Τα Κρασιά της Άνοιξης

Από τα μπακαλιαράκια της 25ης Μαρτίου ως τα θαλασσινά της Μεγάλης Παρασκευής (κι από εκεί και μετά όσο καλοκαιριάζει), το φαγητό, ο καιρός και η διάθεσή μας αποζητούν φρέσκο, δροσιστικό κρασί στο τραπέζι. Το In2Life λοιπόν μπαίνει στο κλίμα και σας παρουσιάζει τις οινικές του προτάσεις για την σεζόν που… μόλις άνοιξε!
Τα Κρασιά της Άνοιξης
του Θόδωρου Λέλεκα

Με το που μπαίνει η Άνοιξη και αρχίζει ο καιρός να «ανοίγει», η κουζίνα και ο τρόπος ζωής μας (όπως και όλων των Μεσογειακών λαών) προσαρμόζονται ανάλογα. Έτσι, περνάμε περισσότερη ώρα έξω από το σπίτι και συχνά τρώμε στον κήπο, στη βεράντα ή στα «τραπεζάκια έξω» του αγαπημένου μας εστιατορίου. Παράλληλα, το φαγητό μας γίνεται πιο ελαφρύ, καθώς με την ζέστη χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια και ένα πλούσιο πιάτο θα μας βαρύνει αισθητά.

Σιγά-σιγά λοιπόν οι σάλτσες, οι σούπες και τα βαριά μαγειρευτά αρχίζουν και δίνουν τη θέση τους στα ψητά, τα θαλασσινά, τα κρύα πιάτα και τις σαλάτες. Κάπου εκεί αρχίζουν και τα τηγάνια να… παίρνουν φωτιά, για να «φιλοξενήσουν» ψάρια και ψαρικά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα λαχανικά, κεφτεδάκια και τηγανιές, σαγανάκια, και πάει λέγοντας… Οινικά, η εποχή αυτή σηματοδοτεί την διαδοχή στο ελληνικό τραπέζι του λευκού κρασιού, που παίρνει τη σκυτάλη από το ερυθρό, καθώς αυτό είναι ταυτισμένο (και σαφώς πιο ταιριαστό) με τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Τα λευκά κρασιά τα επιθυμούμε πλέον (ακόμα) περισσότερο καθώς μπορούμε να τα πιούμε δροσερά ή και κρύα, ενώ η οξύτητά τους διαπερνάει τη λιπαρότητα του φαγητού, διατηρώντας το στόμα μας καθαρό και φρέσκο καθ’ όλη την διάρκεια του γεύματος.

Ας αφήσουμε όμως τη θεωρία και ας περάσουμε στην πράξη, για να σας παρουσιάσουμε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά λευκά κρασιά που θα μας κρατήσουν συντροφιά στο τραπέζι (και) αυτή τη σεζόν. Πρόκειται για κρασιά από την Αττική, αλλά και από τα νησιά μας –τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου– που επιλέχθηκαν με βάση τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους, την τυπικότητα και τη δομή τους, καθώς και (κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας) την σχέση ποιότητας-τιμής που παρουσιάζουν. Ας τα δούμε:

Villaré 2008
Παραγωγός: Οινοθήκη Emery
Λευκός Ξηρός Οίνος Ρόδος ΟΠΑΠ
Ποικιλία: Αθήρι
Αλκοόλ: 13%
Ενδ. τιμή: €9.50
Ένα κομψό λευκό κρασί που φέτος «ντύνεται» με νέα ετικέτα. Πρόκειται για μία εξαιρετική αποτύπωση της ευγενούς ποικιλίας Αθήρι της Ρόδου, που κερδίζει έδαφος συνεχώς στις προτιμήσεις των φίλων του φίνου λευκού κρασιού, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος – αξίζει μάλιστα να θυμηθούμε ότι πριν από 2 χρόνια το κρασί αυτό είχε συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο Top 100 του κορυφαίου Αμερικάνικου περιοδικού οίνου “Wine Spectator”. Αναζητήστε και το «αδερφάκι» του στα ράφια με τα λευκά κρασιά, το Αθήρι Βουνοπλαγιάς της Emery, που προέρχεται από το κορυφαίο αμπελοτόπι της Ρόδου.

Θαλασσίτης 2008
Παραγωγός: ΓΑΙΑ Οινοποιητική
Λευκός Ξηρός Οίνος Σαντορίνη ΟΠΑΠ
Ποικιλία: Ασύρτικο
Αλκοόλ: 13%
Ενδ. τιμή: €11.50
Σταθερή αξία στο Ασύρτικο της Σαντορίνης, ο Θαλασσίτης μαγεύει και αυτή τη χρονιά με τη φρεσκάδα και την εκρηκτική του οξύτητα. Τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα αναδύει τα τυπικά αρώματα του ηφαιστειογενούς νησιού, ταξιδεύοντάς μας με κάθε γουλιά στο μαγευτικό Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο του. Συντροφεύει όμορφα κάθε θαλασσινό μεζέ, είτε αυτός είναι ζεστός, είτε είναι κρύος. Για ψάρια και θαλασσινά ψημένα στα κάρβουνα, προτιμήστε την ετικέτα Θαλασσίτης Βαρέλι, καθώς τα καπνιστά αρώματα που έχει αποκτήσει το κρασί στο βαρέλι ισορροπούν καλύτερα με την καπνίλα του κάρβουνου στο φαγητό. Αναζητήστε, τέλος, τη νέα ετικέτα «Ασύρτικο της Γαίας – Wild Ferment 2008», μία νέα προσέγγιση στο Ασύρτικο, που έχει οινοποιηθεί με τις άγριες ζύμες του, και έχει ήδη κάνει ορισμένους από τους πιο καταξιωμένους ξένους γευσιγνώστες να μιλούν για ένα από τα κορυφαία λευκά κρασιά των τελευταίων ετών!

