Sarris Robola 2012: Ασημένια με το... καλημέρα

Η ολοκαίνουρια άφιξη Ρομπόλα 2013 κατάφερε να κλέψει εντυπώσεις και διακρίσεις σε χρόνο ρεκόρ και μας προσκαλεί στην Κεφαλονιά για απολαυστικές δοκιμές.
Sarris Robola 2012: Ασημένια με το... καλημέρα
του Θόδωρου Λέλεκα

Η Ρομπόλα, η ποικιλία-σημαία της Κεφαλονιάς, βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση τελευταία. Τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, το φημισμένο λευκό κρασί της Κεφαλονιάς αποκτά συνέχεια καινούριους και φανατικούς φίλους. Αυτή η εξαιρετική πρόοδος, που ωφελεί το νησί σε πολλά επίπεδα και, τελικά, αντανακλά τη γενικότερη εικόνα του Ελληνικού κρασιού, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι Κεφαλονίτες οινοποιοί.

Σε αυτούς προστέθηκε τελευταία ένας νέος «παίκτης», το κρασί του οποίου βραβεύτηκε με Ασημένιο Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Decanter, λίγο αφότου (πρωτο)κυκλοφόρησε. Επόμενο είναι λοιπόν, μετά από μία τέτοια επιτυχία, το Κρασί του Μήνα για τον Μάιο 2013 εδώ στο in2life να είναι η Ρομπόλα 2013 της Οικογένειας Σαρρή.

Οικογενειακή υπόθεση

Ο Πάνος Σαρρής είναι νέος, κεφαλονίτης και επαγγελματίας Σομελιέ με πορεία σε καταξιωμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην οικογενειακή επιχείρηση στο νησί, το εστιατόριο Avithos Preview, που βρίσκεται στην Παραλία της Αβύθου, έξω από το Αργοστόλι. Εκεί ο Πάνος έχει – προφανώς – επιμεληθεί τη λίστα των κρασιών, ενώ φροντίζει πάντα να συμβουλεύει τους (έλληνες και ξένους) πελάτες του για τα ιδανικά οινικά ταιριάσματα με τα ολόφρεσκα, αυθεντικά Κεφαλονίτικα πιάτα που ετοιμάζει στην κουζίνα η μητέρα του.

Πρόσφατα, ωστόσο, η οικογένεια Σαρρή αποφάσισε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στα εξαιρετικά προϊόντα του τόπου της, κι έτσι ξεκίνησε, αρχικά, την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και, στη συνέχεια, κρασιού. Και στις δύο περιπτώσεις, οι παραγωγές είναι μικρές και προσεγμένες, με γνώμονα την έκφραση της αρωματικής και γευστικής τυπικότητας, αλλά και την σωστή σχέση ποιότητας-τιμής.

Η «Ασημένια Ρομπόλα»

Στο κρασί μας τώρα: Η Ρομπόλα Σαρρή 2013 προέρχεται από τα κλήματα της οικογένειας στο Αμπελοτόπι «Φαγιάς», που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το «Grand Cru» κομμάτι του αμπελώνα του νησιού. Σε υψόμετρο που αγγίζει τα 800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και σε έδαφος ιδιαίτερα πετρώδες, απότομο και άνυδρο, η Ρομπόλα έχει βρει ένα εξαιρετικό «terroir» για να ξεδιπλώσει τον απολαυστικό της χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο κρασί είναι πράγματι όμορφα τυπικό, με διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και νησιώτικης πέτρας στη μύτη, καθώς και με ευχάριστη οξύτητα στο στόμα. Είναι ευχάριστο, ισορροπημένο και ιδανικό για το τραπέζι.

Μιλώντας για ταιριάσματα του κρασιού με φαγητό, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Ρομπόλα είναι ένα κρασί που προορίζεται για να συνοδεύει ψάρι, θαλασσινά, καθώς και καλοκαιρινά «λαδερά» πιάτα με ελαφριές σάλτσες. Βεβαίως, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε πιστά τις Κεφαλονίτικες συνήθειες, θα πιούμε την Ρομπόλα Σαρρή 2013 συνοδεύοντας το παραδοσιακό πιάτο του νησιού, που είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά - την λεγόμενη, στην τοπική διάλεκτο, «αλιάδα».

Το βραβείο

Παράλληλα με την «παρθενική» εμφάνισή της, ο Πάνος Σαρρής έστειλε τη Ρομπόλα 2013 της οικογένειας για να διαγωνιστεί στα φετινά Decanter World Wine Awards. Και με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκε από τους διοργανωτές ότι το κρασί βραβεύτηκε από τους κριτές με ασημένιο μετάλλιο. Η σημασία αυτής της επιτυχίας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 14.362 κρασιά από όλο τον κόσμο και ασημένιο μετάλλιο έλαβε μόλις το 11,6% αυτών.

Λεπτομέρειες

Η Ρομπόλα Σαρρή 2013 είναι κρασί με ένδειξη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ρομπόλα Κεφαλονιάς και αλκοολικό τίτλο 12.5%. Η φετινή της παραγωγή ήταν μόλις 3.000 φιάλες, που πωλούνται στην τιμή των 9,90 ευρώ, για την ώρα από το εστιατόριο Avithos Preview της οικογένειας Σαρρή. Ελπίζω ότι θα με συγχωρήσετε για το γεγονός ότι σας παρουσιάζω και σας προτείνω ένα κρασί που διατίθεται μόνο από ένα σημείο – και μάλιστα όχι ιδιαίτερα κοντά στους περισσότερους από εμάς – εύχομαι όμως ότι θα αποτελέσει για κάποιους κίνητρο για να επισκεφτούν έναν από τους ομορφότερους και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Εις υγείαν!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v