Γιορτές στα Κόκκινα... Κρασιά

Έξι πρωτότυπα, ιδιαίτερα και προσιτά κόκκινα κρασιά για το εορταστικό τραπέζι που θα καλύψουν όλα τα γούστα, όλες τις μαγειρικές εμπνεύσεις, αλλά και όλα τα βαλάντια.
Γιορτές στα Κόκκινα... Κρασιά
του Θόδωρου Λέλεκα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έξω έχει λιακάδα και η θερμοκρασία βρίσκεται, όπως θα έλεγαν οι μετεωρολόγοι, σε ασυνήθιστα – για την εποχή – υψηλά επίπεδα. Δεν ξέρω αν οδεύουμε σε Χριστούγεννα α λα Αυστραλία, με μπάρμπεκιου πάρτυ στην παραλία, ή πρόκειται να χιονίσει και να μαζευτούμε γύρω από το τζάκι. Για ένα πράγμα μόνο είμαι σίγουρος: Και φέτος τις Γιορτές, θα φάμε και θα πιούμε καλά. Το φαγητό το αφήνω στην διακριτική ευχέρεια της νοικοκυράς ή του νοικοκύρη κάθε σπιτικού. Για το κρασί όμως, έχω κάποιες προτάσεις που, νομίζω, θα εκτιμήσετε.

Για μένα οι Γιορτές θέλουν κόκκινο κρασί. Και γιατί το όλο σκηνικό θα είναι – με τον δικό του τρόπο – χειμωνιάτικο, αλλά και γιατί οι βασικές γεύσεις που θα περάσουν από το Γιορτινό τραπέζι θα έχουν ως επίκεντρο το κρέας. Και βέβαια γιατί, όπως λέω συχνά, το κόκκινο κρασί «γράφει» όμορφα. Και δεν εννοώ στην κάμερα, αλλά στο μάτι. Γιατί, πράγματι, ένα καλό κόκκινο κρασί έχει τον δικό του, μαγικό τρόπο να χαρίζει χρώμα όχι μόνο στα ποτήρια μας, αλλά και στις καρδιές μας. Κι έτσι, να φτιάχνει όμορφη, γιορτινή ατμόσφαιρα.

Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, το κόκκινο κρέας θέλει κόκκινο κρασί – και οι λόγοι δεν είναι «στυλιστικοί». Είναι θέμα πρωτεΐνης, η οποία «δαμάζει» αλλά και «δαμάζεται» από την τανίνη του κρασιού, με αποτέλεσμα να έχουμε σωστή ισορροπία στο στόμα. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες. Το βασικό είναι να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε το γεύμα μας, έχοντας μια αρκετά ευρεία γκάμα κρασιών για να διαλέξουμε, έτσι ώστε να κάνουμε το σωστό ταίριασμα με τη γαλοπούλα, το χοιρινό με σέλινο, το αρνάκι στο φούρνο, το ροστ-μπιφ, το γουρουνόπουλο και ό,τι τελοσπάντων αποφασίσει ο καθένας να μαγειρέψει για την οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Οι φετινές μου προτάσεις, λοιπόν, αυστηρά ερυθρές, πιστεύω ότι θα σας καλύψουν σε ό,τι κι αν αποφασίσετε, με τον καλύτερο τρόπο. Και παράλληλα, πρόκειται για κρασιά καινούρια στην αγορά ή που τελος πάντων παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα καινοτομία. Ας τα δούμε, σε αλφαβητική σειρά:

Αδάμαστο 2013, Tsantali – Ποικιλιακός Οίνος από Μαυρούδι, αλκοόλ 13%, ενδ. λιανική τιμή 10,50 ευρώ
Πρεμιέρα στην αγορά για έναν μονοποικιλιακό οίνο από 100% Μαυρούδι, μέρος της συλλογής «Γηγενείς Ποικιλίες» της Tsantali. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, καλοφτιαγμένο ερυθρό κρασί, που αξίζει να δοκιμάσουμε. Χαρακτηρίζεται από πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων στη μύτη, ενώ στο στόμα έχει στρογγυλή δομή και καλή διάρκεια. Είναι φρέσκο, με σχετικά σύντομη παλαίωση (8 μήνες) σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Ιδανικό για κρέας στην κατσαρόλα, ειδικά αν συνοδεύεται από φρούτα – δαμάσκηνα, κυδώνια κλπ.

