Châteauneuf-du-Pape: Κρασί για... Πάπες

Αυτή την εβδομάδα, επισκεπτόμαστε την παγκοσμίως διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας, Châteauneuf-du-Pape και δοκιμάζουμε ένα χαρακτηριστικό μπουκάλι κόκκινο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
Châteauneuf-du-Pape: Κρασί για... Πάπες

του Θεόδωρου Λέλεκα

Η περιοχή του Chateauneuf-du-Pape βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Γαλλία, στο Νότιο τμήμα του Ποταμού Ροδανού. Πρόκειται για μία περιοχή με ζεστό Μεσογειακό κλίμα, ιδανικό για την παραγωγή ερυθρού κρασιού. Για το λόγο αυτό, η περιοχή φημίζεται για το κόκκινο κρασί της, ενώ η παραγωγή της σε λευκό κρασί είναι πολύ πιο περιορισμένη αλλά και πολύ λιγότερο γνωστή.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το πετρώδες έδαφός της. Συγκεκριμένα, οι αμπελώνες της καλύπτονται από μεγάλες λευκές πέτρες, οι οποίες αντανακλούν το φως του ήλιου, βοηθώντας έτσι στην πληρέστερη ωρίμανση των σταφυλιών στο αμπέλι, και, κατ’επέκταση, την παραγωγή κρασιού πλούσιου σε αρώματα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Η επιτυχία στην διάδοση του κρασιού του Chateauneuf-du-Pape οφείλεται ιστορικά στην δύναμη της Καθολικής Εκκλησίας, που είχε την περιοχή υπό την προστασία και την εύνοιά της, καθώς το Chateauneuf-du-Pape ήταν το βασικό Παπικό θέρετρο κατά τον 12ο αιώνα.

Σήμερα, το Chateauneuf-du-Pape αποτελεί μία από τις μεγάλες και πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας και του κόσμου. Η συνολική έκταση του αμπελώνα του Chateauneuf-du-Pape υπολογίζεται περίπου στα 33.000 στρέμματα.

Οι παραγωγοί κρασιού Chateauneuf-du-Pape (λευκού και ερυθρού) είναι αρκετές εκατοντάδες, και τα προϊόντα τους καλύπτουν μία πολύ ευρεία γκάμα τόσο ποιότητας όσο και τιμής. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ως brand, το Chateauneuf-du-Pape είναι συνώνυμο με το εκλεκτό κόκκινο Γαλλικό κρασί, γι αυτό και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στις περισσότερες αγορές του κόσμου.

Οι ποικιλίες που επιτρέπεται βάση της Γαλλικής νομοθεσίας να συμμετάσχουν στην παραγωγή κρασιού Chateauneuf-du-Pape είναι 13. Οι πιο γνωστές ανάμεσα σε αυτές οι Grenache, Syrah, Mourvedre. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ερυθρού Chateauneuf-du-Pape είναι τα διακριτικά αρώματά του, η ένταση της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, και η δυναμική βαθιάς παλαίωσης που παρουσιάζει.

Στα πλαίσια της μελέτης του Chateauneuf-du-Pape, δοκιμάσαμε ένα χαρακτηριστικό κρασί της περιοχής, το Barbe Rac 2002, από τον παραγωγό Michel Chapoutier. Ας το δούμε μαζί:

Ονομασία: Barbe Rac

Χρονιά/Εσοδεία: 2002

Ονομασία Ποιότητας: Appelation Chateauneuf-du-Pape Controlee

Ποικιλία: Grenache 100%

Παραγωγός: Michel Chapoutier

Περιοχή (Χώρα): Chateauneuf-du-Pape (Γαλλία)

Αλκοολικός Βαθμός: 14.5% a.b.v.

Τιμή: 51,50 ευρώ

Αν και το ανοίξαμε κάτι λιγότερο από 4 χρόνια μετά τον τρύγο, το Barbe Rac του 2002 είναι ακόμα ”φρέσκο”. Παρότι όμως ο αρωματικός του χαρακτήρας θέλει ακόμα χρόνο για να εξελιχθεί, είναι ένα κρασί που πίνεται ευχάριστα σε μία ιδιαίτερη στιγμή, και δείχνει από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι είναι από ”τζάκι”.

