Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Ερωδιός: Ενα αρωματικό οινικό... πασπαρτού!

Δημοσίευση | 27 Απριλίου 2006 - Παλαιότερο των 360 ημερών

του Θεόδωρου Λέλεκα

Με τα ροζέ κρασιά έχουμε ξαναασχοληθεί στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα ξεχάσαμε. Έχουμε αρκετά να δοκιμάσουμε ακόμα, ειδικά τώρα που μπαίνει το καλοκαιράκι και, όσο να’ναι, ”τραβιούνται” πολύ.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το ροζέ κρασί έχει φύγει ανεπιστρεπτί εκτός οινικής μόδας, ειδικά τα τελευταία χρόνια που βρίσκουμε σε αφθονία κομψά και εκλεκτά κρασιά, τόσο λευκά όσο και ερυθρά, από κάθε γωνιά του κόσμου. Πρέπει να σας πω όμως ότι όσοι είναι αυτής της αντίληψης, δεν ξέρουν τί χάνουν! Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Μ.Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές αγορές κρασιού στον κόσμο, οι πωλήσεις ροζέ κρασιών την τελευταία 2ετία σημειώνουν ραγδαία αύξηση της τάξεως του 60%! Επιπλέον, όσοι έχουν περάσει τις διακοπές τους στην Νότια Γαλλία (στις Κάννες, στο Σαιντ Τροπέ) θα έχουν παρατηρήσει ότι οι εκεί μπον-βιβέρ προτιμούν σταθερά το ροζέ σε κάθε γεύμα και περίσταση.

Όπως και να έχει το πράγμα, προσωπική μου άποψη είναι ότι το ροζέ, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς τάσεις της ”μόδας”, έχει πολύ και... ρόδινο μέλλον μπροστά του. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή είναι φρέσκο και δροσιστικό, ούτε απλά επειδή το χρώμα και η εικόνα του στο ποτήρι είναι καλαίσθητη και δροσερή, αλλά κυρίως επειδή είναι ένα κρασί φτιαγμένο για να απολαμβάνεται με φαγητό. Και όντως, ένα καλό ροζέ είναι πραγματικά ασυναγώνιστο σε κάθε εξοχικό τραπέζι.

Ολοταχώς στο ροζέ μας για αυτήν την εβδομάδα λοιπόν. Ο Ερωδιός Μπαμπατζίμ είναι ένα πολύ όμορφο ροζέ κρασί που μας έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο παραγωγός, Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, είναι γνωστός στους περισσότερους από τα εξαιρετικά αποστάγματα, τα τσίπουρα και τα ούζα του, που έχουν φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα κρασιά του έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν αρκετά τελευταία. Σε όσα από αυτά έχω δοκιμάσει, το μεράκι και το πάθος του Μπαμπατζίμ διακρίνονται απολαυστικά σε κάθε γουλιά. Στον αμπελώνα του, στις πλαγιές του Όρους Βερτίσκου, στην κοινότητα Όσσας, καλλιεργεί μία μεγάλη γκάμα από ερυθρές και λευκές ποικιλίες, που περιλαμβάνει τόσο γηγενείς Ελληνικές και Μακεδονικές (Ξινόμαυρο, Ροδίτη, Ζουμιάτη), όσο και τις πιο κοσμοπολίτικες και διεθνείς (Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay, Cinsault).

Ο Ερωδιός είναι ένα ασυνήθιστο κρασί, που θα ικανοποιήσει τους θαυμαστές του ροζέ και όχι μόνο. Η επιτυχία του αυτή οφείλεται στην επιτυχημένη οινοποίηση, αλλά κυρίως στο ιδιαίτερο χαρμάνι των ποικιλιών που το συνθέτουν (Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Μοσχάτο). Στην ”παρέα” αυτή, το ξινόμαυρο δίνει στόμφο και κάποιες ανεπαίσθητες ταννίνες, ο Ροδίτης χαρίζει μία ιδανικά ισορροπημένη οξύτητα, και το Μοσχάτο, βεβαίως, προσφέρει το εξαιρετικό και έντονο άρωμά του.

Ο Ερωδιός θα σας βγάλει πραγματικά ασπροπρόσωπους σε πολλές ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές περιστάσεις που καλούν για ένα αρωματικό απεριτίφ, αλλά και για ένα κρασί που ταιριάζει με οποιοδήποτε πιάτο. Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας του θα ικανοποιήσει τους φανατικούς και του λευκού αλλά και του κόκκινου κρασιού, ενώ οι φίλοι του ροζέ θα βρουν την νέα τους αδυναμία!

Ας δούμε όμως τον Ερωδιό αναλυτικά:

Δημοσίευση | 27 Απριλίου 2006

SPONSORED LINKS