Γιαννακοχώρι (Last Vintage) 2011, Κτήμα Κυρ-Γιάννη – ΠΓΕ Ημαθία, αλκοόλ 14%, ενδ. λιανική τιμή 10 ευρώ
Ένας θρύλος που θα απολαύσουμε για τελευταία φορά/χρονιά/εσοδεία. Στη «last vintage» του ως «Γιαννακοχώρι», ένα από τα πιο δημοφιλή ερυθρά κρασιά στην ιστορία του Ελληνικού αμπελώνα, μας δείχνει τον καλύτερο εαυτό του, με γενναιόδωρα αρώματα ώριμου κόκκινου φρούτου, ντομάτας και μπαχαρικών στη μύτη, αλλά και όμορφα δυνατές τανίνες στο στόμα, με πολύ καλή επίγευση. Αν έχετε στο νου να μαγειρέψετε κάτι σε αρνί ή κατσικάκι για το γιορτινό τραπέζι, μην ψάξετε παραπέρα!

Φρουροί των Αμπελιών 2009, Κτήμα Σπυρόπουλου – ΠΟΠ Νεμέα, αλκοόλ 13%, ενδ. λιανική τιμή 8 ευρώ
Μια νέα άφιξη στην αγορά από το Κτήμα Σπυρόπουλου, αυτή τη φορά από τη Νεμέα. Καλαίσθητη ετικέτα, πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Αγιωργίτικο της Νεμέας τόσο οικείο και αγαπητό σε όλους μας. Ζωντανός φρουτώδης χαρακτήρας στη μύτη, με νύξεις πικάντικων μπαχαρικών από το βαρέλι, ενώ στο στόμα μας αφήνει μια όμορφη, μεταξένια αίσθηση. Θα αγαπήσει, και θα συνοδεύσει τέλεια, μεζεδάκια με στοιχεία από κρέας ή αλλαντικά, κρεατόπιτες αλλά και τη γαλοπούλα.

Χίλια Χρόνια 2010, Οινοποιείο Μπαραφάκα – ΠΓΕ Κορινθία, αλκοόλ 13%, ενδ. λιανική τιμή 10,50 ευρώ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα ετικέτα από τον ανερχόμενο Νεμεάτη οινοποιό Χρήστο Μπαραφάκα. Θέλοντας να «σοβαρέψει» το παιχνιδιάρικο Αγιωργίτικο, του «προξενεύει» το Cabernet Sauvignon. Με αυτόν τον τρόπο, μας δίνει ένα κρασί με όμορφη αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη, ενώ στο στόμα η δομή του είναι στιβαρή και γεμάτη, με επίγευση μακρά και πλούσια. Αν σκέφτεστε ένα κύριο πιάτο αρκετά «ουσιαστικό» – π.χ. κάτι σε φτερωτό κυνήγι ή ένα χοιρινό κότσι – τότε αξίζει να το αναζητήσετε.

Cabernet Sauvignon 2013, Κτήμα Γ. Κοκοτού – ΠΓΕ Αττική, αλκοόλ 12.5%, ενδ. λιανική τιμή 8,50 ευρώ
Αν στο άκουσμα της ποικιλίας «Cabernet Sauvignon» φαντάζεστε ένα αυστηρό κρασί με δυνατές τανίνες, να ξέρετε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Η συγκεκριμένη ετικέτα από το Κτήμα Γ. Κοκοτού, που έχει παλαιώσει για μόλις 6 μήνες σε βαρέλι, έχει έναν πιο ανάλαφρο χαρακτήρα. Έτσι, ενώ αρωματικά είναι τυπικό και πλούσιο, στο στόμα είναι πολύ ευέλικτο και ιδιαίτερα ευκολόπιοτο. Αν συνυπολογίσετε το μετριοπαθές αλκοόλ και την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, έχετε έναν πρόθυμο συνοδό για κίτρινα τυριά, σουφλέ αλλαντικών, αλλά και χοιρινό ή μοσχαράκι στο φούρνο.

Malbec 2012, Doña Silvina – Mendoza, Argentina, αλκοόλ 14.5%, ενδ. λιανική τιμή 20 ευρώ
Και μια (επιβεβλημένη) επιλογή για σκληροπυρηνικούς κρεατοφάγους. Μια ετικέτα που μας χαρίζει απλόχερα ό,τι ακριβώς περιμένουμε από ένα Αργεντίνικο κρασί με βάση την ποικιλία Malbec: έντονο φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα και πλούσιες, δυνατές τανίνες. Βάλτε δίπλα του όποιο κρέας μπορείτε να σκεφτείτε, άφοβα! Α, και αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει ένα κρασί από την Αργεντινή ανάμεσα σε επιλογές από τον Ελληνικό αμπελώνα, διευκρινίζω ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο δημιούργημα από το κτήμα της οικογένειας Κροντηρά στη Mendoza της Αργεντινής.

Όμορφες Γιορτές λοιπόν, που θα γίνουν ακόμα ομορφότερες από το καλό κρασί. Ό,τι κι αν επιλέξετε, με ό,τι κι αν το ταιριάξετε, εύχομαι να περάσετε όμορφα, με καλή παρέα και πολύ αγάπη.

Καλές Γιορτές με υγεία σε όλους!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v