Capannelle: Οινοτουρισμός στην Τοσκάνη με room service και... μπάτλερ!

Ένα ταξίδι στην μαγευτική Τοσκάνη είναι το όνειρο κάθε οινόφιλου. Τι είναι όμως αυτό που κάνει την περιοχή τόσο παραμυθένια –το τοπίο, η ιστορία, η οινογαστρονομία; Ελάτε να επισκεφθούμε μαζί ένα εξαιρετικό τοσκανέζικο οινοποιείο που τα συνδυάζει όλα… με το παραπάνω!
Capannelle: Οινοτουρισμός στην Τοσκάνη με room service και... μπάτλερ!
του Θόδωρου Λέλεκα

Η ξενοδοχειακή φιλοξενία υψηλού επιπέδου δεν είναι κάτι καινούριο για τον Αμερικανό επιχειρηματία James B. Sherwood. Για την ακρίβεια, είναι αυτό που τον έκανε διάσημο και επιτυχημένο. Όταν λοιπόν ο ιδρυτής του Ομίλου The Orient Express Group, που ειδικεύεται στον τουρισμό πολυτελείας σε όλο τον κόσμο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να αγοράσει ένα οινοποιείο στην Τοσκάνη, το Capannelle, είχε ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο οινοτουρισμού στο μυαλό του.

Βλέπετε η Τοσκάνη, και ιδιαίτερα η φημισμένη περιοχή του Chianti Classico, υποδέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Βασικά στοιχεία που τους προσελκύουν εκεί είναι οι τέχνες και ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η όμορφη φύση, και βέβαια η εξαιρετική οινογαστρονομία της περιοχής. Φυσικά όλοι οι τουρίστες δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, ούτε έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διασχίζουν την περιοχή με ποδήλατο ή απλά με ένα σακίδιο στον ώμο, διαμένοντας σε μικρές αγροικίες ή πανσιόν, ενώ είναι και αρκετοί εκείνοι που κυκλοφορούν με πολυτελή μινι-πούλμαν ή λιμουζίνες, διαμένουν σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων και έχουν exclusive πρόσβαση σε μέρη που δεν είναι γενικά επισκέψιμα. Οι τελευταίοι ξοδεύουν μεγάλα ποσά ημερησίως για διαμονή και φαγητό, ενώ δεν φεύγουν από την περιοχή χωρίς να παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες από τα πιο premium κρασιά του φημισμένου τοπικού αμπελώνα, τα οποία θα τους παραδοθούν με ειδική υπηρεσία στην πατρίδα τους.

Το οινοποιείο Capannelle απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες τουριστών. Είναι μικρό και πανέμορφα φτιαγμένο, και είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να το επισκεφτεί, με στόχο να περιηγηθεί στους χώρους του και να δοκιμάσει ή να αγοράσει τα κρασιά του. Η διαμονή, ωστόσο, στο αρχοντικό του οινοποιείου, είναι τελείως διαφορετική υπόθεση. Τα πέντε υπερπολυτελή δωμάτιά του είναι διαθέσιμα σε λίγους, οι οποίοι συνήθως περιμένουν σε λίστα αναμονής για να ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία που περιλαμβάνει μαθήματα Τοσκανέζικης μαγειρικής, γευστικές δοκιμές των κρασιών του οινοποιείου και περιποίηση 24 ώρες το 24ωρο από προσωπικό μπάτλερ.

Το οινοποιείο
Ως οινοποιείο, το Capannelle έχει ιστορία που ξεκινάει το 1974. Βρίσκεται σε έναν καταπράσινο λόφο στην κοινότητα του Gaiole, στην καρδιά του Chianti. Θεωρείται μικρό (boutique) οινοποιείο, και έχει ετήσια παραγωγή που δεν ξεπερνάει τις 70000 φιάλες. Τα κρασιά που παράγει προκύπτουν από τοπικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών από τα ποιοτικά ιδιόκτητα αμπέλια του στην περιοχή.