Σαββατιανό 2008
Παραγωγός: Σεμέλη ΑΕ
Λευκός Ξηρός Αττικός Τοπικός Οίνος
Ποικιλία: Σαββατιανό
Αλκοόλ: 12%
Ενδ. τιμή: €6
Η λευκή ποικιλία-σημαία του Αττικού αμπελώνα, μπορεί να είναι παρεξηγημένη και περιφρονημένη, δεν παύει όμως –όταν οινοποιείται σωστά– να δίνει όμορφα, καθημερινά κρασιά με μεγάλη συνδυαστική ευελιξία και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Το Σαββατιανό της Σεμέλης, που καλλιεργείται στους καταπράσινους λόφους της Σταμάτας, είναι ένα κρασί που έχει αποσπάσει ουκ ολίγες διακρίσεις σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εύκολο, ευχάριστο και δροσιστικό, στέκεται ανά πάσα στιγμή και περίσταση στο Ανοιξιάτικο και Καλοκαιρινό τραπέζι και συνοδεύει τέλεια όλους τους παραδοσιακούς (και μη) μεζέδες.

Ρομπόλα 2008
Παραγωγός: Gentilini
Λευκός Ξηρός Οίνος Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ
Ποικιλία: Ρομπόλα
Αλκοόλ: 13%
Ενδ. τιμή: €11
Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής, η Ρομπόλα Gentilini 2008 είναι η κορυφαία Ρομπόλα που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αρωματική, δροσιστική και ισορροπημένη, ενώ κάθε γουλιά της είναι ένα συνεχές φλερτ ανάμεσα στην τυπικότητα της ποικιλίας και την φινέτσα ενός μοντέρνου Ευρωπαϊκού λευκού κρασιού. Συνοδεύει πιάτα θαλασσινών, ψάρια και ελαφριά λαδερά, για να μη μιλήσουμε βέβαια για τον τηγανητό μπακαλιάρο και την Κεφαλονίτικη σκορδαλιά! Οι φαν της Ρομπόλας δεν πρέπει να παραλείψουν να αναζητήσουν και την Ρομπόλα Gentilini Cellar Selection, τη μοναδική Single Vineyard Ρομπόλα της αγοράς, η οποία μάλιστα προέρχεται από το κορυφαίο αμπελοτόπι της ζώνης της Ρομπόλας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και έχει την ιδανική έκθεση στον ήλιο, και ταυτόχρονα στην ευεργετική αύρα του Ιονίου Πελάγους.

Ρετσίνα 2008
Παραγωγός: Κτήμα Παπαγιαννάκου
Οίνος με Ονομασία Κατά Παράδοση
Ποικιλία: Σαββατιανό
Αλκοόλ: 12%
Ενδ. τιμή: €5
Όλα κι όλα: Πάσχα χωρίς ρετσίνα δεν γίνεται. Η πλειονότητα των οινόφιλων, όμως, έχουν απομακρυνθεί από το παραδοσιακό μας αυτό κρασί, και συχνά όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την κακοποίηση που έχει υποστεί από οινοποιούς και εστιάτορες επί δεκαετίες. Η Ρετσίνα του Βασίλη Παπαγιαννάκου, όμως, είναι διαφορετική. Είναι οινοποιημένη προσεκτικά και με σεβασμό στην παράδοση, χρησιμοποιώντας μόνο την καλύτερη πρώτη ύλη τόσο στο σταφύλι όσο και στο ρετσίνι – και τα δύο αυστηρά ντόπια, καθώς προέρχονται από προσεκτικά επιλεγμένες πηγές στο Μαρκόπουλο. Θα συνοδεύσει τέλεια παραδοσιακούς μεζέδες της Ελληνικής κουζίνας (και της νηστείας των ημερών) όπως μαριδάκι τηγανητό, ντολμαδάκια γιαλαντζί, γίγαντες και ταραμοσαλάτα, δίνοντάς τους μία ακόμα πιο Ελληνική διάσταση.

Λημνία Γη 2008
Παραγωγός: Κτήμα Χατζηγεωργίου
Λευκός Ξηρός Οίνος Λήμνος ΟΠΑΠ
Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Αλκοόλ: 13%
Ενδ. τιμή: €7,50
Από τη μακρινή Λήμνο μας έρχεται ένα από τα πιο φίνα και ευωδιαστά Ελληνικά λευκά κρασιά. Βασισμένο στην αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, είναι ένα κρασί που σε κερδίζει πριν καν το δοκιμάσεις, αφού αμέσως αναδύει απλόχερα στη μύτη όμορφα αρώματα τριαντάφυλλου και περγαμόντου. Είναι ένα κρασί για όλες τις ώρες, αφού συνοδεύει τέλεια εδέσματα με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, αλλά πίνεται και άνετα μόνο του, ως απεριτίφ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα η νέα ετικέτα από το Κτήμα Χατζηγεωργίου που ονομάζεται «Λαγοπάτι», και η οποία είναι μία ακόμα πιο προσεκτική οινοποίηση του καλύτερου Μοσχάτου που παράγει ο αμπελώνας της Λήμνου, και είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους φίλους των αρωματικών λευκών κρασιών.

Αυτές είναι μερικές προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε (και) φέτος στο τραπέζι. Τα κρασιά αυτά θα τα βρείτε σε κάβες και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια, κανένα αφιέρωμα σε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά κρασιά δεν θα ήταν πλήρες χωρίς αναφορά στα εκπληκτικά ροζέ κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Γι αυτό όμως θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι το επόμενο σχετικό αφιέρωμα, που σας υπόσχομαι ότι δεν αργεί…

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v