Beaujolais Nouveau: Τώρα που κατέφτασε, τι κάνουμε;

Κάθε χρόνο, στα τέλη του Νοέμβρη, το Beaujolais Nouveau κάνει την εμφάνισή του. Πριν αποφασίσετε αν θα το δοκιμάσετε φέτος, διαβάστε το δικό μας, επίκαιρο αφιέρωμα.
Beaujolais Nouveau: Τώρα που κατέφτασε, τι κάνουμε;
του Θόδωρου Λέλεκα

Φέτος, μετά από κάποια χρόνια, ξαναδοκίμασα Beaujolais Nouveau. Μου έκανε εντύπωση (θετική, ομολογουμένως) το γεγονός ότι μέσα στην κρίση η καθιερωμένη άφιξή του έκανε αρκετά μεγάλη αίσθηση στους κύκλους των οινοφίλων και μη, οπότε ήθελα, πριν ασχοληθώ με αυτό, να το (ξανα)δοκιμάσω. Και μετά να το δούμε μαζί – από την καλή κι από την ανάποδη.

Τι είναι το Beaujolais Nouveau;
Προφέρεται «Μποζωλέ Νουβό» και είναι ένα ερυθρό κρασί από την περιοχή Beaujolais της Βουργουνδίας. Παράγεται από την ποικιλία Gamay (προφέρεται «Γκαμέ», προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) και ονομάζεται Nouveau επειδή οινοποιείται με πολύ συνοπτικές διαδικασίες κι έτσι είναι το πρώτο, το «νεότερο» ερυθρό κρασί της χρονιάς.

Δηλαδή ποιες είναι αυτές οι «συνοπτικές διαδικασίες»;
Το Beaujolais Nouveau οινοποιείται με μία μέθοδο που ονομάζεται Maceration Carbonique (ανθρακική ζύμωση), η οποία γίνεται χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα κατά τη σύνθλιψη των σταφυλιών και την ζύμωση του μούστου. Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία της οινοποίησης ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα, το κρασί είναι έτοιμο σε μόλις μερικές εβδομάδες, έχει πάρει όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα του σταφυλιού και καθόλου τανίνες, ενώ εμφιαλώνεται χωρίς να περάσει από δρύινο βαρέλι.

Και πότε βγαίνει στην αγορά;
Την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Το έθιμο, που κρατάει από τη δεκαετία του 50 στη Γαλλία, είναι ότι τα πρώτα μπουκάλια φτάνουν από το Beaujolais στο Παρίσι με ευκαιρία έναν αγώνα αυτοκινήτων που κάνει αυτή τη διαδρομή. Ωστόσο η διάθεσή του κρασιού επιτρέπεται μόνο εφόσον περάσουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ξεκινήσει η επίσημη μέρα της «άφιξής» του. Εκείνη την ημέρα, κάβες, μπαρ, μπιστρό και εστιατόρια στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία αναρτούν πόστερ και πινακίδες που γράφουν «Le Beaujolais Nouveau est arrivé» (Το Beaujolais Nouveau κατέφτασε) και οι πωλήσεις, οι δοκιμές και οι εκδηλώσεις ξεκινούν με πανηγυρικό τρόπο. Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε ως μία γιορτή που σύντομα εξαπλώθηκε εκτός Γαλλίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αμερική και σιγά-σιγά στα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

Γιατί έγινε όλο αυτό;
Γιατί είναι ένας πανέξυπνος τρόπος να έχουν γρήγορα έσοδα οι οινοποιοί της Βουργουνδίας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν χρόνια μέχρι η οινοποίηση και η παλαίωση των κρασιών τους να ολοκληρωθεί, για να τα διαθέσουν στην αγορά. Εννοείται βέβαια ότι γύρω από όλη αυτή την ιστορία έχει στηθεί και ένας πολύ έξυπνος και αποτελεσματικός μηχανισμός μάρκετινγκ, αν και – εδώ που τα λέμε – όταν πρόκειται για γιορτή και κρασί δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος να συμμετάσχει.

