Τα Λευκά του Καλοκαιριού

Το καλοκαίρι έρχεται, και θέλει νοστιμιές στη λιακάδα, δίπλα στη θάλασσα, ταιριασμένες με καλό λευκό κρασί. Κι εμείς είμαστε εδώ, με τις καλύτερες προτάσεις.
Τα Λευκά του Καλοκαιριού

του Θόδωρου Λέλεκα

Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Μιλάμε (και γράφουμε) για καλοκαίρι και δεν το πιστεύουμε ούτε οι ίδιοι. Θα έρθει, όμως, που θα πάει; Και όταν – επιτέλους – γίνει αυτό, θα δείτε που θα καθόμαστε και θα τρωγοπίνουμε στη λιακάδα, θα θυμόμαστε τον παλιόκαιρο που δεν άφηνε το καλοκαίρι να έρθει και θα γελάμε!

Και μιλώντας για καλοκαιρινά φαγοπότια, η φαντασία θέλει στο πιάτο φρέσκο ψάρι, θαλασσινά, ανάλαφρες γεύσεις, μεζεδάκια και τέτοιου είδους νοστιμιές. Όσο για τα ποτήρια μας, σε αυτά φανταζόμαστε – με το δίκιο μας – δροσερό λευκό κρασί, με ολόφρεσκα αρώματα στη μύτη και έντονη οξύτητα που ξεδιψάει, στο στόμα.

Η Ελληνική ποικιλία που ίσως είναι ταυτισμένη περισσότερο από όλες τις άλλες με τη θάλασσα, το ψάρι και τα θαλασσινά, είναι το Ασύρτικο. Κάτι η καταγωγή του από την πανέμορφη Σαντορίνη, κάτι η δυνατή του οξύτητα, κάτι η αρωματική και γευστική του ευελιξία (ειδικά καθώς εξελίσσεται στο χρόνο), συχνά κάνουν την επιλογή του «μονόδρομο», τόσο για τους αρχάριους, όσο και για τους μυημένους.

Στις επιλογές για το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, δεν θα ξεφύγω από την «πεπατημένη» του Ασύρτικου… τελείως. Θα μείνω στη δημοφιλή Κυκλαδίτικη ποικιλία, ωστόσο θα πάρω το πλοίο (ίσως και το αεροπλάνο) και θα την αναζητήσω μακριά από τη Σαντορίνη, για να σας κάνω προτάσεις διαφορετικές, πρωτότυπες, σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καινούριες, πάντα όμως άκρως απολαυστικές!

Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης, λοιπόν. Από το Βορρά ως το Νότο. Κοντά στη θάλασσα, αλλά και μακριά. Από νησί, αλλά και από βουνό. Πάντα όμως μαγικό και πάντα έτοιμο να πάρει τη θέση του στο τραπέζι μας, να αγκαλιάσει τις καλοκαιρινές γεύσεις του και να μας απογειώσει. Ας δούμε την χρυσή εξάδα των «ξενιτεμένων» Ασύρτικων για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν:

Emphasis Ασύρτικο, Κτήμα Παυλίδη, Δράμα

Το Κτήμα Παυλίδη δίνει έμφαση στο Ασύρτικο – η λέξη δεν είναι απλά για να κάνει την ετικέτα πιο «πιασάρικη». Η ποικιλία εγκλιματίστηκε τέλεια στους αμπελώνες που βρίσκονται στους πρόποδες του – γεμάτου μάρμαρο - Παγγαίου Όρους, ενώ ο τρύγος γίνεται νύχτα, για την απόλυτη διαφύλαξη των αρωμάτων και της οξύτητας. Το κρασί είναι σταθερά ποιοτικό, δίνει μια πολύ αξιόλογη προσέγγιση στο Ασύρτικο και – αποδεδειγμένα – παλαιώνει όμορφα στο χρόνο.

