Κτήμα Νέμειον: «Must» προορισμός στη Νεμέα

Το "ατού" του Ελληνικού οινοτουρισμού είναι τα καλά μας οινοποιεία. Για τους πολλούς (οινο)φίλους που επισκέπτονται τακτικά τη Νεμέα, το Κτήμα Νέμειον υπόσχεται εξαιρετική φιλοξενία και την καλύτερη δυνατή μύηση στο Αγιωργίτικο. Ελάτε να το γνωρίσουμε μαζί!
Κτήμα Νέμειον: «Must» προορισμός στη Νεμέα
Από τον Θόδωρο Λέλεκα

Χωρίς αμφιβολία, η Νεμέα είναι, λόγω φήμης αλλά και απόστασης, ιδιαίτερα δημοφιλής στους οινοτουρίστες. Και βέβαια όλοι ξέρουν ότι η περιοχή είναι γεμάτη από οινοποιεία – μικρά, μεσαία και μεγάλα – στα οποία παράγεται το περίφημο κρασί της περιοχής από την ποικιλία-σημαία της, το Αγιωργίτικο. Τόσο όμως οι... βετεράνοι, όσο και οι πιο αρχάριοι οινοτουρίστες στη Νεμέα ψάχνουν συνεχώς για καινούρια οινοποιεία να επισκεφτούν, καινούρια κρασιά να δοκιμάσουν, αλλά και νέες εμπειρίες για να προσθέσουν στο ενεργητικό τους. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουμε – σε όσους δεν το γνωρίζουν ήδη – το Κτήμα Νέμειον, που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης. 

Το Κτήμα Νέμειον

Το Κτήμα Νέμειον είναι δημιούργημα του οινοποιού Γιώργου Βασιλείου. Ο ίδιος είναι 3η γενιά οινοποιός, με σπουδές και εμπειρία στη Γαλλία και πολύ σημαντική προσφορά στο Ελληνικό κρασί. Κι αν το όνομά του μας θυμίζει πολύ... Αττική, αυτό είναι μάλλον λόγω της μεγάλης οικογενειακής παράδοσης και των βραβευμένων κρασιών που εδώ και δεκαετίες παράγει το φερώνυμο Κτήμα Βασιλείου στα Μεσόγεια.

Το Κτήμα Νέμειον είναι ένα εντυπωσιακό οινοποιείο, που βρίσκεται στη θέση Καρφοξυλιά, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης της Νεμέας. Πρόκειται για σημαντική επένδυση, καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις υποδομές, τον φυσικό φωτισμό, αλλά και την διαρρύθμιση του χώρου, για να είναι φιλικό και εύκολα προσιτό στον επισκέπτη. Το οινοποιείο είναι ισοβαρικό, έτσι ώστε η ροή του μούστου (και στη συνέχεια του κρασιού) να γίνεται αποκλειστικά με την βοήθεια της βαρύτητας, για να εκμηδενίζεται έτσι κάθε είδους «στρες» στο κρασί καθ’ όλα τα στάδια της δημιουργίας του.
Κάβα... εκδηλώσεων

Στην εντυπωσιακή υπόγεια κάβα παλαίωσης, ανάμεσα στα βαρέλια, υπάρχει χώρος όπου γίνονται παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες. Όταν, μέσα στους επόμενους μήνες, ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες στο οινοποιείο, θα υπάρχει μεγάλη αίθουσα που θα χρησιμοποιείται για γεύματα, εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης, κλπ, και η οποία θα προσφέρει πανοραμική θέα στον κάμπο της Νεμέας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο ισόγειο του οινοποιείου υπάρχει μουσειακός χώρος με εκθέματα από την αμπελο-οινική παράδοση αλλά και καθημερινότητα.

