Το τέλειο τυρί για να συνοδεύσετε το κρασί σας

Με ποιο τυρί ταιριάζει περισσότερο το Αγιωργίτικο, και ποιο κρασί είναι ο καλύτερος φίλος της γραβιέρας; Ένας μίνι οδηγός για τέλεια ταιριάσματα.
Το τέλειο τυρί για να συνοδεύσετε το κρασί σας
Η φέτα, και τα πολύ αλμυρά τυριά εν γένει, ταιριάζουν πολύ με λευκά κρασιά αυξημένης οξύτητας, όπως το Ασύρτικο, η Ρομπόλα, το Sauvignon Blanc και το Riesling

Το μπλε τυρί συνδυάζεται ιδανικά με επιδόρπια κρασιά, όπως το Porto, η Μαυροδάφνη ή το σαμιώτικο Vin Doux, οι έντονες γεύσεις των οποίων δεν επισκιάζονται από την αψάδα του. Ένα φρουτώδες Cabernet, ή ένα «γεμάτο» Zinfadel είναι επίσης εξαιρετικοί σύντροφοι για τα πιο αλμυρά μπλε τυριά.

Το μπρι συνδυάζεται τέλεια με σαμπάνιες και λευκά αφρώδη, που αναδεικνύουν τη γλυκιά, βουτυρένια γεύση του χωρίς να την «καπελώνουν».

Το κατσικίσιο τυρί βρίσκει τον καλύτερό του φίλο σε ένα μπουκάλι Sauvignon Blanc, που θα συμπληρώσει αρμονικά την οξύτητά του.

Το καπνιστό τυρί συνδυάζεται ιδανικά με ένα κόκκινο Shiraz, οι καπνιστές νότες του οποίου θα αναδείξουν τέλεια τη γεύση, για παράδειγμα, του μετσοβόνε σας.

Η ιταλική παρμεζάνα κάνει τέλεια παρέα με τους… συμπατριώτες της: Ένα Chianti ή ένα κόκκινο Brunello di Montalcino θα αναδείξουν την ιδιαίτερη γεύση της, ενώ καλός της φίλος μπορεί να αποδειχτεί και ένα «δικό μας» Αγιωργίτικο.

Η κρητική γραβιέρα συνδυάζεται τέλεια με «γεμάτα» κόκκινα Syrah, που δεν χάνονται κάτω από τη γεμάτη γεύση της.

Τα ελληνικά λευκά τυριά, μανούρι, ανθότυρο και κατίκι Δομοκού, ταιριάζουν πολύ με ήπια, φρέσκα λευκά κρασιά όπως είναι το Αθήρι και η Μαλαγουζιά.

Το κασέρι, τέλος, ειδικά αν δεν είναι παλαιωμένο, το αναδεικνύει εξαιρετικά ένα Chardonnay. Αν είναι παλαιωμένο, θα ταιριάξει, όπως και η αντίστοιχη γραβιέρα, με ένα Cabernet Sauvignon.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v