Το Κρασί του Μήνα: Τρεις-Τρεις Παράδες 2014

Είναι ολόφρεσκο, είναι αρωματικό, είναι ολοκαίνουριο. Το «Τρεις-Τρεις Παράδες 2014» από το Κτήμα Γ. Κοκοτού είναι το Κρασί του Μήνα για τον Φεβρουάριο 2014!
Το Κρασί του Μήνα: Τρεις-Τρεις Παράδες 2014
του Θόδωρου Λέλεκα

Όταν κρατάμε ένα μπουκάλι κρασί στα χέρια μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το περιεχόμενο. Ένα μεγάλο μέρος αυτού που κάνει ένα κρασί ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι η ιστορία του. Μια ιστορία που μπορεί να είναι ένδοξη, εντυπωσιακή ή απλά χαριτωμένη. Μπορεί να μιλάει για ιππότες και κάστρα ή απλά για τα πουλάκια που ζουν και κελαηδούν στον αμπελώνα.

Σε μια τέτοια, ευχάριστη, ανοιξιάτικη ιδέα βασίστηκε το νέο κρασί από το Κτήμα Γ. Κοκοτού στην Σταμάτα. Και όταν λέμε νέο, εννοούμε «πιο νέο δεν γίνεται», καθώς το «Τρεις-Τρεις Παράδες 2014» πρόκειται πολύ σύντομα να πάρει το δρόμο του για την αγορά και αυτή η παρουσίαση βασίζεται σε μία από τις πρώτες φιάλες-δείγματα της παραγωγής! Ένα κρασί, λοιπόν, τόσο καινούριο και τόσο ανοιξιάτικο, που θα κυκλοφορήσει ενώ ο χειμώνας δεν λέει να… μαζέψει τα μπογαλάκια του και να μας χαιρετήσει μέχρι του χρόνου, αξίζει να το ανακηρύξουμε «Κρασί του Μήνα» για τον Φεβρουάριο του 2015.

Σαν να μπαίνει η άνοιξη!
Η νέα αυτή ετικέτα ήταν μια συλλογική έμπνευση της οικογένειας Κοκοτού – τόσο ως προς το χαρμάνι του, όσο και ως προς το όνομά του. Το οποίο όνομα, μάλιστα, το πήρε από ένα χαρακτηριστικό πουλί, που ξαναγύρισε στον αγαπημένο του αμπελώνα του Κτήματος, ειδοποιώντας τους αμπελουργούς ότι η άνοιξη, πια, δεν αργεί. Πρόκειται για το πουλί που διακρίνεται στην ετικέτα του κρασιού. Ονομάζεται «αµπελουργός» ή και κρασοπούλος και έχει την καθημερινή συνήθεια να τριγυρίζει στα αμπέλια και να χαρίζει παντού το μελωδικό, ασυνήθιστο κελάηδημά του.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, το πουλί αυτό ήταν κάποτε άνθρωπος, που καλλιεργούσε αμπέλια και πουλούσε κρασί. Όταν πια είδε ότι δεν μπορούσε να πουλήσει άλλο το κρασί του, παρακάλεσε το Θεό να τον κάνει πουλί και από τότε τριγυρίζει στα αμπέλια και κελαηδάει μελωδικά, διαλαλώντας «την πραμάτεια του»: Τρεις, τρεις, τρεις παράδες το κρασί!

Το κρασί
Το «Τρεις-Τρεις Παράδες 2014» είναι ένα ανάλαφρο κρασί που μοσχοβολάει άνοιξη. Είναι χαρμάνι από τις ποικιλίες Ροδίτης και Gewurztraminer σε αναλογία (πάνω-κάτω) 50-50. Αυτό σημαίνει ότι είναι ισορροπημένο και φινετσάτο, έχει ευχάριστη οξύτητα και όμορφη διάρκεια, αλλά πάνω απ’ όλα ξεχωρίζει για τα ολόφρεσκα λουλουδάτα αρώματά του. Επιπλέον, βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο χαμηλός του αλκοολικός βαθμός, που το καθιστά ακόμα πιο εύκολο και ευέλικτο, είτε στο τραπέζι, αλλά είτε και μακριά από αυτό.

Πώς συνδυάζουμε το «Τρεις-Τρεις Παράδες 2014» λοιπόν; Πολύ εύκολα! Συγκεκριμένα, ξεκινάμε από το ότι έχει όλες τις παραμέτρους (αρωματικότητα, ανάλαφρη αίσθηση, χαμηλό αλκοόλ, ισορροπία) για να μπορούμε να το πιούμε και σκέτο, ως απεριτίφ ή κέρασμα. Συνεχίζοντας, το θεωρώ ιδανικό για πιάτα σούσι με τζίντζερ, καθώς και για αρωματικά πιάτα με θαλασσινά, όπως για παράδειγμα τα μύδια στον ατμό. Τέλος, θα ταιριάξει εξαιρετικά με πάσης φύσεως μεζεδάκια/finger food, σουφλέ με λαχανικά ή ποικιλίες με λευκά ή μαλακά κίτρινα τυριά.

Λίγα λόγια για το Κτήμα Γ. Κοκοτού
Ιδρύθηκε το 1979 από τον Γιώργο Κοκοτό και βρίσκεται στη Σταμάτα Αττικής, στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου. Διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες, ελαιώνα, λαχανόκηπο, βοτανικό κήπο και μελίσσια. Το οινικό του portfolio περιλαμβάνει ετικέτες με βάση Ελληνικές, αλλά και διεθνείς ετικέτες. Παράλληλα, στους όμορφους χώρους του διοργανώνονται συχνά πολλές εκδηλώσεις, τόσο προσωπικές (γάμοι, βαφτίσεις, πάρτυ, δεξιώσεις), όσο και καλλιτεχνικές, φιλανθρωπικές και εταιρικές. Ανήκει στους Δρόμους του Κρασιού της Αθήνας και οι εγκαταστάσεις του είναι πάντα ανοιχτές σε οινόφιλους, μαθητές, φοιτητές και γενικά σε όποιον θέλει να ξεφύγει από την πόλη και να βρεθεί κοντά στην όμορφη φύση της Αττικής.

Info
Το «Τρεις-Τρεις Παράδες 2014» έχει ένδειξη «Οίνος Λευκός από την Ελλάδα» και αλκοολικό τίτλο 12%. Κυκλοφορεί φέτος για πρώτη φορά σε 4500 φιάλες. Η ενδεικτική λιανική του τιμή είναι 10 ευρώ και διατίθεται από το Κτήμα Γ. Κοκοτού και από επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κτήματος, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimakokotou.gr .
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v