Το Κρασί του Μήνα: Μαγικό Βουνό Λευκό 2014

Κομψό, καλοφτιαγμένο και έτοιμο να συνοδεύσει τις πιο απολαυστικές γεύσεις του τέλους του καλοκαιριού. Tο κρασί αυτού του μήνα είναι... Μαγικό. 
Το Κρασί του Μήνα: Μαγικό Βουνό Λευκό 2014
του Θόδωρου Λέλεκα 

Είτε είναι κανείς έμπειρος οινόφιλος είτε είναι αρχάριος, το όνομα «Μαγικό Βουνό» στην ετικέτα παραπέμπει σε μεγάλο κρασί, κοσμοπολίτικου χαρακτήρα. Πράγματι, τόσο το ερυθρό όσο και το λευκό κρασί της συγκεκριμένης οικογένειας ετικετών έχουν μακρά και λαμπρή ιστορία, καθώς και πιστό και φανατικό κοινό. Η πιο τελευταία εμφιάλωση στο λευκό Μαγικό Βουνό, αυτή της εσοδείας 2014, είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και φινετσάτο κρασί φαγητού. Γι αυτό και επάξια αναδεικνύεται «Κρασί του Μήνα» αυτής της στήλης, για τον Αύγουστο που μόλις πέρασε! 

Όποιος έχει τη χαρά να έχει επισκεφθεί το Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη στη Δράμα, πέραν του ότι θα έχει ζήσει μια ξεχωριστή οινοτουριστική εμπειρία, θα γνωρίζει ότι η ονομασία «Μαγικό Βουνό» αφορά στο Παγγαίο Όρος, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται ο αμπελώνας της περιοχής. Το όρος, πέρα από τις λαϊκές δοξασίες που το ακολουθούν από τα αρχαία χρόνια, διαθέτει υπέδαφος που τροφοδοτεί ολόκληρη την Ελλάδα (και όχι μόνο) με τα περίφημα μάρμαρα Δράμας, και αυτό έχει σίγουρα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο terroir του αμπελώνα του. 

Ένα ακόμα στοιχείο του οινοποιείου που ο επισκέπτης δεν μπορεί να μην προσέξει, είναι η ταύτισή του με την τέχνη, λόγω της εξαιρετικά φιλότεχνης φύσης των ιδιοκτητών του. Πέρα από τα έργα τέχνης που κοσμούν διάσπαρτα τους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) χώρους του οινοποιείου, κεντρικός προορισμός του κυρίως κτιρίου του Κτήματος είναι η αίθουσα «Μαγικό Βουνό», η οποία είναι ουσιαστικά μια «γκαλερί» που φιλοξενεί τα έργα τέχνης που δεσπόζουν στις ετικέτες των ομώνυμων κρασιών. Πρόκειται για έργα διάσημων, αλλά και ανερχόμενων, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που φιλοτεχνούνται επί τούτου κάθε χρόνο, για τις εκάστοτε ερυθρές και λευκές ετικέτες. 

Στο κρασί μας τώρα. Το λευκό Μαγικό Βουνό είναι ένα κρασί που παράγεται από 100% σταφύλια της ποικιλίας Sauvignon Blanc. Η ξεχωριστή μεταχείριση που δέχεται αυτό το κρασί ξεκινάει από το αμπέλι κιόλας. Έτσι για την οινοποίησή του χρησιμοποιούνται αυστηρά επιλεγμένα σταφύλια από συγκεκριμένα αμπελοτόπια, με στόχο, σύμφωνα με την οινολογική ομάδα, να εξασφαλιστεί στο μέγιστο ολόκληρη η αρωματική παλέτα της ποικιλίας. Η διαδικασία γίνεται κάτω από πολύ προσεκτικές συνθήκες (κυρίως θερμοκρασίας), ενώ, προτού εμφιαλωθεί, το κρασί ωριμάζει για 6 μήνες στα καλύτερα δρύινα βαρέλια του Κτήματος. 

Στο ποτήρι, το λευκό Μαγικό Βουνό 2014 είναι πραγματικά απολαυστικό. Στη μύτη, μας χαρίζει αιθέρια αρώματα που παραπέμπουν σε άγουρα εσπεριδοείδή και άνθη λεμονιάς, ενώ κάπου στο βάθος «πιάνουμε» και κάποιες νότες από πικάντικα μπαχαρικά, τις οποίες συνεισφέρει κυρίως το πέρασμα από το δρύινο βαρέλι. Στο στόμα το κρασί είναι απόλυτα ισορροπημένο και φίνο, με δροσιστική οξύτητα. Έχει υποδειγματική διάρκεια και λεπτεπίλεπτη επίγευση, που αφήνει μια υποψία καβουρντισμένων ξηρών καρπών. 

Το λευκό Μαγικό Βουνό 2014 είναι κρασί φαγητού. Θα ταιριάξει τέλεια με ψάρια ή θαλασσινά στη σχάρα ή στα κάρβουνα, καθώς και με ελαφρώς καπνισμένα τυριά, αλλαντικά ή ψαρικά. Αξίζει δε να θυμόμαστε ότι μάλλον δεν θα φοβηθεί να συνοδεύσει και κάποια ελαφρά κρεατικά, τα οποία μπορεί να είναι τηγανητά ή μαγειρεμένα σε λευκή σάλτσα.

Το Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά οινοποιεία της ζώνης της Δράμας. Παράγει μια ευρύτατη γκάμα από πολύ δημοφιλείς ετικέτες όλων των χρωμάτων και στυλ, ενώ έχει αναπτύξει και σπουδαία εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς το 30% της ετήσιας παραγωγής του εξάγεται σε σημαντικές αγορές του πλανήτη. 

Το λευκό Μαγικό Βουνό 2014 είναι ένας ξηρός οίνος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Δράμα και αλκοολικό τίτλο 12.5%. Διατίθεται σε επιλεγμένες κάβες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, στην ενδεικτική λιανική τιμή των 16 ευρώ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η φετινή ετικέτα με την πράσινη πεταλούδα έχει φιλοτεχνηθεί από την ανερχόμενη Ελληνίδα ζωγράφο Μαρίνα Κοράκη. 

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v