Η περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου είναι συναρπαστική. Ο χώρος βρίσκεται στο υπόγειο του αρχοντικού και η ξενάγηση γίνεται από το ειδικευμένο προσωπικό του οινοποιείου. Ο επισκέπτης δεν μπορεί να μην προσέξει την υπερσύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε όλα τα στάδια της οινοποιητικής διαδικασίας. Εκεί όμως που εντυπωσιάζεται πραγματικά είναι στην κάβα όπου τα κρασιά παλαιώνουν στα βαρέλια – έναν χώρο «σκαμμένο» μέσα στον βράχο του λόφου, ο οποίος είναι γυμνός και αποτελεί έναν από τους τοίχους της αίθουσας. Αυτό γίνεται όχι μόνο για λόγους αισθητικής (το θέαμα είναι πανέμορφο, ειδικά όταν ο βράχος φωτίζεται), αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς το άγριο αυτό στοιχείο χαρίζει στην ατμόσφαιρα της κάβας φυσική υγρασία και δροσιά.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εκεί… Αυτό που μοιάζει πραγματικά σαν να έχει βγει από Χολιγουντιανή ταινία είναι το «θησαυροφυλάκιο» του οινοποιείου. Το μεγάλο και υπερσύγχρονο “vault” μπορεί να μη φιλοξενεί μετρητά ή κοσμήματα, στα ράφια του όμως φυλάσσονται εξίσου μεγάλοι οινικοί «θησαυροί». Πρόκειται για τις ιδιωτικές συλλογές διάσημων προσωπικοτήτων, μεγάλων τραπεζικών οίκων του κόσμου, αλλά και συλλεκτών, που απαρτίζονται από παλιές και σπάνιες χρονιές των κρασιών του οινοποιείου. Οι συνθήκες συντήρησης είναι απίστευτες (ο χώρος διαθέτει μέχρι και σεισμογράφο που μετράει τους κραδασμούς), ενώ τα μέτρα ασφαλείας άνετα συγκρίνονται με τα αντίστοιχα που διαθέτουν μεγάλες τράπεζες.

Η περιήγηση ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή στη σάλα του αρχοντικού, με φόντο την μεγάλη Τοσκανέζικη κουζίνα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των γευμάτων των ενοίκων, καθώς και για τα μαθήματα τοπικής μαγειρικής που γίνονται στο Capannelle.

Ο ξενώνας
Η διαμονή στο Capannelle είναι μία πραγματικά παραμυθένια εμπειρία. Οι κοινόχρηστοι χώροι αποπνέουν όλη την μεγαλοπρέπεια ενός τοσκανέζικου αρχοντικού, ενώ η διακόσμηση των δωματίων παραπέμπει στην αναγεννησιακή περίοδο της περιοχής. Κάθε δωμάτιο διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό όπως τηλεόραση LCD, DVD player και ασύρματο Internet, ενώ τα μπάνια διαθέτουν πλήρεις σειρές περιποίησης από επώνυμους οίκους καλλυντικών.

Η θέα από όλα τα δωμάτια είναι μαγευτική, καθώς αγκαλιάζει όχι μόνο τους άψογα διαμορφωμένους κήπους του Capannelle, αλλά και το πανέμορφο τοπίο της περιοχής. Το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας του Capannelle φέρει την υπογραφή του Orient Express Group – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αρχοντικό θεωρείται μέρος της μυθικής Villa San Michele, του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου που το γκρουπ διαθέτει στη γειτονική Φλωρεντία.

Από τις πιο όμορφες στιγμές της διαμονής στο Capannelle είναι αυτή του πρωινού. Μόλις χαράξει, ο μπάτλερ του αρχοντικού κατεβαίνει στην τοπική αγορά για να βρει τα πιο εκλεκτά τοπικά προϊόντα της ημέρας. Όταν οι ένοικοι ξυπνήσουν θα τους έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγευμα που θα περιλαμβάνει διάφορους φρέσκους χυμούς, φρουτοσαλάτες, ζεστή πίτσα με άγρια αγκιναράκια της περιοχής και τυρί, φρέσκα μπριος και κρουασάν, τοπικά τυριά και αλλαντικά, κλπ. Στο τέλος θα απολαύσουν έναν εξαιρετικό εσπρέσο από μυρωδάτους, φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ – όλα αυτά με φόντο το όμορφο τοπίο των λόφων του Chianti Classico που απλώνεται γύρω, με τα χαρακτηριστικά κυπαρίσσια, τις αιωνόβιες ελιές και τα αμπέλια, και που μοιάζει – χωρίς υπερβολή - με καρτ-ποστάλ.

Οινοτουρισμός στην περιοχή
Με ορμητήριο το Capannelle στην Gaiole, οι επιλογές για τον οινοτουρίστα είναι ατελείωτες. Είτε μεμονωμένα, με νοικιασμένο αυτοκίνητο και το χάρτη της περιοχής υπό μάλης, είτε με την βοήθεια επαγγελματία οινο-ξεναγού, τα οινοποιεία στην περιοχή είναι πολλά και – στην πλειονότητά τους – ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Για τους φίλους του Chianti Classico οι γύρω κοινότητες (Greve, Radda, Gaiole και Castellina) κρύβουν θησαυρούς, ενώ για όσους θέλουν να εξερευνήσουν περαιτέρω τα κρασιά της περιοχής, υπάρχουν όμορφες πόλεις όπως το Montalcino με το φημισμένο Brunello του, το San Cimignano, η Maremma, κλπ.

