Γιορτινό τραπέζι με κρασιά κάτω των €10 – γίνεται;

Ψάχνουμε – και βρίσκουμε – εκλεκτές ετικέτες σε σωστή τιμή, για να μην λείψει το καλό κρασί από το φετινό εορταστικό μας τραπέζι.
Γιορτινό τραπέζι με κρασιά κάτω των €10 – γίνεται;
του Θόδωρου Λέλεκα

Ο χρόνος περνάει και δεν περιμένει κανέναν. Έτσι, μέχρι να καταλάβουμε πώς (και για πότε) πέρασε ο καιρός, να που ήρθαν και φέτος οι Γιορτές. Το κρύο γίνεται μέρα με τη μέρα πιο τσουχτερό, μας δίνει όμως ακόμα περισσότερες αφορμές για να μαζευτούμε και να περάσουμε τις χαρούμενες αυτές ημέρες με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Όσο για το γιορτινό τραπέζι, αυτό θα φροντίσουμε όλοι να είναι όσο πιο πλουσιοπάροχο γίνεται. Και μαζί με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις των διαφόρων εδεσμάτων που θα φιγουράρουν σε αυτό, απαραίτητο «στολίδι» (όλες, αλλά ειδικά αυτές τις χρονιάρες μέρες) είναι και το κρασί. Για να συνοδεύσει όμορφα το φαγητό μας, να αναδείξει την τέχνη του μάγειρα, αλλά και να φέρει το γνώριμο, εορταστικό κλίμα στην παρέα.

«Μα έχουμε κρίση», θα μου πείτε. «Η κρίση θέλει καλοπέραση», θα σας απαντήσω. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί αυτές τις μέρες να «μιζεριάσουμε», ούτε να στερήσουμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα (και από τους εαυτούς μας, βεβαίως) το καλό κρασί. Γι αυτό, έχω να σας προτείνω πολλές και αξιόλογες επιλογές που προσφέρουν απόλαυση, χωρίς να ζορίζουν το πορτοφόλι μας.

Παρακάτω, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω μία σειρά από αξιόλογα κρασιά ελλήνων παραγωγών, σε τιμές που δεν ξεπερνούν (ούτε καν αγγίζουν) τα 10 ευρώ. Εσείς θα αξιολογήσετε την κάθε μία με βάση το γούστο, τις συνήθειες, αλλά και το μενού που σχεδιάζετε για το τραπέζι των εορτών, και αναλόγως θα διαλέξετε. Αν μάλιστα έχετε σκοπό να προσφέρετε στους καλεσμένους σας ένα τραπέζι πολλών πιάτων ή έναν πλούσιο μπουφέ με πολυφωνία γεύσεων, μπορείτε να επιλέξετε πολλές και διαφορετικές από τις προτάσεις μου, και να φτιάξετε έτσι την δική σας «λίστα κρασιών».

Πριν συνεχίσω, εξηγούμαι (και ξεκαθαρίζω): Εννοείται ότι όταν μιλάμε για κρασί, μιλάμε για επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί. Την λέξη που αρχίζει από «χ» και τελειώνει σε «ύμα» δεν θέλω ούτε να την ακούω. Μέρες που είναι, αμαρτία δεν είναι να συγχύζομαι;

*Με ορεκτικά, λευκά κρέατα ή θαλασσινά
Πολλοί πίνουν μόνο λευκό κρασί, χειμώνα-καλοκαίρι. Άλλοι θέλουν να ξεκινήσουν το γεύμα ή τη βραδιά τους με ένα ποτήρι λευκό κρασί, ως απεριτίφ. Και βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που θα το προτιμήσουν για να το ταιριάξουν με τα ορεκτικά, τα λευκά κρέατα ή τελοσπάντων τις πιο λεπτές γεύσεις της βραδιάς. Για όλους αυτούς έχουμε 2 προτάσεις απολαυστικών, αρωματικών και άκρως δροσιστικών κρασιών:



-Μαντινεία Μποσινάκη – μια ξεχωριστή ετικέτα από την ποικιλία Μοσχοφίλερο. Όμορφα αρώματα τριαντάφυλλου στη μύτη και κρυστάλλινη οξύτητα στο στόμα. Μας έρχεται από την Μαντινεία της Αρκαδίας και η λιανική του τιμή είναι 9 ευρώ.

-Μαλαγουζιά Μυλωνά – Ένα καλοδουλεμένο λευκό κρασί από τον αττικό αμπελώνα. Ευχάριστα αρώματα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων στη μύτη, ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα. Η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 7 ευρώ.



