Τα Ροζέ του Καλοκαιριού

Το καλοκαίρι μας χτυπάει πλέον την πόρτα, και μας λέει ότι ήρθε η ώρα τα κρασοπότηρά μας να βαφτούν σε χρώμα… ροζέ. Το In2Life λοιπόν δεν χάνει καιρό, και σας παρουσιάζει τα κλασικά, αλλά και τα καινούρια Ελληνικά ροζέ που θα ομορφύνουν και φέτος το τραπέζι και τη διάθεσή μας…
Τα Ροζέ του Καλοκαιριού
του Θόδωρου Λέλεκα

Αν και συνυφασμένο με τη γαστρονομία και τον τρόπο ζωής των χωρών της Μεσογείου, το ροζέ κρασί είναι – ή τουλάχιστον ήταν μέχρι σήμερα – αρκετά παρεξηγημένο. Κι αυτό επειδή, στο μυαλό του άπειρου καταναλωτή, το ροζέ αποτελεί ένα «ενδιάμεσο» κρασί, που δεν είναι ούτε ερυθρό, αλλά ούτε λευκό, οπότε η προσωπικότητά του μοιάζει μπερδεμένη.
Αν σκεφτούμε όμως για λίγο τον δικό μας τρόπο ζωής, και το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που λούζεται από τον ήλιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, θα καταλάβουμε ότι τελικά οι ευκαιρίες που πραγματικά έχουμε για να απολαύσουμε ένα γεμάτο, δυνατό ερυθρό κρασί είναι αρκετά περιορισμένες.

Ταυτόχρονα όμως, παρότι θεωρούμαστε «θαλασσινός» λαός, η κουζίνα μας – στις μέρες μας τουλάχιστον – κυριαρχείται από μαγειρευτά φαγητά με πλούσιες σάλτσες, καθώς και κρεατο-κεντρικά πιάτα κάθε είδους, ακόμα και το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και τους θερινούς μήνες, η επιλογή λευκού κρασιού για το τραπέζι δεν είναι πάντα «μονόδρομος». Την «γκρίζα ζώνη» που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο βασικούς τύπους κρασιών, λοιπόν, έρχεται να καλύψει το ροζέ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ροζέ κρασί οινοποιείται ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το ερυθρό . Απλά η οινοποίηση διαρκεί λιγότερο, καθώς η εκχύλιση, το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο ο χυμός του σταφυλιού παίρνει χρώμα και άλλα γευστικά και αρωματικά στοιχεία από τις φλούδες και τη σάρκα του φρούτου, είναι στην περίπτωση του ροζέ πολύ πιο σύντομη. Επιπλέον, το ροζέ κρασί – σε αντίθεση με το ερυθρό – δεν παλαιώνει σε βαρέλι.
 
Το ροζέ είναι ένα κομψό και απολαυστικό κρασί που πίνεται πάντα φρέσκο και δροσερό. Εκτός από τη χώρα μας, συναντάμε εξαιρετικά ροζέ κρασιά στη Γαλλία (κυρίως στο Νότο), την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως επίσης και στις ΗΠΑ, στη Νότια Αφρική, την Χιλή, και πάει λέγοντας. Σε όλες αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, το ροζέ αποτελεί μία βασική ετικέτα στην γκάμα των κρασιών ενός οινοποιείου, και ολοένα και περισσότεροι ποιοτικοί παραγωγοί επενδύουν στη δημιουργία και την εμπορία του.

Η πορεία του ροζέ διεθνώς έχει αρχίσει και δείχνει πολύ θετικά σημάδια. Συγκεκριμένα, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, τη χρονιά που μας πέρασε, οι πωλήσεις του ροζέ ξεπέρασαν αυτές του λευκού κρασιού. Επιπλέον, αυτές τις μέρες έλαβε χώρα στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας το «Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για το Ροζέ Κρασί», στο οποίο συζητήθηκαν οι τάσεις της αγοράς και οι προκλήσεις που ο συγκεκριμένος τύπος κρασιού αντιμετωπίζει διεθνώς, οι προοπτικές του για το μέλλον, όπως και η νέα, πλέον, θέση του στον χάρτη της διεθνούς οινο-γαστρονομίας. Στην Ελλάδα τα ποιοτικά ροζέ κρασιά πληθαίνουν στα ράφια της κάβας ή του σούπερ μάρκετ. Ευκαιρία λοιπόν να ξαναεπισκεφτούμε μερικές από τις σταθερές αξίες στο Ελληνικό ροζέ, αλλά και να δοκιμάσουμε κάποιες από τις συναρπαστικές νέες αφίξεις στην όμορφη αυτή κατηγορία:

