Κτήμα Ντουράκη: Το κρητικό κρασί (ξανά) στο προσκήνιο

Οι αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης αποτέλεσαν εξ’ αρχής βασικό συστατικό της επιτυχίας και της αποδοχής της Μεσογειακής γαστρονομίας. Για εσάς όμως που θέλετε να είστε πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα νέα πρόσωπα και πράγματα στο Κρητικό κρασί, το In2Life σας παρουσιάζει το Κτήμα Ντουράκη, ένα Χανιώτικο οινοποιείο που θα μας απασχολήσει πολύ (με την καλή έννοια) στο μέλλον…
Κτήμα Ντουράκη: Το κρητικό κρασί (ξανά) στο προσκήνιο
του Θόδωρου Λέλεκα

Στην ορεινή περιοχή του Αλίκαμπου Χανίων, στο δρόμο για τα Σφακιά, ετοιμάζεται εδώ και καιρό το επόμενο αστέρι που θα λάμψει για το κρητικό κρασί. Η ντόπια αγορά το ξέρει και το έχει ήδη αγκαλιάσει, και το ίδιο ισχύει για τους ξένους (οινο)τουρίστες και κάποιες μεγάλες εισαγωγικές αγορές της Ευρώπης. Μήπως ήρθε ο καιρός να το ανακαλύψει και το ελληνικό οινόφιλο κοινό γενικότερα;

Το Κτήμα Ντουράκη ιδρύθηκε το 1986 από τον οινολόγο Ανδρέα Ντουράκη, ο οποίος διαθέτει μακρά εμπειρία στο κρασί. Μετά τις σπουδές του στο Wiesbaden της Γερμανίας, όπου και δούλεψε για αρκετά χρόνια, ο Ανδρέας Ντουράκης επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρείες της εποχής –στην αρχή με την εταιρεία FIX, και στην συνέχεια με την εταιρεία Τσάνταλη, της οποίας υπήρξε ο οινολόγος για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η αγάπη του όμως για τα πατρογονικά εδάφη της Κρήτης τον τράβηξε πίσω και τον ώθησε να ιδρύσει το δικό του οινοποιείο. Με οδηγό την αγάπη του για το καλό κρασί αλλά και τον σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, το Κτήμα Ντουράκη κερδίζει έκτοτε καθημερινά φίλους εντός και εκτός Κρήτης, επειδή προσφέρει ποιοτικό κρασί σε μεγάλη γκάμα στυλ και ποικιλιών, αλλά και σε λογικές τιμές.

Τα κρασιά του Κτήματος
Το Κτήμα Ντουράκη εμφιαλώνει 15 συνολικά ετικέτες κρασιού. «Δουλεύει» τόσο τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής (Μανδηλάρι, Κοτσιφάλι, Βηλάνα, Ρωμέικο), όσο και αρκετές διεθνείς, με έμφαση στις κοσμοπολίτικες γαλλικές: Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache Rouge, Ugni Blanc. Τα σταφύλια προέρχονται από την Κίσσαμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, από αμπέλια σε επικλινές και πετρώδες έδαφος, που αερίζονται από τη θαλασσινή αύρα του Κρητικού Πελάγους και ποτίζονται φυσικά από τα χιόνια των Λευκών Ορέων. Κάτω από τις πραγματικά εξαιρετικές αυτές συνθήκες, τα σταφύλια αναπτύσσονται και ωριμάζουν τέλεια, για να δώσουν την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη.

Τα κρασιά που παράγει το Κτήμα είναι αρκετά σε αριθμό αλλά και σε διαφορετικά στυλ, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο και περίσταση. Η γκάμα ξεκινάει από φρέσκα, πολυποικιλιακά επιτραπέζια κρασιά για καθημερινή κατανάλωση, περιλαμβάνει κομψά λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά που διατίθενται από κάβες και εστιατόρια στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη, και φτάνει μέχρι μονοποικιλιακούς ερυθρούς οίνους παλαίωσης για πιο ιδιαίτερες στιγμές. Κοινός παρονομαστής όλων είναι η ποιότητα, η προσήλωση στη λεπτομέρεια, αλλά και η εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής.

Το Οινοποιείο
Η επίσκεψη στο Κτήμα Ντουράκη είναι μία ευχάριστη εμπειρία, καθώς δεν είναι ποτέ «στημένη». Είτε επισκέπτεται κανείς το οινοποιείο μόνος, είτε σε γκρουπ (όπως συμβαίνει συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες με τους ξένους τουρίστες), την ξενάγηση αναλαμβάνει ο ίδιος ο Ανδρέας Ντουράκης, ή κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του. Και αν ο χώρος της οινοποίησης ή η κάβα των βαρελιών δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν πεπειραμένο οινοτουρίστα, δεν γίνεται να μη σταθεί κανείς στο αρχαίο πατητήρι που βρίσκεται στον κήπο, στις υπόγειες κάβες παλαίωσης των φιαλών που διηγούνται όλη την ιστορία του Κτήματος αλλά και του οινοποιού, και βέβαια στον χώρο-μουσείο, στον οποίο εκτίθενται εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή κρασιού πριν από αρκετές δεκαετίες.