Πράγματι, ο Michel Chapoutier θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους οινοπαραγωγούς στην Γαλλία. Είναι γνωστός για τις καινοτομίες και τις πρωτοποριακές του ιδέες, ίσως επειδή είναι και από τους νεότερους σε ηλικία ”μεγάλους” παραγωγούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Chapoutier είναι από τους πολύ αγαπημένους παραγωγούς του Αμερικάνου ”γκουρού” του κρασιού Robert Parker, ο οποίος δείχνει σταθερά μεγάλη αδυναμία στα κρασιά του. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Parker βαθμολογεί το Barbe Rac 2002 με ένα πολύ καλό 87 στα 100, ενώ σε άλλες χρονιές του ίδιου κρασιού είναι ακόμα πιο γενναιόδωρος, όπως αυτή του 2000 που βαθμολογήθηκε με 96 στα 100!

Πίσω στο κρασί μας όμως: Το Barbe Rac 2002 έχει ένα διαυγές, έντονο πορφυρό χρώμα, χαρακτηριστικό της νεαρής ηλικίας του (λογικά όσο παλαιώνει, τόσο το χρώμα θα πηγαίνει προς το ρουμπινί). Στη μύτη έχει πολύ κομψά αρώματα από κόκκινα φρούτα, τα οποία διατηρούνται και στο στόμα.

Είναι μεσαίου σώματος, με ιδιαίτερα ”πολιτισμένες” ταννίνες και μία πολύ διακριτική οξύτητα, ενώ η επίγευσή του είναι μακρά και χαρακτηριστική. Εξίσου χαρακτηριστικό στο στόμα είναι και το ευχάριστο ”ξύπνημα” που προκαλεί ο υψηλός του αλκοολικός βαθμός.

Συμβουλεύω όσους δοκιμάσουν το Barbe Rac 2002 να το αφήσουν λίγο ανοιχτό για να ”αναπνεύσει”, ή ακόμα καλύτερα να το μεταγγίσουν σε κρυστάλλινη καράφα. Ο λόγος είναι ότι το Grenache αντιδρά άμεσα και ιδιαίτερα δυναμικά με το οξυγόνο, για αυτό και η διαφορά και εξέλιξη του κρασιού όσο μένει και αναπνέει είναι χαρακτηριστική και ευεργετική.

Επίσης, πρέπει να πω ότι, ως αρκετά νέο και όχι ιδιαίτερα μυώδες, το κρασί αυτό μπορούμε κάλλιστα να το απολαύσουμε ελάχιστα πιο δροσερό από το προβλεπόμενο – αυτό το διαπίστωσα ανοίγοντάς το σχεδόν αμέσως μόλις βγήκε από τον ειδικό συντηρητή στους 13-14 βαθμούς Κελσίου, αντί για τους 16-18 που θεωρείται η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος του κόκκινου κρασιού.

Τέλος, το Barbe Rac 2002 συνδυάζεται τέλεια με κόκκινο κρέας, ιδανικά με πιάτα φούρνου ή κατσαρόλας μαγειρευτά με σάλτσα ντομάτας.

Για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Barbe Rac 2002 προέρχεται από βιοδυναμική καλλιέργεια των πιο παλαιών αμπελιών της περιοχής (90 ετών).

Χωρίς αμφιβολία είναι ένα πολύ καλό κόκκινο Chateauneuf-du-Pape, και θα ευχαριστήσει αυτούς που θέλουν να μυηθούν στην συγκεκριμένη περιοχή/σχολή κρασιού της Γαλλίας. Η τιμή του, σε σχέση πάντα με την ποιότητα και τις δυνατότητές του, είναι ιδιαίτερα καλή – μάλιστα για κάποιο λόγο στην Γαλλία θα το βρούμε ακριβότερο κατά τουλάχιστον 10 ευρώ το μπουκάλι.

Αν το επιλέξετε από μία λίστα κρασιών καλού εστιατορίου της Αθήνας, να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε κοντά στα 150 ευρώ το μπουκάλι. Όπως είπαμε όμως, το συγκεκριμένο κρασί είναι για ιδιαίτερες στιγμές και σίγουρα όχι για ένα καθημερινό, γρήγορο ή πρόχειρο γεύμα.

Για το δικό μας μπουκάλι Chapoutier Barbe Rac 2002, καθώς και για μία ευχάριστη κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων για το Chateauneuf-du-Pape, εμείς αποταθήκαμε στην κάβα Wine Garage στην Εκάλη.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v