Τα οινοποιεία είναι σχεδόν όλα επισκέψιμα και προσφέρουν οργανωμένη ξενάγηση και δοκιμή των κρασιών τους. Αξίζει όμως να έχει κανείς υπόψη τους ότι κάποια χρεώνουν ένα συμβολικό ποσό για τη δοκιμή των κρασιών, καθώς και ότι είναι καλό να συνεννοούμαστε τηλεφωνικώς από πριν για κάθε επίσκεψη, ώστε να μας περιμένουν (προσοχή όμως γιατί δεν μιλούν παντού άλλες γλώσσες εκτός από Ιταλικά).

Παράλληλα με τις επισκέψεις στα οινοποιεία της Τοσκάνης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους καλοφαγάδες η κουζίνα της. Η περιοχή διαθέτει εστιατόρια κάθε κατηγορίας, από μικρά επαρχιακά «μαγειριά», μέχρι υπερπολυτελή εστιατόρια πολλών αστέρων. Το σίγουρο είναι ότι, στα περισσότερα από αυτά, ανεξάρτητα από το κόστος του μενού, ο επισκέπτης θα βρει γνήσια ντόπια κουζίνα, μεγάλη ποικιλία από τα κρασιά της περιοχής, και προσωπικό με γνώση της τοπικής οινογαστρονομίας αλλά και με σεβασμό προς τον πελάτη.

Τα κρασιά του Capannelle
Τα κρασιά του οινοποιείου συνάδουν με την premium φιλοσοφία του, ενώ και ο ιδιοκτήτης του Capannelle έχει μεταδώσει στην διαδικασία δημιουργίας τους κάποια στοιχεία από τη δική του κουλτούρα ευζωίας. Άλλωστε τα κρασιά του Capannelle, εκτός του ότι πωλούνται από το οινοποιείο αλλά και εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου, διατίθενται και από τα ξενοδοχεία του γκρουπ, ενώ συνοδεύουν και τις κοινωνικές εκδηλώσεις του ίδιου του James B. Sherwood.

Οι ετικέτες που παράγει το Capannelle είναι οι παρακάτω:
- Chianti Classico Riserva
: το κλασσικό ερυθρό της περιοχής, από την τοπική ποικιλία Sangiovese. Παλαιώνει σε μεγάλα Αυστριακά βαρέλια για 18 μήνες. Είναι αρωματικό και έντονο, με μεγάλη και ευχάριστη διάρκεια στο στόμα. Συνοδεύει εκλεκτά κρέατα στη σχάρα και πλούσια πιάτα μοσχαριού στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα
- Solare: Ασυνήθιστο ερυθρό κρασί που προκύπτει από το χαρμάνι της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Sangiovese, με την προσθήκη κατά 20% της αρωματικής ερυθρής ποικιλίας Malvasia Nera. Έχει παλαιώσει σε μικρά Γαλλικά δρύινα βαρέλια για 18-24 μήνες. Είναι γεμάτο και πολύπλοκο αρωματικά, ενώ στο στόμα χαρακτηρίζεται από βελούδινη φινέτσα. Συνοδεύει κόκκινο κρέας μαγειρεμένο με μανιτάρια και φρέσκα μυρωδικά
- 50&50: Ένα εκλεκτό κρασί που παράγεται από τη συνεργασία του Capannelle (που δίνει το Sangiovese του κατά 50%) με το διάσημο Ιταλικό οινοποιείο Avignonesi (που δίνει το Merlot του κατά το υπόλοιπο 50%). Παλαιώνει σε καινούρια Γαλλικά βαρέλια για 18 μήνες. Χαρακτηρίζεται από περίτεχνα πικάντικα αρώματα, πλούσιες γεύσεις κόκκινων φρούτων και εξαιρετική ισορροπία στο στόμα. Συνοδεύει φίνα πιάτα με κόκκινο κρέας, πάπια ή κυνήγι, καθώς και παλαιωμένα κίτρινα τυριά
- Chardonnay Toscana: Ένα δυνατό λευκό κρασί που προέρχεται από τα προσεγμένα αμπέλια με Chardonnay που διαθέτει το Capannelle. Πρόκειται για κρασί πολύ περιορισμένης παραγωγής, που παλαιώνει σε γαλλικό βαρέλι για 10 μήνες. Είναι γεμάτο στο στόμα, ενώ χαρακτηρίζεται από καπνιστά και εξελιγμένα αρώματα. Συνοδεύει ψάρι στα κάρβουνα και πλούσια καπνιστά τυριά

Το κόστος της διαμονής στο Capannelle ξεκινάει από τα €400, και κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή και το δωμάτιο.

Τα κρασιά του Capannelle εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Deals και διατίθενται από επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα €32 για το Chianti Classico Riserva και κυμαίνονται ανάλογα με την ετικέτα και τη χρονιά.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v