Αρωματικά και γευστικά πώς είναι το Beaujolais Nouveau;
Είναι ένα ολοζώντανο, ολόφρεσκο ερυθρό κρασί, κι αυτό φαίνεται πρώτα απ’ όλα από το ζωηρό πορφυρο-κόκκινο χρώμα του. Στη μύτη αναδύει έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, ενώ στο στόμα είναι μαλακό, χωρίς καμία «γωνία». Είναι ένα κρασί ευχάριστο μεν, μονοδιάστατο δε, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις ετικέτες που ένας σοβαρός λάτρης του κόκκινου κρασιού έχει συνηθίσει και προτιμάει.

Πώς θα το πιούμε;
Προαιρετικά ελαφρώς δροσερό και άνετα μόνο του. Είναι τόσο ανάλαφρο σε στυλ αλλά και σε αλκοόλ (τυπικά γύρω στο 12%), που μπορούμε να το πιούμε χωρίς συνοδεία, ως απεριτίφ. Αν θέλουμε να το ταιριάξουμε με κάτι φαγώσιμο, δεν πρέπει να προσανατολιστούμε σε κάποιο βαρύ ή απαιτητικό πιάτο, οπότε δίπλα σε μια ποικιλία αλλαντικών ή σε μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και Μεσογειακά λαχανικά θα σταθεί μια χαρά.

Αξίζει να το δοκιμάσουμε;
Αν δεν το έχουμε κάνει ποτέ ως τώρα, σίγουρα. Αν μη τι άλλο, για εκπαιδευτικούς λόγους, για να καταγραφεί δηλαδή το Beaujolais Nouveau στην οινική μας μνήμη, αλλά και για να έχουμε και μια εικόνα του πώς είναι το κρασί που έχει προέλθει από ανθρακική ζύμωση. Αν, πάλι, το έχουμε ήδη δοκιμάσει στο παρελθόν, τότε θα πράξουμε ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις μας...

Παλαιώνει το Beaujolais Nouveau;
Η απάντηση είναι μονολεκτική: όχι. Γιατί μετά από μία ιδιαίτερη και τελείως «light» εκχύλιση που έχει αποκλείσει τις τανίνες και χωρίς να έχει περάσει από βαρέλι, απλά δεν είναι φτιαγμένο για να παλαιώσει. Και δεν υπάρχει λόγος άλλωστε. Το Beaujolais Nouveau φτιάχνεται για άμεση κατανάλωση και –αν πρέπει– μπορεί να διατηρηθεί (χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη) μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Πού το βρίσκουμε και πόσο κοστίζει;
Νομίζω ότι πλέον το βρίσκουμε παντού. Σε κάβες, σούπερ μάρκετ, στο ίντερνετ, σε μπαρ και εστιατόρια. Στην Ελληνική αγορά έρχονται κυρίως τα Beaujolais Nouveaux των δύο πιο μεγάλων παραγωγών της περιοχής που εξειδικεύονται (και) στο συγκεκριμένο κρασί, του Georges Duboeuf και του Joseph Drouhin, σε λιανικές τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 8,50 ευρώ.

Beaujolais είναι μόνο Nouveau;
Όχι. Αντιθέτως, όσο αδιάφορο μπορεί να είναι ένα Beaujolais Nouveau, τόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα κρασί με την ένδειξη Beaujolais Villages ή, ακόμα καλύτερα, Cru Beaujolais. Πρόκειται για κρασιά επίσης από την ζώνη του Beaujolais και την ποικιλία Gamay, αλλά από σταφύλια αμπελιών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες υπο-περιοχές, οινοποιημένα με τον «ορθόδοξο» τρόπο και με σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης. Δεν θα τα βρείτε εύκολα στην Ελληνική αγορά, αξίζει όμως να τα ψάξετε και να τα δοκιμάσετε δίπλα σε νόστιμα κίτρινα τυριά ή πουλερικά μαγειρεμένα σε κόκκινη σάλτσα.

Το Beaujolais Nouveau κατέφτασε λοιπόν. Το αν και πώς θα το προϋπαντήσετε είναι δική σας απόφαση. Ελπίζω πάντως τα παραπάνω να είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Ότι κι αν επιλέξετε στο τέλος, πάντως, εγώ σας εύχομαι...

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v