Wine Restaurants: Περί οίνου και γεύσης

Εκτενείς λίστες κρασιών συνοδεύουν εκλεπτυσμένες γεύσεις από την Ελλάδα και την Μεσόγειο και γνωστοί Σομελιέ προτείνουν κόκκινους ή λευκούς οίνους ανάλογα με το πιάτο μας. Εννέα ξεχωριστά wine restaurants στην Αθήνα μας ταξιδεύουν… γευστικά σε κοντινούς και μακρινούς αμπελώνες.
Wine Restaurants: Περί οίνου και γεύσης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένα αξιοπρεπές wine restaurant είναι αυτό το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει μια μεγάλη γκάμα πελατών. Από αυτούς που μπορεί να μην γνωρίζουν την διαφορά ενός Sauvignon από ένα Chardonnay και απλά θέλουν «ένα καλό κρασί» για να συνοδέψουν το πιάτο τους, μέχρι εκείνους που αναζητούν νέες ετικέτες για να «εμπλουτίσουν» την προσωπική τους κάβα. Τα παρακάτω wine restaurants και bars απευθύνονται και στις δύο κατηγορίες πελατών, με την πλάστιγγα να γέρνει ενίοτε προς την μία ή την άλλη πλευρά.



Whispers of Wine
Αγ. Κων/νου 48, Μαρούσι, 2106179051
Τιμές: 30- 35€ ανά άτομο χωρίς κρασί


Cosy και χειμωνιάτικο μαγαζάκι στο Μαρούσι, με πολύ καλή μεσογειακή κουζίνα δια χειρός του σεφ Νίκου Κουτρουμανίδη και πλούσια winelist από την οινολόγο Μαρίνα Τσαμπά, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τις 400 ετικέτες και… συνεχίζει ακάθεκτη. Πολύ καλά τα ορεκτικά και οι σαλάτες του (δοκιμάσαμε Batton μοτσαρέλας τυλιγμένα σε Jamón serrano και ανάμεικτη σαλάτα με πέρλες από μήλο, αχλάδι, φιλέτα εσπεριδοειδών και κρέμα από φρέσκο μάνγκο), όπως επίσης και το κυρίως: Φιλέτο μόσχου Γαλλίας με pepper sauce. Στον πανέμορφο εσωτερικό του χώρο κυριαρχεί το καφέ χρώμα, με posh καρέκλες και ξύλινα τραπεζάκια. Το σέρβις είναι διακριτικό και καλό, ενώ η Σομελιέ περνάει συχνά από το τραπέζι για να συζητήσει μαζί σας περί οίνου και φαγητού. Στο κάτω μέρος του εστιατορίου βρίσκεται η κάβα του, η οποία είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να την επισκεφτεί.

Tip: Aπό Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 17:30 έως τις 20:30, οι «Ψίθυροι» προσφέρουν απεριόριστη κατανάλωση από τον aperitivo μπουφέ, με μοναδική «υποχρέωση» την κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού ή ενός cocktail. Σπεύσατε.

Scala Vinoteca
Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, 210 3610041
Τιμές: 30€ ανά άτομο χωρίς κρασί


Ένα casual wine bar, το οποίο με τον καιρό απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και εν τέλει έγινε στέκι με καλή λίστα κρασιών, μεγάλο αριθμό ετικετών σε ποτήρι και ποικιλία ορεκτικών, αλλά και εκλεπτυσμένων κυρίως πιάτων για να συνοδέψετε το κρασί σας. Όχι τόσο για τους hardcore οινόφιλους, αλλά περισσότερο για εκείνους που θέλουν να «τσιμπολογήσουν» κάτι και να απολαύσουν ένα καλό κρασί χαλαρά, μετά την δουλειά. Η winelist του περιλαμβάνει πολλές και καλές επιλογές από Ελληνικούς και ξένους αμπελώνες (παραπάνω από 100 ετικέτες), ενώ το μενού επιμελημένο από τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια διαθέτει ζεστά και κρύα πιάτα, από τα οποία ξεχωρίζουμε την φοβερή πατατοσαλάτα με τραγανή παντσέτα και μπρόκολο, τις γαρίδες tiradito μαριναρισμένες σε λάιμ και αρωματικά βότανα και τις κλασικές – αλλά γενναιόδωρες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.

