Βάλε κρασάκι Παριανό...

Κάθε καλοκαίρι μεγάλος αριθμός τουριστών από όλο τον κόσμο καταφθάνει στο όμορφο νησί της Πάρου, για να απολαύσει την Αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά της. Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες από αυτούς επισκέπτονται το οινοποιείο Μωραΐτη στη Νάουσα και μαθαίνουν για την πλούσια οινική ιστορία του νησιού. Ακολουθήστε κι εσείς το In2Life σε μία ευχάριστη καλοκαιρινή οινο-περιήγηση στους όμορφους χώρους του.
Βάλε κρασάκι Παριανό...

του Θεόδωρου Λέλεκα

Για διάφορους λόγους, η Πάρος δεν απολαμβάνει την φήμη κάποιων άλλων νησιών μας όσον αφορά στα κρασιά της. Ωστόσο, το νησί αποτελεί εδώ και αιώνες κέντρο αμπλελλουργίας και οινοποιίας στο Αιγαίο, και ”καταφύγιο” σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Παρότι ο συνολικός της αμπελώνας έχει πλέον κατακερματιστεί για να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις τουριστικά, το κρασί παραμένει ένα από τα βασικά προϊόντα της Πάρου, και σημαντικός πόρος εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης για το νησί. Μάλιστα, από το 1981 η Πάρος αποτελεί επίσημα Ζώνη καλλιέργειας κρασιών με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ).

Όσοι έχουν πάει στην Πάρο θα γνωρίζουν (και όσοι πάνε για πρώτη σύντομα θα διαπιστώσουν) ότι το Οινοποιείο Μωραΐτη είναι ταυτισμένο με το Παριανό κρασί. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Μανώλη Μωραΐτη και των συνεργατών του, ντόπιοι και τουρίστες απολαμβάνουν καλό κρασί, τόσο λευκό όσο και κόκκινο, σε κάθε ταβερνάκι, εστιατόριο ή μπαρ του νησιού.

Το Οινοποιείο Μωραΐτη βρίσκεται στη Νάουσα, στις παρυφές του κέντρου της πόλης. Παρότι έχει ηλικία σχεδόν ενός αιώνα (ιδρύθηκε το 1910), η πρόσφατη αναπαλαίωση και η πολύ καλή συντήρηση της οικογένειας Μωραΐτη το καθιστούν έναν από τους πιο καλαίσθητους χώρους του νησιού. Οι επισκέπτες του οινοποιείου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μουσειακά εκθέματα που μαρτυρούν τις τεχνικές αμπελουργίας και οινοποίησης παλαιότερων εποχών, καθώς και να περιηγηθούν τις αποθήκες, τα κελάρια και τις παλαιές δεξαμενές του οινοποιείου, που τώρα χρησιμοποιούνται ως χώροι παλαίωσης. Στην συνέχεια παρακολουθούν προβολή βίντεο για την Πάρο, το κρασί της και την ιστορία του, ενώ μετά έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το σύγχρονο τμήμα του οινοποιείου, όπου στεγάζονται μηχανήματα της τελευταίας οινοποιητικής τεχνολογίας. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με δοκιμή κρασιών από την πλουσιότατη γκάμα του οινοποιείου.

Το Οινοποιείο Μωραΐτη έχει μία ετήσια παραγωγή που υπολογίζεται στις 350.000 φιάλες. Το 35% της παραγωγής αυτής εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες. Το υπόλοιπο, όσο δεν καταναλώνεται στην Πάρο, διατίθεται σε εστιατόρια και μεγάλες κάβες σε όλη την Ελλάδα. Ο Μανώλης Μωραΐτης, συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης στην οινοποιία, επιμένει ελληνικά, γι αυτό και όλα του τα κρασιά είναι βασισμένα στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, την λευκή Μονεμβασιά και την ερυθρή Μανδηλαριά.

Τα αμπέλια του οινοποιείου Μωραΐτη μεγαλώνουν κάτω από τυπικές νησιώτικες συνθήκες: ήπιο χειμώνα, ζεστό καλοκαίρι, θαλασσινό αεράκι και υγρασία που είναι ευεργετική για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Ο τρύγος στα αμπέλια του οινοποιείου Μωραΐτη ξεκινάει μετά τις 20 Αυγούστου. Όπως κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει στα πέτρινα κελλάρια, τα κρασιά του οινοποιείου παλαιώνουν σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια διαφόρων κατασκευαστών, έτσι ώστε ο οινοποιός να μπορεί να ”παίξει” ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που κάθε διαφορετικό βαρέλι θα δώσει στα κρασιά του.

Τα σχέδια του Μανώλη Μωραΐτη για το μέλλον περιλαμβάνουν, εκτός από την συνεχή βελτίωση των προϊόντων του και την σωστή προβολή του Παριανού κρασιού, την προσθήκη δύο ακόμα προϊόντων στην παραγωγή του οινοποιείου: Πρόκειται για το Τσίπουρο που αποτελεί αδυναμία του, και το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Πάρου, την αναβίωση του οποίου οραματίζεται εδώ και πολύ καιρό.

Η γκάμα των κρασιών του Οινοποιείου Μωραΐτη περιλαμβάνει τα εξής: Συλλογή Μωραΐτη (λευκό & ερυθρό), Εποχή Μωραΐτη (λευκό), Κτήμα Μωραΐτη (λευκό & ροζέ), Μωραΐτη Paros Resérve (ερυθρός), Πάριος Οίνος (λευκό), Βαρέλι Μωραΐτη (λευκό) και Μελτέμι (λευκό & ροζέ).

Εξ αυτών δοκίμασα δύο λευκά, την Εποχή και τη Συλλογή Μωραΐτη, και ένα ερυθρό, το Μωραΐτης Paros Resérve. Και τα δύο λευκά είναι ιδιαίτερα ευχάριστα κρασιά, με γλυκά καλοκαιρινά αρώματα και ισορροπημένη οξύτητα, και συνοδεύουν άψογα πιάτα θαλασσινών, αλλά και φρέσκο ψάρι. Το ερυθρό Μωραΐτη Paros Resérve (Πάρος ΟΠΑΠ), βελούδινο και κομψό, μπορείτε να το απολαύσετε άφοβα μία καλοκαιρινή βραδιά δίπλα στη θάλασσα σε συνδυασμό με κόκκινο κρέας.

Δεν πρέπει να ξεχάσω να σας αναφέρω το Ούζο Πάρου ”Μπάλος” του Οινοποιείου Μωραΐτη: ευωδιαστό, ευγενικό και... επικίνδυνα ευκολόπιοτο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους φανατικούς του όμορφου αυτού Ελληνικού απεριτίφ που θέλουν να γνωρίσουν μία νέα προσέγγιση στο ούζο, ευχάριστα διαφορετική από τις περισσότερες προτάσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο όμορφος χώρος του Οινοποιείου Μωραΐτη φιλοξενεί συχνά δεξιώσεις, γιορτές και γάμους, ενώ λειτουργεί και ως γκαλερί, φιλοξενώντας τακτικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Έτσι, αν βρεθείτε στην Πάρο, έχετε πολλές πιθανότητες να το επισκεφθείτε, κάτι που σίγουρα δεν θα μετανιώσετε. Το Οινοποιείο Μωραΐτη είναι επισκέψιμο καθημερινά. Για πληροφορίες, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 22840-51193. Σύντομα, όπως με πληροφορούν, θα βρίσκεται στον αέρα και η ιστοσελίδα του Οινοποιείου.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v