Βασικό ρόλο στο Κτήμα παίζουν τα ζώα, καθώς όλη η οικογένεια δεν κρύβει τα φιλόζωα αισθήματά της. Τόσο τα σκυλάκια που ήταν αδέσποτα ή και κακοποιημένα και βρήκαν καταφύγιο στον μεγάλο κήπο του Κτήματος, όσο και τα αποδημητικά πουλιά που έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στα κεραμίδια για να επιστρέφουν στο Κτήμα κάθε χρόνο, μαρτυρούν την ευγένεια και την καλοσύνη της ψυχής που διακρίνει την οικογένεια Ντουράκη. Όχι τυχαία λοιπόν, αυτό που κάθε επισκέπτης εισπράττει κατά την παραμονή του στο Κτήμα Ντουράκη είναι η αυθεντική κρητική φιλοξενία, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι το κρασί, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα του Κτήματος, το οποίο είναι κατά βάση αυτόνομο σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αναγκών του σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το κρέας, το λάδι, το τυρί και τα λαχανικά. Εγώ μάλιστα είχα το προνόμιο να μοιραστώ το μεσημεριανό της οικογένειας, το οποίο αποτελούνταν από γνήσιες και πλούσιες γεύσεις από προϊόντα του Κτήματος που καλλιεργήθηκαν στην ευλογημένη γη που το περιβάλλει.

Το Κτήμα Ντουράκη με στοιχεία και νούμερα
Το Κτήμα Ντουράκη παράγει γύρω στις 180 χιλιάδες φιάλες κρασί το χρόνο, από σταφύλια που προέρχονται από ιδιόκτητα αμπέλια, αλλά και από άλλα που αγοράζει από συμβεβλημένους παραγωγούς. Τα κρασιά απορροφώνται στο μεγαλύτερο ποσοστό από την αγορά του Νομού Χανίων, ενώ διατίθενται και σε επιλεγμένα σημεία (κάβες και εστιατόρια) των άλλων Νομών του νησιού. Ένα ποσοστό της συνολικής παραγωγής που ξεπερνάει το 15% και αυξάνεται ετησίως εξάγεται σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτές η Γερμανία, η Ελβετία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Από το 2008 ο Ανδρέας Ντουράκης έχει στο πλευρό του και το γιο του Αντώνη, ο οποίος ακολούθησε τις σπουδές του πατέρα του στο ίδιο Πανεπιστήμιο στη Γερμανία, και πλέον επέστρεψε για να αφοσιωθεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Με την προσθήκη του Αντώνη στην ομάδα, το Κτήμα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, στην επιλογή των ποικιλιών, αλλά και στο στυλ και την ταυτότητα των κρασιών, σε σχέση με τις τάσεις στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, η κόρη του Ανδρέα Ντουράκη, Εύη, έχει κι εκείνη τον δικό της σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του Κτήματος. Αφ’ ενός συχνά αναλαμβάνει τις ξεναγήσεις και τις γευστικές δοκιμές όταν μεγάλα γκρουπ τουριστών επισκέπτονται το οινοποιείο, και αφ’ ετέρου διοργανώνει εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες που φέρνουν την Κρητική αγορά πιο κοντά στα κρασιά του Κτήματος. Επιπλέον έχει ουσιαστική συμβολή στην επικοινωνία του Κτήματος, το οποίο διαθέτει ανανεωμένα φυλλάδια, ιστοσελίδα, μέχρι και ένα δραστήριο γκρουπ στο Facebook.

Info
Τα κρασιά του Κτήματος Ντουράκη δεν διατίθενται (ακόμα) στην Αθηναϊκή αγορά, αυτό όμως ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να αλλάξει. Στο μεταξύ, μία επίσκεψη στο Κτήμα είναι μία εξαιρετική πρόταση για όποιον βρίσκεται στο όμορφο νησί της Κρήτης, είτε για δουλειά είτε για αναψυχή. Αν μάλιστα επισκεφθείτε το Κτήμα Ντουράκη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε, εκτός από τα κρασιά του, και το εξαιρετικό βιολογικό του ελαιόλαδο, το οποίο έχει εντυπωσιακά αυθεντική και γεμάτη γεύση.

Το Κτήμα Ντουράκη βρίσκεται στον Αλίκαμπο Χανίων. Είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως, η οποία είναι καλό να γίνει τηλεφωνικά, καλώντας τον αριθμό 28250 51761.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v