Οι αμπελώνες

Το Κτήμα Νέμειον οινοποιεί σταφύλια από ιδιόκτητους αμπελώνες στις καλύτερες θέσεις της ζώνης της Νεμέας: το Κούτσι, το Πετρί και τον Ασπρόκαμπο. Ειδική έμφαση δίνεται στην σωστή στρεμματική απόδοση των αμπελώνων, αλλά και στην καλύτερη δυνατή μεταχείριση του σταφυλιού και του μούστου από το αμπέλι μέχρι και το μπουκάλι. Στο Κτήμα Νέμειον υπάρχει μόνιμο προσωπικό που απαρτίζεται από αμπελουργούς και οινολόγους, ενώ σύμβουλος οινολόγος του Κτήματος είναι ο Θάνος Φακορέλης, ο «ιπτάμενος» Έλληνας οινολόγος που συμβουλεύει γνωστά οινοποιεία στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Οι ετικέτες του Κτήματος Νέμειον

Οι ετικέτες που παράγει το Κτήμα Νέμειον είναι τρεις διαφορετικές παραλλαγές του Αγιωργίτικου της Νεμέας, όλες εντασσόμενες στην κατηγορία Οίνου με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ) της ζώνης. Πρόκειται για τη Νεμέα Βασιλείου, ένα εύκολο και καθημερινό ερυθρό κρασί με βάση το Αγιωργίτικο, το ομώνυμο Κτήμα Νέμειον, ένα στιβαρό ερυθρό κρασί για σοβαρές κρεατοφαγίες, καθώς και την πρώτη ετικέτα που ονομάζεται Ηγεμών, και είναι ένα super-premium ερυθρό κρασί βαθιάς παλαίωσης.

Οι τρεις ετικέτες διαφοροποιούνται με βάση τα αμπέλια από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια που τα παράγουν, τον τρόπο οινοποίησης, αλλά και το χρόνο παλαίωσης που μεσολαβεί μέχρι να διατεθούν στο εμπόριο. Και οι τρεις ετικέτες, ωστόσο, όπως και τα κρασιά του Κτήματος Βασιλείου στην Αττική, έχουν ένα πολύ πιστό και φανατικό κοινό εντός Ελλάδος, καθώς και ένα δυναμικά αυξανόμενο ρεύμα εξαγωγών σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ. 

Το... team του Κτήματος

Η ομάδα του Κτήματος Νέμειον είναι εξαιρετικά δραστήρια, όσον αφορά στη φιλοξενία, τη σύσφιξη των σχέσεων με τους φίλους και τους πελάτες του Κτήματος, καθώς και τον οινοτουρισμό. Από πολύ νωρίς, έχει δημιουργήσει ένα επιτυχημένο club μελών, στα οποία προσφέρει μία πλούσια σειρά από προνόμια και εκπτώσεις, ενώ διοργανώνει για αυτά δοκιμές, δείπνα, εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις σε τακτική βάση.

Χαρακτηριστική είναι και η δραστηριοποίηση ολόκληρης της ομάδας σε διοργανώσεις όπως οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας, κατά την διάρκεια των οποίων το Κτήμα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, στους οποίους επιφυλάσσει ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Στις φετινές Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας, μάλιστα, είχαμε μεταξύ άλλων την ευκαιρία – ή καλύτερα, το προνόμιο – να συμμετάσχουμε σε μία κάθετη δοκιμή των τεσσάρων (μέχρι τώρα) εσοδειών της ετικέτας Ηγεμών, από το 2004 μέχρι και το 2007, κατά την οποία πήραμε μία πολύ καλή ιδέα της δυναμικής της εξέλιξης που έχει το συγκεκριμένο κρασί στο χρόνο.
 
Οινο..διαμονή

Τέλος, ανταποκρινόμενος στο σταθερό αίτημα/παράπονο των οινοτουριστών που αγαπούν τη Νεμέα αλλά στενοχωριούνται από την έλλειψη καταλυμάτων στη ζώνη, ο Γιώργος Βασιλείου πρόβλεψε για τη δημιουργία 6 καλαίσθητων δίκλινων δωματίων στον τελευταίο όροφο του οινοποιείου του. Τα δωμάτια έχουν ησυχία, ασύγκριτη θέα, αλλά και όλες τις ανέσεις, και διατίθενται σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη στην ιδιαίτερα ελκυστική τιμή των €50 ανά διανυκτέρευση.

Στην επόμενη εκδρομή σας στη Νεμέα, λοιπόν, το Κτήμα Νέμειον είναι ένας απαραίτητος σταθμός. Μέχρι τότε, μπορείτε να ενημερωθείτε για την ιστορία και τα κρασιά του, αλλά και να βρείτε όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας με τους ανθρώπους του στην ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nemeionestate.gr .

Εις υγείαν!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v