Κτήμα Αβαντίς Ροζέ 2008
Παραγωγός: Κτήμα Αβαντίς
Ροζέ Ξηρός Τοπικός Οίνος Εύβοιας
Ποικιλίες: Syrah, Grenache Rouge
Αλκοόλ: 13%
Τιμή: €10
Σχόλια: Μία εξαιρετική Ελληνική ροζέ ετικέτα, που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη. Φρέσκο και δροσιστικό κρασί, με απολαυστικά καλοκαιρινά αρώματα στη μύτη και στο στόμα, και μια πικάντικη νότα που του χαρίζει η ποικιλιακή του σύνθεση.
Απολαύστε το συνοδεύοντας ψάρι στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα, μακαρονάδες με αλλαντικά, καθώς και με κρύα κρέατα

Gentilini Ροζέ 2008
Παραγωγός: Gentilini
Ροζέ Ξηρός Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο
Αλκοόλ: 13%
Τιμή: €10
Σχόλια: Από τις ελάχιστες ροζέ ετικέτες με βάση το Μοσχοφίλερο, το κρασί αυτό διακρίνεται για την αρωματικότητα και τη φρεσκάδα του. Η φετινή οινοποίηση περιέχει και μία «σταγόνα» Αγιωργίτικο, και αυτό του δίνει μία πιο «σοβαρή» διάσταση, χωρίς όμως να χάνει την μοναδική του κομψότητα. Χαρακτηρίζεται από το «ντροπαλό» τριανταφυλλί του χρώμα και τα λουλουδάτα αρώματά του.
Πίνεται άνετα μόνο του, ως απεριτίφ, αλλά συνοδεύει τέλεια πιάτα της Κινέζικης κουζίνας ή ένα ριζότο με θαλασσινά και φρέσκα μυρωδικά

Βυσσινόκηπος 2008
Παραγωγός: Κτήμα Παλυβού
Ροζέ Ξηρός Τοπικός Κορινθιακός Οίνος
Ποικιλίες: Αγιωργίτικο, Syrah
Αλκοόλ: 14%
Τιμή: €10
Σχόλια: Ο Βυσσινόκηπος είναι ένα ροζέ κρασί που… ήθελε να έχει γεννηθεί κόκκινο! Ξεκινώντας από το έντονο βυσσινί χρώμα του, και καταλήγοντας στην αρωματική και γευστική πολυπλοκότητά του, είναι ένα ροζέ με ένταση, βάθος και δύναμη, το οποίο έχει φτιαχτεί για να συνοδεύει φαγητό και γενικά… δεν σηκώνει αστεία!
Συνοδεύει άφοβα τα κρεατικά του καλοκαιριού: κεφτέδες τηγανητούς, κοτόπουλο στη σχάρα, καθώς και παϊδάκια, χοιρινές μπριζόλες και ό,τι άλλο καλό βγάλει το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου

Φεγγίτες Ροζέ 2008
Παραγωγός: Οινογένεσις
Ροζέ Ξηρός Τοπικός Οίνος Μακεδονίας
Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge
Αλκοόλ: 12%
Τιμή: €9
Σχόλια: Μία από τις πολύ καλές περσινές αφίξεις, επανέρχεται φέτος ανανεωμένη και δριμύτερη. Με νέα ποικιλιακή σύνθεση και καινούριες τεχνικές, οι Φεγγίτες Ροζέ 2008 είναι ένα κρασί με εξαιρετική αρωματικότητα στη μύτη, την οποία διαδέχεται παραδειγματική δομή και διάρκεια στο στόμα.
Συνοδεύει ψάρια και θαλασσινά με κόκκινη σάλτσα, κρύους και ζεστούς κρεατοφαγικούς μεζέδες