*Με ποικιλίες ορεκτικών ή πιάτα με ελαφριές κόκκινες σάλτσες
Θέλει και ρώτημα; Εδώ είναι η στιγμή που θα λάμψει ένα καλό ροζέ κρασί. Το αγαπημένο οινικό «πασπαρτού» έχει πάντα θέση στο καθημερινό -πόσο μάλλον στο γιορτινό- τραπέζι μας:



-Κτήμα Γ. Κοκοτού Ροζέ – νέα άφιξη στην αγορά, προϊόν του μεγάλου «comeback» του Κτήματος Κοκοτού, μετά από σύντομη απουσία. Ένα φίνο ροζέ από τον αμπελώνα της Βόρειας Αττικής, βασισμένο στο «Μπορντωλέζικο» χαρμάνι των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Merlot. Η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 8 ευρώ.

-Ροζέ Αβέρωφ – δημοφιλές ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που μας έρχεται από το γνωστό Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Είναι ημίξηρο, το οποίο σημαίνει ότι στο στόμα έχει μια κομψή και ανεπαίσθητη γλυκύτητα, κι αυτό το κάνει ιδιαίτερα ταιριαστό με πικάντικες κόκκινες σάλτσες ή κίτρινα τυριά. Η τιμή του «φλερτάρει» με τα 7 ευρώ.



*Με κρεατικά, αλλαντικά, ώριμα τυριά
Όταν τα πράγματα στο τραπέζι «σοβαρεύουν», έρχεται η ώρα του κόκκινου κρασιού. Το ζητάει το κρύο, το απαιτεί το κρέας, το χρειαζόμαστε για να δώσει χρώμα στα ποτήρια μας. Και εδώ υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις, με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής:



-Μελισσόκηπος Ερυθρός – ένα αγαπημένο κόκκινο κρασί από το Κτήμα Πατεριανάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι χαρμάνι των τοπικών ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι και χαρακτηρίζεται από θέρμη, αρωματικότητα και μεταξένια αίσθηση στο στόμα. Η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 7,50 ευρώ.

-KITRVS Syrah – Ολοκαίνουρια άφιξη από το πρωτοεμφανιζόμενο Κτήμα Γαρυπίδη στην Πιερία, με βάση την ποικιλία Syrah. Απολαυστικά πικάντικα αρώματα στη μύτη και όμορφη ισορροπία στο στόμα. Στην τιμή των 9,80 ευρώ, το θεωρώ ευκαιρία.



*Με τα επιδόρπια
Κανείς δεν σηκώνεται από το γιορτινό τραπέζι αν δεν φάει γλυκό. Και σίγουρα οι επιλογές μπορεί να είναι πολλές: σιροπιαστά, τάρτες με φρούτα, γλυκά με βάση το κάστανο ή τη σοκολάτα. Τα οινικά μας ταιριάσματα (και) εδώ πρέπει να είναι αντίστοιχα εκλεκτά:



-Moscato d’ Ifestia – Απολαυστικό ημίγλυκο αφρώδες κρασί από το Κτήμα Χατζηγεωργίου στη Λήμνο. Τα τριανταφυλλένια αρώματα του Μοσχάτου «παιχνιδίζουν» στη μύτη, ενώ ο διακριτικός αφρισμός στο στόμα χαρίζει μια όμορφη αίσθηση φρεσκάδας. Η τιμή του είναι 9,50 ευρώ.

-Β&Β Φυσικός Γλυκύς – ένα πολύ κομψό γλυκό κρασί από το Κτήμα Βιβλία Χώρα στην Καβάλα. Η Αλσατική ποικιλία Gewurztraminer χαρίζει γενναιόδωρα αρώματα λουλουδιών στη μύτη και γλυκιά φινέτσα στο στόμα. Η τιμή του είναι 9.20 ευρώ (φιάλη των 375ml)

Κάπως έτσι, λοιπόν, τα καταφέραμε και το «ντύσαμε» οινικά το γιορτινό τραπέζι και φέτος, με λίγο περισσότερη προσοχή στην σωστή σχέση ποιότητας-τιμής. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε πλέον, είναι να αναζητήσετε τα κρασιά αυτά στις αγαπημένες σας κάβες ή στο ίντερνετ και να τα απολαύσετε – υπεύθυνα παρακαλώ, ώστε να θυμόμαστε όλοι αυτές τις γιορτές μόνο με ευχάριστες αναμνήσεις.

Εις υγείαν και Χρόνια Πολλά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v