(ΠΓΕ Δράμα, λιανική τιμή: €12,50)

Ασύρτικο Sur Lies, Οινοποιείο Βρυνιώτη, Εύβοια

Στα Γιάλτρα της Εύβοιας, οι άνθρωποι του Οινοποιείου Βρυνιώτη έχουν βρει τον δικό τους τρόπο να βοηθούν το Ασύρτικο να «εκφράζεται» με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Ας πούμε ότι μοιάζει λίγο με αυτόν της Σαμπάνιας, καθώς το κρασί ωριμάζει αφιλτράριστο (με τις οινολάσπες του) για ένα εξάμηνο, πριν από το τελικό φινίρισμα και την εμφιάλωση. Αυτό του χαρίζει εξαιρετική πολυπλοκότητα στη μύτη και πληθωρικότητα στο στόμα. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

(ΠΓΕ Εύβοια, λιανική τιμή: €12,50)

Terra Levea Ασύρτικο, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο

Τι Σαντορίνη, τι Αμύνταιο! Η περιοχή φημίζεται για τα εκλεκτά κρασιά της και ο Λαυρέντης Hartman, εκ των μαιτρ του Ελληνικού αφρώδη οίνου, έχει βρει το «κουμπί» του Ασύρτικου, τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο. Με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, κάνει την ποικιλία να ξεδιπλώσει ένα απαράμιλλο αρωματικό βάθος, πάντα, όμως, σε φόντο δυνατής οξύτητας, που χαρίζει ζωντάνια και νεύρο.

(ΠΓΕ Φλώρινα, λιανική τιμή: €9,50)

Ασύρτικο, Κτήμα Πατεριανάκη, Ηράκλειο Κρήτης

Δεν θα μπορούσε να μη φτάσει η χάρη του Ασύρτικου μέχρι την Κρήτη! Η συγκεκριμένη, νέα ετικέτα από το Κτήμα Πατεριανάκη προέρχεται από σταφύλια από νέο αμπέλι, αυστηρά επιλεγμένο για το έδαφος, το υψόμετρο και τη θέση του. Όσο για το κρασί, αυτό έχει ανεξίτηλη την τυπική στόφα της ποικιλίας, κάτι που φαίνεται όχι μόνο κατά τη δοκιμή ή την απόλαυσή του, αλλά και από τον εντυπωσιακό τρόπο που εξελίσσεται όσο μένει.

(Λευκός Ποικιλιακός Οίνος, λιανική τιμή: €11,50)

Πέρδικα στο Αμπέλι, Κτήμα Γ. Κοκοτού, Αττική

Ναι, το Ασύρτικο «άλωσε» και την Αττική. Η ολοκαίνουρια ετικέτα του Κτήματος Κοκοτού, προέρχεται από επιλεγμένους ημιορεινούς αμπελώνες στις Βόρειες Παρυφές της Αττικής και τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Διακριτική αρωματικότητα, όμορφη ισορροπία, δροσιστική οξύτητα και απόλυτη ευελιξία στο τραπέζι. Α, και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν το λες και άσχημα…

(ΠΓΕ Αττική, λιανική τιμή: €10)

Τ-Οίνος, Clos Stegasta, Ασύρτικο, Τηνιακοί Αμπελώνες, Τήνος

Ο κύκλος κλείνει στις Κυκλάδες και αυτή τη φορά στην Τήνο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής οινο-γαστρονομίας. Πρόκειται για premium ετικέτα, από σταφύλι που προέρχεται από εξαιρετικά πυκνοφυτεμένους και προσεκτικά φροντισμένους αμπελώνες. Το κρασί είναι εκφραστικό, με υψηλές εντάσεις, δυνατή προσωπικότητα και μακρά επίγευση που δεν σε αφήνει να το ξεχάσεις.

(ΠΟΠ Κυκλάδες, λιανική τιμή €38)

Λοιπόν, οι προτάσεις είναι εδώ. Το καλοκαίρι είναι… στο δρόμο. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει στο τραπέζι και απολαύστε γαστρονομικές πανδαισίες που θα συνοδεύονται από εκλεκτά λευκά κρασιά με έμπνευση από τη Σαντορίνη αλλά υλοποίηση σε όλα – κυριολεκτικά – τα μήκη και πλάτη του Ελληνικού αμπελώνα!

Εις υγείαν!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v