε τις χελώνες από κοντά, επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα βαρκάκια που ξεκινούν από την ομώνυμη παραλία, για ξενάγηση ή καταδύσεις.

Όσο, όμως, κι αν επιμένουν οι… αντιφρονούντες της υπέρμετρης τουριστικής προβολής, το Ναυάγιο ήταν, και παραμένει, ένα από τα συγκλονιστικότερα σημεία της Ζακύνθου –αν όχι ολόκληρης της Ελλάδας.

Η παραλία που πήρε το όνομά της από το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε λαθραία τσιγάρα, και βυθίστηκε ανοιχτά της Ζακύνθου το 1983, μπορεί να αποτελεί τη δημοφιλέστερη αφίσα των ταξιδιωτικών πρακτορείων ανά τον κόσμο, είναι, όμως, και μία από τις λίγες που το αξίζει. Λευκή άμμος, απερίγραπτης απόχρωσης νερά και πανύψηλοι, σχεδόν απόκοσμοι βράχοι, συνθέτουν ένα σκηνικό που, αν μη τι άλλο, δε συναντάς καθημερινά.

Η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Προτιμήστε να την επισκεφθείτε με ένα από τα καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών ή το Πόρτο Βρώμη, αντί για αυτά που κάνουν το γύρο του νησιού μεταφέροντας πλήθη τουριστών, και όσο το δυνατό νωρίτερα το πρωί.

Αντίστοιχης εξωτικής ομορφιάς είναι και η έτερη δημοφιλέστατη θαλάσσια εκδρομή, αυτή στις Γαλάζιες Σπηλιές, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του νησιού. Με καραβάκι από το φάρο του Σκιναρίου, η διαδρομή διαρκεί 10 λεπτά. Προτιμήστε και πάλι τις πρώτες πρωινές ώρες για την εξόρμησή σας, για να έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις εκπληκτικές αντανακλάσεις του φωτός στα φωσφορίζοντα νερά και στους κατάλευκους βράχους, αλλά και τις χρωματικές εναλλαγές του βυθού της θάλασσας.

Διαμονή

Σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ζακύνθου θα βρείτε πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν τα Nobelos Luxury Suites (Αγ.Νικόλαος, Βολίμες, τηλ.: 26950 27632, 26950 31400), με πολυτελέστατες σουίτες σε παραδοσιακό επτανησιακό ύφος, και Porta del Mar (Παραλία Άμπουλα – Ψαρού, Μέσο Γερακάρι, τηλ.: 26950 65082) με παραδοσιακές πέτρινες βίλες, που συνδυάζουν τη γοητεία της παράδοσης με την άνεση όλων των σύγχρονων παροχών. Οι τιμές την υψηλή περίοδο ξεκινούν από 280 και 120 ευρώ αντίστοιχα.

Φαγητό και διασκέδαση

Στη Ζάκυνθο, σε γενικές γραμμές, θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως λείπουν οι διεθνείς επιλογές –άλλωστε μιλάμε για ένα από τα πλέον κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας.

Εξαιρετική ελληνική κουζίνα, συνοδεία ζωντανής μουσικής, θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα ”Αρέκια”, κοντά στην Πλατεία Σολωμού στην πόλη της Ζακύνθου, και στους ”Αλτζερίνους” στον Κοιλιώμενο, με περίπου 25 ευρώ το άτομο. Για παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα κατευθυνθείτε προς την περιοχή Κήποι, λίγο έξω από την πόλη –εδώ θα βρείτε το Μαλάνο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετικά μαγειρευτά και ψητά, με περίπου 15 ευρώ το άτομο.

Ιταλικές γεύσεις, κυρίως από τη Νότια Ιταλία, θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο Bella Napoli, στο Λαγανά, το οποίο λειτουργεί μόνο τα βράδια. Το δείπνο θα σας κοστίσει γύρω στα 25 ευρώ το άτομο. Για finger food επισκεφθείτε το Πορτοκάλι, στο Αργάσι, ενώ αν βρεθείτε στις Αλυκές εντάξτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας ένα δείπνο στο Olympic Kitchen Bar –θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω (περίπου 40 ευρώ το άτομο) αλλά το εξαιρετικό φαγητό και το μοναδικό περιβάλλον (το εστιατόριο βρίσκεται στα 100 μέτρα από τη θάλασσα) θα σας αποζημιώσουν.

Τέλος, κάτω από τον υπερμεγέθη, αιωνόβιο πλάτανο στο Βανάτο, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε χειροποίητο σουβλάκι και εξαιρετικά ψητά, στην ομώνυμη ψησταριά, με μόλις 10-15 ευρώ το άτομο, ενώ στο Porto Roma, στο Βασιλικό, θα απολαύσετε εκπληκτική αστακομακαρονάδα, με περίπου 40 ευρώ το άτομο.

Μέκκα της νυχτερινής διασκέδασης στη Ζάκυνθο αποτελούν οι περιοχές Λαγανάς, Καλαμάκι και Αργάσι –αν δε συμπαθείτε τους τουρίστες, και δη τους μεθυσμένους, μείνετε μακριά. Πολλά μεγάλα club και μπαράκια, με λιγότερη φασαρία, μπορείτε να βρείτε και στην πόλη της Ζακύνθου, το Τσιλιβί και τις Αλυκές.

Εμείς συνιστούμε τα club Base, στην πόλη, το οποίο λειτουργεί από το πρωί και φημίζεται για τον εξαιρετικό ιταλικό καφέ του, και Μπαράζ, στο Αργάσι, το οποίο, εκτός από καλή μουσική, διαθέτει και έναν πανέμορφο κήπο, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Αν προτιμάτε κάτι περισσότερο ”χαλαρό”, το bar Κόκκινος Βράχος στην πλατεία Σολωμού σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει. Τέλος, το bar Cheers, στο Λαγανά, είναι ιδανικό για τα απογευματινά σας κοκτέιλ, με θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Αξίζει να δείτε

* Το Ενετικό Κάστρο, στην κορυφή του λόφου της Μπόχαλης, κτισμένο εάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης.

* Το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στην πόλη της Ζακύνθου, που φιλοξενεί τους τάφους των δύο ποιητών, καθώς και πολλά ακόμη εκθέματα.

* Το Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, στην πλατεία Σολωμού, με πλούσια συλλογή εικόνων, τοιχογραφιών και γλυπτών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

* Τον κατάφυτο λόφο του Στράνη, με την εκπληκτική θέα στο Ζακυνθινό κάμπο.

* Το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου, στην περιοχή Φανερωμένη της πόλης της Ζακύνθου, που φιλοξενεί χειρόγραφα του συγγραφέα και παραδοσιακά έπιπλα από το σπίτι του.

* Το πανηγύρι του πολιούχου του νησιού, Αγίου Διονυσίου, στις 24 Αυγούστου.

* Το Ναυάγιο, της Γαλάζιες Σπηλιές και όλα εκείνα τα ”εμπορευματοποιημένα” μέρη, που όμως αξίζουν την υπέρμετρη προβολή τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v