Cucina Povera
Ευφορίωνος 13, Καλιμάρμαρο, 210 7566008
Τιμές: 28 ανά άτομο με κρασί

Δημιουργία του σεφ Κλεομένη Ζουρνατζή και του Σομελιέ Γιάννη Καϋμενάκη το μοντέρνο αυτό εστιατόριο διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία wine restaurants της πόλης. Χωρίς να είναι ούτε high-class, ούτε… povera διαθέτει συμπαθέστατο περιβάλλον, πολύ καλό φαγητό με «γήινες» γεύσεις, μενού που αλλάζει κάθε μέρα και φυσικά «δυνατή» λίστα κρασιών με παραπάνω από τριακόσιες ετικέτες με αναφορές σε όλο τον οινικό πλανήτη. Δοκιμάσαμε από ορεκτικά το «Πλαστό» (χορτόπιτα με άγρια χόρτα) που ήταν πολύ καλό, και πράσινη σαλάτα με φινόκιο, κατίκι και κρούστα πατάτας που ήταν πολύ ισορροπημένη με το πορτοκάλι να δίνει γεύση φρεσκάδας. Ακόμα, δοκιμάσαμε μιλφέιγ μελιτζάνας με κρέμα ανθότυρου, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Από τα κυρίως, τα μπιφτέκια με τη λιαστή ντομάτα μας φάνηκαν γευστικά αλλά με πολλά μπαχαρικά που βάραιναν κάπως το πιάτο, ενώ η χοιρινή πανσέτα στο φούρνο με μουστάρδα και πουρέ σελινόριζας ήταν πάρα πολύ καλή, με τον πουρέ σεληνόριζας να αποδεικνύεται εξαιρετική έμπνευση.

Cash
Δηλιγιάννη 54, Κεφαλάρι. Τηλ.: 2121004772, 6932194422
Τιμές: € 49-60 –χωρίς το κρασί 


Δεν είναι μόνο ο εκπληκτικός χώρος ο οποίος στεγάζει το Cash στο Κεφαλάρι, ο οποίος διαθέτει έναν υπέροχο προαύλιο χώρο για τους καλοκαιρινούς μήνες, ούτε η άκρως ενημερωμένη λίστα κρασιών του ή τα πρωτότυπα κοκτέιλς στα οποία κανείς δε μπορεί να αντισταθεί. Αυτά δεν θα σήμαιναν τίποτα χωρίς το μικρό αλλά ευφάνταστο και πεντανόστιμο μενού δια χειρός Νεκταρίου Ντάλλα (βλέπε: Βαρούλκο, Σπονδή και 48). Δοκιμάσαμε ολόφρεσκο σούσι, πεντανόστιμο ριζότο με τρούφα, τραγανή πάπια με καραμελωμένο ανανά και μιλφέιγ πατάτας και ένα ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ πατάτας και μία εκπληκτική σάλτσα βουτύρου, ενώ η πραλίνα σοκολάτα για επιδόρπιο ήταν απλά… κολασμένη. Η ποιότητα του φαγητού σε συνδυασμό με το άψογο σέρβις και το εξαιρετικό περιβάλλον δικαιολογούν απόλυτα τα 70 περίπου ευρώ που πληρώσαμε κατ’άτομο, με ένα μπουκάλι κρασί.

Επίσης:

* Σπονδή
(Πύρρωνος 5, Παγκράτι. Τηλ: 2107564021) Δύο αστέρια Michelin για το εξαιρετικό από κάθε άποψη πολυτελές wine restaurant του Παγκρατίου. Από 60€ το άτομο χωρίς κρασί.

* Sale e Pepe (Αριστίππου 34, Λυκαβηττός . Τηλ: 2107234102) 1408 ετικέτες μετρημένες - με τη μία να’ ναι καλύτερη από την άλλη - στην «μυθική» του λίστα συνοδεία ιταλικών γεύσεων. 50 – 60€ το άτομο χωρίς κρασί.

* Luna Rossa (Σωκράτους 213, Καλλιθέα. Τηλ: 2109423777, 6944395246) Ατμόσφαιρα 60’s και εξαιρετική κάβα δια χειρός Alessandro Petrini. Από 40€ το άτομο, χωρίς κρασί.

* Vinoterra Resto (Μαρίνου Αντύπα 74-76, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 2102792100)Μοντέρνο wine restaurant δίπλα ακριβώς από την ομώνυμη κάβα. Από 30€ το άτομο χωρίς κρασί.

* Abovo (Κολοκοτρώνη 37, Κεφαλάρι. Τηλ: 2108015325)Πιάτα με φαντασία δια χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου και φυσικά πλούσια λίστα κρασιών με αρκετές επιλογές σε ποτήρι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v