Γιορτινά κρασιά με… αυστηρό budget!

Φέτος τις Γιορτές θα ξεχάσουμε όλα όσα μας στενοχώρησαν το χρόνο που φεύγει. Ειδικά καθώς θα απολαμβάνουμε εκλεκτά ελληνικά κρασιά στις πιο καλές τιμές!
Γιορτινά κρασιά με… αυστηρό budget!
του Θόδωρου Λέλεκα

Γιορτές σημαίνουν παράδοση, χαρά, παρέα, οικογένεια. Και ένα μεγάλο μέρος τους το περνάμε γύρω από το τραπέζι, από το οποίο πολλές φορές δε λέμε να σηκωθούμε, είτε γιατί οι αναμνήσεις και η κουβέντα δεν μας αφήνουν, είτε επειδή το φαγοπότι εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς!

Και βέβαια, τα εδέσματα στα γιορτινά τραπέζια είναι πολλά και διάφορα. Σε κάθε σπίτι, ο οικοδεσπότης ή η οικοδέσποινα θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι ώστε και τα Χριστούγεννα να γιορταστούν όπως πρέπει, αλλά και ο Νέος Χρόνος να μπει με χαμόγελο και ελπίδα.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, δεν μπορεί να λείψει το κρασί. Η παρέα του μας είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα, να αναδείξει τις γεύσεις του τραπεζιού και να μας φέρει πιο κοντά. Οι καιροί, όμως, είναι δύσκολοι, και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σκεφτούν το κόστος του κρασιού την ώρα που θα το προσθέτουν στη λίστα με τα ψώνια των εορτών…

Μη στενοχωριέστε και μην προβληματίζεστε. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να σας προτείνουμε καλά, επώνυμα εμφιαλωμένα Ελληνικά κρασιά με άψογη σχέση ποιότητας-τιμής. Έτσι, θα χαρίσετε απόλαυση στην οικογένεια και στους καλεσμένους σας, χωρίς να… καταστρατηγήσετε τον προϋπολογισμό των εορτών. Ας τα δούμε μαζί:

ΛΕΥΚΑ
Λημνία Γη 2014
(Κτήμα Χατζηγεωργίου, ΠΟΠ Λήμνος, €8)
Διαχρονικά δημοφιλές λευκό κρασί από τη Λήμνο. Γίνεται από σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας, γι αυτό και τα λουλουδάτα αρώματά του είναι εκρηκτικά! Ευχάριστο και ανάλαφρο, είναι ιδανικό ως απεριτίφ ή για να συνοδεύσει ορεκτικά και μεζεδάκια πλούσια σε φρέσκα μυρωδικά.

Σαββατιανό 2014
(Κτήμα Γ. Κοκοτού, ΠΓΕ Αττική, €5,50)
Δροσερό, ευχάριστο κρασί «πασπαρτού» από το Κτήμα Γ. Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής. Το Σαββατιανό, η ιστορική ποικιλία του Αττικού αμπελώνα, μας χαρίζει ένα κρασί για όλες τις ώρες, αλλά και με μοναδική ευελιξία στο τραπέζι, δίπλα σε λευκά τυριά, τηγανητά και διάφορους μεζέδες.

Μαντινεία 2014
(Οινοποιείο Τρουπή, ΠΟΠ Μαντινεία, €7,50)
Από τον αμπελώνα της ορεινής Αρκαδίας, το Οινοποιείο Τρουπή μας προσφέρει ένα δροσιστικό και αρωματικό κρασί με βάση την ποικιλία-σημαία της περιοχής, το Μοσχοφίλερο. Φιλικό και κομψό, θα το κεράσουμε στο καλωσόρισμα ή στην αρχή του γεύματος, θα το ταιριάξουμε όμως και με πιάτα με έντονα αρωματικά στοιχεία.

ΡΟΖΕ
ΙΑΜΑ Ροζέ 2014
(Κτήμα Βρυνιώτη, ΠΓΕ Εύβοια, €9,50)
Ένα ιδιαίτερο ροζέ κρασί από το Κτήμα Βρυνιώτη στη Βόρεια Εύβοια. Η ντόπια (και όχι πολύ γνωστή) ποικιλία Βραδυανό μας χαρίζει ένα κρασί με ασυνήθιστα αρώματα φρούτων και μπαχαρικών, που θα συνοδεύσει το ριζότο ή τα ελαφρά κοκκινιστά στο τραπέζι μας.

