Wine bars: Νέες αφίξεις για... καλά κρασιά

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην Κηφισιά και την Γλυφάδα, ξεφυτρώνουν διαρκώς νέα wine bars. Δοκιμάζουμε και αναμεταδίδουμε.
Wine bars: Νέες αφίξεις για... καλά κρασιά
Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις που μιλούσαν για περαστική μόδα ανάλογη με εκείνη του frozen yoghurt, όπως όλα δείχνουν τα wine bars δεν θα «παλιώσουν» και δεν θα τα βαρεθούμε σύντομα. Ο οινικός χάρτης της πόλης όσο πάει και εμπλουτίζεται, με ολόφρεσκες προτάσεις να ξεφυτρώνουν τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια (βόρεια και νότια) κι εμείς δεν χορταίνουμε να δοκιμάζουμε νέες ποικιλίες κρασιών, ταιριασμένες με γαστρονομικές δημιουργίες. Ιδού τα πιο πολλά υποσχόμενα new entries στον χάρτη με τα wine bars της πόλης (δείτε και την προηγούμενη λίστα μας εδώ για την περίπτωση που χάσατε κάποια από τις νέες αφίξεις των πρώτων μηνών του 2014). 

Vintage 
Μητροπόλεως 66-68, τηλ.: 213 0296570

Η τελευταία άφιξη στον οινικό χάρτη της πόλης, μας κέρδισε αμέσως με δύο χαρακτηριστικά της: Πρώτον, τον stylish chic χώρο του ιστορικού κτιρίου του Χυτήρογλου στη Μητροπόλεως, και δεύτερον με την ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται για να σερβίρονται σε ποτήρι όλες (ακόμα και οι πιο σπάνιες και τις πιο δυσεύρετες) ετικέτες κρασιών της κάβας.

Μιλάμε για περισσότερες από εκατό επιλογές (όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε) οι οποίες μάλιστα συνδυάζονται υπέροχα με γευστικές προτάσεις όπως οι τριπλομαγειρεμένες πατάτες, ο μαρινάτος σολομός ή το φρίτο μίστο –ήτοι ποικιλία τραγανών, φρέσκων θαλασσινών και λαχανικών, παναρισμένων με κουρκουμά, και σερβιρισμένων με σπιτική μαγιονέζα και αλάτι Ιμαλαΐων. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 13.00 το μεσημέρι.

Οι τιμές είναι προς την «επάνω» πλευρά της λίστας, με κάποια ποτήρια κρασιού στα 4-5€ και κάποια (τα πιο σπάνια) στα 7-8€, και τις γευστικές επιλογές να ξεκινούν από τα 9-10€. 

Sip 
Κυριαζή 11, Κηφισιά, τηλ.: 213 0329830

Άλλη μία ολοκαίνουρια άφιξη στον αθηναϊκό χάρτη των wine bars, το κηφισιώτικο Sip υιοθετεί το κλασικό ύφος στη διακόσμησή του, παντρεύοντας μεταξύ τους υλικά όπως το ξύλο, το δέρμα και το μέταλλο. Αγαπημένη λεπτομέρεια, το κατακόκκινο τζάκι του που θα προσφέρει έξτρα πόντους στην ατμόσφαιρα μόλις χειμωνιάσει.

Το μενού του συναποτελούν 130 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα, και γευστικές προτάσεις όπως λουκουμάδες γαρίδας με σος ταρτάρ, χοιρινά πανσετάκια με κρέμα κολοκύθας και μανιτάρια με κρασί, πετιμέζι και θυμάρι. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνονται βραδιές οινογνωσίας και αφιερώματα σε σπάνια κρασιά, ενώ πολύ καλή ιδέα είναι το άρτι αφιχθέν κυριακάτικο μενού, που περιλαμβάνει μία σούπερ γευστική πρόταση συν ένα ποτήρι κρασί στην εξαιρετική τιμή των 10€ το άτομο. Την προηγούμενη Κυριακή, που η ιδέα έκανε το ντεμπούτο της, η πρόταση ήταν κόκορας κρασάτος με χειροποίητες χυλοπίτες Μετσόβου, συνδυασμένος με κρασί 'Βλάχικο' από το Οινοποιείο Γκλίναβος, Ιωαννίνων. 

Κλίμα-Κλήμα
Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 6096786

Δημιουργία του σεφ Χριστόφορου Πέσκια και του οινολόγου Δημήτρη Χατζηνικολάου, το Κλίμα-Κλήμα των Μελισσίων έχει ήδη αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό, που ορκίζεται όχι μόνο στη λίστα κρασιών και τα λαχταριστά συνοδευτικά της (λεπτομέρειες για τα οποία έρχονται σε λίγο) αλλά και στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες που φιλοξενεί: Κάθε δεκαπέντε μέρες φιλοξενείται ένας οινοπαραγωγός, οι οινικές δημιουργίες του οποίου παντρεύονται με ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού.

Αυτή την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, για παράδειγμα, τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς συνδυάζονται με γεύσεις όπως ταμπουλέ με μαριναρισμένο γαύρο, κριθαρένια παέγια, χοιρινή μπριζόλα με πουρέ σελινόριζας και πολίτικο χαλβά με κομπόστα ανανά. Το μενού συνδυάζεται με τέσσερα διαφορετικά κρασιά και κοστίζει 30€ το άτομο.

Το μενού εκτός οινογνωσιών περιλαμβάνει προτάσεις όπως σύγκλινο από την Αρεόπολη, γραβιέρα από την Νάξο, φάβα Σαντορίνης με λάδι τρούφας, καραμελωμένο χέλι και κόκορα κρασάτο, για να συνοδεύσετε τα εκλεκτά κρασιά σας –η λίστα αυτή τη στιγμή ξεπερνά τις εκατό ετικέτες και μεγαλώνει συνεχώς. Για πλήρες γεύμα, μαζί με ένα-δύο ποτήρια κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 30€ το άτομο. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 18.00. 

Vein 
Μάρκου Μπότσαρη 3, Γλυφάδα, τηλ.: 215 5159777

Αυτοσυστήνεται ως cheese and wine bar, και μετρά μερικούς μήνες ζωής στη… νόστιμη πιάτσα της Μάρκου Μπότσαρη. Κινείται, από άποψη διακόσμησης, στα γνώριμα industrial μονοπάτια, με στοιχεία όπως το γυμνό μπετόν, ο ακατέργαστος γρανίτης, το μέταλλο και το βιομηχανικό κρύσταλλο να πρωταγωνιστούν στο ντεκόρ του. Επενδύει ιδιαίτερα και στη μουσική, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία σε μελωδίες σαν αυτές των Frank Sinatra, Edith Piaf και Nino Rota.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει διακόσιες περίπου ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, πολλές εκ των οποίων σερβίρονται και σε ποτήρι, και συνδυάζονται με ζεστά και κρύα πιάτα, μπρουσκέτες, σαλάτες και ποικιλίες ξεχωριστών τυριών και αλλαντικών από την διεθνή και εγχώρια αγορά.

Τακτικά φιλοξενούνται βραδιές γευσιγνωσίας και μουσικά live με ελληνικά συγκροτήματα από τον χώρο της jazz και του swing, ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι μουσικές που επιλέγει η Άννα Χρυσκιώτη μας ταξιδεύουν νοερά στο μεσοπολεμικό Βερολίνο των Καμπαρέ, στο Παρίσι της Piaf, στη Νέα Ορλεάνη των Κρεολών μουσικών, στη Νέα Υόρκη του Luis Armstrong και του Sidney Bechet, αλλά και στην Αθήνα της Σοφίας Βέμπο.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v