Το Κρασί του Μήνα: Vie Vité Extraordinaire 2013

Έχει στυλ, εντυπωσιακό look και κοσμοπολίτικη φινέτσα. Το Vie Vité Extraordinaire 2013, η τελευταία ροζέ άφιξη από την Προβηγγία, είναι το κρασί του Ιουλίου.
Το Κρασί του Μήνα: Vie Vité Extraordinaire 2013
του Θόδωρου Λέλεκα

Υπάρχουν περιπτώσεις και παραδείγματα στο κρασί και το αλκοόλ, που η εμφάνιση και το στυλ παίρνουν προτεραιότητα, συχνά εις βάρος της ουσίας. Έτσι, βλέπουμε κρασιά και ποτά που γίνονται «style icons» και τα προτιμούν τραγουδιστές, ηθοποιοί και άνθρωποι της μόδας, χωρίς όμως να έχουν να πουν κάτι το ιδιαίτερο. Τα κρασιά της Προβηγγίας, ωστόσο, και ειδικά τα ροζέ, δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Κι αυτό γιατί, ενώ δίνουν μεγάλη σημασία στο στυλ και στη φινέτσα της ετικέτας, του μπουκαλιού, της εικόνας γενικότερα, μας προσφέρουν αντίστοιχη κομψότητα στη μύτη και στο στόμα, και απόλαυση στο τραπέζι, αλλά και μακριά από αυτό.

Από την γραφική και πανέμορφη Προβηγγία, λοιπόν, μας έρχεται η πιο πρόσφατη οινική άφιξη της αγοράς, η οποία έγινε δεκτή στη χώρα μας με μεγάλο ενθουσιασμό. Και μια και πρόκειται για ένα ολόφρεσκο, δροσερό και εξαιρετικά καλοφτιαγμένο κρασί, το οποίο όμως είναι «ντυμένο» με μία εξαιρετικά εντυπωσιακή και στυλάτη φιάλη, δεν έχω τον παραμικρό ενδοιασμό να ανακηρύξω το Vie Vité Extraordinaire 2013, «Κρασί του Μήνα» για τον Ιούλιο 2014!

Το οινοποιείο
Το Domaine Sainte Marie βρίσκεται στον προνομιούχο αμπελώνα των ακτών της Προβηγγίας, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κοσμοπολίτικο St. Tropez. Πρόκειται για Κτήμα με μεγάλη ιστορία που ξεκινάει τον 18ο αιώνα, όταν ανήκε στο ονομαστό μοναστήρι της περιοχής, La Verne. Τα αμπέλια είναι μεγάλης ηλικίας (από 25 ως 80 ετών) και παράγουν σταφύλια από ποικιλίες τυπικές της περιοχής (Grenache, Cinsault, Syrah, Carignan, Mourvedre). Το κλίμα είναι τυπικό Μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Το Domaine Sainte Marie έχει πάρει το όνομά του από την Παναγία, η οποία θεωρείται προστάτις του συγκεκριμένου αμπελώνα, καθώς έχει προφυλάξει τα αμπέλια από επιδημίες και φυσικές καταστροφές όλα αυτά τα χρόνια.

Το Κρασί

Το Vie Vité Extraordinaire 2013 είναι, όπως μαρτυράει και το όνομά του, ένα ασυνήθιστο κρασί. Εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά, καθώς η φιάλη του είναι διαφορετική, πολύ στυλάτη και με «look» και ετικέτα που αποπνέει πολυτέλεια. Το χρώμα του κρασιού είναι τυπικό ενός ροζέ από την Προβηγγία, δηλαδή απαλά ροδαλό, παραπέμποντας στο χρώμα της φλούδας του κρεμμυδιού. Στη μύτη αναδύει φρέσκα και διακριτικά αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων, ενώ στο στόμα είναι ανάλαφρο, με υπέροχη οξύτητα και όμορφη διάρκεια. Με λίγα λόγια, το Vie Vité Extraordinaire 2013 είναι ένα από τα ξεχωριστά ροζέ κρασιά της αγοράς, που προορίζεται για πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Στο τραπέζι

Ως τυπικό ροζέ της Προβηγγίας, το Vie Vité Extraordinaire 2013 είναι ιδανικό απεριτίφ. Έτσι, μπορούμε κάλλιστα να το απολαύσουμε και μόνο του ή με κάποιο πολύ μικρό φαγώσιμο συνοδευτικό (π.χ. finger food). Στο τραπέζι, ωστόσο, μας δίνει πολλές δυνατότητες συνδυασμών, που μπορεί να περιλαμβάνουν sushi, κοκτέιλ θαλασσινών, ελαφριά λαδερά με κόκκινη σάλτσα, ακόμα και πικάντικα πιάτα από έθνικ κουζίνες, όπως η Ινδική ή η Ταϊλανδέζικη.

Πληροφορίες
Το Vie Vité Extraordinaire 2013 είναι ένα κρασί από χαρμάνι των ποικιλιών Grenache (75%) και Cinsault (25%). Προέρχεται από σταφύλια των πιο παλαιών αμπελώνων του Κτήματος, με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση και ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13%. Φέρει Ονομασία Προέλευσης AOC Cotes de Provence.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφορεί (και) στην Ελληνική αγορά μαζί με το μικρό του «αδελφάκι», το Vie Vité Rosé, ένα πολύ ευχάριστο ροζέ κρασί από χαρμάνι των ποικιλιών Cinsault, Syrah, Grenache και Carignan.

Το Vie Vité Extraordinaire 2013 διατίθεται από αυστηρά επιλεγμένες κάβες, ενώ θα το βρούμε και στα top σημεία (εστιατόρια, bars, beach bars) στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Χαλκιδική, την Πάρο και την Κρήτη. Η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 22 ευρώ.

Εις υγείαν!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v