Η Λίστα Κρασιών των Φετινών Γιορτών

Γευστικοί αφρώδεις οίνοι για το καλωσόρισμα, λευκές απολαύσεις στο τραπέζι σας και ερυθρές επιλογές για το γεύμα των Χριστουγέννων. Ευχηθείτε «καλή χρονιά» με… καλό κρασί, με έντονη γεύση αλλά λιγότερο έντονη τιμή.
Η Λίστα Κρασιών των Φετινών Γιορτών
του Θόδωρου Λέλεκα

Κάτι μου λέει ότι φέτος οι Γιορτές θα είναι περισσότερο οικογενειακές από ποτέ. Η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών μας οδηγεί στο σπίτι και στην κουζίνα, δίνοντάς μας κάθε κίνητρο να περιποιηθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να περάσουμε καλά, αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά και ανυπομονώντας να προϋπαντήσουμε μία νέα και – ας ελπίσουμε – καλύτερη.

«Άσχημο είναι αυτό;», θα με ρωτήσετε. «Απεναντίας», θα σας απαντήσω. Ό,τι μας φέρνει πιο κοντά με τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας δίνει την ευκαιρία να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι μαζί τους είναι ιερό και πρέπει να το στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Και επειδή ακριβώς για τους δικούς μας ανθρώπους θα διαλέξουμε μόνο το καλύτερο σε εδέσματα και γεύσεις, ελπίζω ότι και το κρασί θα επιλεγεί με αντίστοιχα κριτήρια.

Σκεπτόμενος όλα αυτά, έφτιαξα για τα φετινά εορταστικά τσιμπούσια μία μικρή λίστα κρασιών, για να σας διευκολύνει στις αγορές σας. Βασικά της στοιχεία: Ελληνικές ετικέτες, ποιοτικές δουλειές και – ας μην κρυβόμαστε, κάτι πολύ σημαντικό – προσεγμένες τιμές. Για να δούμε λοιπόν πώς θα ντύσουμε οινικά τις φετινές Γιορτές:

Για εορταστικές... μπουρμπουλήθρες

Ένα καλό αφρώδες κρασί αποτελεί το ιδανικό καλωσόρισμα στο σπίτι, και ένα τέλειο απεριτίφ πριν να καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό. Επιπλέον, οι φυσαλλίδες του θα φτιάξουν όμορφη, εορταστική ατμόσφαιρα και θα μας βάλουν στο πνεύμα των ημερών. Για μια αρωματική προσέγγιση, επιλέξτε το... εκκεντρικό Blink, της Blink Wines από την Πιερία, ένα κομψό αφρώδες κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με περίτεχνα λουλουδάτα αρώματα, αλκοόλ 11% και τιμή 4 ευρώ για κάθε μικρή φιάλη των 200ml.

Οι λάτρεις των κλασικών αξιών θα στραφούν προς το Grand Prix της Emery από τη Ρόδο, έναν φινετσάτο αφρώδη οίνο με τα διακριτικά λεμονάτα αρώματα της τοπικής ποικιλίας Αθήρι, ο οποίος κυκλοφορεί με καινούρια ετικέτα, έχει αλκοολικό τίτλο 12% και τιμή 10 ευρώ για την κανονική φιάλη των 750ml. Τα δύο αυτά κρασιά θα τα σερβίρετε ως απεριτίφ καλωσορίζοντας τους καλεσμένους σας, ή θα τα συνοδεύσετε με μεζεδάκια, ντιπ, finger food, κλπ.

Για όσους ονειρεύονται... Λευκά Χριστούγεννα

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να συνδυάζουν το χειμώνα και τις Γιορτές με κόκκινο κρασί, ας μην είμαστε απόλυτοι όμως... Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί φανατικοί λάτρεις του λευκού κρασιού που το προτιμούν σταθερά 365 ημέρες το χρόνο, το εορταστικό τραπέζι έχει τέτοιο γευστικό πλουραλισμό που υπάρχει άφθονος χώρος για καλές λευκές επιλογές.

Όπως για παράδειγμα το ΙΑΜΑ 2010 του Οινοποιείου Βρυνιώτη από την Εύβοια, ένα καλοφτιαγμένο λευκό από χαρμάνι των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, με ευχάριστη οξύτητα, αλκοολικό τίτλο 13% και τιμή 9,50 ευρώ. Θα το συνδυάσουμε με ορεκτικά και πρώτα πιάτα όπως σαλάτες, ριζότο, ζυμαρικά, πίττες και σουφλέ με τυρί ή/και λαχανικά.