Nostos Pink 2008
Παραγωγός: Κτήμα Μανουσάκη
Ροζέ Ξηρός Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλίες: Syrah, Grenache Rouge
Αλκοόλ: 14%
Τιμή: €10
Σχόλια: Νέα ετικέτα από το αγαπημένο Χανιώτικο οινοποιείο, που κάνει μία αξιόλογη πρώτη είσοδο στα ροζέ. Ο Nostos Pink είναι ένα φρέσκο, πιπεράτο ροζέ κρασί με όμορφη οξύτητα, ζωντάνια και διάρκεια. Επιπλέον, από το υψηλό αλκοόλ και τις ανεπαίσθητες (αλλά αρκετές για ρόζέ) τανίνες του, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ροζέ φαγητού και… υψηλών απαιτήσεων.
Απολαύστε το με ποικιλίες αλλαντικών και πικάντικα πιάτα της Ελληνικής ή της διεθνούς κουζίνας

Τριανταφυλλοπούλου Ροζέ 2008
Παραγωγός: Οινάμπελος
Ροζέ Ξηρός Τοπικός Οίνος Κω
Ποικιλίες: Syrah, Grenache Rouge
Αλκοόλ: 12.5%
Τιμή: €8
Σχόλια: Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι η Κως έχει ιστορικό παρελθόν – αλλά και λαμπρό μέλλον – στο κρασί. Από το κορυφαίο οινοποιείο του νησιού, λοιπόν, μας έρχεται αυτό το κομψό ροζέ κρασί με την όμορφη, λουλουδάτη μύτη και το κομψό στόμα με την τέλεια οξύτητα. Είναι (προς το παρόν) λίγο δύσκολο να το βρείτε στην Αθηναϊκή αγορά, αλλά αξίζει να ψάξετε.
Συνοδεύει καλοκαιρινά μαγειρευτά με ελαφριά κόκκινη σάλτσα, μακαρονάδες με θαλασσινά και φρέσκια ντομάτα

Δύο Φίλοι Ροζέ 2008
Παραγωγός: Κτήμα Δύο Φίλοι
Ροζέ Ξηρός Τοπικός Οίνος Σιάτιστας
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο
Αλκοόλ: 12%
Τιμή: €8
Σχόλια: Το Κτήμα Δύο Φίλοι είναι ένα νέο project του Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη, στο οποίο έχει συν-δημιουργήσει μερικά από τα κρασιά που έχουν συζητηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό. Οι Δύο Φίλοι ροζέ είναι ένα κρασί με ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην πληθωρικότητα και τη φινέτσα, που ξεχωρίζει για το όμορφο άρωμά του και την ευχάριστη διάρκεια που έχει στο στόμα.
Συνδυάστε το με ζυμαρικά και λαδερά με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, χοιρινό στην κατσαρόλα με ελαφριά (λευκή ή κόκκινη) σάλτσα

Κανένας Ροζέ 2008
Παραγωγός: Οινοποιία Τσάνταλη
Ροζέ Ξηρός Τοπικός Ισμαρικός Οίνος
Ποικιλίες: Μαυρούδι, Syrah
Αλκοόλ: 12.5%
Τιμή: €10
Σχόλια: Νέα άφιξη από την Οινοποιία Τσάνταλη, που έχει συζητηθεί και έχει προτιμηθεί, όχι μόνο για το πρωτότυπο όνομα και το εξίσου περίεργο μπουκάλι του. Είναι ένα ροζέ με εντυπωσιακό αρωματικό βάθος και ασυνήθιστη (για ροζέ) στιβαρότητα. Είναι χωρίς αμφιβολία ροζέ φαγητού και έχει πολύ καλή διάρκεια στο στόμα.
Απολαύστε το με εξωτικά πιάτα της Ινδικής ή της Ταϊλανδέζικης κουζίνας, καθώς και με καλοκαιρινά πιάτα με κρέας και λαχανικά

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v