Thema 2014
(Κτήμα Παυλίδη, ΠΓΕ Δράμα, €9,50)
Ένα από τα ροζέ “best-sellers” της αγοράς, που δίνει το ιδανικό παρών και στο γιορτινό μας τραπέζι. Η Ισπανική ποικιλία Tempranillo μας χαρίζει απλόχερα ολόφρεσκα αρώματα φράουλας και γλυκών μπαχαρικών, σε ένα κρασί που θα συνοδεύσει κοκκινιστούς μεζέδες και νόστιμα μαγειρευτά.

ΕΡΥΘΡΑ
Μεγαβούνι 2011
(Κτήμα Χαρλαύτη, ΠΓΕ Κόρινθος, €8,50)
Ένα ευγενές, καλοφτιαγμένο ερυθρό κρασί της ποικιλίας Merlot από το Κτήμα Χαρλαύτη στη Νεμέα. Όμορφα αρωματικό στη μύτη και βελούδινο στο στόμα, θα είναι ένα τέλειο κέρασμα μακριά από το τραπέζι, αλλά θα συνοδεύσει τέλεια και χοιρινό στο φούρνο και διάφορα πλούσια μαγειρευτά.

Ραψάνη 2012
(Tsantali, ΠΟΠ Ραψάνη, €8,50)
Από τον πανέμορφο αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας, στους πρόποδες του Ολύμπου, μας έρχεται ένα εξαιρετικά ευέλικτο ερυθρό κρασί από χαρμάνι των ποικιλιών Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο. Θα συνοδεύσει κρεατόπιττες, ζυμαρικά με κιμά, αλλά και διάφορα κρέατα στο φούρνο.

Πανσέλοινος 2012
(Οινοποιείο Λύκος, ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα, €9,80)
Ένα πλούσιο κόκκινο κρασί από χαρμάνι ποικιλιών Μπορντωλέζικης καταγωγής, δηλαδή Cabernet Sauvignon και Merlot. Είναι όμορφα αρωματικό στη μύτη και στιβαρό αλλά στρογγυλό στο στόμα, και θα αποτελέσει ιδανικό συνοδό στα απαραίτητα κρεατοφαγικά εδέσματα των ημερών.

Οινάρι 2012
(Οινοποιία Παρπαρούση, ΠΓΕ Πελοπόννησος, €8,50)
Το Αγιωργίτικο συναντάει τη Μαυροδάφνη και μας χαρίζουν ένα απολαυστικό ερυθρό κρασί με όμορφα αρώματα στη μύτη και μεταξένια δομή στο στόμα. Αγαπάει τα κοκκινιστά και τις σάλτσες, ειδικά αν είναι και λίγο πικάντικες, ενώ θα συνοδεύσει τέλεια τη γεμιστή γαλοπούλα.

Μελισσόκηπος 2013
(Κτήμα Πατεριανάκη, ΠΟΠ Πεζά, €8)
Η θέρμη και η άγρια ομορφιά του Κρητικού αμπελώνα σε ένα δημοφιλές κόκκινο κρασί από τις τοπικές ποικιλίες Μαντηλάρι και Κοτσιφάλι. Κομψά αρώματα στη μύτη, απολαυστική αίσθηση στο στόμα, για να συνοδεύσουμε πικάντικα κίτρινα τυριά, αλλάντικά αλλά και παραδοσιακά εορταστικά κρεατικά.

ΓΛΥΚΑ
Anthemis 2006
(ΕΟΣ Σάμου, ΠΟΠ Σάμος, €9)
Για να κλείσει με τον πιο υπέροχο τρόπο κάθε γιορτινό γεύμα, το εξαιρετικό αυτό γλυκό κρασί από τη Σάμο ξέρει τον τρόπο! Με ασυναγώνιστα αρώματα λουλουδιών, που μας χαρίζει η ποικιλία Μοσχάτο, αλλά και πληθωρική αίσθηση στο στόμα, θα συνοδεύσει επιδόρπια με κρέμα, σιρόπι, αλλά και φρέσκα φρούτα.

Μαυροδάφνη Πατρών
(Achaia Clauss, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, €6,50)
Γλυκιά, γιορτινή και πληθωρική σε όλα της, η Μαυροδάφνη της Πάτρας θα έρθει να σημάνει το τέλος του γεύματός μας γλυκά και ευχάριστα. Θα την σερβίρουμε ελαφρά δροσερή συνοδεύοντας επιδόρπια με βάση τα αποξηραμένα φρούτα και τη μαύρη σοκολάτα. Οι καπνιστές θα την απολαύσουν μαζί με το γιορτινό τους πούρο!

Στην υγειά σας και Χρόνια Πολλά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v