Για πιο γεμάτες γεύσεις, αλλά και για πιάτα που περιλαμβάνουν καπνιστά τυριά ή και ψαρικά, θα επιλέξουμε ένα βαρελάτο λευκό όπως το Chardonnay 2010 από το Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό της Θεσσαλονίκης. Ευχάριστα αρώματα φρούτων και λουλουδιών, με το βαρέλι να έχει πολύ διακριτική παρουσία, σε ένα από τα καλύτερα κρασιά της κατηγορίας του, με αλκοολικό τίτλο 13.5% και τιμή 12,50 ευρώ.

Για καταστάσεις... στο κόκκινο

Βέβαια τόσο το Χριστουγεννιάτικο, όσο και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχουν μπόλικο κρέας, κι αυτό όχι μόνο λόγω κρύου, αλλά και επειδή πρέπει να γιορτάσουμε τον ερχομό του Θείου Βρέφους, αλλά και του Νέου Έτους, με γεμάτο και... ικανοποιημένο στομάχι. Επειδή λοιπόν αυτές τις μέρες δεν σηκωνόμαστε από το τραπέζι παρά μόνο αφού έχουμε σερβιριστεί πολλές φορές και η νοικοκυρά ή ο οικοδεσπότης είναι βέβαιοι ότι οι καλεσμένοι τους απόλαυσαν πλήρως το γεύμα τους, οφείλουμε να επιλέξουμε κόκκινα κρασιά που είναι ευκολόπιοτα, ευχάριστα, και σε τιμή που επιτρέπει το ένα μπουκάλι να ανοίγει πριν ακόμα τελειώσει το προηγούμενο.

Ιδανικό παράδειγμα το Οινάρι 2008 της Οινοποιίας Παρπαρούση από την Πάτρα, μία αγαπημένη ετικέτα από Αγιωργίτικο με αρώματα φρέσκων φρούτων και βελούδινες τανίνες στο στόμα. Έχει αλκοολικό τίτλο 12.5% και τιμή 8,50 ευρώ και συνοδεύει κρεατόπιττα, γαλοπούλα με γέμιση, καθώς και λουκάνικα και αλλαντικά.

Οι φίλοι των ερυθρών του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας μπορούν να επιλέξουν μία Νάουσα 2007 από το Κτήμα Χρυσοχόου στη Νάουσα, ένα πολύ φιλικό και ευχάριστο ερυθρό από Ξινόμαυρο, με τυπικά αρώματα ώριμης ντομάτας και όμορφες τανίνες. Έχει αλκοολικό τίτλο 13% και τιμή 8 ευρώ και συνοδεύει τας κεμπάμπ, χοιρινό κατσαρόλας ή αρνάκι στο φούρνο.

Κι ένας γλυκός επίλογος

Εννοείται ότι ένα εορταστικό γεύμα δεν τελειώνει αν δεν σερβιριστούν πολλά και λαχταριστά επιδόρπια, μαζί με αυτά όμως υπάρχουν και πολλά και ωραία γλυκά κρασιά που επίσης θα μας γλυκάνουν μετά το φαγητό. Αναζητήστε την ετικέτα Γλυκός Οίνος της Οικογένειας Γεώργα από τα Σπάτα, ένα εξαιρετικό παλαιωμένο γλυκό κρασί από την ποικιλία Σαββατιανό, με αλκοόλ 14% και τιμή 13 ευρώ. Συνδυάστε το με γλυκά που περιέχουν αποξηραμένα φρούτα, cheese cake και κορμούς με κάστανο.

Για επιδόρπια με πιο έντονες γεύσεις από καραμέλα, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς ή/και σοκολάτα, επιλέξτε το Λιάτικο 2005 από την Ιδαία Οινοποιητική στην Κρήτη, ένα πληθωρικό γλυκό κρασί από την ποικιλία Λιάτικο, με πικάντικα αρώματα στη μύτη και πλούσια δομή στο στόμα. Έχει αλκοολικό τίτλο 12% και τιμή 22 ευρώ και θα αφήσει την πιο όμορφη επίγευση στους καλεσμένους σας από τις φετινές Γιορτές.

Με νόστιμο φαγητό, καλό κρασί και αγαπημένη παρέα, και οι φετινές Γιορτές θα μας μείνουν αξέχαστες. Ας φάμε και ας πιούμε στην υγειά του Χρόνου που φεύγει, και ας ελπίσουμε το 2012 να μας φέρει αγάπη, ανεμελιά και περισσότερες όμορφες στιγμές.

Εις υγείαν!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v